Kijktips | American Indie Competition van het Leiden International Film Festival van 2023

Het Leiden International Film Festival van 2023 begint vandaag alweer. Elf dagen lang zullen er premières en speciale filmvertoningen plaatsvinden. Het Leiden International Film Festival – ook wel LIFF genoemd – is uitgegroeid tot één van de belangrijkste festivals van Nederlands. Het Leiden International Film Festival brengt films van over de hele wereld – van filmhuis tot blockbuster films en alles daar tussenin – naar Nederland. Om de achttiende editie van dit bijzondere filmfestival te vieren geef ik vandaag mijn kijktips voor de American Indie Competition van het Leiden International Film Festival van 2023.

Over het Leiden International Film Festival van 2023

Het Leiden International Film Festival van 2023 vindt plaats van 26 oktober tot en met 5 november 2023. Het filmfestival is gestart in 2006. Tegenwoordig is het een van de belangrijkste filmfestivals van Nederland met films van over de hele wereld. Al zeventien jaar lang laat het Leiden International Film Festival – ook wel bekend onder zijn afkorting LIFF – een prachtige selectie van films zien. Er vinden premières van parels plaats die nu nog niemand kent.

Ook zijn er indies te zien waar we het nog jaren over zullen gaan hebben. Daarnaast vertoont het filmfestival prijswinnende publiekstrekkers van grote internationale festivals. De achttiende editie van het Leiden International Film Festival focust opnieuw op de drie pijlers waar het festival groot mee is geworden, elk met hun eigen competitie tijdens het festival.

Het eerste thema is Independent – wat bestaat uit onafhankelijke films en de American Indie Competition. Het tweede thema is Emerging – wat bestaat uit makers van de toekomst en de First Feature Competition. Het derde thema is Extraordinary – wat bestaat buitengewoon bijzondere films en de Bonkers! Competition. Wil je eerst meer informatie lezen over het LIFF? Klik dan hier.

Bekijk hier de officiële trailer van het Leiden International Film Festival van 2023.

Over de American Indie Competition van het Leiden International Film Festival van 2023

De American Indie Competition van het Leiden International Film Festival van 2023 brengt nieuwe onafhankelijk geproduceerde Amerikaanse films uit in Nederland. Dit zijn films zoals het LIFF ze al jaren laat zien: vernieuwende films van innovatieve en jonge filmmakers. Deze veelbelovende filmmakers en sterren staan aan het begin van hun filmcarrière. De filmmakers zijn net zoals de films origineel, authentiek en altijd bijzonder. American Indie films staan gelijk aan het filmmaken zonder het grote geld van Hollywood.

The Adults (2023)

Een van de films die aan te raden valt uit het American Indie Competition van het Leiden International Film Festival van 2023 is The Adults. Deze tragikomedie film is geregisseerd door Dustin Guy Defa. De film beleeft bij het LIFF van 2023 zijn nationale première. De film beleefde zijn wereldpremière bij het Berlinale van 2023. De film werd in de Amerikaanse bioscopen uitgebracht op 18 augustus 2023. De gesproken taal van de film is Engels. De cast van de film bestaat uit onder andere Michael Cera, Hannah Gross en Sophia Lillis.

The Adults vertelt het verhaal van Eric. Hij bezoekt voor het eerst in drie jaar zijn geboorteplaats, waar zijn volwassen zussen nog steeds wonen. Zijn korte bezoek verandert in een langdurig verblijf wanneer hij weer last krijgt van zijn gokverslaving. The Adults wordt bij het Leiden International Film Festival van 2023 vertoond zonder ondertiteling. Er zijn nog tickets te koop voor de voorstelling van The Adults op vrijdag 27 oktober. De voorstelling start om 11:30 en eindigt om 13:01 bij het Trianon Theater in zaal 3. De voorstelling is wel bijna uitverkocht, dus wees er snel bij!

Kijktips | American Indie Competition van het Leiden International Film Festival van 2023
Bron: Dweck Productions, Savage Rose Films, IMDB.com, en Universal Pictures Content Group.

I Used to Be Funny (2023)

Een andere film die aan te raden valt uit het American Indie Competition van het Leiden International Film Festival van 2023 is de tragikomedie film I Used to Be Funny. De film beleefde zijn wereldpremière bij het South by Southwest Festival van 2023. I Used to Be Funny beleeft zijn Nederlandse première bij het LIFF van 2023.

De film is geregisseerd door Ally Pankiw. Dit is haar speelfilm regiedebuut. De cast van de film bestaat uit onder andere Rachel Sennott, Olga Petsa en Jason Jones. Het verhaal van I Used to Be Funny gaat over Sam. Ze is een stand-upcomedian en au pair met PTSS. Sam twijfelt over haar deelname aan de zoektocht naar Brooke: haar vroegere oppaskind. Het verhaal van I Used to Be Funny wisselt af tussen het heden en het verleden.

Kijktips | American Indie Competition van het Leiden International Film Festival van 2023 | I Used to Be Funny (2023)
Bron: Barn 12, Ontario Creates, The Spool, Partizan, Téléfilm Canada en Vigilante Productions.

Terwijl Sam probeert te herstellen van haar trauma om weer op het podium op te gaan, maken haar herinneringen het steeds moeilijker om de plotselinge verdwijning van haar vroegere oppaskind te negeren. I Used to Be Funny wordt bij het Leiden International Film Festival van 2023 in het Engels vertoond zonder ondertiteling. Er zijn nog tickets te koop voor de voorstelling van I Used to Be Funny op zondag 29 oktober. De voorstelling begint om 16:45 en eindigt om 18:40 bij het Trianon Theater in zaal 3.

