Kijktips | Bioscoopfilms in oktober 2023

Deze maand zullen er meerdere toffe en bijzondere bioscoopfilms in de Nederland uitgebracht worden. Voor het jonge publiek komen er in de eerste paar dagen van oktober al drie films over Sinterklaas en zijn roetveegpieten uit. Dit zijn de films De Club van Sinterklaas Film: De Gestrande Stoomboot, De Grote Sinterklaasfilm en de Strijd om Pakjesavond en Sint Ahoy!

Naast meerdere films over Sinterklaas, komt ook Expend4bles uit. Dit is het vierde deel uit de reeks actiefilms vol grote actiesterren als Jason Statham, Dolph Lundgren en Sylvester Stallone. Oktober wordt ook steeds vaker in Nederland gezien als de maand van de horrorfilm. Naast nieuwe angstaanjagende horrorfilms worden ook de enge filmklassiekers The Wicker Man uit 1973 en The Others uit 2001 opnieuw uitgebracht in Nederland.

Voor fans van Nederlandse musicals valt de opkomende film Net als in de film aan te raden. Ook zal de controversiële Amerikaanse film Sound of Freedom vanaf 26 oktober 2023 in de Nederlandse bioscopen te zien zijn. Maar welke films zijn het in oktober 2023 echt waard om in de bioscoop te kijken? In dit artikel geef ik persoonlijke kijktips voor films die vanaf oktober 2023 in de Nederlandse bioscopen te zien zullen zijn.

Past Lives (2023)

Past Lives is een van de bioscoopfilms die al in enkele Nederlandse bioscopen in de voorpremière te zien is. De film wordt officieel in Nederland uitgebracht op 5 oktober 2023. Deze Amerikaanse romantische dramafilm is geschreven en geregisseerd door Celine Song. Dit is haar speelfilmdebuut als regisseur. De cast van de film bestaat uit onder andere Greta Lee, Teo Yoo en John Magaro. Het verhaal gaat over twee diep verbonden jeugdvrienden die uit elkaar worden gehaald als Nora’s familie vanuit Zuid-Korea naar Canada emigreert.

Twaalf jaar later studeert Nora in New York en hervinden de twee vrienden elkaar via het internet. Ze fantaseren over een wederzien, maar door de grote afstand tussen de twee laat het contact verwateren. In haar debuutfilm onderzoekt Song de dunne scheidslijn tussen het leven dat we leiden en het leven hoe het had kunnen zijn. Hierbij komen thema’s als het lot en de liefde ter sprake. Het verhaal van Past Lives is semi-autobiografisch en geïnspireerd door echte gebeurtenissen uit Songs leven.

Past Lives beleefde zijn wereldpremière tijdens het Sundance Film Festival op 21 januari 2023. De film werd daarna in de Amerikaanse bioscopen uitgebracht op 2 juni 2023. De film ontving wereldwijd positieve reacties van de filmcritici. De filmrecensenten spraken vooral met lof over Songs regievisie en scenario. Daarnaast waren veel filmrecenensten ook enorm enthousiast over het acteerwerk van Lee, Yoo en Magaro.

Bekijk hierboven de officiële trailer van Past Lives (2023). De trailer bevat Nederlandse ondertiteling.

The Exorcist: Believer (2023)

The Exorcist: Believer is een Amerikaanse bovennatuurlijke horrorfilm uit 2023. De film is geregisseerd door David Gordon Green. Deze filmmaker regisseerde eerder ook al de recentste Halloween filmtrilogie. Green schreef het scenario van The Exorcist: Believer samen met Scott Teems en Danny McBrideThe Exorcist: Believer is de zesde film uit deze filmreeks. Daarnaast dient dit deel als een direct vervolg op de eerste film – simpel getiteld The Exorcist – uit 1973. Het oorspronkelijke plan was om van The Exorcist: Believer een reboot van de filmfranchise te maken.

