Movies that Matter Festival 2020 – Preview – Deel 2

Lamentations of Judas Afbeelding 1

Vandaag blikken we opnieuw vooruit naar het opkomende Movies that Matter Festival. In deel 2 van deze driedelige preview-series, bespreken we de Programma’s Dutch Movies Matter en 75 Jaar Vrijheid. En wil je kans maken op vrijkaartjes voor het Movies that Matter Festival? Volg dan deze link!

Introductie

Voorheen heette het Movies that Matter Festival nog het Amnesty International Film Festival. Het Movies that Matter Festival is een jaarlijkse internationale film- en debatfestival van de geëngageerde film in Den Haag. In maart 2006 werd stichting Movies that Matter opgericht. Deze stichting nam de activiteiten van het Amnesty International Film Festival over. Deze activiteiten werden ook nog uitgebreid in binnen- en buitenland.

Het Movies that Matter Festival biedt een podium aan speelfilms en documentaires over mensenrechten en een rechtvaardige, duurzame samenleving. Er worden bij de meeste filmvertoningen ook uitgebreide verdiepingsprogramma’s gepresenteerd: debatten, Q&A-sessies, workshops, talkshows, seminars en masterclasses met onder andere filmmakers en mensenrechtenactivisten uit binnen- en buitenland.

Programma: Dutch Movies Matter

Voor alweer het derde jaar organiseert het Movies that Matter Festival de succesvolle competitie Dutch Movies Matter. Deze competitie is opgericht om de productie van geëngageerde films van Nederlandse bodem nog meer te stimuleren. Acht documentaires van Nederlandse makers strijden om de Dutch Movies Matter Award.

Aanrader: Dutch Movies Matter Night op woensdag 25 maart. Op deze avond wordt Allen Tegen Allen van Luuk Bouwman vertoond. Deze onthullende documentaire verteld – aan de hand van uniek archiefmateriaal – over het ontstaan van het vooroorlogse fascisme in Nederland. Op dezelfde avond reikt juryvoorzitter Ido Abram (directeur SEE NL en adjunct-directeur EYE) de Dutch Movies Matter Award, met een bedrag van € 5.000, uit aan de regisseur van de winnende film. Jort Kelder leidt na de vertoning van de film nog een panelgesprek over Allen Tegen Allen. Dutch Movies Matter wordt mogelijk gemaakt door VEVAM.

De volgende films zullen onder het Dutch Movies Matter Programma gedraaid worden op het Movies that Matter Festival:

 • Allen Tegen Allen (2019) door Luuk Bouwman. Een diepgravende en onthullende documentaire over het ontstaan van het vooroorlogse fascisme in Nederland aan de hand van uniek archiefmateriaal. Het resultaat is een angstwekkend beeld van waar nationalisme in kan ontaarden.
 • Lamentations of Judas (2020) door Boris Gerrits. De mannen van ‘Bataljon 32’ waren zwarte Angolezen die vochten voor wit Zuid-Afrika. Velen van hen waren toen nog jongens. Nu brengen ze hun dagen door in het woestijndorp Pomfret, worstelend met twijfel en spijt. Kan er verlossing zijn voor deze mannen? 
 • Prison for Profit (2019) door Ilse van Velzen & Femke van Velzen. Heftig verslag van de grimmige realiteit in Zuid-Afrika’s Mangaung-gevangenis. Bestierd door het private beveiligingsbedrijf G4S, een multinational, zijn mishandeling, marteling en verwaarlozing aan de orde van de dag en vrezen onderbetaalde bewakers voor hun leven.
 • Sidik en de panter (2019) door Reber Dosky. In het adembenemende berglandschap van Koerdisch Irak zoekt Sidik naar een panter, die al 25 jaar niet in het gebied is gesignaleerd. De vondst van de panter zou kunnen betekenen dat het gebied tot nationaal reservaat wordt verklaard. Sidik hoopt dat oorlogen en conflicten daarmee tot het verleden behoren.
 • De slag om het vrouwenhart (2019) door Hella de Jonge. Als Hella de Jonge hartproblemen krijgt, ontvangt ze medicijnen waarop ze slecht reageert: ze versuft, krijgt pijn en zelfs hallucinaties. Ze komt erachter dat het vrouwenhart anders is dan het mannenhart. De Jonge praat met onderzoekers, medici en patiënten, en confronteert de arts die suggereerde dat haar klachten psychosomatisch waren. 
 • Stop Filming Us (2020) door Joris Postema. Fascinerende studie naar verschillende percepties van de Democratische Republiek Congo. Kan een westerse filmmaker iets van waarheid vangen over dit complexe, beschadigde en prachtige land? Of veroorzaken westerse ‘goede bedoelingen’ alleen maar schade en frustratie?
 • Verstoten Vaders (2020) door Elena Lindemans. Wanneer vaders na een scheiding hun kind niet meer mogen zien, kan dat gemis hun leven gaan beheersen. De drie vaders in Verstoten vaders worden heen en weer geslingerd tussen boosheid, onbegrip en twijfel. 
 • When Are You Coming Back, Kees? (2019) door Kees Schaap & Mark Schaap. In 1987 maakte filmstudent Kees Schaap een documentaire over een Palestijnse familie op de Westelijke Jordaanoever. Ze stonden op het punt hun land kwijt te raken. Dertig jaar later gaat Schaap terug, vol twijfels. Heeft hij te veel beloofd? Verwachtte de familie dat de film hen zou redden? 
Lamentations of Judas Afbeelding 2
Afbeelding van de film Lamentations of Judas van Boris Gerrits.

