Judas and the Black Messiah (2021) – Film Recensie

Judas and the Black Messiah is een intense film dat een biografisch portret schetst van de levens van Fred Hampton en William (Bill) O’Neal. Naast dat Judas and the Black Messiah een biografisch portret schetst, vertelt de film ook het verhaal van de Black Panther partij uit Illinois, Chicago. Judas and the Black Messiah laat op deze manier het volledige plaatje van activisme zien. De goede en slechte aspecten inclusief bijhorende (destructieve) consequenties.

Judas and the Black Messiah werd op 22 september 2021 uitgebracht op Blu-ray en DVD door Warner Home Video en Day One MPM. Mijn dank aan beide Warner Home Video en Day One MPM voor het versturen van een recensie-exemplaar.

Over Judas and the Black Messiah (2021)

Judas and the Black Messiah is een Amerikaanse biografische misdaaddrama film uit 2021. De film is geregisseerd en geproduceerd door Shaka King. King schreef het scenario samen met Will Berson. Het scenario is gebaseerd op het verhaal van Kenny Lucas en Keith Lucas. De cast van de film bestaat uit Daniel Kaluuya, Lakeith Stanfield, Jesse Plemons, Dominique Fishback, Ashton Sanders, Darrell Britt-Gibson, Lil Rel Howery, Algee Smith, Dominique Thorne, en Martin Sheen. Het verhaal van Judas and the Black Messiah gaat over Fred Hampton vicevoorzitter van de Black Panther partij uit Illinois.

Het verhaal volgt de waargebeurde gebeurtenissen hoe informant William O’Neal de partij binnentreedt om zo informatie over Hampton en zijn partij door te spelen naar de FBI. Een biografische film over Fred Hampton was al voor een langere tijd in ontwikkeling. De gebroeders Lucas en Will Berson schreven beide verschillende individuele scenario’s sinds 2014. Een van Bersons scenario’s werd bijna verfilmd door filmmaker F. Gary Gray, maar uiteindelijk ging dit niet door toen King aangenomen werd als regisseur. In 2019 werd de cast bekendgemaakt.

Judas and the Black Messiah ging op 1 februari 2021 in première op het Sundance Film Festival uit 2021. De film werd op 12 februari tegelijkertijd uitgebracht in de bioscopen van de Verenigde Staten van Amerika en op HBO Max. De film werd met ongelofelijk veel lof ontvangen. De recensenten waren gek op Kings regievisie, het acteerwerk van de cast en de actuele thema’s die werden besproken in de film. De recensenten waren voornamelijk weg van het acteerwerk van Kaluuya en Stanfield. Uiteindelijk won Kaluuya onder andere een Oscar, Golden Globe en BAFTA voor beste mannelijke bijrol.

Bekijk hier de officiële trailer van Judas and the Black Messiah. De trailer bevat Nederlandse ondertiteling.

Krachtige openingssequentie

Judas and the Black Messiah opent met de melancholische en tragisch gecomponeerde muziek van Mark Isham. Wat volgt is een nagemaakt interview met William O’Neal, waarbij acteur Lakeith Stanfield hem speelt. In het interview wordt gevraagd hoe O’Neal zou beschrijven wat hij deed in de eindjaren 1960 tot de beginjaren 1970. Het ongezegde antwoord hierop is een montage van ernstige en destructieve gebeurtenissen. Krantenkoppen laten zien hoe dr. Martin Luther King is vermoord en archiefbeelden laten zien hoe vredige protesteerders in elkaar geslagen worden door de lokale politie. Ook krijgen we verschillende activisten uit die tijdsperiode aan het woord te zien.

De openingssequentie laat zien dat de bevolking in opstand komt vanwege de vreselijke leefomstandigheden. De montage is in deze sequentie briljant, want het schetst een duidelijk beeld van het leven uit die tijdsperiode. Het gebruik van (zwart-wit) beeldmateriaal, krantenkoppen, en interviews helpen bij het schetsen van een duidelijk (en pijnlijk) levensbeeld. De openingssequentie wordt vervolgd met Martin Sheen die de rol FBI-directeur John Edgar Hoover speelt. Sheens personage kondigt aan dat de Black Panther partij het grootste gevaar is voor de nationale veiligheid in de Verenigde Staten van Amerika.

Doordat de focus van de camera wordt gelegd op Sheen, Plemons en Kaluuya weten we dat deze drie acteurs een belangrijke rol zullen spelen in Judas and the Black Messiah. Dit is ook niet zo gek, want Kaluuya speelt Fred Hampton en Plemons speelt de FBI-agent Roy Mitchell. Shaka King laat met zijn film duidelijk zien dat er sprake was van veel racisme en blanke oppressie in de jaren 1960. Helaas is dit decennia later niet veel veranderd.

