Ice Age: Scrat’s Nutty Adventure (PS4) – Game Recensie

Ice Age: Scrat’s Nutty Adventure is als game gelijk aan de huidige staat van de Ice Age filmreeks: vermakelijk en degelijk, maar ook middelmatig, frustrerend en regelmatig irritant. Deze videogame mag dan oorspronkelijk enkele jaren geleden uitgekomen, maar Ice Age: Scrat’s Nutty Adventure stond al voor een langere tijd op mijn wenslijst om nog ooit te spelen. Afgelopen weken heb ik de tijd genomen om Ice Age: Scrat’s Nutty Adventure, als de perfectionist dat ik ben, volledig uit te spelen en de Platinum trofee voor de PlayStation 4 te halen.

Ondanks dat ik me zeker vermaakt heb, zou ik niet durven zeggen dat Ice Age: Scrat’s Nutty Adventure een uitstekende of zelfs (heel) goede game is. De videogame weet een goede adaptatie te zijn van de filmreeks, maar weet door slechtere controls en repetitieve missies ook snel te frustreren en op enkele momenten zelfs te vervelen.

Over Ice Age: Scrat’s Nutty Adventure

Ice Age: Scrat’s Nutty Adventure is een avontuurlijke platform actiegame. De videogame is ontwikkeld door Just Add Water en Climax Studios. Ice Age: Scrat’s Nutty Adventure is gepubliceerd door Outright Games. De game werd uitgebracht op 18 oktober 2019 voor onder andere de PlayStation 4 en Nintendo Switch. Op 13 augustus 2021 werd Ice Age: Scrat’s Nutty Adventure ook uitgebracht voor de Google Stadia. De game is gebaseerd op de Ice Age filmfranchise van 20th Century Studios (vroeger bekend als 20th Century Fox) en het voormalige Blue Sky Studios.

Ice Age: Scrat’s Nutty Adventure was de eerste videogame dat gebaseerd was op de filmfranchise en werd uitgebracht nadat Disney filmstudio Fox had overgenomen in 2019. De game volgt de avonturen van Scrat, terwijl hij obstakels en puzzels moet voltooien om mysterieuze krachtige noten terug te vinden. Daarnaast moet onze favoriete ijstijd eekhoorn het ook nog opnemen tegen oude en nieuwe vijanden.

Bekijk hier de officiële launch trailer van Ice Age: Scrat’s Nutty Adventure.

Recensie

Ice Age: Scrat’s Nutty Adventure is een degelijke 3D platform videogame. Het eerste wat echt opvalt aan deze game is dat de gameplay lijkt op dat van de videogame van Ice Age 2: The Meltdown. De videogame van Ice Age 2: The Meltdown op de GameCube was als klein jochie een van mijn favoriete games, dus Ice Age: Scrat’s Nutty Adventure bracht zeker wat blije nostalgische gevoelens en herinneringen terug. Betekent dit dat de game automatisch een nieuwe favoriet van me is geworden? Niet bepaald. Ice Age: Scrat’s Nutty Adventure is zeker vermakelijk, maar als game is het ook middelmatig en frustrerend.

In de game kun je springen, stenen gooien, vijanden aanvallen, waarbij je op latere momenten ook nieuwe vaardigheden weet vrij te spelen. Hierbij kun je denken aan een dubbelsprong en, I kid you not, telekinese. Ja, dat klopt. Scrat van de Ice Age filmfranchise krijgt de krachten van telekinese, waarbij hij objecten in beweging kan brengen puur met zijn geest en mentale concentratie op deze voorwerpen. Oh ja, Scrat krijgt ook nog de krachten van Spider-Man, waarbij hij op bepaalde plekken als Spider-Man kan slingeren over de landschappen.

Ice Age: Scrat's Nutty Adventure (PS4)
Bron: Outright Games, Blue Sky Studios, 20th Century Studios, Steam, PlayStation Nederland, Disney Nederland, Just Add Water en Climax Studios.

