Absurde Nederlandse komediefilm Trip-Tych is vanaf 10 oktober 2024 te zien in de Nederlandse bioscopen

De surrealistische en absurdistische Nederlandse komediefilm Trip-Tych is vanaf 10 oktober 2024 te zien in de Nederlandse bioscopen. De film wordt uitgebracht door filmdistributeur Gusto Entertainment. De film beleeft zijn première al op 21 september 2024 bij het Nederlands Film Festival van 2024. Trip-Tych is geregisseerd door filmmaker Kevin Boitelle. De regisseur schreef ook het scenario van de film. De eigenzinnige Nederlandse film is volledig onafhankelijk en zonder steun van filmfondsen geproduceerd. Boitelle schreef eerder al meerdere seizoenen mee aan de hitserie Mocro Maffia en de bijhorende spin-offs Mocro Maffia: Meltem en Mocro Maffia: Komtgoed. Daarnaast is Boitelle ook bekend voor zijn online komedieserie Lit & Woke. Bovendien kunnen filmliefhebbers hem ook kennen van de korte film Crooked 180. De filmmaker heeft ook zijn stempel gedrukt op talrijke commercials en muziekvideo’s voor artiesten zoals Ronnie Flex, De Jeugd van Tegenwoordig en The Opposites.

Poor Things van Yorgos Lanthimos ontvangt de FIPRESCI Grand Prix 2024 voor Beste Film van het Jaar

Poor Things van de Griekse regisseur Yorgos Lanthimos heeft de FIPRESCI Grand Prix van 2024 gekregen. De film ontvangt de FIPRESCI Grand Prix nadat het door de leden van de FIPRESCI is verkozen tot film van het jaar 2024. Er namen 791 internationale filmcritici deel aan de stemming. De filmcritici van de FIPRESCI kozen Poor Things uit alle films die na 1 juli 2023 in première zijn gegaan. Poor Things is een sciencefiction en donkere tragikomedie film uit 2023. De film is geregisseerd door Yorgos Lanthimos. Het scenario van de film is geschreven door Tony McNamara. De film is gebaseerd op de gelijknamige roman uit 1992. De roman is geschreven door Alasdair Gray. De cast van de film bestaat uit (o.a.) Emma Stone, Mark Ruffalo, Willem Dafoe, Ramy Youssef, Christopher Abbott, Jerrod Carmichael en Margaret Qualley. Poor Things beleefde zijn wereldpremière op het Filmfestival van Venetië van 2023. Daar won Poor Things de Gouden Leeuw voor Beste Film. Later won Poor Things ook twee Golden Globes en vijf BAFTA Awards. Daarnaast ontving de film elf nominaties bij de Oscars. Hiervan won Poor Things uiteindelijk vier Oscars. Zo won hoofdrolspeelster Emma Stone de Oscar voor Beste vrouwelijke hoofdrol. Het verhaal van Poor Things gaat over Bella Baxter. Ze is een jonge vrouw in Victoriaans Londen die via een hersentransplantatie weer tot leven is gewekt.

Film by the Sea 2024 maakt Programma Film & Literatuur Competitie bekend

Film by the Sea is een van de belangrijkste culturele evenementen uit Zeeland. De 26ste editie vindt plaats van 6 tot en met 15 september 2024 in Vlissingen en andere steden in Zeeland en Noord-Brabant. Film by the Sea is het jaarlijkse festival waar film en literatuur elkaar ontmoeten. Boekverfilmingen staan centraal bij het festival en vormen de rode draad in het programma. Dit jaar werden er meer dan 30 boekverfilmingen geselecteerd. Tijdens de Film & Literatuur Competitie maken acht boekverfilmingen kans op de Film & Literature Award.

De selecties van het Nederlands Film Festival van 2024 zijn bekendgemaakt

Het Nederlands Film Festival van 2024 heeft de filmselectie van de Gouden Kalf Competitie, de NFF-Debuutcompetitie en het Forum van de Regisseurs bekendgemaakt. Al deze films zijn in Utrecht of online te zien van vrijdag 20 september tot en met vrijdag 27 september bij de 44ste editie van het Nederlands Film Festival. Uit de selectie van de Gouden Kalf Competitie worden de nominaties gekozen. De nominaties voor de Gouden Kalf Competitie van het 44ste Nederlands Film Festival worden op zondag 22 september 2024 bekendgemaakt. Op maandagmiddag 23 september 2024 wordt de winnaar van de NFF-Debuutcompetitie bekendgemaakt tijdens de Talent Award Ceremonie. Op dezelfde dag wordt ook de winnaar bekendgemaakt van het tienjarige jubileumprogramma Forum van de Regisseurs. De uitreiking van de Gouden Kalveren vindt plaats tijdens het EY Gouden Kalveren Gala op vrijdag 27 september 2024 in Stadsschouwburg Utrecht.

