House of the Dragon S1E4 – Aflevering Recensie

Het grootste probleem van de teleurstellende en middelmatige derde aflevering van House of the Dragon, was het scenario van Ryan J. Condal en Gabe Fonseca. De scenarioschrijvers legden in de vorige aflevering redelijk wat focus neer bij het opbouwen naar een spannende actiescène, waarbij Daemon Targaryen en Corlys Velaryon het zouden opnemen tegen de Crabfeeder.

De schurk die zijn vijanden aan krabben voerden – daarom de bijnaam Crabfeeder – werd in de eerste drie afleveringen opgebouwd als een (bijna) onoverwinnelijke schavuit. Hierdoor konden veel fans, waaronder ikzelf, niet wachten tot het uiteindelijke gevecht dat zou ontstaan tussen de Crabfeeder en onze “helden”.

Echter was dit gevecht zo kortdurend en lastig te volgen dat ik overvallen werd door een gevoel van teleurstelling. Blijkbaar was ik een van de weinigen die hier last van had, want het grootste deel van de serieliefhebbers en recensenten benoemde deze derde aflevering de beste aflevering tot nu toe. Na de (over-)gewaardeerde derde aflevering lag er veel druk op vierde aflevering van House of the Dragon. Is het House of the Dragon S1E4 gelukt om de fans, serieliefhebbers en recensenten te overtuigen? Als ik de reacties online mag geloven, lijkt dit er op van wel. Toch wist deze vierde aflevering me opnieuw teleur te stellen.

Over House of the Dragon S1E4

House of te Dragon is een Amerikaanse fantasie drama televisieserie dat dient als een prequel tot de HBO hitserie Game of Thrones. Beide series zijn gebaseerd op de boekenreeks A Song of Ice and Fire van George R. R. MartinHouse of the Dragon is bedacht door Ryan J. Condal voor HBORyan J. Condal en Miguel Sapochnik dienen als de showrunners van House of the Dragon. Een showrunner is de toonaangevende producent van een televisieserie. House of the Dragon is gebaseerd op delen van het boek Fire & Blood. De serie vindt 200 jaar plaats voor de evenementen van Game of Thrones.

Daarnaast vindt de serie 172 jaar plaats voor de geboorte van Daenerys Targaryen. House of the Dragon laat het begin van het einde van House Targaryen zien, waarbij de evenementen die leiden tot de Targaryen burgeroorlog voor een troonopvolger ook worden weergegeven. Deze evenementen zullen bekend komen te staan als de “Dance of the Dragons”House of the Dragon ging op 22 augustus 2022 in première op HBO Max in Nederland. Het eerste seizoen van de serie zal bestaan uit tien afleveringen.

De cast van House of the Dragon bestaat uit onder andere Paddy ConsidineMatt SmithOlivia CookeEmma D’ArcySteve ToussaintEve BestSonoya MizunoFabien Frankel en Rhys Ifans. In House of the Dragon S1E4 breekt Rhaenyra haar toer door Westeros voortijdig af. Hierna laat Daemon de prinses kennis maken met een nachtelijke Street of Silk. Echter brengt dit avontuur meerdere consequenties met zich mee…

Bekijk hier de officiële trailer van House of the Dragon. De trailer bevat Nederlandse ondertiteling.

Recensie

House of the Dragon S1E4 is niet per se een slechte aflevering. Het is eerder een middelmatige aflevering die niet veel nieuws tot de serie brengt. In sommige gevallen is het voor een film of serie(-aflevering) gunstiger dat ze iets te vertellen hebben – zelfs als dit idee of verhaal wat ze willen vertellen, slecht wordt verteld. Want in een situatie waar een film of serie(-aflevering) vrij weinig te vertellen heeft, maar wel goed gemaakt is, zul je je eerder vervelen.

Maar hoe kan een serie(-aflevering) of film goed gemaakt zijn, maar tegelijkertijd vrij weinig te vertellen hebben of, erger nog, saai zijn? Wat ik hiermee probeer duidelijk te maken is dat deze mediaobjecten wel technisch goed in elkaar kunnen zitten of bijvoorbeeld krachtig acteerwerk kunnen bevatten.

