Gisteren was het 17 mei 2023. In andere woorden: de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie, Transfobie en Interseksefobie. Deze internationale dag vindt jaarlijks plaats op 17 mei. Het heeft als doel wereldwijd meer bewustzijn en belangstelling op te brengen voor de rechten van de LHBTIQ+ gemeenschap. Daarnaast geeft deze internationale dag ook weer hoe de LHBTIQ+ gemeenschap nog steeds onterecht veel haat en discriminatie ontvangt. Ondanks dat er een stijging in fobieën, intense haat en discriminatie lijkt plaats te vinden tegen de LHBTIQ+ gemeenschap, zijn er ook mensen en organisaties die opkomen voor hun bestaansrechten. Zo verzet bijvoorbeeld het TranScreen Filmfestival zich tegen de discriminatie en onrecht dat transgender personen ervaren. Ze strijden tegen de stereotyperende weergaves van transgender personen in verschillende media-uitingen. Het TranScreen Filmfestival heeft het doel om de bewustwording van genderdiversiteit, zichtbaarheid, acceptatie en emancipatie van trans- en genderdiverse personen te vergroten. Het TranScreen Filmfestival zelf is een non-profit filmfestival met een divers filmprogramma. Het programma bestaat verder ook uit workshops, gesprekken, debatten, feesten en een expositie. Daarnaast organiseert het TranScreen Filmfmestival ook individuele evenementen door het jaar heen. Dit kunnen bijvoorbeeld filmvertoningen zijn. Het TranScreen Filmfestival vindt dit jaar plaats van 18 tot en met 21 mei bij het filmtheater Kriterion en JACO in Amsterdam. In dit overzichtsartikel licht ik enkele mooie films uit die te zien zijn tijdens het TranScreen Filmfestival van 2023. Ook ga ik dieper in op enkele andere evenementen die plaatsvinden tijdens dit bijzondere filmfestival.
Vanaf 1 juli presenteert Pepr een filmprogramma met twee films ter herdenking van de slavernij en ter ere van Keti Koti. De films Daughters of the Dust en Faja Lobbi zullen in enkele filmtheaters en verder exclusief online te zien zijn bij Pepr. Filmtheaters ’t Hoogt in Utrecht, het Ketelhuis, Rialto en Filmhuis Den Haag bieden de films ook op het grote doek aan. In dit artikel lees je wat je moeten weten over dit filmprogramma en het online filmplatform Pepr.
Op 20 juni 2021 is Wereldvluchtelingendag. Bij deze dag staat de wereld stil bij de 82,4 miljoen mensen die gedwongen op de vlucht zijn en alles kwijt zijn geraakt. Van familie en vrienden tot hun woningen. Hoewel vluchtelingen minder aandacht lijken te krijgen in het nieuws, is hun situatie niet minder dringend geworden. Filmplatform Cinetree en de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR slaan de handen ineen en stellen vanaf vrijdag 18 juni vier films voor tien dagen lang gratis beschikbaar. Deze gratis filmselectie bieden Cinetree en UNHCR samen aan voor de Wereldvluchtelingendag. Iedere film is met zorg uitgekozen en belicht op een eigen aangrijpende manier een kant van de vluchtelingen thematiek. In dit nieuwsartikel vertel ik jullie graag meer over filmplatform Cinetree en de vier films die ze gratis aanbieden in verband met Wereldvluchtelingendag.
Het Holland Festival zal dit jaar nog moeten beginnen, maar Cinetree geeft ons allemaal alvast wat voorpret. In 2021 organiseert dit Nederlandse filmplatform namelijk het Holland Festival – The Film Edition. Tot en met 28 mei 2021 kan iedereen via cinetree.nl/hollandfestival genieten van zeven kunstzinnige films. In dit nieuwsartikel vertel ik jullie graag meer over Cinetree en het Holland Festival – The Film Edition. Daarnaast praat ik ook nog over de opkomende Cinetree Filmclub.