Kijktips | International Film Festival Rotterdam 2022

Morgen is het eindelijk zover, want dan begint het de 51ste editie van het IFFR. Het International Film Festival Rotterdam 2022 betreft niet langer een volledig festivalprogramma in de Rotterdamse filmzalen. In plaats daarvan krijgt het publiek via IFFR.com een online selectie films aangeboden om in Nederland te bekijken. Ook is er een online aanbod IFFR Talks wereldwijd beschikbaar. Na 50 edities blijft het International Film Festival Rotterdam de hedendaagse vorm van cinema ondersteunen. Vandaag wil ik een groot aantal kijktips geven voor het International Film Festival Rotterdam 2022.

Over het International Film Festival Rotterdam 2022

De 51ste editie van het International Film Festival Rotterdam vindt plaats van 26 januari tot en met 6 februari 2022. Onder andere vanwege de opkomst van de omikron variant in Europa, heeft het IFFR ervoor gekozen het festivalprogramma in aangepaste vorm online te laten plaatsvinden. Via de website van IFFR worden een selectie films (beschikbaar in Nederland) en IFFR Talks (wereldwijd beschikbaar). De IFFR Pro evenementen, zoals Cinemart en Rotterdam Lab, vinden ook online plaats.

Voor het Nederlandse publiek zijn films uit de programmaonderdelen Harbour, Limelight, Bright Future, en Cinema Regained online beschikbaar. Op de website van het IFFR worden dus een mooie selectie films voor het Nederlandse publiek geselecteerd. Tegelijkertijd zorgt het International Film Festival Rotterdam dat de competitiefilms toegankelijk zijn voor de geaccrediteerde Press & Industry wereldwijd. Zodra de bioscopen weer open mogen, toont het International Film Festival Rotterdam 2022 de competitiefilms op het grote doek aan het publiek. Hieronder volgt een lijst van mijn persoonlijke kijktips.

Bekijk hier de korte introductie tot de programma van het IFFR 2022.

Anatomy of Time (2021)

Mijn eerste kijktip voor het International Film Festival Rotterdam 2022 is Anatomy of Time. De film is geregisseerd door Jakrawal Nilthamrong en kwam uit in 2021. Anatomy of Time heeft een speeltijd van 118 minuten. Regisseur Nilthamrong won met zijn eerste speelfilm (Vanishing Point) in 2015 de Tiger Award. Met zijn tweede speelfilm (Anatomy of Time) vertelt hij het meeslepende verhaal van Maem. Ze is de dochter van een klokkenmaker op het platteland. De film laat haar leven zien als nog zoekende jonge vrouw in de jaren zestig.

Tegelijkertijd krijg je dit personage ook in haar huidige rol te zien. Ze is de toegewijde verzorgster van haar stervende man. Anatomy of Time is ook een historisch document van een roerige politieke tijd in Thailand. De film laat zien hoe Thailand leed onder een militaire dictatuur en de bloedige confrontaties tussen verschillende partijen. Regisseur Nilthamrong speelt met het heden, verleden, fictie en feiten in zijn film. Dit doet hij zonder veel gebruik te maken van dialogen of uitdrukkelijke uitleg.

International Film Festival Rotterdam 2022
Bron: International Film Festival Rotterdam 2022.

As in Heaven (2021)

As in Heaven is mijn volgende kijktip voor het International Film Festival Rotterdam 2022. Dit is het speelfilmdebuut van regisseur Tea Lindeburg. De film is op 16 mm geschoten. Het verhaal gaat over Lise. Ze groeit eind negentiende eeuw op als oudste dochter van een Deense herenboer met een groot gezin. De hoogzwangere moeder van Lise staat op het punt te bevallen. Lise leeft in een huishouden waarin de Bijbel alle leefregels dicteert. In dit huishouden is bijgeloof krachtiger dan het vertrouwen in de wetenschap. Haar moeder streed echter ervoor dat Lise binnenkort als eerste meisje naar school mag.

Dit verandert wanneer haar moeders bevalling levensgevaarlijk blijkt te zijn. Hiermee realiseert Lise hoe makkelijk breekbaar haar toekomstplannen zijn. Dit coming-of-age drama verhaal is gebaseerd op Marie Bregendahls roman uit 1912. De speeltijd van As in Heaven is 86 minuten. De Deense film kwam uit in 2021.

