Mary Poppins Returns (2018) – Film Recensie

Deze DVD Recensie is mogelijk gemaakt door Disney NL. Wij zijn zeer dankbaar voor het feit dat wij een DVD recensie-exemplaar van ze hebben mogen ontvangen.

De magie is terug van weg geweest wanneer Mary Poppins (Emily Blunt, Sicario) terugkeert naar Londen om de nu volwassen Michael (Ben Whishaw, Paddington) & Jane Banks (Emily Mortimer, Hugo) te laten herinneren wat een genot het is om een kind te zijn.

De Magie is er van af

Iedereen kent het wel. Films, series of games die je zo graag geweldig zou willen vinden. Helaas pakt dit niet altijd zo uit als gewenst. Mary Poppins Returns is voor mij een perfect voorbeeld hiervan. Ik heb het eerste deel – simpel getiteld; Mary Poppins, pas recentelijk voor het eerst gekeken. Het heeft echter een ongelooflijk grote impact op mij gehad. Het was iets unieks en het had iet magisch.

Om te beginnen moet ik wel erg duidelijk maken dat Mary Poppins Returns totaal geen slechte film is. Het voelt alleen (grotendeels) niet meer uniek of magisch aan. We hebben het allemaal al gezien en op vele vlakken is het een herhaling van de magische momenten. Alleen dan veel zwakker op zo’n beetje elk vlak – van de zang & en de liedjes tot het acteerwerk en de verhaallijnen.

Echter voelt het ook weer niet aan alsof Disney een “quick cash-grab” wilde maken. Het voelt oprecht aan dat de gehele cast en crew zijn best doen om het een geweldige film te maken. Er zijn ook zeker een aantal geweldige momenten die gecreëerd zijn, maar over het algemeen voelt de film zo suf en somber aan.

Mary Poppins - Afbeelding 1
Emily Blunt als Mary Poppins is even wennen.

Depressieve Kinderfilm

Wat is Mary Poppins Returns donker voor een kinderfilm. Dit bedoel ik niet als in donker belicht, maar eerder als in donker qua toon. Nu moet ik wel zeggen dat de film ook voor een groot deel donker belicht is, maar dit is niet het principe waar ik het over heb. Mary Poppins Returns is voor een kinderfilm ongelofelijk somber en depressief. Alles wat de kinderen van Michael Banks doen gaat fout. Alles wat Michael Banks zelf probeert te doen gaat ook fout. En de vrouw van Michael Banks en de moeder van zijn kinderen is ook nog eens overleden – typisch Disney.

De kinderen proberen heftig hun vader te helpen en de vader probeert heftig zijn kinderen te helpen. Toch gaat dit op alle fronten fout. Pas tegen het einde van de film realiseren ze dat ze elkaar al genoeg hebben geholpen. En ook pas tegen het einde van de film, neemt de depressiviteit wat af. Ik zou als kind niet bepaald vrolijk worden van deze film.

Begrijp me niet verkeerd – Mary Poppins Returns bevat (net als zijn voorganger) genoeg oog-pakkende interessante semi-magische momenten. Wat het grote verschil is met de originele Mary Poppins is dat de focus niet ligt op het verpakken van een samenhorende hoofd-verhaallijn (zoals dat is bij Mary Poppins Returns). De focus ligt bij de originele Mary Poppins namelijk op het meenemen van de kijkers op een magische reis door de wereld van Mary Poppins. Dit wordt gedaan door juist niet te veel te letten op de hoofd-verhaallijn, maar juist te letten op het hebben van plezier. Iets wat Mary Poppins Returns voor het grootste gedeelte ernstig mist.

Mary Poppins - Afbeelding 2
Michael’s sombere blik spreekt voor zichzelf.

Conclusie

Ik wil niet het idee geven dat ik niet heb genoten van deze film, want er is ook veel dat wel werkt in deze film. Emily Blunt doet het redelijk als de vervanger van Julie Andrews in de rol van Mary Poppins. Ook een van mijn Mary Poppins-helden – Dick Van Dyke, kreeg een mooie kleine rol in deze film. Ook dat doet me goed. Richting het einde van Mary Poppins Returns, begint de film meer kansen te pakken. Zo schreeuwt Michael Banks tegen zijn kinderen uit wanhoop, is er opnieuw een groepsdans door de straten van Londen en is er nog een intens spannende, maar wel cliché-volle strijd tegen de tijd.

Over het algemeen viel Mary Poppins Returns dus wel wat tegen en dat is jammer, want zoals ik al beschreef – er zitten mooie stukjes film tussen. Helaas valt de DVD qua extra’s al helemaal tegen. Er zitten alleen wat Sneak Peaks op voor (opkomende) Disney-films. Dat is een jammertje. Er hadden zeker wat mooie making-of stukjes (of zelfs een vergelijkende tribute met het origineel) op kunnen zitten. Als advies geef ik de lezers graag mee: op een regenachtige en sombere zondagmiddag – kijk de originele film.

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.