Joshua: Teenager vs. Superpower (2017) – Film Recensie

Een van de films die te zien was op het Movies that Matter Film Festival uit 2018 was Joshua: Teenager vs. Superpower. Wanneer de Communistische Partij terugkomt op zijn belofte om Hong Kong meer autonomie te geven, besluit de tiener Joshua Wong zijn stad te gaan redden. Samen met duizenden jongeren skipt hij school, om de straten te bezetten. Ongepland wordt hij de leider van het verzet. Joshua: Teenager vs. Superpower is nu te zien op Netflix in Nederland.

Wie is Joshua Wong?

Joshua: Teenager vs. Superpower begint met een onheilspellende soundtrack. Dit moet je voorbereiden op het onheilspellende wat je in deze Netflix documentaire te zien zult krijgen. Dit werkt goed bij wat we te zien krijgen. We zien namelijk Joshua Wong (de leider van de groep genaamd Scholarisme) met zijn volgelingen, een gevaarlijke actie ondernemen in hun verzetsplan. De muziek en beeld gaan dus goed samen, wat zorgt voor een interessant begin van de film. Een begin waardoor je meer wilt zien van de film.

Na de openingsscène krijgen we een montage van krantenartikelen te zien. Op de voorkant van deze kranten staat Joshua Wong. Dit moet interesse opwekken. Want wie is Joshua Wong eigenlijk? Krantenkoppen met titels als; The Face of Protest, geven ons een eerste blik op wat voor een uniek persoon Wong is. Naast de krantenkoppen zien we ook de protesten die ermee gepaard gaan. Dit zorgt voor meer interesse om te zien wat erna gaat komen in deze documentaire. Dit komt voornamelijk door de snelle en slim in elkaar gezette montage van Matthew Sultan.

Joshua verteld over hoe normaal zijn leven was, voor hij zich ging bemoeien met de politiek. We krijgen een klein stukje van zijn normale leven van vroeger te zien. Zijn nieuwe leven is het verkrijgen van nieuwe volgelingen die hem en Hong Kong kunnen helpen naar een democratische oplossing. Joshua zegt wat er gezegd moet worden. Hij zegt namelijk dat je zelf verantwoordelijk bent voor wat belangrijk en waardevol is.

Bekijk hier de officiële trailer van Joshua Teenager vs Superpower.

Westerse Bevolking in Joshua: Teenager vs. Superpower

Joshua: Teenager vs. Superpower laat ons de Overdracht van 1997 zien. Dit is de overdracht waarbij Hong Kong werd overgedragen aan China. We krijgen te zien hoe dit voor beginnende problemen zorgde. Hong Kong was hiervoor namelijk 150 jaar lang een kolonie van de Britten geweest. Volgens de documentaire Joshua: Teenager vs. Superpower hebben we nu te maken met een verwesterde bevolking in een communistische wereld. Joshua Wong en zijn volgelingen zeggen ook dat ze geen Chinezen zijn.

Ze zijn uniek. Ze zijn de inwoners uit Hong Kong. Hieruit ontstaat een soort David tegen Goliath verhaal, waarbij de perfecte quote wordt gezegd over deze situatie door een van de volgelingen van Joshua Wong. Ik citeer; “But if you want to defeat Darth Vader, they’ll have to train some Jedi.” Dit is de perfecte quote voor deze documentaire door verschillende redenen.

Allereerst laat het zien dat Hong Kong inderdaad een verwesterde bevolking bevat, want ze weten af van westerse popcultuur (namelijk Star Wars). Daarnaast is het ook nog een legendarische quote, omdat Darth Vader uiteindelijk zijn fouten inziet, door de Jedi Luke Skywalker. Zo probeert Joshua Wong ook China zijn fouten in te laten zien.

Joshua Teenager vs Superpower 2017 Foto
Bron: Netflix Nederland & Movies that Matter Film Festival.

Veel Herhaling

Er komen meerdere shots voorbij van Hong Kong en hoe prachtig de stad kan zijn. Als kijker begrijp je steeds meer waarom Joshua wilt vechten voor deze stad en waarom hij er dol op is. We krijgen de stad druk te zien bij momenten van protest, maar ook rustig bij momenten waarop Joshua rustig is. De stad is een verlenging van Joshua. Ze zijn samen een. We krijgen als kijker de stad te zien door de ogen van Joshua en de bevolking die vecht voor meer democratie. Een unieke blik wordt hierdoor op Hong Kong geworpen.

Helaas heeft Joshua: Teenager vs. Superpower ook zo zijn problemen. De film valt namelijk veel in herhaling. Begrijp me niet verkeerd. Er komt constant nieuwe informatie in de film. Maar de redenen waarom Joshua en zijn volgelingen in verzet zijn, worden regelmatig herhaald. Als kijker begrijp je het onderhand wel. Ik snap wel waarom ze het doen. Ze willen het duidelijk maken dat er wordt gestreden voor het juiste doel. Maar door de herhalingen kan er wat verveling opkomen. Op een gegeven moment heb je het wel gezien.

Yiu Chung yim Nathan Law Joshua Wong and Eddie Chu 20170109
Bron: Wikimedia Commons, Netflix Nederland & Movies that Matter Film Festival.

Conclusie

Overal is Joshua: Teenager vs. Superpower een uitstekende documentaire, ook al is hij niet perfect. Deze documentaire is nodig geweest om meer mensen te informeren en te laten nadenken over de situatie in Hong Kong. Het is een interessante kijk op het spectaculaire leven dat Joshua Wong en zijn volgelingen hebben geleefd in de tijden van het Scholarisme.

Maar deze documentaire werpt ook een blik op de toekomst, want het avontuur van Joshua Wong is nog lang niet afgelopen. De documentaire werkt goed doordat er een interessant onderwerp is, waar veel mensen met passie bij betrokken zijn geweest. Daarnaast is de montage ook een van de sterkere punten van deze film. Zeker een aanrader, maar vooral een Movie that Matters.

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.