Kijktips | World Cinema Amsterdam 2022

Over enkele weken zal het World Cinema Amsterdam 2022 beginnen, waarbij ze een bijzonder themaprogramma presenteren rondom de Chileense film. Dit doen ze samen met het team van Cine y Centre de Creacíon uit Santiago de Chili. World Cinema Amsterdam 2022 zal plaatsvinden van zaterdag 20 augustus tot en met zaterdag 27 augustus 2022. Het filmfestival zal (onder andere) te volgen zijn op de hoofdlocaties Rialto VU, Rialto de Pijp en De Balie. In dit artikel geef ik enkele kijktips voor World Cinema Amsterdam 2022, waarbij ik het algemene (thema-)programma en het competitieprogramma uitlicht.

Over World Cinema Amsterdam 2022

World Cinema Amsterdam is een jaarlijks filmfestival in Amsterdam dat zich richt op de nieuwste filmontwikkelingen in Azië, Afrika en Latijns-Amerika (inclusief het Caribisch gebied). De afgelopen edities van het filmfestival hebben een groot aantal jonge en talentvolle filmmakers uit nog onbekende niet-westerse filmlanden geïntroduceerd bij het Nederlandse filmpubliek. Het filmfestival werkt samen met gerenommeerde programmeurs van festivals. Deze programmeurs komen uit alle delen van de (film-)wereld. World Cinema Amsterdam ondersteunt jonge filmmakers met prijzengeld.

Het prijzengeld is gekoppeld aan de Jury en Audience Awards van het festival. Dit bedrag kan gebruikt worden om het eerstvolgende filmproject van de winnende filmmakers mogelijk te maken. Hieronder belicht ik het algemene (thema-)programma en de acht geselecteerde competitiefilms die in aanmerking komen voor de World Cinema Jury Award.

World Cinema Amsterdam 2022
Bron: World Cinema Amsterdam, World Cinema Amsterdam 2022, en Herrie Film & TV.

Over het programma

Onderdeel van het themaprogramma zijn titels als La Vaca que cantó una canción sobre el futuro uit 2022. Deze film zal zijn Nederlandse première hebben op het World Cinema Amsterdam 2022. Daarnaast zal Juan Cáceres’ debuutfilm Perro Bomba uit 2019, ook te zien zijn op het filmfestival. Ook zal Mis hermanos sueñan despiertos van regisseur Claudia Huaiquimilla te zien zijn op deze editie van het filmfestival. Mis hermanos sueñan despiertos komt uit het jaar 2021. Ook GO CUBA! is weer onderdeel van deze editie van het filmfestival. De korte film Tundra van regisseur José Luis Aparicio maakt deel van uit van GO CUBA!

Dit is wat Raymond Walravens, directeur van Rialto, over de Chileense film te zeggen heeft: “Chili is een moderne strijdbare democratie met grote tegenstellingen wat zich vertaalt in een rijk programma met bijzondere en spraakmakende films over (seksuele) identiteit, diversiteit & immigratie en verzet tegen dictatuur & hard bevochten democratie. Waarschijnlijk kennen filmliefhebbers de recentste films van Pablo Larrain, maar Chili levert ieder jaar weer prachtige films op die steevast worden geselecteerd voor festivals als Berlijn, Cannes, Venetië, Locarno en ons eigen IFFR die hier minder bekend zijn. Tijd om dit talent naar Nederland te halen en te presenteren.” Walravens is ook een curator van het World Cinema Amsterdam.

World Cinema Amsterdam 2022
Bron: World Cinema Amsterdam, World Cinema Amsterdam 2022, en Herrie Film & TV.

1976 (2022)

1976 behoort tot de acht geselecteerde competitiefilms die in aanmerking komen voor de World Cinema Jury Award. 1976 is geregisseerd door Manuela Martelli. De film bevat een speeltijd van 95 minuten. De gesproken taal van de film is Spaans. De film wordt gepresenteerd met Engelse ondertiteling. Het verhaal van 1976 speelt zich af in Chili in het jaar 1976 (duh!). Chili is al drie jaar gebukt onder de rechtse dictatuur van generaal Pinochet, maar de 49-jarige Carmen komt uit de betere kringen en dus kan ze zich rustig bezighouden met het opknappen van haar zomerhuisje aan de kust.

Terwijl ze verf aan het uitkiezen is, hoort ze een pistoolschot. Niet lang daarna wordt ze benaderd door een plaatselijke priester. Hij vraagt haar een dakloze in huis op te nemen. Ze gaat akkoord en neemt de man – genaamd Elias – in. Elias blijkt een man te zijn die door Pinochets geheime politie wordt gezocht. Daarnaast is Elias een man met een schotwond. Carmen ontfermt zich over hem en raakt zo van lieverlee betrokken bij het illegale en dus levensgevaarlijke werk van Elias.

