Morbius (2022) – Film Recensie

Als recensent en filmliefhebber begin ik (bijna) wat medelijden te voelen voor de film Morbius. De film wordt door veel recensenten betiteld tot de slechtste superhelden film aller tijden. En hoewel de film zeker belabberd slecht is, weet ik niet of ik Morbius de slechtste superhelden film aller tijden zou noemen. Er zijn namelijk enkele aspecten in Morbius die degelijk tot goed werken.

Als filmliefhebbers en fans online praten over Morbius, dan hebben ze gebruiken ze de film eerder voor een grap, dan voor een bespreking (of een recensie). De film wordt als grap een meesterwerk en winstgevende film genoemd, terwijl het eigenlijk geen van beide is. Sterker nog – Morbius brengt Sony Pictures veel minder geld op dan dat ze gehoopt hadden. Dit zal grotendeels te maken hebben met de snelle mond-tot-mond reclame over hoe belabberd slecht de film is. Maar wat maakt deze film zo slecht? En wat zijn de positieve aspecten dan eigenlijk?

Over Morbius (2022)

Morbius is een Amerikaanse superhelden film uit 2022. De film is geregisseerd door Daniel Espinosa, terwijl het scenario is geschreven door Matt Sazama en Burk Sharpless. De cast van de film bestaat uit Jared LetoMatt SmithAdria ArjonaJared HarrisAl Madrigal, en Tyrese Gibson. De film is gebaseerd op het gelijknamige Marvel Comics personage. De film werd geproduceerd door Columbia Pictures en Marvel EntertainmentSony Pictures Releasing International bracht de film op 21 april 2022 uit in de Nederlandse bioscopen. De film draait al sinds 30 maart 2022 in de Belgische bioscopen.

Morbius is de derde film in Sony’s Spider-Man Universum. Sony begon dit universum met Venom uit 2018 en vervolgde dit met Venom: Let There Be Carnage uit 2021. Sazama en Sharpless hadden het scenario voor Morbius al afgemaakt in november 2017. In juni 2018 werden Leto en Espinosa verbonden aan het filmproject. De releasedatum van de film werd meerdere malen uitgesteld vanwege de Covid-19-pandemie. Oorspronkelijk zou de film uitkomen in juli 2020. Uiteindelijk had Morbius zijn première op 10 maart 2022 bij de Plaza Carso in Mexico City.

De film ontving negatieve kritieken van recensenten. De recensenten spraken vooral met kritiek over het scenario, de visuele effecten, het verhaal, het acteerwerk en voornamelijk de after credits scènes. Toch waren er enkele recensenten die met lof spraken over het acteerwerk van Matt Smith. Het verhaal van Morbius gaat over dokter Morbius. Hij is ernstig ziek en lijdt onder een zeldzame bloedaandoening. Zijn doel is om deze ziekte te overwinnen en anderen die er ook onder lijden te helpen.

De dokter neemt een grote gok met een experimenteel geneesmiddel. Het geneesmiddel lijkt in eerste instantie te werken, maar al snel komt hij erachter dat het geneesmiddel hem doet veranderen in een vampier die verlangt naar oneindig veel bloed.

Bekijk hier de officiële trailer van Morbius (2022). De trailer bevat Nederlandse ondertiteling.

Matt Smith steelt de show in Morbius

Een van de meer positieve punten van Morbius is dat het acteerwerk van hoofdrolspeler Jared Leto niet slecht is. Sterker nog de acteur levert degelijk acteerwerk. Dit komt als een verrassing, want de trailers van Morbius lieten het lijken alsof Leto een slechte acteerprestatie zou neerzetten. Leto weet empathie en begrip op te wekken voor de fouten die zijn personage heeft gemaakt in deze film. Toch is het niet Leto die de show steelt in Morbius. Acteur Matt Smith weet in het bijzonder een vermakelijke acteerprestatie neer te zetten. Smith gaat wild met zijn rol als Lucien (ook wel beken als Milo). De acteur lijkt oprecht plezier te hebben met de rol die hij speelt.

Leto lijkt zijn rol te serieus hebben genomen, en in een film als Morbius werkt dat niet altijd even goed uit. Het verhaal is zo belachelijk onrealistisch dat Leto zijn rol beter wat meer speels had kunnen spelen. Smith weet dat Morbius niet serieus genomen kan worden, dus acteert hij expres overdreven. Verder komt de rest van de cast niet goed tot zijn recht in Morbius. Adria Arjona speelt de typerende liefdesinteresse (en hulpje) van het hoofdpersonage. Arjona acteert niet per se slecht, maar we hebben dit typerende archetype al zo regelmatig gezien in superhelden films.

Arjona en de crew brengen niets nieuws tot dit archetype van personages. Ook Tyrese Gibson en Al Madrigal spelen cliché geschreven rollen in Morbius. Gibson is de welbekende serieuze detective die al snel een vermoeden heeft wat er echt aan de hand is. Madrigal speelt de nuchtere en naïevere detective die voor meer komische momenten in de film moet zorgen.

