Ik ben Ik

Sebastiaan Khouw

De laatste tijd ben ik erg actief geweest op deze website. Ik ben hierdoor achter een groot aantal bevindingen over mijzelf gekomen. Zo ben ik er achter gekomen dat filmkritiek, filmjournalistiek en schrijven op het web grote passies van mij zijn. Ook kwam ik erachter dat ik (nog steeds) enorm veel druk op mijzelf neerleg om een traditioneel pad te volgen. Een pad waarbij ik zo snel mogelijk een succesvol student of werkende te worden. Dit zorgt nog steeds voor veel interne onrust, paniek en spanning. Het is tijd om dit taboe van mijn mentale problematiek te doorbreken.

Ik wil niet langer dit masker opdoen. Het masker waarmee ik me gedraag zoals de maatschappij en mijn omgeving van mij verwachten. Is dit niet allemaal wat persoonlijk om te schrijven op een entertainment-website? Maybe it is, maybe it isn’t. Ik schrijf dit artikel alsnog; met de hoop dat ik hierdoor meer innerlijke rust zal ervaren.

Ik ben niet mijn toekomst… Dat klopt toch niet, want ik zal toch ook keuzes moeten maken over mijn levensverloop in de toekomst? In mijn ogen is dit precies waardoor ik me nu zo vaak verward en depressief voel. Dé toekomst. Die vervloekte toekomst waar alles perfect en succesvol moet zijn. Dit gaat een erg persoonlijk artikel worden, waarin ik praat over de toekomst, het verleden en verwachtingen van de maatschappij. Als jij jezelf last hebt van mentale problematiek, dan kan dit artikel confronterend voor je zijn. Lees daarom alleen verder als je het ook echt aankan. Voor mij als schrijver is het ook confronterend. Toch vind ik het belangrijk dat ik als journalist en schrijver iets meer over mezelf schrijf. Niet alleen om mijn hart te luchten, maar ook om een betere band met mijn lezers en mijzelf te creëren.

Ik ben geen Traditionele Journalist

Het idee heerst dat journalisten en recensenten afstandelijk tegenover hun lezers moeten zijn. Zo mag er niet geschreven worden vanuit de persoonlijke ervaring van de journalist. Alles moet volgens bepaalde regels lopen. Er mag niet gezegd worden wat jij als journalist zelf vindt van een situatie of film. Veel journalisten plaatsen hiermee zich (in-)direct boven de lezers en de burgers. Ik ben tegen dit gedachtengang en principe. Dat is terug te lezen in de manier waarop ik mijn artikelen en recensies schrijf. Ik ben het met de bekende filmrecensenten Roger Ebert en Gene Siskel eens dat het bij recensies gaat om jouw ervaring. Jij geeft de lezer mee wat jij denkt over de film. Jij hebt de film gezien en jij schrijft erover, dus waarom mag jij dan niet schrijven over wat jij van de film vond. Het idee heerst dat recensenten alleen feiten mogen beschrijven, maar films en series zijn niet objectief goed of slecht. Kunst is subjectief. Als ik bijvoorbeeld de nieuwste blockbuster beter vind dan een andere filmrecensent betekent niet dat één van ons gelijkt heeft en de ander fout zit. 

Ik heb me lang in de war gevoelt over of ik fout zit. Zit ik fout, omdat ik anders schrijf dan andere filmjournalisten en filmrecensenten? Moet ik me aanpassen om bij de traditionele journalistiek te kunnen horen? Het antwoord hierop is dat ik niet ben wat men van mij verwacht. In andere woorden ik zit niet fout als ik op mijn eigen manier schrijf en ik hoef me al helemaal niet aan te passen. Zoals sommige van jullie misschien al hebben kunnen raden staat journalistiek in de beschrijving hierboven symbool voor mijn levenspad. Ik heb lang gedacht dat ik een studie moest volgen om mijzelf een werkelijk journalist of recensent te kunnen noemen. Dat is de traditionele weg die je moet belopen volgens velen, want anders ben je maar een simpele blogger die (in mijn geval) ook nog eens in de bijstand zit.

SebKijk Zelfportret
Naast het schrijven van artikelen en recensies, zijn tekenen en schilderen ook grote passies van mij.

Ook geen Traditionele Student

Ik heb eindelijk de conclusie genomen dat het idee van traditioneel studeren mij volledig gek aan het maken is. Wat ik nu ga zeggen is misschien volgens sommige (of zelfs velen) niet handig voor mijn toekomst, maar ik moet mijn gedachtengang over het traditioneel studeren volledig uit mijn gedachtensysteem weghalen. De focus moet nu echt gaan liggen op mijn gezondheid en geluk. Ik moet hierin mijn eigen weg gaan vinden. Niet meer steeds aanmelden voor een opleiding die ik zelf niet eens wil volgen. En al hemelaal niet meer anderen mijn toekomst laten bepalen of beïnvloeden.