Dit plan werd aangepast in december 2020 door de film te ontwikkelen als een direct vervolg op de originele film uit 1973. De Oscarwinnende actrice Ellen Burstyn – die ook te zien was in de eerste film – speelt in The Exorcist: Believer opnieuw de iconische rol van Chris MacNeil. De rest van de cast bestaat uit onder andere Leslie Odom Jr., Ann DowdJennifer NettlesNorbert Leo ButzLidya Jewett en Olivia MarcumThe Exorcist: Believer staat gepland om uit te komen in de Amerikaanse bioscopen op 6 oktober 2023.

The Exorcist: Believer Winactie
Bron: Filmdepot.nl, Triple P Entertainment, Universal Pictures International (UPI), Universal Pictures, Blumhouse Productions, Morgan Creek Entertainment en Rough House Pictures.

The Exorcist: Believer is het eerste deel van een nieuwe filmtrilogie dat zich afspeelt in hetzelfde filmuniversum van de originele speelfilm. Het tweede deel zal op 18 april 2025 uitkomen in de Amerikaanse bioscopen. Het vervolg op The Exorcist: Believer heeft de naam The Exorcist: Deceiver gekregen. Maar waar gaat The Exorcist: Believer eigenlijk over? Het verhaal volgt Victor Fielding en zijn dochter Angela. Sinds Victors zwangere vrouw twaalf jaar geleden omkwam bij een aardbeving in Haïti, moet hij in zijn eentje Angela zien groot te brengen.

Angela en haar vriendinnetje Katherine raken in een bos vermist en duiken pas weer na drie dagen op. Ze hebben geen idee water met hen gebeurd is. Dit leidt al snel tot een reeks gebeurtenissen die de wanhopige Victor ertoe dwingen om de confrontatie aan te gaan met het kwaad in zijn meest angstaanjagende gedaante. Hij zoekt toevlucht tot de enige nog levende persoon die ooit iets dergelijks heeft meegemaakt: Chris MacNeil. De actrice is blijvend veranderd na wat er vijf decennia geleden met haar dochter Regan is gebeurd.

Bekijk hierboven de officiële tweede trailer van The Exorcist: Believer (2023). De trailer bevat Nederlandse ondertiteling.

The President’s Daughter & the Richest Freeborn Lady (2023)

The President’s Daughter & the Richest Freeborn Lady is een Nederlandse documentaire uit 2023. De film is geregisseerd door Mildred Roethof. In haar nieuwe film volgt Roethoef icoon Cynthia McLeod op een duizelingwekkende reis door het koloniale verleden van Nederland. The President’s Daughter & the Richest Freeborn Lady is een film over twee bijzondere vrouwen. McLeod wil namelijk zelf meer aandacht krijgen voor Elisabeth Samson. Ze was de eerst vrijgeborene en zwarte, vrouwelijke miljonair van Suriname ten tijde van de piek van de trans-Atlantische slavernij.

McLeod ontkracht met behulp van diepgravend feitelijk onderzoek gecreëerde onwaarheden, stereotypen en mythen over (zwarte) vrouwen. We zien haar onder andere bij president Santokhi in het Presidentieel Paleis tijdens de chaos van de Nederlandse excuses en in het Amazone regenwoud. Roethof volgt McLeod terwijl ze zich blijft inzetten voor sociale kwesties binnen de Nederlandse en Surinaamse samenleving. The President’s Daughter & the Richest Freeborn Lady wordt in de Nederlandse bioscopen uitgebracht op 5 oktober 2023.

Bekijk hierboven de officiële Nederlands gesproken trailer van The President’s Daughter & The Richest Freeborn Lady (2023).

Anatomy of a Fall (2023)

Anatomy of a Fall is een Franse thriller en dramafilm uit 2023. De Franse titel van de film is Anatomie d’une chute. De film is geregisseerd door Justine Triet. Het scenario van de film is geschreven door Triet en Arthur Harari. De cast van de film bestaat uit onder andere Sandra Hüller, Swann Arlaud, Antoine Reinartz, Milo Machado-Graner en Samuel Theis. Anatomy of a Fall beleefde zijn wereldpremière tijdens het 76ste Cannes Film Festival op 21 mei 2023. De film werd daarna in Frankrijk uitgebracht op 23 augustus 2023.

