Humans of Film Festival 2021 | Programma Overzicht

Humans of Film Festival 2021

Er zijn vanaf nu tickets te koop voor het Humans of Film Festival 2021. Vanaf 24 tot en met 26 september vertoont Humans of Film Festival 2021 een programma met 14 feature films en meer dan 14 korte films. Daarnaast is er ook sprake van een thematische randprogrammering bij de festivallocaties. De festivallocaties zijn het Ketelhuis en Podium Mozaïek in Amsterdam-West. Het thema van dit jaar is Luider dan voorheen: tegen racisme & discriminatie.

Samen met organisaties uit Amsterdam-West combineert het festival het filmprogramma met filmmaker Q&A’s en paneldiscussies. Dit wordt gedaan om de verbinding te leggen met, en de thema’s tastbaar te maken voor het Amsterdamse publiek. In dit artikel sta ik stil bij het programma van het Humans of Film Festival 2021.

Thema’s van het Humans of Film Festival 2021 

De huidige pandemie heeft veel nieuwe sociaalmaatschappelijke problemen aan het licht gebracht, en bestaande problemen versterkt. Het blijft daarom ook belangrijk om verhalen hierover te delen en een podium te bieden aan mensen wiens verhalen niet genoeg gehoord worden. Vanaf het begin van de pandemie schoot het aantal racistische gebeurtenissen tegen de Aziatische bevolking omhoog. Ook resulteerde het politiegeweld tegen zwarte mensen en mensen van kleur in wereldwijde protesten. Daarnaast blijft het gender gerelateerd geweld en discriminatie tegen LHBTI-gemeenschappen toenemen.

Uit angst, onwetendheid, woede en haat vormt de maatschappij gevaarlijke ideeën over ‘de ander’. Dit heeft als gevolg dat islamofobie, antisemitisme, vluchtelingenhaat en klassenongelijkheid toeneemt. Het festival wil de knellende onderwerpen die in de films aan bod komen dicht bij het Amsterdamse publiek brengen. Dit zijn geen abstracte problemen die zich aan de andere kant van de wereld afspelen, maar kwesties die ons allemaal aangaan. Door gesprekken, Q&A’s en nabesprekingen met verschillende sprekers en vertegenwoordigers van lokale organisaties willen de organisatoren de algemene onderwerpen tastbaar maken voor het Amsterdamse publiek. 

Over het Programma

De openingsfilm Unapologetic komt uit 2020 en is geregisseerd door Ashley O’Shay. De film volgt twee jonge vrouwen die zich inzetten als leiders van de Black Lives Matter beweging na de dood van hun vriendin Rekia Boyd door hand van de politie. De film bespreekt racisme, discriminatie, genderrollen en ongelijkheid. Filmmagazine Variety noemde de film een liefdes letter aan de Black Lives Matter beweging. Deze sterke documentaire toont de dagelijkse strijd van zwarte, queer feministen in Amerika.

Samen met verschillende Amsterdamse organisaties vindt er in partnerlocatie Podium Mozaïek een programma vol verdieping plaats. Met film en andere kunstvormen staat de bewustwording over racisme en discriminatie centraal. Samen met Be Connected ondersteunt dit festival een programma waar ouderen, isolatie en COVID-19 centraal staan. Het Who’s Right Festival presenteert Why Talk Rights?!, om het belang van gesprekken over mensenrechten te benadrukken. Hierbij komen thema’s aan bod als schendingen van mensenrechten tegen de LHBTI+ gemeenschappen in Oost-Europese landen (zoals Polen) en de Oeigoeren in China. Omroep PAC en sponsor Pan Asian Collective zorgen met hun programma #StopAsianHate voor meer bewustwording van racisme tegen de Aziatische bevolking.

Het festival sluit op zondagavond af met de Japanse film Along the Sea. Deze film komt uit 2020 en is geregisseerd door Akio Fujimoto. De meeslepende speelfilm vertelt het verhaal van drie jonge Vietnamese vrouwen die in Japan hun geluk zoeken als illegale arbeidsmigranten. Along the Sea is een pakkende film over mensensmokkel en armoede, gebaseerd op waargebeurde verhalen en interviews met Vietnamese migranten in Japan.