Het traditioneel studeren past op dit moment niet bij mij en dat is meer dan oké. Misschien gaat het nooit bij mij passen, maar misschien ook wel. Dat merk ik nog wel. Er zijn in ieder geval genoeg wegen die mij gelukkig kunnen maken en dat is het belangrijkst. Het wordt hoogtijd om maar eens zo’n weg te gaan bewandelen en mijzelf te gaan zijn. Ik heb al het recht om mijn eigen weg te gaan bewandelen. Zelfs al zou het betekenen dat ik nooit een student zal worden. Het is belangrijk om te ontdekken waar ik gelukkig van wordt. Het leven gaat niet om cijfertjes van je bankrekening of het aantal likes op je nieuwste (succesvolle) post. Het leven gaat om de waardering van jezelf, je medemens en het leven dat je hebt. Je kunt de meest succesvolle persoon uit je omgeving zijn, maar als je jezelf niet kan waarderen, dan zul je ook heel weinig aan dat succes hebben.

Sebastiaan Khouw
Foto van mijzelf op 17-jarige leeftijd.

Ook SebKijk ben ik niet

Ik zit al lang met mijn gedachten vast in de toekomst. Door deze gedachtengang denk ik dat ik alleen gelukkig kan zijn als ik voldoe aan het volgen van het traditionele studeren-werk-gezin levenspad. Mijn gedachtengang dat het succes van dit pad je leven bepaalt is mijn obsessie geworden. Alles draait bij om het vinden van de perfecte studie om zo succesvol mogelijk te worden in het leven. Ik realiseer me nu dat studeren niet hetgeen is waarvoor ik besta. Ik ben niet geboren als student of als arbeider. Ik ben geboren als een mens. Als mezelf. Niet als SebKijk dé recensent of SebKijk dé filmjournalist. Nee, ik ben geboren als Sebastiaan Khouw. De prestatiedruk die ik al vanaf een jonge leeftijd heb gevoeld heeft me laten denken dat ik zonder studie geen waarde heb. Het gaat hierbij niet eens om het vinden van je toepasselijke baan of studie, maar echt puur om het presteren via deze baan of studie. 

Betekent dit dat ik geen waarde hecht aan alles wat ik nu al heb bereikt heb met bijvoorbeeld deze website. Ik haal veel waarde uit mijn succes van deze website. Het probleem hiervan is dat ik mijn eigenwaarde uit het succes van mijn website en toepasselijke toekomstplannen haal. Ik heb hierdoor veel problemen gekregen met mijn eigen identiteit. Maar guess what? Ik ben niet SebKijk. Ik ben niet mijn geplande toekomst of mijn niet-erg-fijne verleden. Ik ben in het hier en nu allereerst mezelf. Ik ben Sebastiaan Khouw. Ik ben wie ik ben, met al mijn ervaringen, krachten en tekortkomingen. Alles maakt mij tot de persoon die ik ben. Ik ben ook in het hier en nu waardevol als mens. Zelfs als het betekent dat ik de komende tijd (of misschien zelfs nooit) ga studeren. Het is tijd om mijn eigen gestelde verplichting tot studeren te gaan loslaten en mijn eigen pad te gaan bewandelen. 

SebKijk Zelfportret
Het is tijd om mijn eigen keuzes te gaan maken en hier ook achter te blijven staan.

Ik ben Ik

Het is nu tijd om deze verkeerde gedachtengang tegen te gaan en mijn eigen pad te gaan bewandelen. Voor mij was studeren altijd een verplichting om mezelf waardevol te vinden. Ik ga nu mijn uiterste best doen om deze gedachtengang tegen te gaan door voor mijn eigen geluk te kiezen. Ik wil me zeker blijven ontwikkelen, maar op dit moment doe ik dat juist door te leren dat ik als persoon er ook mag zijn als ik niet studeer. Ik ben niet de scholier uit het verleden die geloofde dat hij moet presteren om een goede toekomst te krijgen. Ik ben ook niet de toekomstige student die gelooft dat hij alleen gelukkig kan zijn na het volgen van een opleiding.

Tuurlijk. Het grootste gedeelte van de samenleving heeft nog sterk het geloof dat je pas echt kan leven nadat je een opleiding hebt gevolgd. Als jij als persoon je blij voelt met deze gedachtengang voelt, dan moet je je zeker ook niet schuldig voelen door wat ik nu schrijf. Ik probeer alleen voor mijzelf en anderen in soortgelijke situaties op te komen. Wij hebben ook een plek in de maatschappij en wij zijn ook jullie medemens. Daarnaast hoeven wij ons niet te houden aan jullie toekomstplannen. Wij mogen ook ons eigen pad bewandelen en hoeven niet jullie bedachte toekomstplannen uit te voeren.

