IDFA krijgt een eigen filmtheater voor documentairefilms

Op 6 april 2023 werd bekendgemaakt dat IDFA de kans krijgt van Gemeente Amsterdam om een eigen filmtheater voor documentairefilms op richten op een toegankelijke plek in het Vondelpark. Bij het filmtheater voor documentairefilms van IDFA zullen het hele jaar door documentairefilm gerelateerde programma’s, activiteiten en evenementen voor het publiek plaatsvinden. Het huurcontract tussen IDFA en Gemeente Amsterdam is ondertussen al ondertekend, dus de renovatie voor het theater kan beginnen.

Na de zomer gaat IDFA eerst proefdraaien met zijn filmtheater voor documentairefilms. In november 2023 wordt het filmtheater een festivallocatie. De officiële opening van het theater vindt in 2024 plaats. Hierna wordt het theater dagelijks toegankelijk voor iedereen die zich wil laten inspireren door de kunst van documentaire. Hierbij zullen niet alleen bijzondere films op het grote doek te zien zijn. Er zullen ook immersieve installaties, workshops, debatten en netwerkmogelijkheden te bezoeken zijn.

De belangrijkste speerpunten in de programmering van het filmtheater zullen de talentontwikkeling en het aantrekken van een nieuw en jong publiek zijn. IDFA heeft de ambitie om zich te ontwikkelen van een jaarlijks festival in november naar een dagelijks te bezoeken toonaangevend instituut voor de creatieve documentaire.

IDFA krijgt een eigen filmtheater voor documentairefilms
Bron: IDFA 2022 ITA op het Leidseplein in Amsterdam. | Copyright: Jakob van Vliet.

De wethouder van Kunst en Cultuur, Touria Meliani, ging ook in op het mooie nieuws. Dit is wat ze te zeggen had: “Het is geweldig dat IDFA onderdak krijgt in het Vondelparkpaviljoen. Onze stad heeft er op deze manier een nieuw toegankelijk podium bij waar het hele jaar door documentaires vertoond kunnen worden aan een breed en divers publiek. Ik ben ook erg enthousiast over de plannen van IDFA omdat er in het pand ruimte wordt geboden aan talentontwikkeling en educatieve programma’s.”

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.