International Film Festival Rotterdam 2022
Bron: International Film Festival Rotterdam 2022.

Battlecry (2021)

De derde kijktip voor het International Film Festival Rotterdam 2022 is Battlecry. De Japanse animatie en science-fiction drama is geregisseerd door Yanakaya. De film onderscheidt zich van genregenoten door de originele stilering, en het feit dat de regisseur de film praktisch alleen maakte. Yanakaya heeft gebruik gemaakt van computeranimatie dat het publiek zal laten denken aan computerspellen uit de jaren negentig. Het verhaal speelt zich af in Japan, waar het land gebukt gaat onder een nieuwe drug.

Deze mysterieuze drug zorgt niet alleen voor eindeloos veel energie, maar laat slachtoffers ook in monsters veranderen. Hierdoor zijn ze dit de perfecte kandidaten geworden om oorlogen mee uit te vechten. Bankmedewerker Haya wekt samen met Soji, een soldaat op verlof, om deze drugscrisis tegen te gaan. Samen willen ze er alles aan doen om het oude Japan weer terug te krijgen. De speeltijd van Battlecry is 75 minuten.

International Film Festival Rotterdam 2022
Bron: International Film Festival Rotterdam 2022.

Every Week Seven Days (1964)

De volgende kijktip voor Het International Film Festival Rotterdam 2022 is de filmklassieker Every Week Seven Days uit 1964. De film is geregisseerd door Eduard Grečner. Hij is een sleutelfiguur geweest in de ontwikkeling van de moderne cinema in Centraal en Oost-Europa. Zijn carrière begon hij regieassistent van Štefan Uher bij de invloedrijke Slnko v sieti (1963). Dit was het eerste werk van de Tsjecho-Slowaakse New Wave, .

Eduard Grečner ontwikkelde zich tot auteur in zijn speelfilmdebuut Every Week Seven Days. Deze film is nog experimenteler, schokkender en abstracter van toon. Grečner gaf zijn film een existentialistisch angstvisioen. Hij heeft een beeld gemaakt over een wereld waarin iedereen in angst leeft. De film is recent gerestaureerd, en heeft een speeltijd van 93 minuten.

Every Week Seven Days (1964)
Bron: International Film Festival Rotterdam 2022.

Freaks Out (2021)

Mijn vijfde kijktip voor het International Film Festival Rotterdam 2022 is de Italiaanse film Freaks Out. De film is geregisseerd door Gabriele Mainetti. De speeltijd van de film is 141 minuten, en de film kwam uit in 2021. De film speelt zich af in het nazistische Rome van 1943. Een bovennatuurlijke vriendengroep besluit Italië te ontvluchten. De vriendengroep bestaat uit een oersterke wolfman, een menselijke magneet, een insecten fluisteraar, de jonge Mathilda, en de lieve directeur.

De groep wordt opgejaagd door de Duitse nazi Franz. Dit is een twaalfvingerige pianist die in de toekomst kan kijken. Franz wilt deze vriendengroep gebruiken om het Derde Rijk aan te sterken. Freaks Out maakt gebruik van prachtige decors en sierlijk camerawerk. Van de cast is het vooral de ontroerende hoofdrol van Aurora Giovinazzo die de show steelt.

International Film Festival Rotterdam 2022
Bron: International Film Festival Rotterdam 2022.

Inexorable (2021)

De zesde kijktip voor het International Film Festival Rotterdam 2022 is een film uit België. Ik heb het hierbij over de film Inexorable dat geregisseerd is door Fabrice du Welz. De regisseur heeft invloed genomen uit films als Cape Fear (1991) en La tourneuse de pages (2006). Het verhaal van de film speelt zich af rondom een rijk gezin dat steeds meer ontregeld raakt door de komst van een mysterieuze indringer. De jonge vrouw Gloria wijkt voor niets om het gezin van Marcel en Jeanne te infiltreren.

Gloria weet hoe ze de leden van haar gastfamilie tegen elkaar uit moet spelen. De film heeft de uitstraling van een thriller uit de jaren 1970. De voelbare spanning komt goed over door de acteerprestaties van de cast. Hierbij is het vooral de jonge Alba Gaia Bellugi die indruk maakt. De film heeft een speeltijd van 99 minuten.