Deze voorstelling zal ook een Q&A bevatten. Er kunnen ook nog tickets gehaald worden voor de voorstelling van vrijdag 3 november. Deze voorstelling begint om 11:00 en eindigt om 12:45 bij het Trianon Theater in zaal 1. Daarnaast kunnen er nog tickets gehaald worden voor de voorstelling van zaterdag 4 november. Deze voorstelling begint om 21:15 en eindigt om 23:00 bij het Trianon Theater in zaal 3. De voorstellingen van zondag 29 oktober en zaterdag 3 november voor I Used to Be Funny zijn bijna uitverkocht – dus wees er snel bij!

Kijktips | American Indie Competition van het Leiden International Film Festival van 2023 | I Used to Be Funny (2023)
Bron: Barn 12, Ontario Creates, MIFF 2023, Partizan, Téléfilm Canada en Vigilante Productions.

Reality (2023)

Mijn derde kijktip voor een film uit de American Indie Competition van het Leiden International Film Festival van 2023 is de film Reality. Dit is een Amerikaanse misdaad en dramafilm uit 2023. De film is geregisseerd door Tina Satter. Dit is haar speelfilm regiedebuut. De hoofdrol in Reality wordt gespeeld door Sydney Sweeney. Deze actrice kun je kennen voor haar acteerprestaties in de HBO-hitserie Euphoria en Quentin Tarantino’s Once Upon a Time … in Hollywood. De rest van de cast bestaat onder andere uit Josh Hamilton, Ben Elledge en Marchánt Davis. Het verhaal van Reality gaat over Reality Winner.

Ze wordt gearresteerd op verdenking van het lekken van documenten over Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen van 2016. Een bloedstollend verhoor met de FBI volgt. Reality neemt het idee van een film dat gebaseerd is op een waargebeurd verhaal een stapje verder. Zo reproduceert de film het daadwerkelijke transcript van dit verhoor bijna woord voor woord.

Reality wordt bij het LIFF van 2023 in het Engels vertoond met Nederlandse ondertiteling. Er zijn nog tickets te koop voor de voorstelling van maandag 30 oktober. De voorstelling begint om 14:00 en eindigt om 15:23 bij het Trianon Theater in zaal 3.

Kijktips | American Indie Competition van het Leiden International Film Festival van 2023 | Reality (2023)
Bron: Filmdepot.nl, September Film Distribution, Seaview Productions, Burn These Words, 2 Sq Ft, Cinereach, Tanbark Pictures, Fit Via Vi Film Productions en MK2 Films.

Sometimes I Think About Dying (2023)

Nog een andere film die aan te raden valt, is Sometimes I Think About Dying. Deze romantische tragikomedie film komt uit 2023 en is geregisseerd door Rachel Lambert. De film beleeft zijn nationale première op het Leiden International Film Festival van 2023. De cast van de film bestaat uit onder andere Daisy Ridley, Dave Merheje en Parvesh Cheena. Het filmverhaal van Sometimes I Think About Dying gaat over Fran.

Ze is een introverte kantoormedewerker voor wie de eentonigheid van het kantoorleven af en toe wordt onderbroken door fantasieën van de manieren waarop ze dood zou kunnen gaan. Dan ontmoet Fran een aardige nieuwe collega en begint ze langzaam uit haar schulp te kruipen. Sometimes I Think About Dying wordt bij het Leiden International Film Festival in het Engels vertoond zonder ondertiteling.

Er zijn nog tickets te koop voor de voorstelling van dinsdag 31 oktober. De voorstelling begint om 14:45 en eindigt om 16:16 bij het Trianon Theater in zaal 3. Ook is er nog een voorstelling te bezoeken op donderdag 2 november. Deze voorstelling begint om 19:15 en eindigt om 20:46 bij het Trianon Theater in zaal 3.

Kijktips | American Indie Competition van het Leiden International Film Festival van 2023 | Sometimes I Think About Dying (2023)
Bron: Entertainment Weekly, Mirror Image Films, Point Productions, Saks Picture Company en Sweet Tomato Films.

Theater Camp (2023)

De laatste film die ik wil aanraden van de American Indie Competition van het Leiden International Film Festival van 2023 is de komediefilm Theater Camp. De film is geregisseerd door Molly Gordon en Nick Lieberman. Voor beide Gordon en Lieberman is dit hun speelfilm regiedebuut. De cast van de film bestaat uit onder andere Molly Gordon, Ben Platt, Ayo Edebiri, Jimmy Tatro en Noah Galvin.

Het filmverhaal van Theater Camp start wanneer de oprichter van een theaterkamp in een coma belandt. Het is nu aan de leiders van het kamp om de organisatie in handen te nemen en er toch een fantastische zomer van te maken voor een nieuwe generatie “theater kids”. Dit is best lastig – vooral omdat ze ook de techno zoon van de oprichter, die niet zo’n “theater kid” is, om de tuin moeten leiden.

Theater Camp wordt bij het Leiden International Film Festival in het Engels vertoond met Nederlandse ondertiteling. Er zijn nog tickets te koop voor de voorstelling van donderdag 2 november. De voorstelling begint op 11:30 en eindigt om 13:02 bij het Kijkhuis Leiden. De voorstelling neemt plaats in zaal 2 bij het Kijkhuis Leiden. Theater Camp heeft ook nog een voorstelling op zaterdag 4 november. Deze voorstelling begint om 19:30 en eindigt om 21:02 bij het Trianon Theater in zaal 1.

Kijktips | American Indie Competition van het Leiden International Film Festival van 2023 | Theater Camp (2023)
Bron: Variety, Gloria Sanchez Productions, Picturestart, Searchlight Pictures en Topic Studios.

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.