De film ontving positieve recensies van de filmcritici. Hierbij spraken ze vooral met lof over Triets regievisie en de acteerprestaties van hoofdrolspeler Sandra Hüller. Het verhaal van de film gaat over Sadra, Samuel en hun slechtziende zoon Daniel. Ze wonen sinds een jaar in een afgelegen châlet in de Franse Alpen.

Wanneer Samuel onder verdachte omstandigheden dood wordt aangetroffen, wordt Sandra aangeklaagd. Want is zijn val wel een noodlottig ongeluk? Of is het zelfmoord? Of is Samuel misschien door zijn echtgenote geduwd? In de rechtszaak die volgt wordt hun relatie tot op de pijnlijkste details ontleedt. Anatomy of a Fall zal vanaf 12 oktober 2023 in de Nederlandse bioscopen te zien zijn.

Bekijk hierboven de officiële tweede trailer van Anatomy of a Fall (2023). De tariler bevat Nederlandse ondertiteling.

Dead Shot (2023)

Dead Shot is een Britse thriller en actiefilm uit 2023. De film is geregisseerd door Tom en Charles Guard. De regisseurs schreven het scenario van de film samen met Ronan Bennett. Het scenario van de film is gebaseerd op het boek The Road to Balcombe Street van auteur Steven P. Moysey. De cast van de film bestaat uit onder andere Aml Ameen, Colin Morgan, Tom Vaughan-Lawlor, Sophia Brown, Máiréad Tyers, Mark Strong en Felicity Jones. De film werd in het Verenigd Koninkrijk en Ierland op 12 mei 2023 uitgebracht.

Het verhaal speelt zich af in Ierland in de jaren 1970. De Ierse voormalig militair Michael O’Hara en zijn hoogzwangere vrouw willen een nieuw bestaan opbouwen, maar hij wordt nog altijd gezocht door de Special Forces van het Britse leger. Wanneer ze de grens willen oversteken, worden ze belaagd. Michael’s zijn vrouw sterft daar door toedoen van de Britse sergeant Tempest. De gewond geraakte Michael wordt voor dood aangenomen. Hij vlucht naar Londen, waar hij weer in contact raakt met leden van de IRA en op wraak zint. Dead Shot zal vanaf 12 oktober 2023 in de Nederlandse bioscopen te zien zijn.

Bekijk hierboven de officiële trailer van Dead Shot (2023). De trailer bevat Nederlandse ondertiteling.

Medusa Deluxe (2022)

Medusa Deluxe is een Britse moordmysteriefilm uit 2022. De film is geregisseerd door Thomas Hardiman. De regisseur schreef ook het scenario van de film. De cast van de film bestaat uit onder andere Clare Perkins, Anita-Joy Uwajeh, Debris Stevenson, Kae Alexander, Harriet Webb, Darrell D’Silva, Luke Pasqualino en Heider Ali. Het verhaal van Medusa Deluxe gaat over een gemeenschap waarin een groep kappers obessief gefixeerd zijn op een lokale kapperscompetitie.

Er ontstaat steeds meer onderlinge wantrouwen wanneer een van hen om het leven wordt gebracht. In een mist van haarlak en te midden van de wildste haarsculpturen beschuldigt het levendige gezelschap van strijdlustige kappers, modellen en juryleden elkaar van moord. Met vurige dialogen en hier en daar een dosis paniek raakt iedereen betrokken in de zoektocht naar antwoorden. Medusa Deluxe zal vanaf 12 oktober 2023 in de Nederlandse bioscopen te zien zijn.

Bekijk hierboven de officiële trailer van Medusa Deluxe (2022). De trailer bevat Nederlandse ondertiteling.

