Jurassic World: Dominion (2022) – Film Recensie

Jurassic World: Dominion is het nieuwste deel uit de wereldberoemde filmreeks. Meerdere geliefde personages en dinosaurussen keren terug voor deze zesde film. Hierdoor is Jurassic World: Dominion een film geworden die je als Jurassic Park (en Jurassic World) liefhebber niet kan missen. Het verhaal brengt de twee generaties samen in een spannende film waar dinosaurussen nu onder de mensen leven.

Ondanks dat het verhaal de nodige spanning bevat, bevat Jurassic World: Dominion helaas wel een rommelig verhaalverloop. Daarnaast krijgen we alle favoriete dinosaurussen genoeg te zien. Hiermee wordt de traditie van de Jurassic Park vervolgen voortgezet. Jurassic World: Dominion is net zoals de vorige delen vermakelijk, maar als het gaat om kwaliteit komt het niet dicht bij het originele meesterwerk.

Over Jurassic World: Dominion (2022)

Jurassic World: Dominion is een Amerikaanse avontuurlijke sci-fi film uit 2022. De film is geregisseerd door Colin Trevorrow, die eerder ook Jurassic World uit 2015 regisseerde. Trevorrow schreef het verhaal van Jurassic World: Dominion samen met Derek ConnollyEmily Carmichael adapteerde dit verhaal naar het uiteindelijke scenario. Jurassic World: Dominion is een vervolg op Jurassic World: Fallen Kingdom uit 2018. Daarnaast is dit het zesde deel uit de Jurassic Park-franchise en de laatste film uit de Jurassic World-trilogie.

De film wordt geproduceerd door Frank Marshall en Patrick Crowley, terwijl Trevorrow samen met regisseur Steven Spielberg diende als uitvoerende producent. De cast van de film bestaat uit onder andere Chris PrattBryce Dallas HowardLaura DernJeff GoldblumSam NeillBD WongOmar SyIsabella SermonJustice SmithDaniella PinedaDeWanda WiseMamoudou AthieCampbell ScottScott Haze, en Dichen LachmanDernGoldblum en Neill zijn voor het eerst sinds 1993 weer samen te zien in hun rollen uit de Jurassic Park-trilogie. Jurassic World: Dominion had zijn wereldpremière in Mexico City op 23 mei 2022.

De film zal in de Amerikaanse bioscopen uitgebracht worden op 10 juni 2022. In België komt de film uit op 8 juni en in Nederland officieel op 9 juni. Jurassic World: Dominion zal in Nederland al vanaf 3 juni te zien zijn in de voorpremière. Jurassic World: Dominion speelt zich vier jaar af na de verwoesting van Isla Nublar. Dinosaurussen leven – en jagen – nu overal ter wereld. Het kwetsbare evenwicht tussen dinosaurussen en mensen zal de toekomst opnieuw vormgeven. Voor eens en altijd wordt het duidelijk of de mens bovenaan de voedselketen kan blijven in een wereld die hij moet delen met de angstaanjagendste wezens die ooit hebben geleefd.

Bekijk hier de officiële trailer van Jurassic World: Dominion (2022). De trailer bevat Nederlandse ondertiteling.

Recensie

Jurassic World: Dominion bevat veel sterke aspecten die gewaardeerd kunnen worden door filmliefhebbers en fans van de franchise. Zo is het geweldig om te zien hoe de belangrijke personages uit de eerdere Jurassic World en Jurassic Park-films allemaal terug zijn gekomen voor deze “afsluitende” film. Hierbij krijgen niet alleen de sterren van de Jurassic World-trilogie de kans om te schijnen in hun bekende rollen, maar ook Dern, Goldblum en Neill spelen een belangrijk onderdeel in het verhaal van de film. Daarnaast is het ook leuk om te zien hoe Smith, Pineda en Sy terugkeerden om een kleine rol te spelen in Jurassic World: Dominion.

Het acteerwerk van de cast is goed. De cast van de oude en nieuwe trilogie weten beiden sterk acteerwerk neer te zetten, waardoor fans van de Jurassic Park-trilogie en Jurassic World-trilogie tevreden zullen zijn. Beide onderdelen van de cast krijgen evenveel aandacht en liefde in het verhaal. Wanneer de cast dan eindelijk samenkomt, voelt het aan als een bijzonder moment. Het komt niet geforceerd over, maar voelt onder de omstandigheden normaal aan.

Jurassic World: Dominion (2022)
Bron: Amblin Entertainment, NBCUniversal, Universal Pictures, Universal Pictures Nederland, Universal Pictures International (UPI), Latina Pictures, en Perfect World Pictures.

Trevorrow wilde de Jurassic World-trilogie duidelijk afsluiten met een grote knal. Dit is hem – tot op zekere hoogte – ook gelukt. Jurassic World: Dominion is een van de spannendste films uit de reeks. Jurassic World: Dominion bevat veel gevaarlijke en indrukwekkende dinosaurussen die mensen aanvallen. Veel bekende dinosaurussen keren terug voor dit nieuwe deel. Van de triceratops tot dilophosaurus. Deze laatste dinosaurus zagen we eerder alleen in Jurassic Park en Jurassic World.

