Kijktip | The Janes (2022)

Er worden dagelijks veel nieuwe leuke speelfilms, documentaires en series toegevoegd aan verschillende streamingdiensten. Het is daardoor regelmatig lastig om de geschikte (nieuw toegevoegde) speelfilm, documentaire of serie te vinden. Om deze reden raad ik regelmatig een kijktip aan. Vandaag raad ik de belangrijke, actuele en feministische documentaire The Janes aan. Het verhaal van The Janes gaat over het ondergrondse netwerk van de abortus activistengroep ‘Jane‘, gedurende het pre-Roe v. Wade-tijdperk. Maar wacht wat houdt pre-Roe v. Wade in? En waar gaat The Janes eigenlijk over?

Over The Janes (2022)

The Janes is een HBO documentaire dat geregisseerd is door de voor een Oscar-genomineerde Tia Lessin en Emmy-genomineerde Emma Pildes. The Janes is nu te streamen op HBO Max in Nederland. Eerder dit jaar ging de documentaire tijdens het Sundance Film Festival wereldwijd in première. De film is geproduceerd door Emma Pildes, Daniel Arcana, en Jessica Levin. Susan Lacy treed op als uitvoerend producent.

Het verhaal van The Janes speelt zich af in het voorjaar van 1972. De politie deed een inval in een appartement in Zuid-Chicago. Hier werden zeven vrouwen gearresteerd die onderdeel uitmaakten van een geheimgehouden netwerk. De beschuldigden hadden een ondergronds network gebouwd voor vrouwen die op zoek waren naar veilige, betaalbare, illegale abortussen. Dit deden ze om met behulp van codenamen, geheime identiteiten en veilige huizen zichzelf en hun werk te beschermen.

The Janes (2022)
Bron: HBO Max, HBO Max Nederland, HBO Documentary Films, en Pentimento Productions.

Deze groep noemden zichzelf ‘Jane‘. The Janes vertelt het onthullende verhaal van een groep onwaarschijnlijke activisten en feministen. Voor het eerst delen vrouwen openlijk hun verhaal in deze documentaire. The Janes handelden tegen de wetgeving die abortus verbood, de katholieke kerk die het veroordeelde, en de Chicago maffia die ervan profiteerde. De leden van de groep riskeerden hun persoonlijke en professionele leven om vrouwen met ongewenste zwangerschappen te helpen.

Het pre-Roe v. Wade-tijdperk was een tijd waarin abortus een misdaad was in de meeste staten in Amerika. In Illinois was zelfs het verspreiden van informatie over abortus een misdrijf. In dit tijdperk zorgde de ‘Janes‘ voor goedkope en gratis abortussen voor ruim 11.000 vrouwen.

Bekijk hier de officiële trailer van The Janes (2022). De trailer bevat Nederlandse ondertiteling.

Over HBO Max

HBO Max is de streamingdienst van WarnerMedia. HBO Max biedt een groot scala aan verhalen voor alle doelgroepen van iconische merken als HBO, Warner Bros., DC, Cartoon Network, Adult Swim, Turner Classic Movies en meer. Het platform werd in mei 2020 in de Verenigde Staten gelanceerd en introduceerde een jaar later een lager geprijsde, met advertenties ondersteunde versie. In juni 2021 begon HBO Max met het uitbreiden naar andere landen. HBO Max is van plan zijn wereldwijde expansie in 2022 voort te zetten.

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.