House of the Dragon S2E1 – Aflevering Recensie

House of the Dragon S2E1 is een spannende start van dit tweede seizoen. Niet alleen bouwt deze eerste aflevering van het tweede seizoen verder in op de gebeurtenissen uit het eerste seizoen, maar de intense, brute, bloederige en wraakvolle sfeer voor dit tweede seizoen van House of the Dragon wordt ook krachtig neergezet. De acties uit het eerste seizoen worden bijgestaan door begrijpelijke reacties en consequenties.

Hiermee vormt het verhaal een vicieuze cirkel van wraakgerichte acties waarin diverse personages hatelijk reageren op acties met nog afgrijselijkere reacties. Het resultaat hiervan is het ware begin van de al vrij onontkoombare oorlog tussen de Greens en de Blacks in House of the Dragon. Het eerste seizoen van House of the Dragon had al goed de setting en de gespannen sfeer voor een bloedoorlog gezet. House of the Dragon S2E1 bouwt hier direct op in door het podium op te zetten voor de oorlog die in de rest van het tweede seizoen zal plaatsvinden.

Over House of the Dragon S2E1

House of te Dragon is een Amerikaanse fantasie drama televisieserie dat dient als een prequel tot de HBO-hitserie Game of Thrones. Beide series zijn gebaseerd op de boekenreeks A Song of Ice and Fire van George R. R. MartinHouse of the Dragon is bedacht door Ryan J. CondalRyan J. Condal en Miguel Sapochnik dienen als de showrunners van House of the Dragon. Een showrunner is de toonaangevende producent van een televisieserie. House of the Dragon is gebaseerd op delen van het boek Fire & Blood.

De serie vindt 200 jaar voor de evenementen van Game of Thrones plaats. House of the Dragon laat het begin van het einde van House Targaryen zien, waarbij de evenementen die leiden tot de Targaryen burgeroorlog voor een troonopvolger ook worden weergegeven. Deze evenementen zullen bekend komen te staan als de “Dance of the Dragons”. House of the Dragon S2E1 ging op 17 juli 2024 in première op HBO Max in Nederland.

Het tweede seizoen van de serie zal bestaan uit acht afleveringen. De cast van House of the Dragon Seizoen 2 bestaat uit onder andere Matt SmithOlivia CookeEmma D’ArcySteve ToussaintEve BestSonoya MizunoFabien Frankel, Ewan Mitchell, Phia Saban, Jefferson Hall, Harry Collett, Tom Glynn-Carney en Rhys Ifans. In House of the Dragon S2E1 maakt Alicent Hightower zich zorgen om de kleine raad van Aegon II en staat Rhaenyra Targaryen voor een belangrijke keuze. Deze aflevering heet “A Son for a Son”.

Bekijk hierboven de officiële trailer van House of the Dragon Seizoen 2. De trailer bevat Nederlandse ondertiteling.

Woede, wraak en haat

Naast dat House of the Dragon S2E1 een spannende aflevering met een intense sfeer is, bevat deze aflevering ook enkele interessante thema’s. In House of the Dragon S2E1 lijken thema’s als rouw en wraak het voortouw te nemen. De regisseur en scenarioschrijvers van deze aflevering laten dit via verschillende hoofd- en bij personages zien. Na het verlies van Rhaenyra’s zoon Lucerys zijn de Blacks gebroken en dun uitgespreid. Ze ervaren allemaal rouw op hun eigen manier. Rhaenyra moet, en zal, de lichamelijke resten van Lucerys vinden om hem eervol te kunnen begraven.

Dan pas kan ze haar rouw uiten in gevoelens van woede, wraak en haat. Deze drie gevoelens voelt Daemon gedurende de hele aflevering. Acteur Matt Smith weet op een ingrijpende manier te laten zien hoe Daemon echt gaf om Lucerys. Smith laat meeslepend zien hoe hij omgaat met dit verlies door niet alleen Aemond als boosdoener te zien, maar ook de brute wereld om zich heen. Aemond is buiten bereik voor hem, dus zoekt Daemon een uitlaatklep op wie hij zijn gevoelens van woede, wraak en haat kan loslaten.

De oudere broer van Lucerys, Jacaerys, probeert zich groot te houden, terwijl Corlys Velyaron en Rhaenys Targaryen alle verdedigingstaken op zich moeten nemen in de afwezigheid van Rhaenyra. Deze koningin krijgt in House of the Dragon S2E1 weinig te doen, behalve een rouwende moeder te zijn. Ondanks dat dit een begrijpelijke keuze is voor haar karaktergroei, zorgt de combinatie van het gemis van verdere karakterontwikkelingen en sterk acteerwerk voor een enigszins teleurstellende verschijning van dit hoofdpersonage.