Humans of Film Festival 2021
Bron: Humans of Film Festival.

De Jury van het Humans Film Festival 2021 

Met trots presenteren we aan jullie de juryleden van HoFF 2021. Yan Ting Yuen | 袁 欣 婷, Chris Belloni en Ray Blinker. Alle drie representeren ze filmprofessionals die het in het Nederlands filmlandschap hebben gemaakt. Samen zullen ze de competitiefilms beoordelen.

Tijdens dit proces zullen ze bijvoorbeeld rekening houden met de connectie die de films maken met het festivalthema, maar ook de samenstelling van de verhaallijnen. Ook wordt er gekeken naar hoe pakkend, doeltreffend en krachtig de films zijn. Uiteindelijk maken ze aan het publiek de winnende feature documentaire of speelfilm bekend. Dit jaar is er ook een nieuwe prijzencategorie. Geselecteerde jonge studenten zullen de Young Critics Award toekennen aan de Competitie Short films. We zullen in aanloop van het filmfestival bekend maken wie deze jonge studenten en filmliefhebbers zijn.

Over Humans of Film Festival

Het Humans of Film Festival heeft zich ontwikkeld vanuit de Humans of Film Amsterdam straatfotografie blog. Dit platform dient zich om persoonlijke verhalen van inwoners van Amsterdam te delen. Dit festival legt de focus op de persoonlijke impact die film kan hebben op mensen. Ook wil dit festival dat deze mensen hierin representatie en herkenning vinden. Vanuit dit vertrekpunt is de oprichter Feargal Agard aan de slag gegaan met het oprichten van een filmfestival dat zich richt op human interest films, een niche die nog ontbrak in het Nederlands filmlandschap.

Onder ‘human interest’ worden films verstaan die mensen, hun ervaringen en hun leefomgeving centraal stellen. Tijdens de eerste editie van het festival kreeg de organisatie te maken met een rechtszaak, aangespannen door leden van een religieuze groepering die de vertoning van een film wilde voorkomen. Het winnen van de rechtszaak is een mooie metafoor voor het festival: het toont de toewijding aan het beschermen en ondersteunen van filmmakers en de vrijheid van meningsuiting. Het festival wordt georganiseerd door een jong en enthousiast team. In een maatschappij die steeds vaker polariseert op sociaal en politiek niveau probeert het ruimte te maken voor ontmoetingen, waar verhalen verteld en gedeeld worden van en door mensen die niet genoeg aan het woord gelaten worden.

Humans of Film Festival 2021
Bron: Humans of Film Festival, © 2021 Kin Mok | Mik Ontwerpers & © 2021 Nathalie Sital | @Magin.Design

Over Het Ketelhuis

Sinds 29 maart 1999 is Het Ketelhuis – stevig verankerd op de Westergasfabriek – het huis voor de Nederlandse film. Het is een veilige plek voor vertoning van en debat over de vaderlandse cinema. Zowel (kleine) artistieke als de meer commerciële speelfilms, documentaires en korte films krijgen bij Het Ketelhuis een podium. Daarnaast vertonen we arthouse films van Europese komaf en een brede waaier aan jeugdfilms (regelmatig Nederlands gesproken en in 2D). Bovendien gaat er geen week voorbij zonder speciale vertoningen. Denk daarbij aan reeksen als Deutsches Kino, Soirée ciné en Psychoanalyse & Film. Onder de noemer Ketelhuis Forum vertonen we speelfilms en documentaires die niet voor gebruikelijke distributie in aanmerking zijn gekomen.

