Het Imagine Fantastic Film Festival van 2023 bevat een Iraans themaprogramma

Het Imagine Fantastic Film Festival vestigt dit jaar haar aandacht op Iran met het themaprogramma “The Unveiled Revolt. Monsters, Myths and Power in Iranian genre cinema.” Het themaprogramma is geïnspireerd op de recente opstand in Iran. De inspiratie voor dit themaprogramma werd in eerste instantie gevoed door de onderdrukking van de vrouw in de patriarchale Iraanse samenleving.

Daarom legt dit themaprogramma de focus op de manier waarop vrouwelijke perspectieven en ervaringen worden verbeeld in de Iraanse genre cinema. Hierbij brengt het Imagine Fantastic Film Festival van 2023 vier bijzonder Iraanse films, die niet of nauwelijks te zien zijn geweest in Nederland, naar hun filmprogramma. Het Imagine Fantastic Film Festival van 2023 is van 25 oktober tot en met 4 november te beleven in LAB111 en de Filmhallen in Amsterdam.

Bijzondere gasten

Een speciale gast op het Imagine Fantastic Film Festival van 2023 is de Iraanse filmwetenschapper Dr. Zahra Khoshroshahi. Ze is een docent Film- en Televisiestudies aan de Universiteit van Glasgow. Dr. Khoshroshai doet onderzoek naar vrouwelijk activisme en verzet in de hedendaagse Iraanse cinema. Haar boek – getiteld Iranian Women Filmmakers: A Cinema of Resistance – wordt later dit jaar uitgebracht door Edinburgh University Press. Dr. Khoshroshai geeft op zaterdag 28 oktober 2023 een lezing in LAB111 over de representatie van vrouwen in de hedendaagse Iraanse genre cinema.

Daarnaast neemt ze op 26 oktober 2023 ook deel aan een panel waarin vrouwelijke Iraanse kunstenaressen en filmmakers bijeen komen in de OBA Oosterdok in Amsterdam. Naast Dr. Khoshroshai nemen onder andere de filmmakers Nafiss Nia en Tina Fariteh deel aan het gesprek. Fariteh is bekend voor het regisseren van de korte documentaire Kitten of Vluchteling? en Nia kun je kennen voor het regisseren van Die middag. De deelnemers van deze panel zullen in gesprek gaan over hun werk in verschillende delen van de wereld en hun relatie tot de recente Iraanse opstand.

Het Imagine Fantastic Film Festival van 2023 bevat een Iraans themaprogramma
Film: 180 Degree Rule (2020). | Bron: Imagine Fantastic Film Festival, Imagine Fantastic Film Festival van 2023 en Triple P Entertainment.

De films van het programma The Unveiled Revolt. Monsters, Myths and Power in Iranian genre cinema

De eerste film die te zien is in het programma The Unveiled Revolt. Monsters, Myths and Power in Iranian genre cinema is de film Subtraction. Deze Iraanse mysterieuze dramafilm is geregisseerd door Mania Haghighi. Hij schreef samen met Amir Reza Koohestani het scenario voor de film. De film kwam oorspronkelijk uit in 2022 en heeft een speeltijd van 107 minuten. De cast van de film bestaat uit onder andere Taraneh Alidoosti, Navid Mohammadzadeh, Ali Bagheri, Gilda Vishki en Farham Azizi. Het verhaal gaat over een getrouwd stel dat geloofd hun dubbelgangers tegen te komen in Teheran tegen te zijn gekomen.

De tweede film is 180 Degree Rule. Deze Iraanse psychologische dramafilm komt uit 2020 en heeft een speeltijd van 83 minuten. De film is geregisseerd door Farnoosh Samadi. De regisseur schreef ook het scenario van de film. De cast van de film bestaat uit onder andere Sadaf Asgari, Sahar Dolatshahi, Azita Hajian, Mohammad Heidari, Pejman Jamshidi en Hassan Pourshirazi. Het verhaal volgt een schoolleraar uit Teheran. Ze bereidt zich om een bruiloft in Noord-Iran bij te wonen. Het plan verandert, wanneer haar man haar plotseling verbiedt te gaan.