House of the Dragon S2E1
Bron: HBO, Warner Bros. Discovery, HBO Max, HBO Max Nederland, en 1:26 Pictures.

Opkomende bloedoorlog

De Greens hebben momenteel ook geen rooskleurig leven. Boosheid en wantrouwen richting elkaar overheerst in King’s landing. In deze eerste aflevering van het tweede seizoen van House of the Dragon lijkt de focus regelmatig meer de Greens te liggen. We zien hoe ze zich voorbereiden op een oorlog en hoe Aegon II zich als heerser van Westeros gedraagt. Dit personage heeft in House of the Dragon S2E1 een meer prominente rol dan in het eerste seizoen.

Zijn karakter wordt duidelijker neergezet en beter ontwikkeld. We zien wie echt belangrijk voor Aegon II zijn en hoe dit personage wil overkomen als koning. Daarnaast levert Tom Glynn-Carney een meer charismatische acteerprestatie als Aegon II. Terwijl de Greens en Blacks zich voorbereiden op een oorlog, horen en zien we meerdere bekende huizen uit Westeros terugkeren.

In House of the Dragon S2E1 wordt gesproken over de loyaliteitskwesties van de Baratheons, de Tully’s en de Greyjoy’s. Daarnaast opent de eerste aflevering van House of the Dragon Seizoen 2 zelfs met een monoloog van de geliefde Starks. Hierna zien we Jacaerys Velaryon zelfs bij de grootse Muur praten met Clegan Stark. De inclusie van deze grote huizen zorgt voor een welbekend gevoel en meer betrokkenheid bij een serie die zich grotendeels focust op een bloedoorlog tussen de Targaryens.

House of the Dragon S2E1
Bron: HBO, Warner Bros. Discovery, ELLE, HBO Max, HBO Max Nederland, en 1:26 Pictures.

De wet van Chekov

House of the Dragon S2E1 kan niet besproken worden zonder het intense en gruwelijke einde te benoemen. Ondanks dat het einde verschrikkelijk spannend is, wordt er gedurende deze hele aflevering wel al naar toegewerkt. Zo zien we meerdere malen de rattenvanger, die terugkeert aan het einde van de aflevering, voorbijkomen. Op deze manier weten de seriemakers de seriekijkers goed in te lichten en voor te bereiden op zijn belangrijke rol aan het einde van de aflevering.

De regisseur en scenarioschrijvers maken in House of the Dragon S2E1 uitstekend gebruik van de wet van Chekov. Volgens de wet van Chekov (ook wel bekend als Chekov’s gun) moeten voorwerpen, of in dit geval personages, die geïntroduceerd worden, later ook een rol hebben in het verhaal. Dit is uiteraard ook het geval bij de rattenvanger. Het einde van House of the Dragon S2E1 is niet zo visueel afgrijselijk als de beschrijvingen uit het boek waarop het is gebaseerd. Toch is dit einde nog steeds bruut en simpelweg bloederig gestoord.

House of the Dragon S2E1
Bron: HBO, Warner Bros. Discovery, Men’s Health, HBO Max, HBO Max Nederland, en 1:26 Pictures.

Conclusie

House of the Dragon S2E1 is een sterke start voor dit tweede seizoen van de hitserie. De aflevering bouwt sterk verder op de acties en gebeurtenissen uit het eerste seizoen. Hierbij zoekt House of the Dragon S2E1 niet alleen de consequenties van deze gebeurtenissen op, maar laat de aflevering ook nieuwe acties voor komen, waaruit weer consequenties voor de rest van dit tweede seizoen uitgroeien. De aflevering is spannend, maar bespreekt ook gelaagde thema’s.

Helaas krijgen niet alle personages evenveel te doen in House of the Dragon S2E1. Hierdoor komt het acteerwerk van Emma D’Arcy, die Rhaenyra Targaryen speelt, wat simplistisch en eentonig over. Andere acteurs, die in het eerste seizoen minder te doen kregen, overtuigen nu meer, zoals Tom Glynn-Carney. Uiteindelijk is House of the Dragon S2E1 een geweldige start voor dit tweede seizoen. House of the Dragon S2E1 is nu te streamen op HBO Max in Nederland.

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.