Over Podium Mozaïek 

Podium Mozaïek is een theater van nu met, muziek, dans, theater, spoken word, verhalen, beeldende kunst, film en alle mogelijke combinaties daarvan. De programmering van Podium Mozaïek is intercultureel en interdisciplinair. Podium Mozaïek presenteert dit programma voor een cultureel divers publiek dat zichzelf herkent in het programma-aanbod, en elkaar daardoor leert kennen. Podium Mozaïek en Het Ketelhuis liggen op fietsafstand van elkaar, waardoor bezoekers zich makkelijk tussen beide gebouwen kan verplaatsen.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Gerelateerde Artikelen

The Flash Film (2022)

DC FanDome 2021 geeft eerste blik op The Flash film

Ezra Miller’s The Flash zal in zijn eigen film (met de soortgelijke naam) het multiversum introduceren in het DC Extended Universe (DCEU). Tijdens de nieuwste editie van het DC FanDome was de acteur online aanwezig om vanuit de set van The Flash een eerste blik op de film te delen. In zijn introductie vertelt Ezra Miller dat ze nog druk bezig zijn met het maken van de film. De regisseur van de film is Andy Muschietti – bekend van de tweedelige films It en It: Chapter Two. De scenarist van de film is geen vreemdeling tot het DCEU. De scenarist van The Flash is namelijk niemand minder dan Christina Hodson. Ze was ook verantwoordelijk voor het scenario van Birds of Prey, en ze zal ook het scenario van de Batgirl film schrijven. De film zal ons meenemen op Barry Allen’s avontuurlijke reis door het multiversum, waarbij we onder andere Micheal Keatons Bruce Wayne zullen tegenkomen. Dit zal de eerste keer zijn dat we Keatons Batman zullen zien na de film Batman Returns uit 1992.

Lees Verder >
Upon the Magic Roads (2021)

Upon the Magic Roads (2021) – Film Recensie

De 26ste editie van het SCHLiNGEL Internationale filmfestival is helaas alweer afgelopen. Op zaterdag 16 oktober 2021 zijn er in de avond winnaars aangekondigd en prijzen uitgedeeld. Echter betekent dit niet dat he beleefde plezier rondom dit festival is afgelopen. Vandaag recenseer ik namelijk de Russische film Upon the Magic Roads. Deze film was ook te zien op het SCHLiNGEL filmfestival in 2021. Dit is de derde (en bovendien laatste) film die ik op mijn eerste dag bij het SCHLiNGEL keek. Upon the Magic Roads is een grootse Russische film die zelfs bijna in de top 50 films zit van meest winstmakende films van 2021. Maar staan deze twee benoemde punten wel gelijk aan de kwaliteit van de film?

Lees Verder >
Joker (2019)

Joker (2019) – Film Recensie

Al voordat Joker uitkwam bij het Filmfestival van Venetië, werd de film regelmatig besproken. Doordat de film mentale ziektes in combinatie met gewelddadigheid uitbeeld, ontstond er veel controversie rondom de film. Maar is deze controversie wel terecht geweest? De film blijft namelijk gaan over de “Clown Prince of Crime”; met andere woorden de iconische aartsvijand van superheld Batman. Komt de controversie dan door het humane (of juist het onmenselijke) gedrag van het titulaire personage? Ik besloot Joker na bijna 2 jaar opnieuw te kijken. Dit deed ik om te kijken hoe mijn mening voor de film er nu voor zou staan, maar ook om te kijken of mijn kijk op de film veel is veranderd.

Lees Verder >
De Slag om de Schelde (2020)

De Slag om de Schelde (2020) – Film Recensie

De Slag om de Schelde is een Nederlandse oorlogsfilm uit 2020. De film is geregisseerd door Matthijs van Heijningen Jr. en het scenario is geschreven door Paula van der Oest. In de film staat (uiteraard) de Slag om de Schelde uit 1944 centraal. In 2020 was het 75 jaar geleden dat de oorlog eindigde en de film moest het herdenkingsjaar afsluiten. De film ging op 14 december 2020 in première in het CineCity in Vlissingen en de film zou landelijk uitkomen op 17 december 2020. Op 15 december 2020 werd echter bekendgemaakt dat de bioscooprelease van de Slag om de Schelde uitgesteld zou worden naar 2021 vanwege de corona maatregelen. Nu de bioscopen weer open zijn is de film eindelijk te zien. Maar is de film het wachten waard geweest?

Lees Verder >

Neem contact op

Klik op de knop hieronder om meer te weten te komen over SebKijk. Heb je vragen of opmerkingen voor mij? Stuur dan direct een mail naar sebastiaan.khouw@hotmail.com.

Giveaways

Film Recensies

Serie Recensies

Game Recensies

English