Paw Patrol: The Mighty Movie (2023)

Paw Patrol: The Mighty Movie is een Canadese computer geanimeerde superhelden komediefilm uit 2023. De film is gebaseerd op de televisieserie Paw Patrol. Deze televisieserie is bedacht door Keith Chapman. Paw Patrol: The Mighty Movie is een vervolg op de film Paw Patrol: The Movie uit 2021. Beide Paw Patrol: The Movie en Paw Patrol: The Mighty Movie zijn geregisseerd door Cal Brunker. Het scenario van de film is geschreven door Brunker, Bob Barlen en Shane Morris. De Nederlands gesproken versie van de film bevat onder andere de stemmen van Julia Tan en Monica Geuze.

De Engelstalige cast van de film bestaat uit onder andere Christian Corrao, Luxton Handspiker, Callum Shoniker, Ron Pardo, Mckenna Grace, Taraji P. Henson, Marsai Martin, Christian Convery, Kim Kardashian, North West, Saint West, James Marsden, Kirsten Bell en Finn Lee-Epp. Paw Patrol: The Mighty Movie werd in Canada en de Verenigde Staten van Amerika op 29 september 2023 uitgebracht. De film ontving net zoals zijn voorganger positieve recensies van de filmcritici. Een derde speelfilm staat gepland om uit te komen in 2026.

Bioscoopfilms in oktober 2023 - Paw Patrol: The Mighty Pups (2023)
Bron: Universal Pictures International (UPI), Triple P Entertainment, Nickelodeon Animation Studios, Nickelodeon Movies, Paramount Animation, Paramount Pictures, Spin Master Entertainment en Paramount Pictures International (PPI).

Het filmverhaal start als een mysterieuze meteoriet neerstort in Avonturenstad. De Paw Patrol-pups krijgen superkrachten en veranderen in De Megapups! Voor Skye, het kleinste lid van het team, zijn haar nieuwe krachten een droom die uitkomt. De pups komen in gevaar wanneer hun aartsvijand – burgemeester Humdinger – uit de gevangenis ontsnapt en samen met een gekke geleerde de superkrachten van de pups probeert te stelen.

Nu het lot van Avonturenstad op het spel staat, moeten de Megapups de superschurken zien te stoppen voordat het te laat is. Daarnaast zal Skye moeten leren dat zelfs de kleinste pup het grootste verschil kan maken. Paw Patrol: The Mighty Movie draait vanaf 12 oktober 2023 officieel in de Nederlandse bioscopen.

Bekijk hierboven de Nederlands gesproken trailer van Paw Patrol: The Mighty Pups (2023).

The Dive (2023)

The Dive is een Duitse thriller film uit 2023. De flim is geregisseerd door Maximilian Erlenwein. De regisseur schreef het scenario van de film samen met Joachim Hedén. De cast van The Dive bestaat uit onder andere Sophie Lowe en Louisa Krause. Het verhaal van The Dive laat zien hoe een avontuurlijke diepzeeduik op een van ‘s werelds meest afgezonderde locaties een wanhopige strijd wordt om te overleven voor de zussen Drew en May. Wanneer een aardverschuiving rotsen in zee doet storten, wordt May daardoor namelijk geraakt.

Ze komt vast te zitten op de bodem van de oceaan. Met een gevaarlijk laag zuurstofgehalte is het aan Drew om haar zus te bevrijden en haar leven te redden. Terwijl Drew wanhopig probeert hulp te vinden, voert May haar eigen psychologische strijd. Drew gebruikt al haar vindingrijkheid om haar zus te redden van een dreigende dood en zet hiervoor haar eigen leven op het spel. The Dive zal in de Nederlandse bioscopen uitgebracht worden op 12 oktober 2023.

Bekijk hierboven de officiële trailer van The Dive (2023). De trailer bevat Nederlandse ondertiteling.

Trolls Band Together (2023)

Trolls Band Together is een Amerikaanse computer geanimeerde muzikale komediefilm uit 2023. De film is geregisseerd door Walt Dohrn en Tim Heitz. De film is geproduceerd door DreamWorks Animation en wordt uitgebracht door Universal Pictures. Trolls Band Together is gebaseerd op de Good Luck Trolls speelgoedfiguurtjes die bedacht zijn door Thomas Dam. De film dient als een vervolg op Trolls World Tour uit 2020. Daarnaast is dit het derde deel uit de geanimeerde Trolls filmfranchise.

