Kunstenares Vivianne Schuijren komt met The Collection of The Originals

Beeldhouwer en kunstenares Vivianne Schuijren komt met een nieuwe serie, genaamd; The Collection of the Originals. Deze nieuwe serie is geïnspireerd op het stapelen van natuurstenen zoals ook in het Zenboeddhisme wordt gedaan. Er is hierbij sprake van een meditatieve handeling. Je bent als ware bezig met het stapelen en ordenen van je zijn: van je denken tot je intuïtie en je ervaringen. Ben je benieuwd geraakt naar het verhaal achter deze serie? Lees dan snel verder, want in dit artikel vertel ik hier meer over!

Over The Collection of the Originals

In de Collection of the Originals passen alle bouwelementen in elkaar. De bouwelementen bestaan onder andere uit dragers, top vormen en altaarstukken. Volgens kunstenares Schuijren bestaat elke vorm in haar vormentaal uit hoekige en ronde vormen. Ook het evenwichtig in elkaar laten overvloeien speelt hier een belangrijke rol in. Schuijren is op zoek naar de integratie van de tegenstellingen en het ontstijgen van de dualiteit om zo innerlijk evenwicht te scheppen voor haarzelf. 

De vormen die de kunstenares maakt komen altijd voort uit een kubus. Ook de bollen en cilinders komen voort uit een kubus, want de kubus is altijd de basis voor haar vormen. De uiteindelijke vorm wordt vervolgens volledig handmatig gehakt, geschuurd en eventueel gepolijst. Ook het maakproces bestaat uit schijnbaar tegengestelde handelingen: machinaal en handmatig gaan vloeiend in elkaar over. 

De vormen zijn uitgevoerd in steen, marmer of hardsteen en kunnen ook belegd worden met bladgoud. Er zijn ook bronzen en verzilverde uitvoeringen. Momenteel onderzoekt Schuijren ook andere materialen om deze elementen te maken. The Collection of the Originals is te zien in Galerie Vivi aan de Hoogbrugstraat 36 in Maastricht. Voor meer informatie kunt u het beste op hier klikken. De openingstijden zijn van vrijdag t/m zondag van 13:00 tot 17:00 uur. In de galerie is momenteel ook werk te zien van de kunstenaars Marcel Willems en Peter Cox

Vivianne Schuijren
Bron: Jozef Schuijren – Schuijren Design.

Over Vivianne Schuijren

Vivianne ging op jonge leeftijd al op bezoek in het atelier van haar vader, beeldhouwer Peter Schuijren. Haar eerste bronzen sculptuur vervaardigde ze op de leeftijd van nog geen drie jaar. Op haar elfde leerde ze mallen maken en vanaf haar veertiende is ze opgeleid tot bronsgieter in de bronsgieterij van haar vader. Bovenal leerde ze dat beeldhouwen kijken is. Op haar zeventiende gaf ze in haar vaders atelier les en startte ze aan haar opleiding aan de kunstacademie in Maastricht. Sindsdien werkt ze in haar eigen atelier.

De inspiratie voor haar ontwerpen en haar vormentaal haalt de kunstenares uit de natuur en uit de innerlijke beleving die samen haar werkelijkheid vormen. Haar verhouding tot die werkelijkheid hebben zowel een analytische als een organische gedaante die zich zowel in haar vormtaal als in haar werkwijze toont. Galerie Vivi is verbonden met Maastricht Kunst. Dit is een samenwerking van alle kunstgaleries in Maastricht met meer dan 30 galeries, ateliers en kunsthandels die deelnemen. Jaarlijks vindt in Maastricht ook The European Fine Art Fair (TEFAF Maastricht) plaats. Dit wordt wereldwijd beschouwd als de belangrijkste beurs voor kunst, antiek en design. Met de interactieve Maastricht Art Map op www.maastrichtkunst.nl vind je snel alle galeries in de stad.

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.