Mortal Kombat Legends: Battle of the Realms (2021) – Film Recensie

Is animatiefilm Mortal Kombat Legends: Battle of the Realms een waardige opvolger van Mortal Kombat: Scorpion’s Revenge? Een paar weken geleden recenseerde ik het eerste deel van de geanimeerde Mortal Kombat Legends filmreeks. Mortal Kombat Legends: Scorpion’s Revenge is een geweldige animatiefilm die laat zien dat het mogelijk is om een game goed te verfilmen. De film weet de juiste balans te vinden tussen het vertellen van een aangrijpend verhaal, en het leveren van brute actiescènes. Daarnaast is het de filmmakers ook gelukt om de wereld van Mortal Kombat goed te verfilmen.

Ongeveer een jaar na de release van Scorpion’s Revenge, kwam het vervolg Mortal Kombat Legends: Battle of the Realms uit. Is het de cast en crew opnieuw gelukt om de visie van de games naar film te adapteren? Vandaag sta ik stil bij het tweede deel van de Mortal Kombat Legends (animatie) filmreeks.

Over Mortal Kombat Legends: Battle of the Realms (2021)

Mortal Kombat Legends: Battle of the Realms is een Amerikaanse direct-to-video vechtsportfilm uit 2021. De regisseur van de film is Ethan Spaulding. De film is gebaseerd op de Mortal Kombat franchise dat bedacht is door Ed Boon en John Tobias. Daarnaast is het een direct vervolg op Mortal Kombat Legends: Scorpion’s Revenge. De film is geproduceerd door Warner Bros. Animation en geanimeerd door Studio Mir. Ed Boon keerde terug als creatief adviseur.

De film is geïnspireerd op de verhalen van Mortal Kombat II en Mortal Kombat 3. Het verhaal draait om het buitenaardse Mortal Kombat toernooi dat zich afspeelt in Outworld. Liu Kang wordt gekozen om zijn lot als toernooi kampioen te vervullen, terwijl Scorpion probeert te voorkomen dat het Kamidogu artefact in handen van Shinnok valt. Warner Home Video en Day One MPM brachten op 15 september 2021 de film uit op blu-ray. Mijn dank aan beide voor de samenwerking en het verschaffen van een recensie-exemplaar.

Bekijk hier de officiële trailer voor Mortal Kombat Legends: Battle of the Realms (2021).

Ongelofelijk veel verhaallijnen

Mortal Kombat Legends: Battle of the Realms is een film die teveel hooi op zijn vork neemt. Dat de film een speeltijd van 80 minuten heeft, helpt de film dit keer niet. Waar Mortal Kombat Legends: Scorpion’s Revenge zijn tijd op een nuttige manier wist te benutten, valt Battle of the Realms hier uit elkaar. Battle of the Realms maakt het plot zo veel lastiger te volgen, doordat er ongelofelijk veel (sub-)verhaallijnen zijn toegevoegd aan de film. Doordat de film geen focus in zijn plot weet te vinden voelt het ook rommelig aan. Het is niet duidelijk welk verhaal de filmmakers nu echt wilden vertellen.

Mortal Kombat Legends: Battle of the Realms wilt te veel bereiken en heeft hier simpelweg een te korte speeltijd voor. Daarnaast kan er ook gezegd worden dat, voor het grootste gedeelte van het verhaal, het onduidelijk is wie het hoofdpersonage van de film is. Dit wordt pas duidelijk rond de laatste 15 minuten van de film. Mortal Kombat Legends: Scorpion’s Revenge is beter doordat het een duidelijk thematisch onderbouwd hoofdpersonage heeft, en een subplot dat sterk ontwikkeld wordt (namelijk de Mortal Kombat toernooi). Battle of the Realms heeft zo veel verhaallijnen dat het te ingewikkeld wordt om te blijven volgen.

Mortal Kombat Legends: Battle of the Realms (2021)
Bron: DC Entertainment, Warner Home Video, Day One MPM, Midway Games, Warner Bros., Warner Bros. NL en Warner Bros. Animation.