Avant-Drag! (2024) – Film Recensie

Avant-Drag! weet met poëtische audiovisuele beschrijvingen een kijkje te leveren in het dagelijkse leven van creatieve dragartiesten die in Griekenland wonen. Hierbij laat de film zien hoe deze dragartiesten zich creatief uiten door te borduren, schilderen, breien, zingen en (activistisch) op te treden. Hiernaast laat de documentairefilm ook zien hoe deze dragartiesten en mensen uit de LGBTQ+ gemeenschap kunnen worstelen met hun verleden. Regisseur Fil Ieropoulos en cinematograaf Mihalis Gkatzogias laten ook de effecten zien die discriminatie, racisme en seksisme op deze dragartiesten hebben. De film laat verder zien hoe de dragartiesten niet enkel de rollen van hun alter ego’s spelen. Zo vertellen enkele dragartiesten zelf dat ze zich pas compleet zijn gaan voelen nadat ze hun alter ego’s hebben aangenomen. Ieropolous probeert samen met de dragartiesten en de crew een politiek bewustzijn te creëren bij de filmtoeschouwers. Over het algemeen slagen ze hier goed in. Toch weerspiegelen enkele scènes de belachelijke beweringen van hun “vijanden” op een oncomfortabele en ongeschikte manier. Avant-Drag! speelt in op de vooroordelen en angsten die mensen hebben over dragartiesten en mensen uit de LGBTQ+ gemeenschap door deze als overdreven “waarheden” te presenteren. Zo laat de film zien hoe Kangela Tromokratisch speelgoedbaby’s als maaltijden aan het bereiden is. Hiermee spelen de filmmakers en de dragartiest in de op de angst dat mensen uit de LGBTQ+ gemeenschap een gevaar vormen voor de jeugd. Ze doen dit op een overdreven en absurdistische manier. Het probleem is dat er niet duidelijk genoeg gemaakt wordt dat dit satire is. Door niet expliciet de context van deze grappen te benoemen, gooien de filmmakers extra olie op het vuur voor de groep mensen die deze vooroordelen en angsten hebben. Dit zie ik zelf niet als vervelend voor de groep mensen die discriminerend en haatvol naar de LGBTQ+ gemeenschap zijn. Ik zie het eerder als gevaarlijk voor de dragartiesten en de LGBTQ+ gemeenschap zelf, omdat deze filmmomenten vervormd kunnen worden naar materiaal wat tegen hun gebruikt kan worden. Aan de andere kant weet de film goed de grenzen te doorbreken van hoe ze hun punten willen overbrengen. De filmtitel Avant-Drag! geeft in zijn basis al duidelijk aan dat de filmmakers en dragartiesten de artistieke grenzen willen doorbreken. Zo is de filmtitel een duidelijke bespeling op het woord Avant-garde. De Avant-garde is een verzamelnaam voor progressieve en jonge kunstenaars, die artistieke autonomie en vernieuwing naar een hoger niveau tillen. Ze experimenteren (o.a.) met vormen in de schilderkunst, architectuur, film, theater en moderne dans. Het werk dat de dragartiesten en de filmmakers met Avant-Drag! leveren is ook artistiek vernieuwend en experimenteel, dus vandaar dat de filmtitel slim en goed uitgekozen is.

Nederlands Film Festival ontvangt geen meerjarige gemeentesubsidie 2025-2028

Het Nederlands Film Festival zal de komende vier jaar geen meerjarige subsidie van gemeente Utrecht ontvangen. Het college van burgemeester en wethouders van Utrecht heeft besloten om het advies van de Adviescommissie Cultuurnota 2025-2028 ten aanzien van de cultuursubsidies integraal over te nemen. De commissie heeft alle subsidieaanvragen getoetst “op artistieke kwaliteit, uitvoerbaarheid en betekenis voor de stad”. Het Nederlands Film Festival (NFF) staat niet bij de 67 cultuurinstellingen die subsidie krijgen. Voor het Nederlands Film Festival houdt dit in dat de gemeentelijke subsidie, van 600.000 euro per jaar, vanaf 2025 wordt beëindigd.

