Movies that Matter Festival 2020 – Preview – Deel 1

Mrs F Uitgelichte Afbeelding

Nog één paar weken wachten en dan begint eindelijk de nieuwe editie van het Movies that Matter Festival. Deze 2020 editie zal plaatsvinden van 20 tot 28 maart. In deze eerste vooruitblik bespreken we alle films en programma-onderdelen die dit jaar te zien zullen zijn in het Activist– & Camera Justitia-programma.

Introductie

Voorheen heette het Movies that Matter Festival nog het Amnesty International Film Festival. Het Movies that Matter Festival is een jaarlijkse internationale film- en debatfestival van de geëngageerde film in Den Haag. In maart 2006 werd stichting Movies that Matter opgericht. Deze stichting nam de activiteiten van het Amnesty International Film Festival over. Deze activiteiten werden ook nog uitgebreid in binnen- en buitenland.

Het Movies that Matter Festival biedt een podium aan speelfilms en documentaires over mensenrechten en een rechtvaardige, duurzame samenleving. Er worden bij de meeste filmvertoningen ook uitgebreide verdiepingsprogramma’s gepresenteerd: debatten, Q&A-sessies, workshops, talkshows, seminars en masterclasses met onder andere filmmakers en mensenrechtenactivisten uit binnen- en buitenland.

Binnenkort verschijnt er een win-actie die betrekking heeft op het Movies that Matter Festival 2020 op onze website. Blijf dus zeker Sebkijk! in de gaten houden!

Movies that Matter 2020 Logo
Wie gaat er nog meer naar dit film festival?

Programma: Activist

Dit jaar bestaat het Activist-programma bijna helemaal uit vrouwen. Er zullen acht inspirerende documentaires, over het leven en werk van bijzondere mensenrechtenverdedigers, te zien zijn. Deze activisten kun je ook nog eens allemaal tegenkomen op het festival. Bijvoorbeeld bij vertoningen van hun films of bij de nagesprekken. Maar ook in de wandelgangen of aan de bar. Een internationale jury reikt tijdens het festival de Activist Documentary Award en € 5.000 uit aan de beste documentaire uit de Activist competitie.

Aanrader: Activist Night op dinsdag 24 maart. Op deze avond brengt het festival – samen met de nieuwe Amnesty-directeur Dagmar Oudshoorn – een hommage aan alle activisten. Juryvoorzitter Nenita La Rose zal op deze avond de Activist Documentary Award uitreiken. Ifeoma Fafunwa, een activist uit de film Mrs F., zal een spoken word verzorgen. Op deze avond treed de Vietnamese muzikante Mai Khôi op. Zij is ook te zien in de documentaire Mai Khoi & The Dissidents die op deze avond vertoond zal worden.

De volgende films zullen onder het Activist Programma gedraaid worden op het Movies that Matter Festival:

 • The Infinite Race (2020) door Bernardo Ruiz. Een documentaire over de “ultra-beste marathonlopers” van de wereld. Dit jaar wordt hun race bedreigd door de activiteiten van lokale drugskartels.
 • The Last Ice (2019) door Scott Ressler. De jonge Inuit Aleqatsiaq woont in het afgelegen Groenlandse dorp Qaanaaq, waar zijn oom hem de kneepjes van het jagen bijbrengt. Maatalii is een jonge vrouw die herstelt van een onderdrukkende relatie. Beiden gingen ze terug naar de plek waar hun cultuur en geschiedenis zijn gevormd. Ze willen in de voetsporen treden van hun voorouders. Maar hun manier van leven wordt – opnieuw – bedreigd door krachten van buiten.
 • Mai Khoi & The Dissidents (2019) door Joe Piscatella. Mai Khoi is een van Vietnams grootste popsterren – en dan begint ze zich uit te spreken. Terwijl de autoriteiten proberen haar tot zwijgen te brengen, maakt haar activisme haar wereldwijd bekend.
 • Maxima (2019) door Claudia Sparrow. De dappere en inspirerende Peruaanse schaapsherderin Máxima Acuña neemt het op tegen een goudmijngigant die haar land wil hebben. De voortekenen zijn ongunstig: het bedrijf heeft de steun van de politie, en héél diepe zakken. Maar ze komen er snel achter dat er met Máxima niet te spotten valt. 
 • Mrs F. (2019) door Chris van der Vorm. De Nigeriaanse theaterregisseur Ifeoma Fafunwa strijkt neer in de drijvende sloppenwijk Makoko voor een productie van haar toneelstuk over vrouwenonderdrukking. In de hoofdrollen: dappere lokale vrouwen die langzaam maar zeker de moed vinden om de waarheid te zeggen tegenover hun hele gemeenschap.
 • Objector (2019) door Molly Stuart. Atalya is 19 en staat voor het grootste dilemma van haar leven: moet ze het bevel opvolgen om het Israëlische leger in te gaan? Ze wil niet medeplichtig zijn aan de bezetting van Palestijns land. Maar de druk op haar – zowel van familie als van de maatschappij – is enorm. 
 • Softie (2020) door Sam Soko. Doodziek van de corruptie en stammenhaat in de Keniaanse politiek, besluit nieuwsfotograaf Boniface Mwangi een gooi te doen naar een parlementszetel. Zijn vrouw Njeri is sceptisch, vooral als de veiligheid van de familie in gevaar komt.
 • Ximei (2019) door Andy Cohen & Gaylen Ross. Intiem portret van de Chinese aidsactivist Liu Ximei, die wordt gedreven door compassie, optimisme en een ongelooflijke strijdbaarheid. Ze is de stem van de vele arme boeren die aids hebben opgelopen door bloedtransfusies in de jaren negentig. Liu is sterk – maar blijft haar hoop intact onder intimidatie, tegenwerking en ziekte? 
Mrs F Afbeelding 1
Afbeelding van de film Mrs F., die te zien zal zijn op het Movies that Matter Festival 2020.

