Mortal Kombat (2021) – Film Recensie

Mortal Kombat is een Amerikaanse martial arts fantasyfilm uit 2021. De film is gebaseerd op de gelijknamige videogame-franchise. Daarnaast is deze film ook nog een reboot van de Mortal Kombat-filmreeks. Mortal Kombat (2021) is het regiedebuut van de Australische filmmaker Simon McQuoid. Het scenario is geschreven door Greg Russo en Dave Callaham dat gebaseerd op het verhaal van Greg Russo en Oren Uziel. Bij het horen van de woorden Finish him en Fatality zullen de meeste mensen ook automatisch denken aan de gruwelijke reeks videogames van de Mortal Kombat-franchise. Na het grote succes van de game-reeks veroveren de personages nu opnieuw de filmwereld! En ik moet oprecht zeggen dat de film verrassend vermakelijk is. Ben jij benieuwd naar mijn (uitgebreide) mening over deze Mortal Kombat film? Lees dan snel mijn film recensie verder!

Mijn dank aan Warner Home Video en Day One MPM voor de samenwerking en het versturen van een online recensie-exemplaar. Mortal Kombat (2021) is nu te koop op Pathé Thuis, iTunes, Apple TV, Amazon Prime Video, Google Play, Youtube, Microsoft Xbox en Rakuten TV. Vanaf 9 juni is deze film ook te huur op deze platformen. Daarnaast is de film dan ook te huur op Ziggo, KPN, Tele2 én T-Mobile.

Over Mortal Kombat (2021)

De film Mortal Kombat: Annihilation kwam uit in 1997 en was het vervolg op de originele Mortal Kombat film uit 1995. Doordat Mortal Kombat: Annihilation kritisch en commercieel geen succes was, kwam de derde Mortal Kombat terecht in een ontwikkelingshel voor een periode van bijna twee decennia. Nadat Warner Bros. Pictures en New Line Cinema de franchise overnamen van Midway Games, startte de ontwikkeling van een nieuwe film. Oorspronkelijk was het plan dat Kevin Tancharoen de film zou regisseren, maar in november 2016 werd Simon McQuoid ingehuurd om de regie op zich te nemen.

Mortal Kombat (2021) werd in de Verenigde Staten uitgebracht op 23 april. De film kwam tegelijkertijd in de bioscoop en op de streamingdienst HBO Max. De film ontving gemengde kritieken van recensenten. Er was veel lof voor de trouwe aard richting de videogames, maar verder vonden veel critici de film maar slap. De film heeft wereldwijd 79 miljoen dollar opgebracht. Daarnaast werd de film ook een streaming hit voor HBO Max. Sterker nog het werd de meest succesvolle filmlancering voor de streamingdienst tot nu toe.

De cast van de film bestaat uit Lewis Tan, Jessica McNamee, Josh Lawson, Tadanobu Asano, Mechad Brooks, Ludi Lin, Chin Han, Joe Taslim en Hiroyuki Sanada. Mortal Kombat volgt MMA-vechter Cole Young wanneer hij achtervolgd wordt door Outworld’s beste strijder Sub-Zero. Tijdens zijn zoektocht naar zijn afkomst sluit Cole zich aan bij een groep uitverkorenen die proberen Earthrealm te verdedigen in een strijd tegen Outworld. Lukt het Cole om op tijd zijn arcana – de immense kracht die in zijn ziel verborgen zit – te vinden en de wereld te redden?

Bekijk hier de officiële Red Band Trailer van Mortal Kombat (2021)

100% Entertainment

Laat me direct duidelijk maken dat ik niet ben opgegroeid met de Mortal Kombat-games en franchise. Ik heb verschillende games uit de franchise een aantal keer bij vrienden gespeeld, maar verder heb ik me nooit verdiept in de franchise of de bijhorende lore. Ik had nooit verwacht dat ik zo zou genieten van een Mortal Kombat-film. Vooral omdat de synopsis zo gek is en ik verwacht had dat de actie-scènes maar simpel gefilmd zouden worden. Na het kijken van deze film, kan ik alleen zeggen dat ik positief verrast bent door hoe vermakelijk deze Mortal Kombat film is. Nu wil ik ook even duidelijk zeggen; Ik denk niet dat Mortal Kombat (2021) een goede film is. Het zit vol clichés, gehaaste verhaallijnen en eendimensionale personages.