House of the Dragon S1E4
Bron: HBO, HBO Max, HBO Max Nederland, en 1:26 Pictures.

Dit is ook het geval bij House of the Dragon S1E4. Deze vierde aflevering bevat dezelfde krachtige aspecten uit de eerdere afleveringen. Het werk van kostuumontwerpster Jany Temime, componist Ramin Dwajadi en set decorateur Claire Nia Richards zijn krachtige aspecten uit de vorige drie afleveringen van House of the Dragon seizoen 1. In House of the Dragon S1E4 is dit opnieuw het geval. Het acteerwerk van de ensemblecast is in deze vierde aflevering ook weer top. Dit zijn dan ook de voornaamste redenen dat ik House of the Dragon S1E4 geen slechte aflevering noem.

Wat de aflevering eerder middelmatig maakt, is het feit dat het vrij weinig nieuws te vertellen heeft. En dat ligt in dit geval aan het verhaal of in andere woorden: het scenario. Ditmaal lag het probleem niet bij het feit dat de actie niet goed uitgevoerd werd, maar eerder dat er te weinig actie aanwezig was. House of the Dragon S1E4 gaat verder in op het verhaallijn over Rhaenyra die haar rol als troonopvolger moet proberen te behouden. Ditzelfde verhaallijn wordt al vier afleveringen op dezelfde manier verteld, en begint nu wel oud te worden. De enige nieuwe toevoeging was de eventuele trouwerij van Rhaenyra, maar dit verhaallijn wordt pas richting het einde van deze vierde aflevering uitgewerkt.

In plaats daarvan wordt de focus gelegd op het seksuele aspect van de wereld van Westeros. In principe is daar niets mis mee, maar dit is een typerende aflevering dat het aspect van seks en lust boven een goed verhaal zet. In plaats dat de scenarioschrijvers duidelijk ontwikkelen waarom deze personages zich aangetrokken tot elkaar voelen, wordt de focus dus gelegd op het spektakel van seks en lust.

House of the Dragon S1E4
Bron: HBO, HBO Max, HBO Max Nederland, en 1:26 Pictures.

Conclusie

Het eerste seizoen van House of the Dragon begon in zijn eerste twee afleveringen zo sterk, maar het lijkt alsof de cast en crew de kracht van de eerste twee afleveringen nu al zijn kwijtgeraakt. Of dit eerste seizoen zijn voeting weer kan vinden, zal nog even kwestie van afwachten worden. Er zijn hierna nog zes afleveringen, dus er is nog genoeg kans om House of the Dragon tot zijn krachtige glorie te krijgen. Want dit is iets wat House of the Dragon S1E4 zeker niet gelukt is.

Het grootste probleem bij House of the Dragon S1E4 ligt bij het scenario van Ryan J. Condal en Ira Parker. Het verhaal lijkt vast te lopen op hetzelfde verhaallijn dat in iedere aflevering weer op een andere manier wordt aangepakt. In plaats van dat het verhaal zich natuurlijk ontwikkelt, wordt er nu constant in ons gezicht gegooid dat Rhaenyra moet strijden om haar rol als rechtmatige troonopvolger te behouden. Het begint nu zo wat te irriteren dat we elke week opnieuw dezelfde discussie tussen Viserys en Rhaenyra moeten aanhoren. Daarnaast bevat de aflevering – op wat typerende scènes vol seks en lust – weinig spektakel.

Toch is de vierde aflevering opnieuw een technisch sterke aflevering. Het werk van kostuumontwerpster Jany Temime, componist Ramin Dwajadi en set decorateur Claire Nia Richards zijn ook in House of the Dragon S1E4 krachtige aspecten. Het acteerwerk van het ensemble cast is in deze vierde aflevering nog steeds uitstekend. Het is maar te hopen dat het verhaal zijn draad weer op kan pakken, want anders ben ik bang dat dit eerste seizoen er niet veel beter op zal worden. House of the Dragon S1E4 is nu te streamen op HBO Max in Nederland.

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.