Dit typerende detective duo bestaat al zo lang dat het pijnlijk is om deze twee personages zo cliché neergezet te zien worden. Als laatste hebben we nog Jared Harris die voor het grootste gedeelte van de film niet te zien is. Ik was meerdere malen vergeten dat hij een rol had in deze film. En dat terwijl ik de film aan het kijken was!

Toch vergeet ik bijna een laatste persoon uit de cast te belichten. De legendarische acteur Michael Keaton is namelijk ook te zien in Morbius. De trailers beloofden veel bijzonders over zijn deelname aan de film. Daarnaast werd er hevig gesuggereerd dat Keaton zijn rol uit Spider-Man: Homecoming zou herpakken. Morbius als film maakt niets waar van de grote beloftes uit zijn trailers. Keaton is amper in de film te zien en zijn verschijning in Morbius voelt onlogisch, dom en onnodig aan. Met de toevoeging van Keaton, komt het over alsof Sony een wanhopige greep doet om aandacht te krijgen van Marvel-fans.

Morbius (2022)
Bron: Columbia Pictures, Marvel Entertainment, Sony Pictures, Sony Pictures Releasing International, NBCUniversal en Universal Pictures International (UPI).

Slecht verhaal met zowel sterke als zwakke visuele effecten

Morbius bevat zowel sterke als zwakke visuele effecten. Een van de beste visuele effecten uit de film is dat van Morbius’ radar waarmee hij de omgeving kan scannen. De manier waarop dit concept is uitgewerkt voelt uniek aan en daarnaast zien de effecten er ook niet slecht uit. Als Morbius in een vampier verandert ziet hij in super close-ups er daadwerkelijk gevaarlijk uit, maar vanaf een afstand ziet de antiheld er ongelofelijk nep uit. Op andere momenten schiet Morbius als vampier ook de kamer door waarbij hij in slow-motion zijn vijanden vermoordt. Op dit soort momenten zien de visuele effecten er het slechtst uit.

Het verhaal van Morbius is niet in zijn geheel slecht. De eerste akte van het verhaal gaat in de basis over een dokter die zijn leven op het spel zet om een middel te vinden tegen een ongeneeslijke ziekte. Eerlijk gezegd was de eerste akte van de film nog best redelijk. Ondanks een zwak gemonteerde openingsscène, werd ik meegetrokken in Morbius obsessie om koste wat kost een reddingsmiddel te vinden. Het moment dat het verhaal zwakker wordt is wanneer Morbius door een levensgevaarlijk experiment verandert in een dodelijke vampier.

Dit hoorde juist het grootste moment uit de film te zijn, maar helaas kan de film dit niet waarmaken. De rest van het verhaal bevat een slecht uitgewerkt structuur en is rommeliger geschreven. Het verhaal speelt zich verder af in de after credits scènes en dit is het moment waarop de film zijn dieptepunt bereikt. De logica heeft het verhaal nu compleet verlaten om plaats te maken voor een eventueel vervolg. Het komt over als Sony wanhopig is om een eigen Marvel filmuniversum op te bouwen, maar de after credits scènes van Venom: Let There Be Carnage en Morbius laten zien dat dit niet mogelijk is zonder te leunen op Marvel Studios.

Morbius (2022)
Bron: Columbia Pictures, Marvel Entertainment, Sony Pictures, Sony Pictures Releasing International, NBCUniversal en Universal Pictures International (UPI).

Conclusie

Morbius is niet de slechtste superhelden film aller tijden, maar slecht is de film zeker wel. Morbius bevat een zwak uitgeschreven verhaal vol cliché en typerende bijpersonages. Leto en Smith weten beide degelijk acteerwerk neer te zetten, waarbij Smith overduidelijk de show steelt. Toch kunnen deze twee acteurs niet de film redden. De visuele effecten zijn op enkele momenten goed uitgewerkt van concept naar computer gegeneerde effecten. Op andere momenten zien deze effecten er weer volledig nep uit. Dit kan ook te danken zijn aan de montage, wat het slechtste aspect van de film is. De montage laat het verhaal niet lineair lopen, terwijl dit wel de manier is waarop het verhaal verteld wordt.

Hierdoor komt de film regelmatig vaag in zijn uitwerking over. Dit heeft als gevolg dat Morbius met zijn technische aspecten ook flink teleurstelt, en dat terwijl de potentie voor een goede film wel aanwezig was. Uiteindelijk is Morbius een wanhopige zet geweest van Sony om hun eigen Marvel filmuniversum (of het Sony’s Spider-Man Universum) verder op te bouwen. Door de after credits scènes is duidelijk te zien dat ze dit niet kunnen doen zonder de hulp in te schakelen van Marvel Studios en Disney.

Toch hadden ze beter hulp kunnen inschakelen voor het maken van een betere film met onder andere een sterker verhaal. Om deze reden raad ik Morbius ook sterk af om in de bioscopen te kijken. Morbius valt alleen aan te raden aan de Marvel-fans die alle Marvel-films willen zien. Morbius is nu te zien in de Nederlandse bioscopen.

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.