Het Imagine Fantastic Film Festival van 2023 bevat een Iraans themaprogramma
Film: 180 Degree Rule (2020). | Bron: Imagine Fantastic Film Festival, Imagine Fantastic Film Festival van 2023 en Triple P Entertainment.

De derde film uit dit themaprogramma is de film Under the Shadow. Deze Iraanse drama en horrorfilm werd oorspronkelijk uitgebracht in 2016. De film heeft een speeltijd van 84 minuten en is geregisseerd door Babak Anvari. De regisseur schreef ook het scenario van de film. De cast van de film bestaat uit onder andere Narges Rashidi, Avin Manshadi, Bobby Naderi, Arash Marandi, Aram Ghasemy en Soussan Farrokhnia. Het verhaal volgt een moeder en dochter die worstelen met de verschrikkingen van het door oorlog verscheurde Teheran.

De situatie wordt alleen nog maar erger wanneer een mysterieus kwaad hun huis begint te achtervolgen. De film neemt plaats in de jaren 1980 na de Iraanse revolutie. De vierde – en laatste – film uit dit themaprogramma is Chess of the Wind. Deze Iraanse dramafilm kwam al uit in 1976. De film is geregisseerd door Mohammad Reza Aslani, die bovendien ook het scenario van de film schreef. De film heeft een speeltijd van 99 minuten.

De cast van de film bestaat uit onder andere Fakhri Khorvash, Mohammad Ali Keshavarz, Akbar Zanjanpour, Shohreh Aghdashloo, Hamid Taathi en Shahram Golchin. Het verhaal neemt plaats nadat het hoofd van een adellijk huis is komen te overlijden. Na haar dood ontstaat er een conflict tussen de overgeblevenen over de overname van haar erfenis.

Het Imagine Fantastic Film Festival van 2023 bevat een Iraans themaprogramma
Film: Chess of the Wind (1976). | Bron: Imagine Fantastic Film Festival, Imagine Fantastic Film Festival van 2023, Iranian Cinematographic Development Society en Triple P Entertainment.

Over het Imagine Fantastic Film Festival van 2023

Het Imagine Fantastic Film Festival is het grootste filmfestival voor de fantastische film in Nederland. Dit filmfestival legt een focus op de genres: fantasy, horror en sciencefiction. Bij het Imagine Fantastic Film Festival draait het altijd om de verbeelding. Ieder jaar daagt het filmfestival het publiek uit om via de verbeelding na te denken over de toekomst van de mens en maatschappij. Hierbij wordt de kracht van de fantastische film gebruikt om toekomstige werelden te ontdekken, het onbekende te onderzoeken en daarmee een andere kijk op de werkelijkheid te ontwikkelen.

Het Imagine Fantastic Film Festival ziet de fantasierijke genres als een rijke bron van experimentele gedachten die vaak anticiperen of reflecteren op sociale en technologische ontwikkelingen. Het Imagine Fantastic Film Festival bevat naast films ook workshops, masterclasses, games, panels en meer. Het Imagine Fantastic Film Festival gaat dit jaar ook een bijzondere samenwerking aan met het Amsterdam Storytelling Festival.

Vier vrouwelijke verhalenvertellers hebben namelijk de opdracht gekregen om de in huid te kruipen van bijzondere vrouwen uit de Perzische mythologie. Bij elke filmvoorstelling van een Iraanse film, geeft een van de verhalenvertellers een korte performance. De vier verhalenvertellers zijn ook samen te zien op dinsdag 31 oktober 2023. Ze komen dan samen in het verhalenhuis en cultureel centrum Mezrab in Amsterdam. Dit doen ze in het kader van het Imagine Fantastic Film Festival en het Amsterdam Storytelling Festival.

Het Imagine Fantastic Film Festival van 2023 bevat een Iraans themaprogramma
Film: Chess of the Wind (1976). | Bron: Imagine Fantastic Film Festival, Imagine Fantastic Film Festival van 2023, Iranian Cinematographic Development Society en Triple P Entertainment.

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.