De Engelstalige cast van de film bestaat uit onder andere Anna Kendrick, Justin Timberlake, Zooey Deschanel, Christopher Mintz-Plasse, Icona Pop, Anderson .Paak, Ron Funches, Kenan Thompson, Kunal Nayyar, Walt Dohrn, Eric André, Kid Cudi, Daveed Diggs, Troye Sivan, Camila Cabello, Amy Schumer, Andrew Rannells, RuPaul en Zosia Mamet. Trolls Band Together wordt ook in een Nederlands gesproken versie uitgebracht onder de titel Trolls 3 in Harmonie.

Bioscoopfilms in oktober 2023 - Trolls Band Together
Bron: Universal Pictures International (UPI), Triple P Entertainment, DreamWorks Animation en Universal Pictures Nederland.

De Nederlandse stemmencast bestaat uit onder andere Sharon Doorson, Buddy Vedder, Edwin Jonker, Bettina Holwerda, Stefania, Jim Bakkum, Pip Pellens, Murth Mossel, Urvin Monte, Freek Bartels, Eva Van der Gucht en Envy Peru. Ondanks dat de film voornamelijk gemaakt met CGI-animatie is, bevat de film enkele 2D-animatiesequenties met animatiestijlen die geïnspireerd zijn door Yellow Submarine uit 1968 en Fantasia uit 1940. Trolls Band Together wordt in de Amerikaanse bioscopen uitgebracht op 17 november 2023. In Trolls Band Together zijn Poppy en Branch eindelijk officieel een stelletje.

Terwijl ze dichter naar elkaar toe groeien, ontdekt Poppy dat Branch een geheim verleden heeft. Hij maakte ooit samen met zijn vier broers deel uit van haar favoriete boyband BroZone. BroZone is uit elkaar gegaan toen Branch nog jong was en sindsdien heeft hij zijn broers niet meer gezien. Maar als zijn broer Floyd ontvoerd wordt door een stel gemene popster-schurken, gaan Branch en Poppy op een meeslepend en emotioneel avontuur om hem te redden. Trolls band Together draait vanaf 18 oktober 2023 in de Nederlandse bioscopen.

Bekijk hierboven de officiële Nederlands gesproken trailer van Trolls Band Together (2023).

5 Seasons of Revolution (2023)

5 Seasons of Revolution is een documentairefilm uit 2023. De film is geregisseerd door filmmaker Lina. 5 Seasons of Revolution is als film tot stand gekomen in een samenwerking tussen de landen Duitsland, Syrië, Nederland en Noorwegen. 5 Seasons of Revolution volgt het persoonlijke verhaal van filmmaker Lina, die oorspronkelijk cameravrouw wilde worden. Ze hield van het filmen van het gedetailleerde leven en de mensen om haar heen. Maar met de opstand in Syrië ging Lina langzaam over op het vastleggen van de impact op het leven van de bevolking.

Het duurde niet lang voordat gebeurtenissen escaleerden en arrestaties, martelingen en potentieel levensbedreigende situaties voor haar een dagelijkse realiteit werden. Lina moest zich aanpassen. Ze bedacht personages en pseudoniemen. Die hielpen haar haar leven te leiden onder een nieuwe norm. Wat een eenvoudig plan was, veranderde in een complex web van identiteiten, wat op dat moment een kleine prijs leek in ruil voor haar vrijheid om de camera vast te houden. 5 Seasons of Revolution is vanaf 19 oktober 2023 in de Nederlande bioscopen te zien.

Bekijk hierboven de officiële trailer van 5 Seasons of Revolution (2023). De trailer bevat Nederlandse ondertiteling.