Dit is allemaal vrij geinig en past goed bij de recente escalerende verhaalvormen van de Ice Age filmfranchise, want laten we eerlijk zijn: de films werden steeds absurder wat betreft het plot. Het is dus niet dat deze vaardigheden niet logisch zijn voor een Ice Age videogame, maar het is eerder dat de controls van de vaardigheden beter uitgewerkt had kunnen worden. Op enkele momenten kun je bij het maken van een dubbelsprong of een swing als Spider-Scrat gelanceerd worden naar een plek waar je uit de map van de game valt, hoera!

Gelukkig zorgt de game ervoor dat je direct terug wordt geteleporteerd naar de laatste checkpoint – wat goed past bij de onsterfelijkheid van dit (oorspronkelijke) filmpersonage. Echter brengt dit ook frustratie op, omdat de game niet optimaal functioneert. Om bepaalde trofeeën te vinden in de game moet je jezelf via allerlei moeilijke omwegen de lucht in lanceren, dubbelsprongen maken en precies juist landen. Terwijl dit plaatsvindt, krijg je ook nog te maken met het irritantste aspect aan Ice Age: Scrat’s Nutty Adventure: de controls van de camera.

Ice Age: Scrat's Nutty Adventure (PS4)
Bron: Outright Games, Blue Sky Studios, 20th Century Studios, Steam, PlayStation Nederland, Disney Nederland, Just Add Water en Climax Studios.

Deze controls zijn regelmatig moeilijk te besturen, waarbij je letterlijk misselijk of duizelig kunt worden van de manier waarop de camera steeds alle kanten op schiet. Daarnaast schiet de camera op enkele plekken vast, waardoor het beeld heen en weer schudt, terwijl je nog moet bewegen (of springen) en de camera de juiste kant op moet forceren. Terwijl ik deze krankzinnigheid beschrijf, komt de frustratie en irritatie die ik voelde tijdens het spelen van de game weer deels opkomen.

Gelukkig is de game niet alleen frustrerend en irritant. Zoals ik al eerder benoemde, is Scrat’s Nutty Adventure ook vermakelijk. Zo adapteert de game goed de filmwereld en personages van Ice Age. De game ziet er misschien uit alsof het rechtstreeks van de GameCube komt, maar eigenlijk zorgt dit ook voor de juiste sfeer van Ice Age: Scrat’s Nutty Adventure. Het uiterlijk van de game geeft oprecht het gevoel alsof je een ouder videospel aan het spelen bent en dat is onderdeel van de charme van de game. De muziek van de game is verder ook mooi, maar het is geen uitzonderlijk goed aspect van de game.

Ice Age: Scrat's Nutty Adventure (PS4)
Bron: Outright Games, Blue Sky Studios, 20th Century Studios, Steam, PlayStation Nederland, Disney Nederland, Just Add Water en Climax Studios.

Conclusie

Het beste aspect van de game blijft toch het uiterlijk dat filmliefhebbers en Ice Age fans rechtstreeks in de nostalgische gevoelens zal raken. Daarnaast is de game denk ik vooral aan te raden als je op zoek bent naar een game dat geschikt is voor (jongere) kinderen. De game is niet moeilijk te begrijpen en daarnaast is Ice Age: Scrat’s Nutty Adventure overduidelijk ook een kindvriendelijk spel. Alleen wees voorbereid: op enkele momenten kunnen zowel jonge en oude spelers frustratie oplopen door de gameplay controls.

Ice Age: Scrat’s Nutty Adventure is dus het soort game dat ik persoonlijk puur zou halen als je een fan bent van de filmfranchise of op zoek bent naar een kindvriendelijke (starter-)game. Daarnaast zijn de trofeeën van de game makkelijk vrij te spelen op de PlayStation 4, waardoor je – ondanks enkele obstakels – redelijk makkelijk een Platinum trofee voor Ice Age: Scrat’s Nutty Adventure kunt behalen op de PlayStation 4. Ice Age: Scrat’s Nutty Adventure is nu te koop voor op de PlayStation 4 bij onder andere Bol.comAmazon.nl en Nedgame.

Waardering: 3 uit 5.

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.