Kijktip | Humans of Film Festival 2022

Ook dit jaar kunnen filmliefhebbers het Humans of Film Festival weer bezoeken. Het Humans of Film Festival 2022 vindt plaats van 13 tot en met 16 oktober 2022. Het filmfestival presenteert een gevarieerd programma van sociaal-maatschappelijke  speelfilms, korte films, documentaires die in de afgelopen twee jaar zijn gemaakt. Daarnaast presenteert het filmfestival ook andere belangrijke evenementen in Het Ketelhuis in Amsterdam-West.

Het filmfestival thema van dit jaar is ruimtes | spaces. Het thema verwijst naar de ervaringen die we allemaal hebben in privé, publieke en gedeelde ruimtes. Het Humans of Film Festival 2022 hoopt met dit thema bezoekers aan te moedigen de wereld waarin ze leven te bevragen. Zo hoopt het filmfestival dat je jezelf gaat afvragen of je je wel gezien en vertegenwoordigd voelt in je eigen buurt of werkomgeving.

Het Humans of Film Festival 2022 combineert het filmprogramma met debat, paneldiscussies, en filmmakers Q&A’s. Op deze manier hoop het filmfestival voor dialoog te zorgen – met als doel de wereld te bevragen, te raken, gebeurtenissen tastbaar te maken en bewustwording teweeg te brengen. Dit doet het filmfestival samen met sociaal-maatschappelijke organisaties binnen en buiten Amsterdam.

Over Humans of Film Festival 2022

Het Humans of Film Festival heeft zich ontwikkeld vanuit de Humans of Film Amsterdam straatfotografie blog. Dit platform dient zich om persoonlijke verhalen van inwoners van Amsterdam te delen. Dit festival legt de focus op de persoonlijke impact die film kan hebben op mensen. Ook wil dit festival dat deze mensen hierin representatie en herkenning vinden. Vanuit dit vertrekpunt is de oprichter Feargal Agard aan de slag gegaan met het oprichten van een filmfestival dat zich richt op human interest films, een niche die nog ontbrak in het Nederlands filmlandschap.

Onder “human interest” worden films verstaan die mensen, hun ervaringen en hun leefomgeving centraal stellen. Tijdens de eerste editie van het festival kreeg de organisatie te maken met een rechtszaak, aangespannen door leden van een religieuze groepering die de vertoning van een film wilde voorkomen. Het winnen van de rechtszaak is een mooie metafoor voor het festival: het toont de toewijding aan het beschermen en ondersteunen van filmmakers en de vrijheid van meningsuiting.

Het festival wordt georganiseerd door een jong en enthousiast team. In een maatschappij die steeds vaker polariseert op sociaal en politiek niveau probeert het filmfestival ruimte te maken voor ontmoetingen, waar verhalen gedeeld worden van en door mensen die niet genoeg aan het woord gelaten worden.

Het Humans of Film Festival wil dit jaar weer een verbindende rol spelen in sociaal-maatschappelijke en kritische onderwerpen. Het filmfestival wil deze onderwerpen bespreekbaar maken in de gemeenschap van Amsterdam Stadsdeel West – een stadsdeel met een grote diversiteit aan culturele achtergronden. Uiteraard is dit filmfestival ook bijzonder voor de rest van Nederland.

Humans of Film Festival 2022
Bron: Humans of Film Festival en Humans of Film Festival 2022.

Filmprogramma Humans of Film Festival 2022

Het programma-aanbod van het filmfestival is op cultureel gebied gericht op alle delen van de wereld. Van Afrika, Azië en het Midden-Oosten tot Europa, Zuid-Amerika en meer. De reden hiervoor is dat het filmfestival hoopt een breed publiek te trekken dat zich in het programma kan herkennen en vinden. Het programma van het Humans of Film Festival 2022 zal bestaan uit ongeveer 10 (lange) films en 10 korte films. Ook dit jaar vertoont het filmfestival films van grote namen, onafhankelijke filmmakers en een nieuwe generatie creatievelingen.

Het Humans of Film Festival 2022 legt de focus op verhalen waarin vrouwen centraal staan, verhalen uit de LHBTIQ+gemeenschap, verhalen over migranten, en verhalen over mensen met mentale of fysieke beperkingen. Echter komen dit jaar ook verhalen over het milieu,  klimaat, racisme, discriminatie, en sociale (on-)rechtvaardigheden aan bod. Het precieze programma moet nog bekend gemaakt worden.

Elke jaar maken alle films kans op de Juryprijs | Jury Award, die wordt uitgereikt door drie juryleden. Dit zijn alle drie bekenden uit de Nederlandse filmwereld. Festivalbezoekers mogen de organisatie na elke screening laten weten wat ze van de film vonden. De hoogst beoordeelde films maken kans op de Publieksprijs | Audience Award.

Over Het Ketelhuis

Sinds 29 maart 1999 is Het Ketelhuis – stevig verankerd op de Westergasfabriek – het huis voor de Nederlandse film. Het is een veilige plek voor vertoning van en debat over de vaderlandse cinema. Zowel (kleine) artistieke als de meer commerciële speelfilms, documentaires en korte films krijgen bij Het Ketelhuis een podium. Daarnaast vertonen ze arthouse films van Europese komaf en een brede waaier aan jeugdfilms (regelmatig Nederlands gesproken en in 2D). Bovendien gaat er geen week voorbij zonder speciale vertoningen. Denk daarbij aan reeksen als Deutsches Kino, Soirée ciné en Psychoanalyse & Film. Onder de noemer Ketelhuis Forum vertonen ze speelfilms en documentaires die niet voor gebruikelijke distributie in aanmerking zijn gekomen.

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.