Killers of the Flower Moon (2023)

Killers of the Flower Moon is een Amerikaanse epische western misdaaddrama film uit 2023. De film is geregisseerd en geproduceerd door de legendarische filmmaker Martin Scorsese. Hij schreef het scenario samen met Eric Roth. Het scenario is gebaseerd op het gelijknamige boek uit 2017. Dit boek is geschreven door auteur David Gran. De cast van de film bestaat uit onder andere Leonardo DiCaprioLily GladstoneRobert De NiroBrendan FraserTantoo CardinalJesse Plemons en John Lithgow. Killers of the Flower Moon is de zesde speelfilm waaraan Scorsese en DiCaprio hebben samengewerkt.

Daarnaast is dit ook de tiende speelfilm waaraan Scorsese en De Niro hebben samengewerkt. Ondanks een moeilijke productie, beleefde Killers of the Flower Moon zijn wereldpremière op het 76ste Cannes Film Festival op 20 mei 2023. De film werd daar bijzonder goed ontvangen. De film staat gepland om uit te komen in de Amerikaanse bioscopen op 20 oktober 2023. De film zal later uitgebracht worden op de streamingdienst Apple TV+. Het verhaal van Killers of the Flower Moon neemt plaats aan het begin van de 20ste eeuw. De vondst van olie maakt de indianen van de Osage Nation plotseling een van de rijkste volken ter wereld.

Hun rijkdom trekt onmiddellijk blanke profiteurs aan. Door manipulatie, afpersing en diefstal nemen ze zo veel mogelijk geld van de Osage af. Killers of the Flower Moon is een meeslepende en epische misdaadsaga waarin echte liefde het pad kruist met schofterig verraad. Het is gebaseerd op een waargebeurd verhaal dat wordt verteld aan de hand van de onwaarschijnlijke liefdesrelatie tussen Ernest Burkhart en Mollie Kyle. Killers of the Flower Moon zal op 19 oktober 2023 uitgebracht worden in de Nederlandse bioscopen.

Bekijk hierboven de officiële trailer van Killers of the Flower Moon (2023). De trailer bevat Nederlandse ondertiteling.

Saw X (2023)

Saw X is een Amerikaanse horrorfilm uit 2023. De film is het tiende deel uit de Saw filmreeks. Daarnaast dient Saw X als een direct vervolg op Saw uit 2004. Ook dient Saw X als een prequel op Saw II uit 2005. De film is geregisseerd door Kevin Greutert. De regisseur was bovendien de filmmonteur van Saw X. Het scenario van de film is geschreven door Josh Stolberg en Peter Goldfinger. De hoofdrol van John Kramer wordt in Saw X opnieuw gespeeld door Tobin Bell. Ook is Shawnee Smith opnieuw te zien in haar rol als Amanda Young.

De rest van de cast bestaat uit onder andere Synnøve Macody Lund, Steven Brand, Renta Vaca en Michael Beach. Saw X werd in de Amerikaanse bioscopen uitgebracht op 29 september 2023. De film ontving over het algemeen bijzonder positieve recensies van de filmcritici. Veel filmrecensenten noemde Saw X de beste Saw film sinds het eerste deel uit 2004. Sommige filmrecensenten noemden Saw X zelfs het beste deel van de gehele filmreeks. Saw X vertelt het onbekende verhaal van Kramers meest persoonlijke spel.

Een zieke en wanhopige John Kramer reist naar Mexico om een riskante en experimentele medische procedure te ondergaan. Dit doet hij in de hoop dat zijn kanker op een wonderbaarlijke manier geneest. Al snel ontdekt hij dat deze hele operatie oplichterij is. Kramer is nu gewapend met een nieuw doel en dus keert de beruchte seriemoordenaar terug naar zijn werk. Deze oplichters moeten meedogenloos teruggepakt worden door middel van krankzinnige, ingenieuze en verraderlijke valstrikken. Saw X is vanaf 19 oktober 2023 officieel in de Nederlandse bioscopen te zien.

Bekijk hierboven de officiële trailer van Saw X (2023). De trailer bevat Nederlandse ondertiteling.