Cherry Pickers Filmdistributie kocht deze films uit de officiële selectie van het Filmfestival van Cannes

Cherry Pickers Filmdistributie heeft vijf films uit de officiële selectie van het Filmfestival van Cannes aangekocht om ze als filmdistributeur in de Benelux uit te brengen. De vijf films zullen in 2025 in de Nederlandse bioscopen uitgebracht worden. De vijf films bestaan uit het Corsicaanse maffiadrama Le Royaume van Julien Colonna en het indringende IJslandse drama When the Light Breaks van Rúnar Rúnarsson. Verder heeft Cherry Pickers Filmdistributie ook September Says, het aangrijpende regiedebuut van Ariane Labed, en het speelfilmdebuut Good One van India Donaldson aangekocht. De filmdistributeur kocht verder ook de rechten van Karim Aïnouz’ erotische thriller Motel Destino. Ook legde Cherry Pickers Filmdistributie de rechten vast voor No Other Land tijdens het Filmfestival van Cannes. Deze documentaire van een Palestijns-Israëlisch collectief beleefde eerder dit jaar zijn wereldpremière tijdens de Berlinale. No Other Land zal ook in 2025 in de Nederlandse bioscopen uitgebracht worden.

Een Schitterend Gebrek is de openingsfilm van het 26ste Film by the Sea Festival

De dramafilm Een Schitterend Gebrek zal op 6 september 2024 het 26ste Film by the Sea Festival openen. Het Film by the Sea Festival is een van de belangrijkste culturele evenementen in Zeeland. De 26ste editie vindt plaats van 6 tot en met 15 september 2024 in Vlissingen en diverse andere Zeeuwse steden. Een Schitterend Gebrek is ook bekender onder zijn internationale filmtitel: A Beautiful Imperfection. Een Schitterend Gebrek is geregisseerd door de Nederlandse filmmaker Michiel van Erp. Dit is zijn eerste Engelstalige film.

Nederlands Film Festival van 2024 opent met dramafilm Witte flits

Het speelfilmdebuut van Laura Hermanides – Witte flits – is de openingsfilm van de 44e editie van het Nederlands Film Festival (NFF). Hermanides schreef samen met Roelof Jan Minneboo het scenario van de film. De cast van de film bestaat uit o.a. Renée Soutendijk, Raymond Thiry, Sanne den Hartogh en Manoushka Zeegelaar Breeveld. Family Affair Films is de producent van de film. Witte flits werd gerealiseerd met de steun van het Nederlands Filmfonds, Amsterdams Fonds voor de Kunst en Stichting Stimuleringsfonds Rouw.

The Substance wint de prijs voor beste scenario op het 77ste Filmfestival van Cannes

The Substance is een van de meest besproken en best beoordeelde films van het 77ste Filmfestival van Cannes. The Substance is de tweede speelfilm van regisseur Coralie Fargeat. Tijdens de slotceremonie van het 77ste Filmfestival van Cannes is The Substance bekroond met de prijs voor beste scenario. The Substance is niet alleen geregisseerd door Fargeat. De regisseur schreef ook het scenario van de film. De hoofdrollen worden in de film gespeeld door Demi Moore, Margaret Qualley en Dennis Quaid. The Substance is een drama en horrorfilm waarin een verdwijnende beroemdheid besluit een drug op de zwarte markt te gebruiken, waarmee ze tijdelijk een jongere, betere versie van zichzelf creëert. De film is geproduceerd door Fargeat, Eric Fellner en Tim Bevan voor Working Title. Internationaal distributeur, streamingdienst en producent MUBI heeft alle rechten voor The Substance in Noord-Amerika, Duitsland, Oostenrijk, Latijns-Amerika, de Benelux, het Verenigd Koninkrijk en Ierland verworven. The Substance wordt dit jaar nog in deze landen in de bioscoop uitgebracht. MUBI heeft ook de rechten voor The Substance verworven voor Turkije en India.