Made in England: The Films of Powell and Pressburger is vanaf 5 september 2024 in de Nederlandse bioscopen te zien

Cinéart heeft recent bekendgemaakt dat de documentairefilm Made in England: The Films of Powell and Pressburger vanaf 5 september 2024 in de Nederlandse bioscopen te zien zal zijn. De bioscooprelease van Made in England: The Films of Powell and Pressburger valt samen met de rerelease van Peeping Tom (1960) en de retrospectief “The Creative Worlds of Powell & Pressburger”. Made in England: The Films of Powell and Pressburger is een documentaire van David Hinton. De film is geproduceerd in samenwerking met Michael Powells echtgenote Thelma Schoonmaker.

Schoonmaker is gelauwerd filmmonteur van meerdere Martin Scorsese films waaronder Goodfellas (1990), Raging Bull (1980) en Killers of the Flower Moon (2023). Made in England: The Films of Powell and Pressburger beleefde begin dit jaar zijn wereldpremière op de Berlinale in de sectie Berlinale Special. De bijzondere documentaire duikt in de samenwerking tussen de Britse filmmakers Michael Powell en Emeric Pressburger. Met een reeks bijzondere clips en zeldzame archiefbeelden onderzoekt Martin Scorsese de gedurfde genialiteit van het duo.

Daarnaast bespreekt de documentaire hun kolossale impact op de filmgeschiedenis. Martin Scorsese viert de nalatenschap van het legendarisch filmduo Powell en Pressburger in deze documentaire. Made in England: The Films of Powell and Pressburger wordt op 5 september 2024 door Cineárt samen met MUBI in de Nederlandse bioscopen uitgebracht. Op dezelfde dag brengt het Eye Filmmuseum de digitale 4K-restauratie uit van Peeping Tom.

Een week later start het retrospectieve filmprogramma “The Creative Worlds of Powell & Pressburger”. Het Eye Filmmuseum brengt dan maar liefst elf films van het duo terug naar het witte doek. Daarnaast brengt het Eye Filmmuseum ook vroege en late films van Michael Powell naar het grote scherm, waaronder zelden of nog nooit in Nederland vertoonde films als Bluebeard’s Castle (1963) en The Spy in Black (1939). The Spy in Black is ook bekend onder zijn andere filmtitel U-Boat 29.

Made in England: The Films of Powell en Pressburger is vanaf 5 september 2024 in de Nederlandse bioscopen te zien
Bron: Filmdepot.nl, Cinéart, Cinéart Nederland, Ice Cream Films, BBC Film, Ten Thousand 86, Screen Scotland en MUBI.

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.