Jumanji: The Next Level (2019) – Film Recensie

Als de groep vrienden uit Welcome to the Jungle naar Jumanji terugkeert om één van hun te redden, ontdekken ze dat niets meer is zoals ze het hadden verwacht. 

Jumanji: The Next Level draait vanaf nu in de Nederlandse bioscopen.

Een Korte Introductie

Jumanji: The Next Level is alweer het derde deel in deze franchise. Het is een direct vervolg op Jumanji: Welcome to the Jungle. Daarnaast is het ook een indirect vervolg op het origineel uit 1995. Het origineel is een film die ik ongelofelijk vaak als kind heb gezien. Echter heb ik het vervolg/de reboot van de franchise – genaamd Jumanji: Welcome to the Jungle – pas laatst voor het eerst gezien.

Ik had niet bepaald hoge verwachtingen voor Jumanji: Welcome to the Jungle, maar is was oprecht verrast na het zien van de film. Niet alleen was dit tweede deel enorm grappig, maar het was ook nog een enorm creatieve film. Het moderniseren van de film was een goed en sterk idee. Het is dan ook enorm begrijpelijk dat Jumanji: Welcome to the Jungle het grootste geld bedrag tot nu toe heeft opgebracht voor Sony Pictures Entertainment (SPE) en Columbia Pictures.

Maar waarom vertel ik jullie dit allemaal? Wat heeft dit te maken met Jumanji: The Next Level? Ik vertel jullie dit allemaal om te laten zien wat mijn relatie tot de Jumanji-franchise is. Na het zien van het vorige deel waren mijn verwachtingen dus zeker een stuk hoger geworden dan dat het origineel was. Toch kan ik na het zien van The Next Level zeggen dat ik opnieuw blij verrast ben. Ik vind zelfs The Next Level beter dan Welcome to the Jungle.

Jumanji: The Next Level Afbeelding 1
De originele cast is weer terug voor The Next Level!

The Next Level vs. Welcome to the Jungle

Dit heeft zo zijn redenen. Zo wordt er in Jumanji: Welcome to the Jungle een leuke en moderne basis neergezet voor het spel van Jumanji. De chemie tussen de hoofdrolspelers Dwayne “The Rock” Johnson, Kevin Hart, Jack Black en Karen Gillan was al enorm sterk in Welcome to the Jungle. Vooral het gesprekstof tussen Dwayne Johnson en Kevin Hart was hilarisch. Maar door vers bloed Danny DeVito (Batman Returns) en Danny Glover (Lethal Weapon) komen er nog meer hilarische situaties bij.

Wat The Next Level beter maakt dan Welcome to the Jungle is heel simpel. Het bouwt verder op uit het materiaal van het vorige deel. Oftewel grappige situaties en verhaallijnen uit het vorige deel worden verder uitgebouwd. Maar door de toevoeging van DeVito en Glover worden alles anders dan je verwacht. De film speelt met je verwachtingen. Je denkt net zoals de personages dat alles op dezelfde manier zal gaan verlopen als de vorige keer. Maar wanneer dit niet gebeurd ben je in shock. Niet uit angst, maar in shock van het lachen. Je komt niet meer bij. Ik bedoel hoe geniaal is het om Dwayne Johnson en Kevin Hart de oudjes te laten vertolken.

Jumanji: The Next Level Afbeelding 2
Deze twee acteurs bij elkaar neerzetten blijft geniaal – en enorm grappig!

Een “Cash Grab”? Of toch niet?

Toch is niet alles goed aan The Next Level. Ik zie online wat tegenpunten voorbijkomen waar ik het – grotendeels – mee eens ben. Zo wordt er genoemd dat The Next Level een “cash grab” is en geen reden heeft om te bestaan. Ergens ben ik het hier mee eens, maar op een ander vlak ook weer totaal niet. Natuurlijk is The Next Level gemaakt voor het geld. Maar het is ook gemaakt met passie en creativiteit, dat is iets wat je kan zien. Ze hadden al het recht om de film hetzelfde te maken als Welcome to the Jungle – met dezelfde levels en dezelfde grappen.

Echter hebben ze dit niet gedaan en hebben ze probeert het origineel te houden. Dit is ook nog gelukt. Je kan me niet gaan vertellen dat deze cast en crew geen plezier hebben gehad bij het maken van The Next Level. Ik pak even The Lion King uit 2019 erbij als voorbeeld. Ja – die film waar ik een spuughekel aan heb. The Lion King (2019) mag dan geen vervolg of reboot zijn, maar het is wel een letterlijk bijna 100% shot voor shot-remake. Wat The Next Level heeft is iets wat The Lion King uit 2019 mist. Nee – het is niet de passie. Die zullen de cast en crew van de nieuwe Lion King ook wel hebben gehad.

Het is de originaliteit en creativiteit. Bij The Next Level wordt er een origineel en (opnieuw) creatief verhaal verteld. Bij The Lion King uit 2019 weet je al wat er gaat gebeuren. Hierdoor voelt die film toch wat meer aan als een cash-grab dan The Next Level. Sure. Beiden zijn gemaakt omdat het origineel/vorige deel veel geld opbracht. Maar dan de ander weet ook nog te vermaken en een goed verhaal te vertellen en de ander niet – doordat het verhaal al veel beter eerder is verteld. Dan mogen jullie nu gaan raden welke film eerder veel beter verteld is. *Kuch Kuch* Het begint met Lion en eindigt op King. *Kuch Kuch*

Jumanji: The Next Level Afbeelding 3
Jack Black en zijn map-reading skills zijn ook weer terug voor dit deel.

Conclusie

Jumanji: The Next Level is dan misschien niet de beste film van dit jaar. En nee – het is ook geen meesterwerk. Maar echter is The Next Level een van de meest leuke, grappigste en meest entertainende films van dit jaar. Daarom raad ik het ook zeker aan iedereen aan. Het vorige deel (Welcome to the Jungle) mag dan misschien meer een tiener-comedy zijn geweest. Dit deel (The Next Level) is meer een avonturen-familie film in mijn ogen. Dus ga er zeker heen met wat familie of vrienden. Ik kan bijna zeker zeggen dat iedereen er wel wat uit kan halen. Een echte aanrader en één van mijn persoonlijke favorieten van dit jaar.

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.