1976 is op de volgende dagen en tijden te bezoeken. De voorstellingen zijn inclusief Q&A’s met regisseur Manuela Martelli.

 • Donderdag 25 augustus om 20:45 bij Rialto VU.
 • Vrijdag 26 augustus om 18:45 bij Rialto De Pijp.

1976 wordt gepresenteerd met de Chileense voorfilm Bestia. Bestia is geregisseerd door Hugo Covarrubias. Deze korte film heeft een speeltijd van 16 minuten. De gesproken taal van de film is Spaans. De film wordt gepresenteerd met Engelse ondertiteling. Het verhaal van Bestia gaat over Ingrid. Ze werkt als een geheime politieagente tijdens de Chileense militaire dictatuur in 1975. Haar heftige angsten en haar eigen lichaam onthullen een beangstigende breuk in haarzelf en dat van haar thuisland.

1976 | World Cinema Amsterdam 2022
Bron: World Cinema Amsterdam, World Cinema Amsterdam 2022, Cinestación, Magma Cine, Wood Productions, en Herrie Film & TV.

Baqyt (2022)

Baqyt behoort tot de acht geselecteerde competitiefilms die in aanmerking komen voor de World Cinema Jury Award. Baqyt is geregisseerd door Askar Uzabayev. De film heeft een speeltijd van 131 minuten. De gesproken talen die voorkomen in Baqyt zijn Kazachs en Russisch. De film wordt afgespeeld met Engelse ondertiteling.

Jaarlijks komen er ruim 400 vrouwen in Kazachstan om het leven door huiselijk geweld. Tegelijkertijd is het aantal vrouwen dat na mishandeling in het ziekenhuis belandt, vele malen groter is. Doordat deze vorm van geweld diep verankerd is in de Kazachse samenleving, is er veel moed nodig om je daar als vrouw tegen te keren. Beide Bayan Jessentajeva en Assem Zjaipsjeva spreken veel over deze kwesties. Jessentajeva is een beroemde vrouwelijke blogger die zich uitspreekt over dit geweld. Ook produceerde ze deze speelfilm. Zjapisjevva is een vrouwelijke journalist die al veel heeft geschreven over deze kwestie. Ze schreef het scenario van de film.

Het verhaal van Baqyt gaat over een succesvolle influencer die – gekleed in het oranje – cosmetische producten van het merk Happiness aan de vrouw weet te brengen. Ze doet zich voort als een gelukkige vrouw, maar niets blijkt minder waar te zijn. Haar lichaam is bont en blauw van de vele klappen die ze al jarenlang van haar man krijgt. Haar dochter staat op het punt te trouwen, en haar wacht eenzelfde lot. Er moet dus iets gebeuren om het leven van beide vrouwen te veranderen.

Baqyt is op de volgende dagen en tijden te bezoeken. De voorstellingen zijn inclusief Q&A’s met regisseur Askar Uzabayev.

 • Zondag 21 augustus om 15:45 bij Rialto VU.
 • Zondag 21 augustus om 21:00 bij De Balie.
 • Maandag 22 augustus om 20:15 bij Rialto De Pijp.
 • Woensdag 24 augustus om 21:15 bij Rialto De Pijp.
Baqyt | World Cinema Amsterdam 2022
Bron: World Cinema Amsterdam, World Cinema Amsterdam 2022, en Herrie Film & TV.

Casablanca Beasts (2021)

Casablanca Beats behoort tot de acht geselecteerde competitiefilms die in aanmerking komen voor de World Cinema Jury Award. De film is geregisseerd de Frans-Marokkaanse regisseur Nabil Ayouch. Casablanca Beats heeft een speeltijd van 101 minuten. De gesproken taal van de film is Arabisch en de film bevat Engelse ondertiteling. Het verhaal van Casablanca Beats gaat over de vroegere rapper Anas.

Hij vindt een nieuwe baan in het cultureel centrum van Sidi Moumen, een buitenwijk van Casablanca. Anas wil zijn leerlingen lessen geven over hiphop en de kunst van het rappen. Hierbij probeert hij duidelijk te maken dat rap niet het opdreunen van rijmpjes is, maar juist moet gaan over gebeurtenissen die je in het dagelijkse leven bezighouden.

Casablanca Beats is op de volgende dagen en tijden te bezoeken. De voorstellingen zijn inclusief Q&A’s met regisseur Nabil Ayouch.

