Le Royaume is een film waar thema’s rondom wraak centraal staan. Regisseur Julien Colonna en scenarioschrijver Jeanne Herry laten in het filmverhaal zien dat wraak een onverbrekelijke cyclus is waarin elke moord (of soortgelijke wraakactie) een nieuw wraakverhaal creëert. Hierbij bepleiten de regisseur en scenarioschrijver dat de hele geschiedenis van de mens gebaseerd is op de woede van (jonge) mensen. Deze woede leidt tot wraakgevoelens en het nemen van moorden uit wraak. Dit zorgt weer voor nog meer woedende jonge mensen met wraakgevoelens (en nog meer moorden uit wraak).
Uit het filmverhaal kan de conclusie getrokken worden dat de cyclus van woeste en wraakvolle moordlustigheid niet doorbroken kan worden: zelfs niet door liefde en samenhorigheid. Le Royaume is een filmisch portret dat de daad van vergiffenis als onbereikbaar einddoel neerzet. Le Royaume laat verder zien dat je het verleden niet kunt ontlopen. Zelfs als je veranderd bent of meer dan bereid bent om te veranderen en jezelf te verbeteren, zullen de daden uit je verleden je blijven achtervolgen – en je uiteindelijk inhalen.
De eerste helft van de film laat vooral het gevaar van wraakacties zien, terwijl de tweede helft van de film meer ingaat op de wens van de filmpersonages om hun wraakvolle gevoelens achter zich te laten en een nieuw leven te starten. Ondanks dat deze twee delen van het filmverhaal goed op dezelfde thema’s voortborduren, kalmeert en vertraagt het filmverhaal bij de tweede helft te veel. De spannende filmsfeer wordt ingeruild voor een verhaalonderdeel waarin vader Pierre-Paul en dochter Lesia opnieuw in contact met elkaar proberen te komen.
Tegelijkertijd doen ze ook hun best doen om hun recente verleden achter zich te laten en een nieuw leven te beginnen. Doordat de spanning van de film in zijn tweede helft flink afneemt, neemt de intense betrokkenheid die het filmpubliek tot het filmverhaal heeft ook af. Richting zijn einde gaat de film weer als een speer door het verhaal heen. Hierdoor kan er zeker geconcludeerd worden dat de enigszins rommelige structuur van het verhaalverloop een van de (enkele) grote problemen uit de film is.
Over Le Royaume (2024)
Le Royaume is een Franse thriller en dramafilm uit 2024. De internationale filmtitel is The Kingdom. De film is geregisseerd door de Franse regisseur Julien Colonna. Dit is Colonna’s debuutfilm. Colonna schreef samen met Jeanne Herry het scenario van de film. De cast van de film bestaat uit (o.a.) Ghjuvanna Benedetti, Saveriu Santucci, Thomas Bronzini, Andrea Cossu, Eric Ettori, Régis Comez, Pascale Mariani en Anthony Morganti. De film heeft een speeltijd van 108 minuten.
De film speelt zich af op Corsica in de zomer van 1995 en volgt een tienermeisje dat ontdekt dat haar vader zich verbergt in een afgelegen villa met zijn groep mannen. Terwijl er een oorlog uitbreekt in de onderwereld, wordt de strop rond de clan strakker en slaat de dood toe. Gedwongen op de vlucht te slaan, moeten vader en dochter leren elkaar te begrijpen en lief te hebben. Filmdistributeur Cherry Pickers Filmdistributie bracht de film op 23 januari 2025 uit in de Nederlandse bioscopen.
Auditieve sensaties
Le Royaume opent met natuurgeluiden die steeds overheersender, sneller en luider worden. Vlak voor het verschijnen van de filmtitel stoppen deze natuurgeluiden abrupt, waardoor de filmtoeschouwers met een suizend geluid in hun oren achterblijven. De geluidsafdeling lijkt met deze (geluids-)keuzes symbolisch in te willen spelen op de thema’s van het filmverhaal. Net zoals het geluid dat blijft suizen nadat het al is verdwenen, blijven de wraakvolle gedachten en emoties in de hoofden van de filmpersonages rondspoken: zelfs wanneer ze ergens anders liefde, vriendschap en samenhorigheid hebben gevonden.
De geluidsafdeling weet dus de (thematische) gemoedstoestanden van filmpersonages en filmscènes symbolisch te representeren. Daarnaast is het de geluidsafdeling ook gelukt om met hun werk de gemoedstoestanden en emoties van filmpersonages over te brengen op het filmpubliek. Zo weet deze afdeling met hun geluidsbewerking en geluidseffecten goed de hyperventilerende paniekaanvallen van Lesia neer te zetten. Met hun geluidsbewerking en geluidseffecten geven ze de filmtoeschouwers het gevoel alsof ze mee hyperventileren met Lesia.
Dit doet de geluidsafdeling door het geluid te vervormen naar de sensaties die normaliter (o.a.) voorkomen bij het opstijgen of dalen van een vliegtuig. De filmtoeschouwers horen het geluid tijdens de paniekaanvallen van Lesia, vanuit haar perspectief. We horen haar uitgezoomde hartkloppingen en maken haar dichtgeklapte oren mee. Naast de geluidsafdeling levert componist Audrey Ismaël melancholische, donkere en meeslepende filmmuziek. Duisternis en mysterie lijken te blijven hangen in de impactvolle en emotionele filmmuziek van Ismaël.