Dit voelt ergens heel dubbel om te schrijven en al helemaal om te plaatsen op mijn website. Want vraag ik hiermee niet juist om de waardering en goedkeuring van anderen? Ga ik niet weer mijn meerwaarde halen uit de reacties van anderen? Die kans is zeker aanwezig, hoe jammerlijk dat ook zou zijn. Maar ergens ben ik ook trots dat ik dit durf te schrijven en durf te delen met jullie. Ik schrijf dit namelijk niet voor jullie, maar voor mijzelf. Ik moest mijn frustraties eruit schrijven en klaar staan voor mezelf. Dit is wat ik nu nodig heb. En voor als je in de toekomst dit terugleest toekomstige Seb, dan hoop ik dat je hier met trots op terug blijft kijken. Sterker nog, ik hoop dat dit je kan helpen om te blijven inzien dat jij kan schrijven waarover je wilt schrijven. Dat je mag doen wat je wilt doen. En vooral dat je mag zijn wie je wilt zijn.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Gerelateerde Artikelen

Directors' Collection Foto

Cinéart lanceert Directors’ Collection

Op 30 april 2021 lanceerde Cinéart een plek waar je je kunt onderdompelen in de wereld van Cinéart’s toonaangevende regisseurs. Op die dag werd op de website van Cinéart de Directors’ Collection gelanceerd. De Directors’ Collection is de plek voor liefhebbers van auteurscinema. Het maakt niet uit of je al jaren een liefhebber bent of geïntrigeerd bent om te beginnen. Bij deze collectie kun je je laten inspireren door de uitgebreide interviews, biografieën, soundtracks, masterclasses en podcasts over de invloedrijke filmmakers van onze tijd. Daarnaast kun je uiteraard de geselecteerde films van deze meesters uit de Cinéart-catalogus kijken.

Lees Verder >
The Undoing Miniserie Giveaway 2020

The Undoing Miniserie Giveaway | Blu-ray

Lees in dit artikel hoe je mee kan doen aan The Undoing Miniserie Giveaway. In samenwerking met Day One MPM & Warner Home Video mag ik een giveaway houden voor de miniserie The Undoing. Mijn dank aan beide voor deze samenwerkingsmogelijkheid. De prijs van deze giveaway is één Blu-ray exemplaar van The Undoing die naar de winnaar toegestuurd zal worden.

Lees Verder >
The Undoing Miniserie 2020

The Undoing Miniserie (2020) – Recensie

The Undoing is een Amerikaanse psychologische thriller miniserie. De miniserie is zesdelig en het scenario is geschreven door David E. Kelley. Het verhaal is een verfilming van de roman You Should Have Known dat geschreven is door schrijfster Jean Hanff Korelitz. De miniserie is geregisseerd door Susanne Bier en de hoofdrollen worden gespeeld door Nicole Kidman, Hugh Grant, Donald Sutherland en Noah Jupe. De miniserie werd veelbesproken toen het oorspronkelijk uitkwam. De zesdelige miniserie ontving veel positieve reacties. Echter ben ik het zelf (grotendeels) niet eens met de lof die de miniserie ontvang. Lees in mijn recensie wat ik vind van de miniserie The Undoing.

Lees Verder >
Wonder Woman 1984 Giveaway

Wonder Woman 1984 Giveaway | 4K Blu-ray & 2D Blu-ray

In samenwerking met Day One MPM & Warner Home Video mag ik een grote Wonder Woman 1984 Giveaway houden. Mijn dank aan beide voor deze samenwerkingsmogelijkheid. Ik mag bij deze giveaway twee normale Blu-ray’s en één 4K Blu-ray Steelbook van Wonder Woman 1984 weggeven. De 4K Blu-ray Steelbook van Wonder Woman 1984 bevat ook nog één 3D Blu-ray en één 2D Blu-ray disc. Naast de Blu-ray’s maakt er ook nog één gelukkige winnaar kans op een sleutelhanger van de superheldin Wonder Woman zelf. Lees in dit artikel hoe je kans kan maken op deze toffe prijs!

Lees Verder >

Dé Beste Plek voor Nederlandse Recensies & Giveaways

Blu-ray & DVD

On Demand

Games

Neem contact op

Klik op de knop hieronder om bij de contact-pagina te komen van deze website. Of stuur hoofdredacteur Seb direct een mail via contact@sebkijk.nl.