Zomvervacht (2023)

Zomervacht is een Nederlandse dramafilm uit 2023. De film is geregisseerd door Joren Molter. De cast van de film bestaat uit onder andere Micha Hulshof, Jarne Heylen en Joël in ’t Veld. Zomervacht diende als de slotfilm van het Nederlands Film Festival van 2023. De film ontving ook meerdere Gouden Kalveren nominaties. Daarvan won Florian Legters uiteindelijk het Gouden Kalf voor Beste Production Design. Zomervacht won ook de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek door de Kring van de Nederlandse Filmjournalisten.

Het verhaal van Zomervacht gaat over de dertienjarige Brian en zijn overschillige vader Maurice. Ze wonen samen in een armoedige woonwagen. Brian heeft ook nog een vier jaar oudere en zwaar verstandelijk gehandicapte broer Lucien. Hij woont in een zorginstelling. Als de zorginstelling een financiële vergoeding aanbiedt om in de zomervakantie voor Lucien te zorgen, gaat Maurice gretig akkoord. Maurice gaat hard te werk om zijn schulden terug te betalen en dus komt de zorg van Lucien op Brians schouders terecht. De zaken tussen Maurice en zijn schuldeisers escaleren echter al snel.

Hierdoor lijkt de woonwagen niet langer een veilige plek te zijn voor het armoedige gezin. Brian moet nu een weloverwogen beslissing nemen voor het welzijn van zijn broer en voor hemzelf. Maar hoe kan Brian deze keuzes maken als hij niet precies weet wat Lucien nodig heeft? Hoe kan Brian de juiste keuzes maken als hij zelf nog zoveel te ontdekken heeft? Zomervacht wordt op 19 oktober 2023 officieel in de Nederlandse bioscopen uitgebracht.

Bekijk hierboven de officiële trailer van Zomervacht (2023). De trailer bevat Nederlandse ondertiteling.

Dancing Queen (2023)

Dancing Queen is een Noorse coming-of-age drama en familiefilm uit 2023. De film is geregisseerd door Aurora Gossé. Het scenario van de film is geschreven door Silje Holtet. De cast van de film bestaat uit onder andere Liv ElviraKippersund LarssonAnders BaasmoAnne Marit Jacobsen en Andrea Bræin Hovig. De film is geproduceerd door Thomas RobsahmDancing Queen heeft een speeltijd van 90 minuten. De film het vertelt het verhaal van de twaalfjarige Mina. De beroemde danser E.D. verhuist naar haar stad en komt ook bij haar op school te zitten.

Mina wordt halsoverkop verliefd op hem. Wanneer E.D. iedereen uitnodigt voor een auditie voor zijn nieuwe dansploeg, grijpt Mina haar kans door haar in te schrijven. Maar alleen is ze dan even vergeten dat ze helemaal niet kan dansen. Met behulp van haar pittige oma – een wijze dame wiens openhartige advies altijd tot veel hilariteit zorgt – onderneemt ze een reis waarin ze leert te dansen en haar demonen van zelftwijfel te bestrijden.

De film zal vanaf 25 oktober 2023 in de Nederlandse bioscopen en filmtheaters te zien zijn. De film zal zowel in de originele taal met Nederlandse ondertiteling als in een Nederlands gesproken versie te zien zijn. De Noorse familiefilm Dancing Queen zal eerder in oktober zijn Nederlandse première beleven tijdens het Cinekid Festival van 2023.

Bekijk hierboven de officiële Nederlands gesproken trailer van Dancing Queen (2023).

Beraber (2023)

Beraber is een dramafilm uit 2023. De film is geregisseerd door Mete Gümürhan. Het scenario van de film is geschreven door Chris Westendorp. De film is tot stand gekomen in een samenwerking tussen de landen België, Nederland en Turkije. De cast van de film bestaat uit onder andere Alihan Sahin, Hayat van Eck en Lorin Merhart. Het verhaal van Beraber begint wanneer Zeki’s vader Rotterdam verruilt voor Instanbul. Het leven van de 14-jarige freerunner wordt hierdoor compleet ondersteboven gehaald. Het nieuwe huis in Turkije is van alle gemakken voorzien.

