Kijktips | TranScreen Filmfestival van 2023

Gisteren was het 17 mei 2023. In andere woorden: de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie, Transfobie en Interseksefobie. Deze internationale dag vindt jaarlijks plaats op 17 mei. Het heeft als doel wereldwijd meer bewustzijn en belangstelling op te brengen voor de rechten van de LHBTIQ+ gemeenschap. Daarnaast geeft deze internationale dag ook weer hoe de LHBTIQ+ gemeenschap nog steeds onterecht veel haat en discriminatie ontvangt. Ondanks dat er een stijging in fobieën, intense haat en discriminatie lijkt plaats te vinden tegen de LHBTIQ+ gemeenschap, zijn er ook mensen en organisaties die opkomen voor hun bestaansrechten.

Zo verzet bijvoorbeeld het TranScreen Filmfestival zich tegen de discriminatie en onrecht dat transgender personen ervaren. Ze strijden tegen de stereotyperende weergaves van transgender personen in verschillende media-uitingen. Het TranScreen Filmfestival heeft het doel om de bewustwording van genderdiversiteit, zichtbaarheid, acceptatie en emancipatie van trans- en genderdiverse personen te vergroten. Het TranScreen Filmfestival zelf is een non-profit filmfestival met een divers filmprogramma. Het programma bestaat verder ook uit workshops, gesprekken, debatten, feesten en een expositie.

Daarnaast organiseert het TranScreen Filmfmestival ook individuele evenementen door het jaar heen. Dit kunnen bijvoorbeeld filmvertoningen zijn. Het TranScreen Filmfestival vindt dit jaar plaats van 18 tot en met 21 mei bij het filmtheater Kriterion en JACO in Amsterdam. In dit overzichtsartikel licht ik enkele mooie films uit die te zien zijn tijdens het TranScreen Filmfestival van 2023. Ook ga ik dieper in op enkele andere evenementen die plaatsvinden tijdens dit bijzondere filmfestival.

Identity Zine

Op donderdag 18 mei vindt er van 13:00 tot 14:30 een workshop plaats bij JACO in Amsterdam. De workshop heeft als titel Identity Zine. Tijdens deze workshop maakt striptekenaar en stripkunstenaar Vick Henriquez samen met de bezoekers een Zine rondom het thema “film”. De stripkunstenaar begeleidt de bezoekers in het proces en laat zien hoe je een eigen verhaal kunt maken door middel van striptekeningen. De Zine zal uiteindelijk gevuld worden met kleine opdrachten.

Vick Henriquez is een striptekenaar, stripkunstenaar en beeldend kunstenaar uit Zwolle. Henriquez wilde al op een jonge leeftijd graag striptekenaar worden. In 2017 ronde die de opleiding Comic Design bij ArtEZ in Zwolle af. De stripkunstenaar houdt ervan om het creatieve vak over te brengen aan anderen en tegelijkertijd weer te leveren van diens workshop deelnemers. Werk van Henriquez is te vinden op onder andere vickfiction.nl.

Het werk van Henriquez is samen met freelance Queer kunstenaar, fotograaf en ontwerper Jesse van den Berg ook te bezoeken bij de expositie van het TranScreen Filmfestival. Van den Berg is al meer dan twee jaar actief als freelance Queer kunstenaar. Deze expositie is vanaf 18 mei tot en met 21 mei te bezoeken bij het filmtheater Kriterion in Amsterdam. De expositie is gedurende het hele TranScreen Filmfestival gratis te bezoeken op deze locatie.

TranScreen Filmfestival 2023
Bron: TranScreen Filmfestival.

TranScreen x We Are Queer: Move Your Body

Op donderdag 18 mei vindt van 15:00 tot 17:00 ook de workshop en work-out TranScreen x We Are Queer plaats bij de Queer Gym in Amsterdam. Deze Queer Gym heet We Are Queer Gym. De gym heeft als doel om ongemakken weg te nemen voor transgender personen die graag willen sporten. De workshop bevat een korte introductie, een Q&A waar ze meer vertellen over sporten als transgender persoon en wat je thuis kan doen om je prettig te voelen in je lijf.

Mocht je vragen willen stellen, vergeet dan niet de vragen in te vullen bij de aanmelding. De workshop eindigt met een leuke work-out. De workshop staat bekend onder de titel Move Your Body en is ook te volgen op zaterdag 20 mei van 14:30 tot 16:00. De locatie is op zaterdag 20 mei nog steeds de We Are Queer Gym.

TranScreen Filmfestival 2023
Bron: We Are Queer en We Are Queer Gym.