 • Zondag 21 augustus om 18:45 bij Rialto De Pijp.
 • Maandag 22 augustus om 18:00 bij Rialto VU.
 • Maandag 22 augustus 21:00 bij De Balie.
 • Dinsdag 23 augustus om 20:00 bij Rialto VU.
Casablanca Beasts | World Cinema Amsterdam
Bron: World Cinema Amsterdam, World Cinema Amsterdam 2022, Les Films du Nouveau Monde, Ali n’ Productions, Unité, Canal+, Ciné+, Centre Cinématographique Marocain, Centre national du cinéma et de l’image animée (CNC), Fonds Images de la Francophonie, Sacem, en Herrie Film & TV.

Freda (2021)

Freda behoort tot de acht geselecteerde competitiefilms die in aanmerking komen voor de World Cinema Jury Award. Freda is geregisseerd door Gessica Généus. De film bevat een speeltijd van 93 minuten. De gesproken taal van de film is Haïtiaans Creools. De voorstellingen van de film bevatten Engelse ondertiteling. Het verhaal van de film gaat over Antropologie studente Freda. Ze woont samen met haar familie in een volkswijk van hoofdstad Port-au-Prince, waar ze een klein winkeltje bezitten. Haar jongere zus Esther hoop hogerop te komen in Haïti door haar huid te bleken, terwijl haar Moïse een betere toekomst in Chili denkt te kunnen vinden.

Freda, die nog gelooft in Haïti, moet beslissen of ze wil blijven of vertrekken. Haar vriend Yeshua wil namelijk het liefst met haar naar de Dominicaanse Republiek vertrekken. Regisseur en actrice Gessica Généus adresseert in haar speelfilmdebuut de grote armoede, corruptie en geweld in Haïti. Hierbij heeft ze ook oog voor de sociale en politieke misstanden, maar in dit verhaal ligt de nadruk op de dynamische en creatieve kanten van de Haïtiaanse cultuur. Het is momenteel nog onduidelijk waar en wanneer je Freda kunt bekijken. De kaartverkoop en tijden zullen waarschijnlijk begin augustus bekendgemaakt worden.

Freda | World Cinema Amsterdam 2022
Bron: World Cinema Amsterdam, World Cinema Amsterdam 2022, SaNoSi Productions, Merveilles Production, Ayizan Productions, Centre national du cinéma et de l’image animée (CNC), Hubert Bals Fund, Fonds Jeune Création Francophone (FJCF), Doha Film Institute, TV5MONDE, La Région Île-de-France, en Herrie Film & TV.

My Small Land (2022)

My Small Land behoort tot de acht geselecteerde competitiefilms die in aanmerking komen voor de World Cinema Jury Award. De film is geregisseerd door Emma Kawawada. My Small Land heeft een speeltijd van 114 minuten. De gesproken talen uit de film zijn Japans, Turks en Koerdisch. De voorstellingen van de film bevatten ook Engelse ondertiteling. Het verhaal van My Small Land gaat over de 17-jarige Sarya. Oorspronkelijk zijn ze en haar familie Koerdische vluchtelingen uit Turkije, maar sinds haar vijfde woont ze al met haar familie in Japan.

Wanneer op een dag de verblijfsvergunning van haar vader wordt ingetrokken, valt het (eindelijk) fijne leven van Sarya uit elkaar. My Small Land is de debuutfilm van regisseur Emma Kawawada. Ze was jarenlang de assistent van Hirokazu Kore-eda – de beroemde Japanse regisseur wiens films bijna altijd wel verbonden zijn aan onderwerpen over families. Kawawada heeft in dit, door haarzelf geschreven, coming-of-age verhaal ook oog voor familierelaties. Echter koppelt ze dat aan thema’s die in de Japanse cinema weinig aan bod komen, namelijk immigratieproblematiek en racisme.

My Small Land is op de volgende dagen en tijden te bezoeken. De voorstellingen zijn inclusief Q&A’s met regisseur Emma Kawawada.

 • Woensdag 24 augustus om 19:00 bij De Balie.
 • Donderdag 25 augustus om 17:45 bij Rialto VU.
 • Donderdag 25 augustus om 21:00 bij Oxville Cinema.
 • Vrijdag 26 augustus om 21:15 bij Rialto De Pijp.
 • Zaterdag 27 augustus om 21:00 bij Rialto VU.
My Small Land | World Cinema Amsterdam 2022
Bron: World Cinema Amsterdam, World Cinema Amsterdam 2022, AOI PRO., Bandai Namco Arts, en Herrie Film & TV.