Inexorable (2021)
Bron: International Film Festival Rotterdam 2022.

La ruche (2021)

De volgende kijktip voor het International Film Festival Rotterdam 2022 is opnieuw een film uit België. Dit keer heb ik het over de film La ruche. Deze film kwam uit in 2021 en is geregisseerd door Christophe Hermans. Het verhaal gaat over tienerdochter Marion die wanhopig probeert haar familie bijeen te houden. Haar familie bestaat uit haarzelf, haar twee zusjes en alleenstaande moeder Alice. Haar moeder lijkt zwaar te leunen op haar kinderen, want ze verleidt haar jongste tot spijbelen, en laat haar oudste dochter haar medicatie regelen.

Marions moeder blijkt langzaam in een bipolaire episode weg te zakken. Met emotioneel overtuigend acteerwerk zien we hoe ze haar dochters mee de afgrond in trekt. De symbiotische en giftige relatie tussen moeder en de dochters is indrukwekkend verbeeld door cameravrouw Lara Gasparotto. De speeltijd van de film is 81 minuten.

International Film Festival Rotterdam 2022
Bron: International Film Festival Rotterdam 2022.

The King of Laughter (2021)

Een andere kijktip voor het International Film Festival 2022 is de Italiaanse film The King of Laughter uit 2021. De film is geregisseerd door Mario Martone. The King of Laughter heeft een speeltijd van 133 minuten. De film gaat over de rechtszaak die tegen Eduardo Scarpetta werd aangespannen door de verwaande dichter Gabriele D’Annunzio. Eduardo Scarpetta was de belangrijkste schrijver en regisseur van het Napolitaanse theater rond de vorige eeuwwisseling. Scarpetta wordt vertolkt door de bekende Italiaanse acteur Toni Servillo. Deze biopic is met zichtbare liefde voor het theater gemaakt. De film doet ook recht aan Scarpetta’s sterke en minder mooie kanten.

International Film Festival Rotterdam 2022
Bron: International Film Festival Rotterdam 2022.

The Last Ride of The Wolves (2022)

De Nederlandse film The Last Ride of The Wolves is ook een kijktip voor het International Film Festival Rotterdam 2022. De film is het regiedebuut van Alberto De Michele. Het romantische beeld van de Italiaanse criminaliteit en maffia wordt gradueel afgepeld in deze film. De film draait om Pasquale, een oude boef die zijn fortuin verloor met gokken. Nu beraamt hij zijn laatste grote overal en herenigt hij zich met The Wolves, een bende van Noord-Italiaanse kermisexploitanten dieven. Het doel is om een geldwagen die 12 miljoen euro contact vervoert, te overvallen. Het verhaal is gebaseerd op een waargebeurde misdaad. De speeltijd van The Last Ride of The Wolves heeft een speeltijd van 81 minuten.

International Film Festival Rotterdam 2022
Bron: International Film Festival Rotterdam 2022.

Altijd alles anders (2022)

Een andere Nederlandse kijktip voor het International Film Festival Rotterdam 2022 is de documentaire Altijd alles anders. De film is geregisseerd door Christiaan van Schermbeek. Altijd alles anders heeft een speeltijd van 71 minuten. De documentaire geeft een kleurrijk en ongepolijst portret van de Rotterdamse theatermaker Paul Röttger. Zijn werk draait al 30 jaar om inclusiviteit. De documentaire toont zijn continue zoektocht naar gelijkwaardige artistieke samenwerking tussen mensen met een grote variëteit in gender, culturele achtergrond, mentale en fysieke gesteldheid en professionaliteit.

De documentaire neemt uitgebreid de tijd om zijn methode tot inclusieve samenwerking te doorgronden. In interviews met de makers licht de Röttger zijn werkwijze en drijfveren toe. Hij wil een wereld waarin mensen die anders zijn niet worden weggestopt, maar zichtbaar zijn en meedoen.

Altijd alles anders (2022)
Bron: International Film Festival Rotterdam 2022.