Nel Mio Nome (2022)

De Italiaanse documentaire Nel Mio Nome is op donderdag 18 mei te zien bij het filmtheater Kriterion in Amsterdam. De filmvertoning begint om 15:00 en eindigt om 16:50. De film zal vertoond worden met Engelse ondertiteling. Nel Mio Nome is geregisseerd door Nicolò Bassetti. De film staat ook bekend onder zijn Engelstalige titel Into My Name. De Italiaanse documentaire volgt vier Italiaanse transmannen terwijl ze de grenzen en mogelijkheden van gender en transitie testen. Elliot Page diende als uitvoerend producent tot de film.

Nel Mio Nome is losjes gestructureerd rond een podcast die de hoofdrolspeler opneemt over het leven van zijn vrienden. In deze interviews legt de hoofdrolspeler de focus op hun dromen en dagelijks leven. De Italiaanse documentaire bevat geen verhaal over transitie, maar eerder een audiovisuele reis van vier verschillende ontdekkingen over wat het betekent om jezelf te zijn.

TranScreen Filmfestival 2023
Bron: TranScreen, TranScreen Filmfestival, Art of Panic en Nuovi Paesaggi Urbani.

Before I Change My Mind (2022)

De Canadese coming-of-age dramafilm Before I Change My Mind zal op donderdag 18 mei ook te zien zijn bij het filmtheater Kriterion in Amsterdam. De film start om 17:10 en eindigt om 18:50. De filmvertoning bevat geen ondertiteling, maar er wordt wel Engels gesproken in de film. Before I Change My Mind is geregisseerd door Trevor Anderson. Het verhaal volgt de avonturen van nieuwe scholier Robin. De andere studenten vragen zich af of Robin een jongen of meisje is. Ondertussen vormt Robin een ingewikkelde band met de pestkop van de school. Daarnaast maakt Robin steeds meer gevaarlijke keuzes om geaccepteerd te worden door de andere scholieren.

TranScreen Filmfestival 2023
Bron: TranScreen en TranScreen Filmfestival.

North by Current (2021)

Op donderdag 18 mei zal vanaf 19:30 tot 21:30 het TranScreen Filmfestival van 2023 officieel ingeluid worden. Dit wordt gedaan met een vertoning van de korte video kunstinstallatie Trans People Applauding. Deze Zweedse korte video kunstinstallatie is geregisseerd door Zafira Vrba Woodski en bevat geen dialogen. Daarna zal de Amerikaanse documentaire North by Current vertoond worden. De film is geregisseerd door Angelo Madsen Minax. De filmvertoning bevat Engelse ondertiteling. North by Current gaat in op de mysterieuze dood van de filmmakers jonge nichtje.

In de documentaire keert Madsen Minax terug naar zijn geboorteplaats, waarbij de filmmaker een experimentele kijk levert op twee verhaallijnen van verlies en rouw. Hierbij lokt hij interne zoekopdrachten uit in plaats van duidelijke verklaringen of gemakkelijke antwoorden te bieden. De documentaire duikt in de uitdagingen van identiteitsvorming, de wispelturige nuances van het gezinsleven en de pijn van opgroeien. Na de vertoning van de film zal er nog een Q&A plaatsvinden met de regisseur.

De avond wordt beëindigd met drankjes, eten van Hummus and Habibis en live muziek van de band De Genderbend. De Genderbend kwam tot stand in 2001 toen het Transgender Film Festival voor het eerst werd georganiseerd in Amsterdam. De band bestaat uit personen uit de transgemeenschap en een vriend die gitaar speelt.

TranScreen Filmfestival 2023
Bron: TranScreen, TranScreen Filmfestival, Grasshopper Film, Field of Vision (II) en P.O.V./American Documentary.

Anhell69 (2021)

De Spaans gesproken film Anhell69 zal op donderdag 18 mei te zien zijn bij het filmtheater Kriterion in Amsterdam. De filmvertoning zal starten om 21:30 en eindigen om 23:00. Anhell69 is een film die gemaakt is in samenwerking tussen de landen Colombia, Frankrijk, Roemenië en Duitsland. De film bevat Engelse ondertiteling. Anhell69 is geregisseerd door Theo Montoya.

Montoya woont meer begrafenissen dan verjaardagen in zijn vriendenkring bij. Zelfmoord is de grote boosdoener en moordenaar hierin. Langzamerhand daalt Montya af in een existentiële leegte. Stoned worden lijkt de enige optie te blijken – vooral nadat alle hoop is vervlogen. Uiteindelijk lukt het hem wel de camera weer op te pakken en een filmpje te maken over alle mensen die nergens bij horen.

TranScreen Filmfestival 2023
Bron: TranScreen, TranScreen Filmfestival, Amerikafilm, Desvio Visual, Dublin Films, Monogram Film, Square eyes en IDFA Bertha Fund.