Programma: Camera Justitia

Het Camera Justitia-programma bestaat uit vier speelfilms en vier documentaires over recht en rechtvaardigheid. Het zijn acht prachtige films – met naprogramma’s – ouder waarheidsvinding, internationaal recht, juridische dilemma’s en de strijd voor gerechtigheid.

Aanrader: Camera Justitia Night op donderdag 26 maart. Dit jaar zal de Camera Justitia Night toegewijd worden aan de bescherming van de onafhankelijke rechtsstaat. Jury-voorzitter Hedy D’Ancona reikt de Camera Justitia Award en € 5.000 uit aan de winnende filmmaker. Op deze avond wordt de documentaire Adovcate vertoond.

De volgende films zullen onder het Camera Justitia-programma vertoond worden op het Movies that Matter Festival:

 • Advocate (2019) door Rachel Leah Jones & Phillipe Bellaiche. Deze documentaire kan het best genoemd worden als een portret van een taaie, gepassioneerde vrouw die opkomt voor de Palestijnen die zich verzetten tegen de Israëlische bezetting.
 • Antigone (2019) door Sophie Deraspe. Antigone vluchtte als kind met haar broers en zus vanuit Algerije naar Canada. Als Antigone’s broer wordt doodgeschoten door de politie en haar andere broer dreigt te worden gedeporteerd, smeedt ze een riskant plan om de familie te redden.
 • La Causa (2019) door Andres Figueredo. Shockerend verslag van de dystopische wereld in de Venezolaanse gevangenis PGV. De overheid heeft zich teruggetrokken en de gevangenen zijn de baas. Maar zelfs in deze grimmige omstandigheden gaan mensen op zoek naar goedheid, schoonheid en redding. Undercover gefilmd, soms met verborgen camera’s, gedurende een periode van vijf jaar. 
 • Collective (2019) door Alexander Nanau. Zorgvuldig gecomponeerde, thrillerachtige documentaire over medische schandalen en corruptie in Roemenië. Een groep dappere journalisten weigert los te laten, en een idealistische politicus probeert het probleem bij de wortel aan te pakken. Hebben ze een kans in een land dat van binnenuit wegrot door corruptie?
 • Corpus Christie (2019) door Jan Komasa. De 20-jarige Daniel wordt voorwaardelijk vrijgelaten uit een Poolse jeugdinrichting, en bluft zich gelijk naar de rol van priester van een lokale kerk in een klein dorpje. Langzaam maar zeker wint Daniel het vertrouwen van de bewoners, in deze intrigerende film over tweede kansen en afrekenen met het verleden.
 • The Guardian of Memory (2019) door Marcela Arteaga. De inwoners van Juárez Valley aan de grens tussen Mexico en Texas hebben twee vijanden tegenover zich: drugskartels en de federale troepen die ze ertegen zouden moeten beschermen. Als ze bescherming zoeken in de Verenigde Staten, worden ze daar zelf als criminelen behandeld.
 • nîpawistamâsowin: We Will Stand Up (2019) door Tasha Hubbard. Het verhaal van de dood van Cree-man Coulten Boushie, en de beweging tegen onrecht in het Canadese rechtssysteem die eruit voortkwam. Regisseur Tasha Hubbard toont met dit verhaal een beeld van de Canadese geschiedenis van kolonialisme het verraad van de oorspronkelijke bevolking.
 • Nuestras Madras (2019) door César Diaz. Forensisch antropoloog Ernesto heeft de taak om lichamen uit massagraven van de burgeroorlog in Guatemala te identificeren. Als hij zijn vader denkt te herkennen op een oude foto, begint een intrigerende zoektocht naar zijn familiegeschiedenis.
 • The Scarecrows (2019) door Nouri Bouzid. Zina werd verliefd op een man die haar verkocht als seksslaaf aan een terreurgroep. Nadat ze is ontsnapt samen met Djo, keren beide vrouwen terug naar hun moederland Tunesië. Ze zijn ernstig getraumatiseerd en treffen een vijandige maatschappij.
Antigone Uitgelichte Afbeelding
Afbeelding van de film Antigone, die te zien zal zijn op het Movies that Matter Festival 2020.
Sebastiaan Khouw
Volg Me Hier

Misschien is dit ook iets voor je!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.