Rommelig verhaal

We hebben niet alleen de gevechten op aarde tussen allerlei Realms en dan nog het (laatste) Mortal Kombat toernooi. Maar ook een nieuwe Sub-Zero die wraak wilt nemen op Scorpion, en daarnaast krijgt Scorpion zelf ook nog een heel verhaal rondom het Kamidogu artefact en Shinnok. En dit is nog maar een deel van de verhaallijnen. Rommelig, hè? Doordat de film zoveel materiaal heeft om door heen te gaan slaat het belangrijke elementen uit het plot over. Als er een publieksfavoriet personage sterft, wordt daar, maar even bij stil gestaan.

Daarna gaan ze direct verder met het verhaal, want er moet nog zoveel meer verteld worden. Hierdoor voelt de dood van deze publieksfavoriet personages aan als een nutteloze opoffering. Ik snap dat in tijden van oorlog er niet altijd tijd is om te rouwen om de doden, maar de filmmakers gaan na een dood echt belachelijk snel verder met het verhaal. De inconsistentie in het verhaal is ook terug te zien in de animatie. Het voelt op regelmatige basis te ruw en onafgemaakt aan.

Mortal Kombat Legends: Battle of the Realms (2021)
Bron: DC Entertainment, Warner Home Video, Day One MPM, Midway Games, Warner Bros., Warner Bros. NL en Warner Bros. Animation.

Krachtig stemmenwerk en brute actie

Betekent dit dat Mortal Kombat Legends: Battle of the Realms helemaal niets goeds te bieden heeft? Nee, dat is ook zeker niet het geval. Het stemmenwerk is nog steeds een van de beste aspecten uit de film. De cast weet op een krachtige manier met hun stemmenwerk de personages tot leven te brengen. Het dialoog is nog steeds geloofwaardig en toepasselijk geschreven op het karakter van de personages.

Daarnaast is Battle of the Realms ook zeker een trouwe adaptatie van de games. Zo zijn de actiescènes nog steeds goed ontwikkeld en geanimeerd. Deze scènes weten de show te stelen in de film. De fatale klappen zijn ook nog steeds aanwezig in de film – ook al komen ze in Battle of the Realms een stuk minder voor dan in Scorpion’s Revenge. Dit is jammer, maar valt niet per se een kritiekpunt te noemen.

Mortal Kombat Legends: Battle of the Realms (2021)
Bron: DC Entertainment, Warner Home Video, Day One MPM, Midway Games, Warner Bros., Warner Bros. NL en Warner Bros. Animation.

Conclusie

Mortal Kombat Legends: Battle of the Realms is een matig vervolg op Scorpion’s Revenge. Deze nieuwe Mortal Kombat film is meer gelijk aan de live-action versie die dit jaar uitkwam. Toch zou ik zeggen dat Battle of the Realms een iets betere film is dan de live-action Mortal Kombat film uit 2021. Dit komt doordat de cast krachtig stemmenwerk levert, waardoor de personages uit Battle of the Realms levendiger en echter aanvoelen dan die uit de live-action film. Bij het animatiemedium zijn er (bijna) geen grenzen, dus kan de gruwelijke actie uit de games ook veel beter geadapteerd worden.

Toch zou ik Battle of the Realms eerder een dom vermaak film noemen. In mijn ogen is de film zeker niet goed. Dit komt door enkele grote factoren, waaronder het rommelige verhaal en de inconsistente geanimeerde scènes. Het verhaal probeert te veel te bereiken en te vertellen, waardoor de film te ingewikkeld wordt om met interesse te blijven volgen. Daarnaast voelt de animatie op veel momenten te ruw en onaf aan.

De actiescènes zijn over het algemeen wel goed geanimeerd, maar zelfs daar is de ruwe en onafgemaakte animatie in terug te zien. Mortal Kombat Legends: Battle of the Realms is zeker aan te raden voor de fans van de Mortal Kombat franchise. Echter zou ik deze film niet zo snel aanraden tot nieuwkomers tot de franchise. Mortal Kombat Legends: Battle of the Realms is nu te koop op Bol.com, Pathé Thuis en Zavvi.nl.

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.