Workshop Inclusion4all

Op vrijdag 19 mei vindt van 11:00 tot 13:00 de workshop Inclusion4all plaats. De locatie van de workshop is JACO in Amsterdam. Inclusion4all is een workshop voor trans, non-binaire en intersekse werknemers. Tijdens deze workshop leer je welke rechten je hebt en welke stappen je kunt ondernemen wanneer je discriminatie meemaakt op de werkvloer. De workshop wordt gegeven in het Nederlands. De workshop wordt samen gegeven met het Transgender Netwerk Nederland.

TranScreen Filmfestival 2023
Bron: TranScreen, TranScreen Filmfestival en Inclusion4all.

C’è Un Soffio Di Vita Soltanto (2022)

Op vrijdag 19 mei is de Italiaanse documentairefilm C’è Un Soffio Di Vita Soltanto te zien bij het filmtheater Kriterion in Amsterdam. De filmvertoning start om 15:00 en eindigt om 16:50. De Engelstalige titel van de film is A Breath of life. De film is geregisseerd door Matteo Botrugno en Daniele Coluccini. De filmvertoning bevat Engelse ondertiteling. C’è Un Soffio Di Vita Soltanto vertelt het bijzondere verhaal van Lucy Salani, een transvrouw en overlevende van de Holocaust. Salani is een van de weinige overlevenden van het naziconcentratiekamp Dachau. De documentaire vertelt over haar kracht, activisme en doorzettingsvermogen. De filmvertoning bevat een nagesprek met Alex Bakker.

TranScreen Filmfestival 2023
Bron: TranScreen, TranScreen Filmfestival, Bielle Re, Blue Mirror, Kimerafilm, Tama Filmproduktion en True Colors.

Uýra – The Rising Forest (2022)

Ook zal de artistieke documentairefilm Uýra – The Rising Forest te zien zijn op het TranScreen Filmfestival van 2023. Op zondag 21 mei is de filmvertoning te volgen bij het filmtheater Kriterion in Amsterdam. De filmvertoning start om 15:00 en eindigt om 16:40. De film is geregisseerd door Juliana Curi en de film heeft een speeltijd van 72 minuten. De gesproken taal uit de film is Portugees, maar de film is op het TranScreen Filmfestival te zien met Engelse ondertiteling. Het verhaal van Uýra – The Rising Forest gaat over Uýra, een inheems, transgender persoon en kunstenaar.

In de film reist Uýra door het Amazonewoud om zichzelf beter te leren kennen. Daarnaast leert Uýra inheemse jongeren structureel racisme en transfobie in Brazilië aan te pakken door performancekunst en communicatie met voorouders. Op deze manier hoopt Uýra dringende onderwerpen te bespreken die de mensheid ook nog eens dichter bij de natuur laten staan. Uýra – The Rising Forest geeft op een indrukwekkende manier gemeenschapsvorming onder inheemse transgender en non-binaire mensen weer.

Uýra – The Rising Forest (2022)
Bron: Humans of Film Festival 2022, TranScreen, TranScreen Filmfestival en Azores Filmes.

Deze groep staat in contact met de natuur en begrijpen waar (klimaat-)rechtvaardigheid werkelijk voor staat. Zo vechten ze tegen racisme en transfobie. Daarnaast proberen ze ons ecosysteem te redden en nemen ze het op voor nog veel dringende zaken. Uýra – The Rising Forest is een bijzondere en prachtig artistieke documentaire die een sterke indruk weet achter te laten. Zo bevat de documentaire onvergetelijke beelden van verstoorde landschappen en adembenemende geschminkte plus gekostumeerde mensen.

Ook de choreografie van de dansprestaties en performances oogt spectaculair. Uýra – The Rising Forest kaart als documentaire veel sociaal-maatschappelijke, culturele en internationale problemen aan. Hierdoor kan de film zeker als belangrijk en representatief beschouwd worden. Naast dat Uýra – The Rising Forest als film bestaat uit technisch sterke aspecten, vertelt de documentaire – en in verlenging de hoofdpersoon Uýra – dus ook een representatief belangrijk verhaal. Ben je benieuwd naar mijn recensie van deze artistieke documentairefilm? Klik dan op hier om mijn recensie verder te lezen.

Voor de start van Uýra – The Rising Forest wordt ook de korte Colombiaanse documentairefilm Flores del Otro Patio afgespeeld. De film bevat een speeltijd van 15 minuten en zal vertoond worden met Engelse ondertiteling. Flores del Otro Patio is geregisseerd door Jorge Cadena. Er zal na de filmvertoning(-en) een nagesprek plaatsvinden met Alejandra Ortiz (auteur van De Waarheid zal me bevrijden) en Alma Betancur.

Bekijk hier de officiële trailer van Uýra – The Rising Forest (2022). De trailer bevat Engelse ondertiteling.

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.