Nana (2022)

Nana behoort tot de acht geselecteerde competitiefilms die in aanmerking komen voor de World Cinema Jury Award. Nana is geregisseerd door Kamila Andini. De film bevat een speeltijd van 103 minuten. De gesproken taal van de film is Soedanees, maar de voorstellingen van de film bevatten ook Engelse ondertiteling. Nana is gebaseerd op de roman Jais Darga Namaku van Ahda Imran. In de jaren 1960 probeerden Indonesische communisten een coup te plegen, maar het leger onderdrukte die poging met veel geweld. De jonge Nana weet dit geld maar ternauwernood te ontkomen, maar van haar man en zoon wordt nooit meer iets vernomen.

Jaren later is ze hertrouwd met de rijke landeigenaar Darga en leidt ze een ogenschijnlijk zorgeloos bestaan. Echter blijf het verleden haar achtervolgen in haar nachtmerries. Er verandert iets als ze een onwaarschijnlijke vriendschap sluit met Ina – de minnares van haar man. Het is momenteel nog onduidelijk waar en wanneer je Nana kunt bekijken. De kaartverkoop en tijden zullen waarschijnlijk begin augustus bekendgemaakt worden.

Nana | World Cinema Amsterdam 2022
Bron: World Cinema Amsterdam, World Cinema Amsterdam 2022, Fourcoulours Films, Titimangsa Foundation, en Herrie Film & TV.

Next Sohee (2022)

Next Sohee behoort tot de acht geselecteerde competitiefilms die in aanmerking komen voor de World Cinema Jury Award. Next Sohee is geregisseerd door July Jung. De film bevat een speeltijd van 134 minuten. De gesproken taal van de film is Koreaans, maar de voorstellingen van de film bevatten ook Engelse ondertiteling. In Next Sohee staat een politievrouw centraal, waarbij de rol gespeeld wordt Doona Bae. Het verhaal gaat over de middelbare scholier Sohee. Haar droom lijkt uit te komen als ze een baan krijgt bij het callcenter van een grote internetprovider.

Haar droom verandert al snel in een nachtmerrie. De werkdruk is onmenselijk hoog, en ze blijft ook maar een fractie van het normale salaris verdienen. Hierdoor bezwijkt Sohee onder de stress en berooft ze zich van het leven. Politierechercheur Oh Yoo-jin bijt zich vast in de (mishandeling-)zaak en doet enkele shockerende ontdekkingen.

Next Sohee is op de volgende dagen en tijden te bezoeken. De voorstellingen zijn inclusief Q&A’s met regisseur July Jung.

 • Woensdag 24 augustus om 21:00 bij Rialto De Pijp.
 • Donderdag 25 augustus om 20:30 bij Rialto VU.
 • Vrijdag 26 augustus om 19:00 bij De Balie.
 • Zaterdag 27 augustus om 20:30 bij Rialto VU.
Next Sohee | World Cinema Amsterdam 2022
Bron: World Cinema Amsterdam, World Cinema Amsterdam 2022, Crank-up Film en Herrie Film & TV.

Utama (2022)

Utama behoort tot de acht geselecteerde competitiefilms die in aanmerking komen voor de World Cinema Jury Award. De film is geregisseerd door Alejandro Loayza. Utama heeft een speeltijd van 87 minuten. De gesproken talen uit de film zijn Quechua en Spaans. De voorstellingen van de film bevatten ook Engelse ondertiteling. Het verhaal van Utama gaat over het oudere Quechua-stel Virginio en Sisa. Hun leven is er niet gemakkelijker op geworden nu het al heel lang niet meer geregend heeft op de plek waar ze al jaren wonen. Ze wonen namelijk op het Hoogland van Bolivia.

Nu ook de rivier in de buurt begint op te drogen, hebben ze geen andere keuze dan te verhuizen naar de nabijgelegen hoofdstad La Paz. Maar eigenlijk willen ze helemaal niet weg, want hun leven daar is het leven waarvan ze houden. De Boliviaanse regisseur Alejandro Loayza laat met zijn (zelfgeschreven) debuutfilm zien dat klimaatverandering iedereen kan raken. Zo laat hij zien dat mensen die op de hoogvlakte van de Andes leven, ook moeten leren omgaan met de gevolgen van klimaatverandering.

Utama is op de volgende dagen en tijden te bezoeken. De voorstellingen zijn inclusief Q&A’s met regisseur Alejandro Loayza.

 • Dinsdag 23 augustus om 17:45 bij Rialto VU.
 • Woensdag 24 augustus om 20:15 bij Rialto VU.
 • Donderdag 25 augustus om 19:00 bij Rialto De Pijp.
 • Vrijdag 26 augustus om 17:45 bij Rialto VU.
 • Vrijdag 26 augustus om 21:00 bij De Balie.
Utama | World Cinema Amsterdam 2022
Bron: World Cinema Amsterdam, World Cinema Amsterdam 2022, Alma Films en Herrie Film & TV.

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.