Echter kan er zeker gezegd worden dat ik na deze film zin heb om me meer te gaan verdiepen in de games, de franchise en de vorige films. Deze remake heeft dus (in mijn ogen) zeker een aantal goede punten gescoord. Zo zijn de choreografie en het camerawerk van de (meeste) actie-scènes simpelweg geweldig. De soundtrack verpest voornamelijk de eerste actie-scène door te luide muziek, maar aan het einde van de film weet componist Benjamin Wallfisch de draad weer op te pakken door de originele theme van de games te gebruiken. Ook de manier waarop de visuele aspecten zijn uitgewerkt is een traktatie voor de ogen. Niet alle visuele effecten zien er allemaal even goed uit. Echter is de manier waarop de krachten van de verschillende Mortal Kombat-personages zijn gevisualiseerd wel top!

Mortal Kombat (2021)
Bron: Warner Home Video & Day One MPM.

Mortal Kombat is ook 100 % oppervlakkig

Het feit dat sommige personages nog zo veel kunnen bewegen nadat ze dood horen te zijn, is zelfs voor de standaarden van videogame-verfilmingen bizar onrealistisch. Het verhaal mag dan misschien vermakelijk zijn, maar het is fundamenteel ook erg oppervlakkig. Een groot gedeelte van de film bestaat uit training-scènes of het praten over trainen-scènes. Het feit dat een groot gedeelte van de film zich op één locatie afspeelt is ook niet heel bijzonder. Daarnaast is deze locatie de meest basis plek om een verhaal op te nemen. Ik snap dat in de lore het verhaal zich misschien afspeelt in één locatie met veel rotsen, maar in deze film zorgt dit niet voor veel unieke locaties. Mortal Kombat is nu alleen op zijn best wanneer het direct doorgaat naar de brute actie-scènes waar de franchise voor bekend staat.

Ook de personages zijn zo eendimensionaal als het maar kan. We krijgen heel weinig over deze personages te weten behalve dat ze moeten vechten voor de aarde. Wat hun drijft om dit te doen? Geen flauw idee. Behalve Cole heeft geen één andere held een uitgewerkte reden om te vechten voor de aarde. De enige reden dat Cole wilt vechten voor Earthrealm is zijn gezin. Dit is een fundamenteel veelgebruikte motivatie en daarnaast is de motivatie ook nog een oppervlakkig uitgewerkt. Dit komt doordat de film als een snelvaart trein door het verhaal heengaat. Er zijn amper momenten om op te nemen wat nou iedereen zijn rol is in dit verhaal. Veel schurken worden niet eens geïntroduceerd, maar komen letterlijk het scherm oplopen. Van de kijker wordt er verwacht dat we dan direct weten wie dit is. Het is dus overduidelijk dat de film vooral gemaakt is voor de fans van de franchise. Het probleem hiervan is dat dit fan service niet automatisch goede films maakt.

Mortal Kombat (2021)
Bron: Warner Home Video & Day One MPM.

Conclusie

Uiteindelijk heb ik toch genoten van Mortal Kombat. Het is zeker een guilty pleasure voor mij door de brute actie-scènes en de choreografie van de gevechten. Het is voor mij een mooie introductie tot de wereld van deze franchise. Ondanks dat ik me heb vermaakt ga ik zeker niet liegen. In mijn ogen is dit per definitie een slechte film. Het mag dan volgens (sommige) fans en critici een goede adaptatie zijn van de franchise, maar het is in mijn ogen een belabberde film. Het verhaal is zo typerend voor game-verfilmingen dat het net lijkt alsof een klein kind het verhaal heeft geschreven. De cast speelt de personages vol passie en ze zijn ook zeker overtuigend. Maar de personages zelf zijn zo eendimensionaal én zonder enige diepgang. Daarnaast is het tempo van de film té snel. Toch kijk ik uit naar een eventueel vervolg, want de film was wel enorm vermakelijk.

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.