Het is daarom ook prachtig dat deze dinosaurus weer terug is in het nieuwste deel. Ook zijn er een Carnotaurus, een Allosaurus, en uiteraard de bekende T-Rex te zien in Jurassic World: Dominion. Blue de Velociraptor keert ook terug in dit deel. Naast veel bekenden krijgen we ook veel nieuwe dinosaurussen te zien. Hiervan zijn de Lystrosaurus, Dimetrodon, Therizinosaurus en Gigantosaurus mijn favoriete nieuwe toevoegingen.

De dinosaurussen zien er weer top uit. In Jurassic World: Dominion is er gebruik gemaakt van een combinatie van computer gegeneerde beelden, visuele effecten, en animatronica. Het zorgt voor geloofwaardige beelden, waarbij je op geen enkel moment zult stilstaan bij het feit dat de dinosaurussen niet echt zijn.

Jurassic World: Dominion (2022)
Bron: Amblin Entertainment, NBCUniversal, Universal Pictures, Universal Pictures Nederland, Universal Pictures International (UPI), Latina Pictures, en Perfect World Pictures.

Trevorrow, Connolly en Carmichael hebben het einde van Jurassic World: Fallen Kingdom goed voortgezet in het verhaal van Jurassic World: Dominion. Dinosaurussen leven nu overal op aarde. Door de zwarte markt zijn ze bijvoorbeeld ook in Noord-Afrika en Italië te vinden. De dinosaurussen worden gebruikt in ondergrondse dierengevechten en gehouden als huisdieren. Dat de mensheid de dinosaurussen zo heeft omarmd, is niet zonder zijn consequenties. Wanneer de dinosaurussen de kans krijgen om aan te vallen of zichzelf te verdedigen, dan zullen ze die pakken. De nieuwe samenleving bevat voor beide mensen en dinosaurussen catastrofale consequenties.

Ondanks al deze positieve punten is Jurassic World: Dominion zonder enige twijfel de Jurassic Park III van de Jurassic World-trilogie. Dit is zeker niet positief bedoelt – integendeel zelfs. Beide Jurassic World: Dominion en Jurassic Park III zijn het teleurstellendst en slechtst uit hun respectievelijke trilogieën. Jurassic Park III had dan wel een veel kortere speeltijd dan Jurassic World: Dominion. De nieuwste film uit de filmreeks bevat een speeltijd van bijna 2.5 uur. Dat de film aanvoelt als een lange zit, is dan ook nog zachtjes uitgedrukt. Regisseur Trevorrow probeerde zoveel mogelijk in zijn verhaal te vertellen.

Jurassic World: Dominion (2022)
Bron: Amblin Entertainment, NBCUniversal, Universal Pictures, Universal Pictures Nederland, Universal Pictures International (UPI), Latina Pictures, en Perfect World Pictures.

Dit is ambitieus te noemen, maar helaas pakt dit niet uit zoals hij had gehoopt. Jurassic World: Dominion bevat een rommelig verhaalverloop, waarbij de film binnen enkele minuten meerdere plaatsen kan bezoeken. Dit is voornamelijk op te merken in de eerste akte, want daar moet nog veel opbouw voor het verhaal gedaan worden. Vanaf de tweede akte begint het verhaal minder alle kanten op te schieten. Langzamerhand komen de verhalen samen en dat mag zeker gewaardeerd worden.

De Gigantosaurus werd opgebouwd in de trailers als de ultieme moordlustige dinosaurus. Dit is echter niet het geval. Deze dinosaurus is, maar amper op het scherm te zien. Hierdoor kom de dinosaurus niet over als een echt gevaar. De andere momenten met gevaarlijke dinosaurussen waren intenser en spannender. Naast de Gigantosaurus krijgen de iconische T-Rex en Blue de Velociraptor maar weinig te doen in deze film. Rexy en Blue zijn de belangrijkste dinosaurussen in de franchise, dus het is teleurstellend om ze zo aan de kant gezet te zien worden.

Jurassic World: Dominion (2022)
Bron: Amblin Entertainment, NBCUniversal, Universal Pictures, Universal Pictures Nederland, Universal Pictures International (UPI), Latina Pictures, en Perfect World Pictures.

Conclusie

Jurassic World: Dominion is net zoals de andere Jurassic Park vervolgen een film met zowel (veel) positieve als negatieve aspecten. In het geval van Jurassic World: Dominion bevat de film het positieve punt van de samenkomende generaties. Dit is bijzonder en leuk om mee te maken. Beide generaties krijgen de kans om te schijnen in hun respectievelijke rollen. De film bevat veel nieuwe dinosaurussen die de show stelen en enkele oude bekenden keren ook terug.

Helaas krijgen de grootste sterren van de dinosaurussen cast – Rexy en Blue – maar weinig te doen in deze film. Daarnaast bevat Jurassic World: Dominion een te lange speeltijd, waarbij het verhaal helemaal vol gepropt is. Het verhaal krijgt geen momenten om de gebeurtenissen even te laten bezinken. De film eindigt daarnaast met een anticlimax, waarbij alles op het laatst toch nog goed komt. De manier waarop dit uitspeelt in het verhaal van Jurassic World: Dominion is abrupt en teleurstellend te noemen.

Jurassic World: Dominion valt toch aan te raden als je een filmliefhebber bent van spannende spektakel films en blockbusters. De fans van de Jurassic Park-franchise moeten deze film ook echt gezien te hebben. Al is het alleen maar om de samenkomst van de Jurassic Park personages en de Jurassic World personages te zien. Jurassic World: Dominic draait nu in de voorpremière op meerdere plaatsen in Nederland. De film heeft zijn officiële landelijke release op 9 juni 2022.

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.