Clara Sola (2021)

Een andere kijktip voor het International Film Festival Rotterdam 2022 is de Zweedse film Clara Sola. De film is geregisseerd door Nathalie Álvarez. Het verhaal draait om de veertigjarige Clara. Ze is tussen de dieren en de omringende natuur volkomen in haar element. Clara leeft nog altijd onder het beschermende regime van haar devote moeder Fresia. Met regelmaat is Clara het onwillige middelpunt van religieuze diensten waarmee Fresia de huishoudkas aanvult.

Een tweede bron van inkomsten is de witte merrie Yuca, die tegen betaling wordt uitgeleend aan een toeristische organisatie. Clara’s diepe verbondenheid wordt begeleid door een droomachtige, maar donkere score. Haar leven verandert wanneer een nieuwe dierenverzorger lang ondergedrukte gevoelens naar boven brengt.

Clara Sola (2021)
Bron: International Film Festival Rotterdam 2022.

France (2021)

Ook de Franse film France is een leuke kijktip voor het International Film Festival Rotterdam 2022. De Franse regisseur Bruno Dumont heeft het met zijn film duidelijk gemunt op de samenwerking tussen nationale media en de politiek. Zo is in de openingsscène ook een geestige rol weggelegd voor de president Emmanuel Macron. De hoofdrol wordt gespeeld door Léa Seydoux. Ze speelt France, een nieuwslezers van Frankrijks belangrijkste nieuwsprogramma. Dit nieuwsprogramma is niet vies er van om de gevoeligste reportages in scène te zetten.

Wanneer France in een auto-ongeluk terechtkomt, realiseert ze zich dat haar daden ook daadwerkelijk consequenties kunnen hebben. De regisseur speelt met de relatie tussen entertainment en de realiteit, waardoor zijn film bijna aanvoelt als een schijnvertoning. Dumont portretteert de lelijkste eigenschappen van Frankrijk die op gehaaide manier vertekend en uitvergroot worden. France heeft een speeltijd van 128 minuten.

France (2021)
Bron: International Film Festival Rotterdam 2022.

Hit the Road (2021)

De Iraanse film Hit the Road is ook een van de kijktips die ik wil meegeven. Dit is de tedere en licht absurdistische speelfilmdebuut van Panah Panahi. Hij is de zoon van de invloedrijke regisseur Jafar Panahi. Hit he Road is een film waarin een chaotische familietrip centraal staat. In dialogen komen onderwerpen als liefde, vriendschap en films als 2001: A Space Odyssey aan bod.

De belangrijke soundtrack combineert Bach met nostalgische Iraanse popsongs. Hiermee schets de film een gevoelig portret van een gezin dat de pijn van een naderend afscheid wanhopig probeert uit te stellen. Hit the Road heeft een speeltijd van 93 minuten.

International Film Festival Rotterdam 2022
Bron: International Film Festival Rotterdam 2022.

Medusa (2021)

De Braziliaanse film Medusa is ook een krachtige kijktip voor het International Film Festival Rotterdam 2022. De film is geregisseerd door Anita Rocha da Silveira. De film geeft een hervertelling van de Medusa mythe, waarbij de film thema’s als vrouwenhaat en het schoonheidsideaal in een hedendaagse, strak gestileerde setting zet. Visueel gezien is de invloed van het werk van Dario Argento nooit ver weg te zien. Daarnaast bestaat de soundtrack uit een mix van hedendaagse religie pop en synthesizers die rechtstreeks uit een 1970 thriller lijkt te komen.

Het verhaal van de film gaat over de 21-jarige Mariana. Ze leeft in een religieuze gemeenschap waar ze haar best doet om de ideale mooie en volgzame vrouw te zijn. ‘S Avonds gaat ze, met haar vriendinnen, in de stad op jacht naar vrouwen met een lossere moraal. Het doel hiervan is om deze vrouwen een lesje te leren. Wanneer Mariana niet meer in het perfecte plaatje past, raakt haar geloof aan het wankelen.

De regisseur plaatst haar film uitdrukkelijk in het Brazilië van nu, waar de politieke realiteit al angstaanjagend genoeg is. De verontrustende gebeurtenissen in de film, zoals de paramilitaire burgerwacht en het religieuze fanatisme, zijn helaas niet gebaseerd op de fantasie van de makers. Medusa heeft een speeltijd van 127 minuten.

International Film Festival Rotterdam 2022
Bron: International Film Festival Rotterdam 2022.

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.