Programma: 75 Jaar Vrijheid

In 2020 vieren we 75 jaar vrijheid. We vieren vrijheid van meningsuiting en de vrijheid om machthebbers te ondervragen. Het Movies that Matter Festival heeft een speciaal programma opgesteld voor dit thema. Dit programma bestaat uit films die ons helpen herinneren aan tijden waarin vrijheid niet vanzelfsprekend was. Ook laat het ons denken aan plaatsen waar mensen nog steeds moeite hebben om hun vrijheid uit te oefenen. De volgende films zullen onder het 75 Jaar Vrijheid Programma gedraaid worden op het Movies that Matter Festival.

 • Allen Tegen Allen (2019) door Luuk Bouwman. Een diepgravende en onthullende documentaire over het ontstaan van het vooroorlogse fascisme in Nederland aan de hand van uniek archiefmateriaal. Het resultaat is een angstwekkend beeld van waar nationalisme in kan ontaarden.
 • Atlantis (2019) door Valentyn Vasyanovych. Oekraïne, 2025: de oorlog tegen Rusland is gewonnen, maar heeft de Oekraïense bevolking verslagen achtergelaten. Atlantis, bekroond op het filmfestival van Venetië, is pure arthouse cinema.
 • Little Germans (2019) door Frank Geiger & Mohammad Farokhmanesh. Hoe is het te worden geboren in een familie van neonazi’s? Little Germansis een verhelderende en shockerende zoektocht naar de wortels van extreem gedachtegoed aan de hand van interviews met leden van rechtse bewegingen, afgewisseld met prachtige animatie over opgroeien als neonazi. 
 • Shorts: 75 Jaar Vrijheid (2020) door verschillende regisseurs. Prikkelend, ontroerend en gedurfd: in onze korte filmprogramma in samenwerking met Go Short Filmfestival Nijmegen, zie je vier films die ieder iets vertellen over vrijheid en wat het betekent als je vrijheid plots afgenomen wordt. 
 • Winter Journey (2019) door Anders Østergaard. Bijzondere vertelling over het leven van de Joodse ouders van Martin Goldsmith, die nazi-Duitsland ontvluchtten. De gesprekken die Martin met zijn vader had worden nagespeeld, waarbij Bruno Ganz de rol van de vader prachtig vertolkt.
Allen tegen Allen Uitgelichte Afbeelding
Afbeelding van de film Allen Tegen Allen van Luuk Bouwman.

Volgende Keer

Bij de volgende – en tevens de laatste – voorbespreking van het Movies that Matter Festival 2020 zullen we de volgende programma’s bespreken:

Sebastiaan Khouw
Volg Me Hier

Misschien is dit ook iets voor je!

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.