Over enkele dagen begint dan eindelijk de nieuwste editie van het Architecture Film Festival Rotterdam. Dit is het grootste filmfestival ter wereld over stedelijke ontwikkeling en de gebouwde omgeving. Het Architecture Film Festival Rotterdam zal dit jaar voor de veertiende keer plaatsvinden in architectuurstad Rotterdam. Het Architecture Film Festival Rotterdam van 2022 zal plaatsvinden van 5 tot en met 9 oktober 2022. Het filmfestival zal te volgen zijn bij Theater Zuidplein en LantarenVenster in Rotterdam.
Het programma zal bestaan uit de beste documentaires, de spannendste speelfilms, de nieuwste premières en de fascinerendste korte films over stad en architectuur. Daarnaast zullen er masterclasses zijn en beantwoorden filmmakers vragen over nog niet eerder ontdekte films. Ook is er een VR-lounge en zijn er filmklassiekers te bekijken op het Architecture Film Festival Rotterdam van 2022.
Voor wie niet kan kiezen is er op zondag 9 oktober 2022 de Best of AFFR. AFFR is de afkorting van Architecture Film Festival Rotterdam. In dit artikel geef ik enkele kijktips voor het Architecture Film Festival Rotterdam van 2022.
Over het Architecture Film Festival Rotterdam van 2022
Het Architecture Film Festival Rotterdam van 2022 opent op woensdag 5 oktober in Theater Zuidplein. Het filmfestival opent met de wereldpremière van Best in the World van regisseur Hans Christian Post. Best in the World bevat een onthullende kijk achter het fotogenieke plaatje van Kopenhagen. Verder bevat het Architecture Film Festival Rotterdam van 2022 dit jaar de speciale focus op de families van architecten, maar ook op de manier waarop omgegaan wordt met het brutalistische erfgoed en op de opkomst van privaat gefinancierde musea.
Ook legt het Architecture Film Festival Rotterdam van 2022 de focus op de imaginaire werelden van grote filmmakers als Tati en Fellini en op de toekomst van ons voedsel. Het thema van het Architecture Film Festival Rotterdam van 2022 is echter Freeze Frame. Het filmfestival wil een stap vooruit doen door stil te staan. Op deze manier hopen ze de wereld vanuit verschillende perspectieven te aanschouwen. Filmliefhebbers zullen de freeze frame herkennen als een plotselinge stop in het verhaal van een film. Dit kan voorkomen in een terugblik op wat er gebeurd is of in een heroverweging van focus en richting.
Architectuur wordt vaak gezien als een driedimensionale freeze frame. Het wordt gezien als een statische en materiële uitdrukking van een cultuur. Het AFFR maakt gebruik van het narratief van film om al meer dan twee decennia actuele ontwikkelingen in stad en architectuur te onderzoeken. Recente gebeurtenissen als pandemieën, natuurrampen, klimaatveranderingen en oorlogen zorgen ervoor dat we altijd klaar moeten staan voor elke mogelijk evenement. Volgens het Architecture Film Festival Rotterdam lijken we hierdoor onze unieke menselijke eigenschappen te zijn vergeten.
Hierbij heeft AFFR het over onze fantasie en ons vermogen om een parallelle wereld te scheppen. Volgens het filmfestival is de beste manier om dit vermogen te herontdekken om even stil te staan en, in een moment van zelfreflectie, op zoek te gaan naar een nieuwe balans. Het Architecture Film Festival Rotterdam wil daarom met hun thema freeze frame en stap vooruit doen door even stil te staan.
Kijktips voor het Architecture Film Festival Rotterdam van 2022
Een van de kijktips die ik wil geven voor het Architecture Film Festival Rotterdam van 2022 is de documentaire Jacques Tati, tombé de la lune. De film is geregisseerd door Jean-Baptiste Péretié en kwam uit in 2021. De documentaire gaat over Tati’s obsessie met het Modernisme, en hoe dat zich vertaalde in de gigantische filmsets van Playtime, de film die Tati wereldberoemd maakte, maar tegelijkertijd zijn faillissement betekende. De inleiding bij de film wordt gegeven door Architecture Film Festival Rotterdam curator Jord den Hollander.
Een andere kijktip is de film Crooked Lines of Beauty van regisseur Sven Blume. De film kwam uit in 2021. De film gaat over Carl Nyrén – een succesvolle Zweedse architect en een gezellige grootvader. Crooked Lines of Beauty is een warm filmportret gemaakt door een kleinzoon, die in een reis langs gebouwen en familiefilm opnames het oeuvre van zijn opa leert waarderen. The Automat is ook een film die aan te raden valt. De film is geregisseerd door Lisa Hurwitz en kwam uit in 2021.
The Automat is een charmante kijk op de democratische en egalitaire Automatiek en hoe die een revolutie veroorzaakte in de Amerikaanse eetcultuur. Daarnaast bereidde het de weg voor het succes van fastfood restaurants. Bij The Automat wordt een inleiding gegeven door Hiske Versprille, een culinaire columnist bij de Volkskrant. Een andere kijktip is de film Good Life van regisseurs Marta Dauliūtė en Viktorija Šiaulytė. De film kwam uit in 2022 en neemt een kijkje achter de schermen van een start-up die de grenzen tussen vrije tijd/arbeid en privacy/collectiviteit wil laten vervagen.
De inleiding bij deze film wordt gegeven door Darinka Czischke, een universitaire hoofddocent aan de TU Delft. Daarnaast is Czischke een internationaal gerenommeerd expert over huisvesting en sociale duurzaamheid. Robin Hood Gardens uit 2022 is ook een filmtip die ik wil geven. De film is geregisseerd door Thomas Beyer en Adrian Dorschner. Het zowel verguisde als bejubelde (en inmiddels afgebroken) woningbouwproject Robin Hood Gardens van Alison en Peter Smithson wordt opnieuw onder de loep genomen. Hierbij stelt de film de vraag: kan architectuur de samenleving veranderen?
Fellinopolis is ook een mooie kijktip die ik wil geven. De film is geregisseerd door Silvia Guiletti en kwam uit in 2020. In de film treed je binnen in de wereld van filmmaker Federico Fellini. Met nooit eerder vertoonde beelden neemt deze film je mee achter de schermen van Fellini’s grote filmsets in het legendarische Cinecittà, het immense studiocomplex van eeuwige stad Rome. Deze film krijgt een inleiding door filmcriticus Kevin Toma.
Als laatste tip wil ik opnieuw de film Best in the World van regisseur Hans Christian Post benoemen. De regisseur onderzoekt de keerzijde van Kopenhagens transformatie tot een fotogeniek, neoliberaal stadslandschap. Op woensdag 5 oktober opent het festival met deze confronterende film. De film zal ook een tweede keer te zien zijn op vrijdag 7 oktober. Deze voorstelling wordt gevolgd door een debat over de wereldwijde invloed van city branding en de toename van gegentrificeerde, gladgestreken, monoculturele steden.
Het debat zal gehouden worden tussen filmmaker Hans Christian Post, schrijver Floor Milikowski, onderzoeker René Boer en city-branding expert Faye Ellen. Het debat bevat als gespreksleider Sophie Stravens.