Complexe familieband
De cast van deze Franse thriller en dramafilm bestaat grotendeels uit niet-professionele acteurs uit de Corsicaanse gemeenschap. De niet-professionele acteurs en actrices komen door hun oprechte acteerwerk in Le Royaume regelmatig professioneler en echter over dan langwerkende acteurs met een reeks verschillende rollen. Het beste acteerwerk van de cast wordt geleverd door Ghjuvanna Benedetti en Saveriu Santucci. Het duo weet uitstekend de complexe familieband tussen vervreemde dochter en vader weer te geven.
De acteur en actrice weten verder uitstekend het wantrouwen en de achterdochtigheid richting de wereld weer te geven. Benedetti en Santucci geven op een rauwe en geloofwaardige manier de emoties van hun filmpersonages weer. In plaats van stereotyperende woede ontploffingen waar een vader en dochter tegen elkaar schreeuwen, laten de acteur en actrice hun (opgekropte) emoties subtieler zien met gelaagde stemverheffingen, gezichtsuitdrukkingen en lichaamshoudingen. De filmscènes waar dochter Lesia en vader Pierre-Paul met elkaar in contact zijn, behoren daarom ook tot de beste momenten uit de film.
Cinematograaf Antoine Cormier maakt in Le Royaume veel gebruik van cameratechnieken als inzoomen en camerastandpunten als close-ups om het emotionele effect van het acteerwerk te versterken. Daarnaast maakt Cormier gebruik van uitstekende cameraposities om de eenzaamheid van Lesia weer te geven. Wanneer Lesia zich eenzaam voelt, worden de filmtoeschouwers in het camerawerk op afstand gehouden van haar. Tegelijkertijd krijgen we Lesia van dichtbij te zien in het camerawerk in filmmomenten dat ze zich rot, emotioneel of overweldigend voelt.

Weeromstandigheden en gemoedstoestanden
De regisseur en scenarioschrijver weten ook weersomstandigheden te gebruiken om de gemoedstoestanden en de filmsfeer van diverse situaties uit te beelden. Wanneer dochter Lesia en vader Pierre-Paul hun laagste punt bereiken en moeten vluchten voor de politie, worden ze geplaatst in een pikzwarte nacht met bliksemstormen. Deze weersomstandigheden geven goed de lastige gemoedstoestanden van de filmpersonages en de gespannen filmsfeer weer. Het beste voorbeeld is terug te vinden in de filmscène waarin dochter Lesia en vader Pierre-Paul voor het eerst echt gaan bijkletsen.
Ze besluiten tijdens het rondvaren en het vissen op hun boot bij te praten over wat er allemaal heeft plaatsgevonden in de jaren dat ze elkaar niet gezien hebben. De boot beweegt en schommelt veel door de (enigszins) ruige golven. Dit is een mooi metafoor voor hun onderlinge relatie. Een kalm gesprek waarin de vervreemde dochter en vader bijpraten, escaleert snel wanneer Pierre-Paul boos wordt dat Lesia niet goed aan het vissen is. De onderlinge spanningen tussen deze twee filmpersonages worden dus goed gerepresenteerd door de schommelende boot en de ruige golven.

Conclusie
Le Royaume is een opwindende Franse thriller en dramafilm. Regisseur Julien Colonna en scenarioschrijver Jeanne Herry weten goed spannende filmscènes – waar actie, haat en wraak centraal staan – af te wisselen met filmmomenten waar familiedrama centraal staat. Ondanks een sterke balans tussen deze twee narratieve kanten van de film, zwakt het filmverhaal flink af richting zijn tweede helft. Waar de eerste helft van Le Royaume nog een uitstekend mengsel van familiedrama en spanning bevat, ligt de focus van de tweede helft van het filmverhaal te veel bij de complexe familieband tussen vader Pierre-Paul en dochter Lesia.
Van de cast zijn het vooral Ghjuvanna Benedetti en Saveriu Santucci die (als dochter en vader) de show weten te stelen. Cinematograaf Antoine Cormier gebruikt afwisselende camerastandpunten en cameratechnieken om de gevoelens die Benedetti en Santucci met hun acteerwerk neerzetten, te versterken. De film is verder scherp en krachtig gemonteerd door filmmonteurs Albertine Lastera en Yann Malcor. De filmmonteurs weten de spannendste scènes intenser te maken door snel af te wisselen tussen verschillende camerabeelden waarin diverse kleine handelingen te zien zijn.
De rap achter elkaar gemonteerde filmmomenten worden versterkt door de duistere en gespannen filmmuziek van componist Audrey Ismaël. Ondanks dat de film wat problemen heeft met het tempo en de structuur van het verhaalverloop, blijft Le Royaume een aangrijpende film die liefhebbers van spannende thrillers en intense familiedrama’s valt aan te raden. Le Royaume is nu te zien in geselecteerde Nederlandse filmtheaters en bioscopen. Daarnaast is de film te huur op Picl tot 26 mei 2025. Mijn dank aan Cherry Pickers Filmdistributie en Film Incompany voor het versturen van een online recensie-exemplaar van de film.