Het kleurgebruik in de titel Judas and the Black Messiah is het beste voorbeeld waarmee de blanke oppressie over de zwarte bevolking wordt weergegeven. Zo worden witte letters geplaatst boven op een zwarte achtergrond. Dit symboliseert dat de blanken boven aanstaan en de macht hebben. Het enige woord dat hier tegen in gaat, is “black“. Dit woord staat in vetgedrukte zwarte letters op een witte achtergrond. Dit laat zien dat de zwarte Messiah de kans heeft om de oppressie en verkeerde machtsverhoudingen te doorbreken.

Judas and the Black Messiah (2021)
Bron: Warner Home Video, Day One MPM, BRON Studios, Bron Creative, MACRO, Participant, Proximity Media, Warner Bros., en Warner Bros. Nederland.

Daniel Kaluuya, Lakeith Stanfield en de rest

Het acteerwerk van de cast is uitstekend in Judas and the Black Messiah. Het zijn voornamelijk Daniel Kaluuya en Lakeith Stanfield die de show stelen. Kaluuya speelt de rol van Fred Hampton op een ongekende manier. De manier waarop hij zijn dialogen articuleert en duidelijke klemtonen legt op bepaalde woorden is indrukwekkend. In combinatie met zijn dynamische lichaamstaal zorgt dit voor een onvoorspelbare acteerprestatie. Kaluuya lijkt volledig in controle te zijn over zijn rol als Fred Hampton. Hij acteert niet ingetogen, maar ook niet overdreven. De acteur weet een bepaalde balans hierin te vinden, wat bijna onmogelijk is om na te doen.

Aan de andere kant hebben we Stanfield die ook een top acteerprestatie neerzet. Stanfield acteert alsof zijn leven constant op het spel staat – wat ook zeker het geval was voor William O’Neal. Stanfield speelt een gebroken man die vol zit met twijfels, schuldgevoelens en onbegrip. De acteur laat zien hoe iemand niet de mogelijkheid heeft om te breken onder een grote hoeveelheid stress, omdat zijn leven op het spel staat. Dit zorgt voor emotioneel sterk beladen acteerprestatie, waarbij de tranen van verdriet, geluk, en verbazing allemaal oprecht aanvoelen.

Andere namen die indruk opwekken zijn Jesse Plemons, Dominique Thorn, Martin Sheen en Amari Cheatom. Plemons speelt op een sluwe manier de FBI-agent Roy Mitchell. Op enkele momenten is de twijfel over zijn beroepsuitvoering in zijn ogen te zien, maar dit verandert snel naar een sluwe zekerheid waarmee hij William O’Neal mee bespeelt. Thorn speelt Judy Harmon, waarbij ze haar personage een gevoel van autoriteit weet te geven. Spijtig genoeg verdwijnt haar personage op een gegeven moment uit het verhaal van de film. Sheen weet het racisme van FBI-directeur John Edgar Hoover op een pijnlijke en accurate manier weer te geven.

Cheatom heeft een kleinere rol in deze film, maar het is een genot om naar zijn emotioneel beladen acteerwerk te kijken. Er zijn enkele acteurs en actrices die niet echt indruk opwekte bij me. Ze acteren niet slecht, maar waren minder goed in hun rollen. Dominique Fishback, Algee Smith en Darrell Britt-Gilson zijn hier de beste voorbeelden van. Fishback speelt Hamptons vriendin op een te ingetogen manier, waarbij de emoties te beperkt weergegeven worden. Smith en Britt-Gilson krijgen simpelweg te weinig te doen in Judas and the Black Messiah. Hierdoor weten ze ook geen indruk achter te laten als acteurs.

Judas and the Black Messiah (2021)
Bron: Warner Home Video, Day One MPM, BRON Studios, Bron Creative, MACRO, Participant, Proximity Media, Warner Bros., en Warner Bros. Nederland.

Conclusie

Judas and the Black Messiah is een redelijk krachtige biografische film waarbij vooral het acteerwerk van de twee hoofdrolspelers de aandacht trekt. Het verhaal van Judas and the Black Messiah is over het algemeen krachtig, maar helaas bevat het wel op enkele momenten een slap verhaalverloop. Hierdoor komen bepaalde emotionele momenten minder hartverscheurend binnen. Van de cast weten vooral Daniel Kaluuya en Lakeith Stanfield de show te stelen. Ze geven een ruige en geloofwaardige acteerprestatie.

Ook Jesse Plemons, Dominique Thorn, Amarai Cheatom en Martin Sheen zijn uitstekend in hun bijrollen. Dominique Fishback speelt helaas haar personage te ingetogen, waardoor haar emotioneel beladen verhaal minder goed binnenkomt. Algee Smith en Darrell Britt-Gilson krijgen te weinig te doen in de film, waardoor ze ook minder indruk opwekken. Judas and the Black Messiah bevat verder krachtig montagewerk, wat al terug te zien is in de bijzonder openingssequentie van de film.

Judas and the Black Messiah is aan te raden aan liefhebbers van biografische films, historische films en diepgaande films. Judas and the Black Messiah is nu te koop op Blu-ray en DVD. Daarnaast is de film in Nederland ook te bekijken op de streamingdienst HBO Max.

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.