Alleen ligt het huis in een omheinde leefgemeenschap – in andere woorden een zogenaamde compound. De portier heeft de opdracht gekregen de kinderen die daar wonen niet zonder begeleiding naar buiten te laten gaan, want dat zou veel te gevaarlijk zijn. Zeki ontdekt al snel een manier om te ontsnappen en begint hij freerunnend de stad te ontdekken. Hij raakt bevriend met Kemal, een jongen uit de varos (arme buurt). Zeki hoopt dat het misschien toch nog een leuke zomer gaat worden. Beraber is vanaf 26 oktober 2023 officieel in de Nederlandse bioscopen te zien.

Bekijk hierboven de officiële trialer van Beraber (2023). De trailer bevat Nederlandse ondertiteling.

Five Nights at Freddy’s (2023)

Five Nights at Freddy’s is een Amerikaanse bovennatuurlijke horrorfilm uit 2023. De film is geregisseerd door Emma Tammi. De regisseur schreef het scenario van de film samen met Scott Cawthon en Seth Cuddeback. Ze baseerden het scenario op een verhaal dat geshreven was door Cawthon, Chris Lee Hill en Tyler MacIntyre. De film is geproduceerd door Blumhouse Productions en Scott Cawthon Productions. Five Nights at Freddy’s is gebaseerd op de gelijknamige videogamereeks dat bedacht is door Cawthon. De cast van de film bestaat uit onder andere Josh Hutcherson, Elizabeth Lail, Piper Rubio, Kat Conner Sterling, Mary Stuart Masterson en Matthew Lillard.

De film staat gepland om uit te komen in de Amerikaanse bioscopen op 27 oktober 2023. Five Nights at Freddy’s zal in Amerika tegelijkertijd in de bioscopen en op streamingdienst Peacock uitgebracht worden. Het verhaal van de film volgt een bewaker met persoonlijke problemen als hij aan zijn nieuwe baan begint bij Freddy Fazbear’s Pizza. Al tijdens zijn eerste nachtdienst komt hij erachter dat de nacht doorkomen bij Freddy Fazbear’s Pizza nog niet zo eenvoudig is. Five Nights at Freddy’s is vanaf 26 oktober 2023 officieel in de Nederlandse bioscopen te zien.

Bekijk hierboven de officiële trailer van Five Nights at Freddy’s (2023). De trailer bevat Nederlandse ondertiteling.

The Killer (2023)

The Killer is een Amerikaanse neo-noir thriller en actiefilm uit 2023. De film is geregisseerd door David Fincher. Het scenario van de film is geschreven door Andrew Kevin Walker. Fincher en Walker werkte eerder al samen aan films als Se7en en Fight Club. Het scenario van de film is gebaseerd op de gelijknamige Franse graphic novel. Deze Franse graphic novel is geschreven door Alexis “Matz” Nolent en geïllustreerd door Luc Jacamon. De cast van de film bestaat uit onder andere Michael Fassbender, Arliss Howard, Charles Parnell, Kerry O’Malley, Sophie Charlotte, Sala Baker en Tilda Swinton.

The Killer beleefde zijn wereldpremière tijdens het 80ste Internationale Filmfestival van Venetië op 3 september 2023. De film zal in de Amerikaanse bioscopen tijdelijk uitgebracht worden op 27 oktober 2023. De film zal vanaf 10 nonvember 2023 wereldwijd te streamen zijn op streamingdienst Netflix. The Killer vertelt het verhaal van de titulaire huurmoordenaar die verwikkeld raakt in een internationale klopjacht nadat een opdracht mislukt. The Killer is vanaf 26 oktober 2023 officieel in de Nederlandse bioscopen te zien.

Bekijk hierboven de officiële teaser trailer van The Killer (2023). De teaser trailer bevat Nederlandse ondertiteling.

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.