Movies that Matter Festival van 2024 | Festival Preview | Programma Camera Justitia

Het Movies that Matter Festival van 2024 heeft voor het competitieprogramma Camera Justitia negen films geselecteerd. Bij dit competitieprogramma worden de relaties tussen global justice, internationaal recht en film in de schijnwerpers gezet. Samen met de Vrije Universiteit Amsterdam en het Asser Instituut presenteert het Movies that Matter Festival op donderdag 28 maart 2024 de Camera Justitia Dag.

Deze dag bestaat uit drie onderdelen: het Global Justice Cinema Seminar, de Masterclass en de Camera Justitia Night. De jaarlijkse Camera Justitia Night richt zich op de vele aspecten en vormen van rechtvaardigheid. Daarnaast wordt de monumentale documentaire Soundtrack to a Coup d’Etat vertoont.

Over het Movies that Matter Festival van 2024

Het Movies that Matter Festival van 2024 vindt plaats van vrijdag 22 maart tot en met zaterdag 30 maart. Het Movies that Matter Festival van 2024 reikt in totaal negen awards uit in verschillende competities. In de Activist-competitie worden documentaires over het leven en werk van mensenrechtenverdedigers vertoond. In de Camera Justitia-competitie wordt een blik geworpen op het belang van de rechtsstaat en de strijd tegen straffeloosheid. Het derde competitieprogramma is Dutch Movies Matter. Deze competitie bevat Nederlandse speelfilms en documentaires die de blik op mensenrechten verruimen.

Verder kiezen internationale jury’s een winnaar voor de Grand Jury Documentary en Grand Jury Fiction: in andere woorden de beste documentaire en fictiefilm. De Students’ Choice Award wordt gekozen door een studentenjury van de Universiteit Leiden. Bij het Movies that Matter Festival van 2024 wordt ook de Shorts Award uitgereikt. Deze prijs gaat uit naar de beste korte film. Een andere nieuwe prijs bij het Movies that Matter Festival van 2024 is de Educatie Award. Deze prijs gaat uit naar de educatiefste film en wordt gekozen door een jury van scholieren en mbo-studenten.

Deze films zijn onderdeel van de Dutch Movies Matter-Competitie bij het Movies that Matter Festival van 2024
Bron: Movies that Matter Festival, Movies that Matter Festival van 2024 en Nieuw Wij.

Alle bezoekers kunnen daarnaast stemmen op de door hen bezochte films. De film met de hoogste score wint de Publieksprijs. Het Movies that Matter Festival van 2024 bevat ook verschillende thema’s. Zo laten de films in het thema Take on Future de dilemma’s van de overgang naar een duurzame toekomst zien. Wat is er nodig om dit te versnellen? Het thema Take on Love is een kleurrijk, divers en sprankelend themaprogramma over het recht om jezelf te zijn en te houden van wie je wil.

In het thema Take on Power worden films gepresenteerd over ongelijke machtsverhoudingen. Bij het Movies that Matter Festival van 2024 komt voor het eerst het nieuwe thema Take on Freedom voor. Dit thema bevat films over de onweerstaanbare drang naar vrijheid en het werk dat ervoor moet worden verzet. Het Movies that Matter Festival 2024 wordt mede mogelijk gemaakt door hoofdpartners Nationale Postcode Loterij en gemeente Den Haag. De belangrijkste mediapartners zijn Dagblad Trouw, de NPO en omroep HUMAN.

Bekijk hierboven de officiële trailer van het Movies that Matter Festival van 2024.

Over Four Daughters (2023)

Four Daughters is een documentairefilm uit 2023. De film bevat een speeltijd van 110 minuten en de film is geregisseerd door Kaouther Ben Hania. De originele titel van de film is Les Filles d’OlfaFour Daughters is een bijzondere filmproductie waar Frankrijk, Tunesië, Duitsland en Saudi-Arabië samen aan hebben gewerkt. De productiebedrijven die meewerkten aan de film zijn onder andere Tanit FilmsCinetelefilmsTwenty TwentyRed Sea en ZDF/ARTE. De film heeft een speeltijd van 108 minuten. Four Daughters werd genomineerd voor de Oscar voor beste documentaire.

De documentaire volgt Olfa, een Tunesische vrouw en moeder van vier dochters. Op een dag verdwijnen haar twee oudste dochters. Om hun afwezigheid op te vullen, nodigt filmmaker Kaouther Ben Hania professionele actrices uit. Samen met de actrices bedenkt ze een unieke filmervaring die de levensverhalen van Olfa en haar dochters zal onthullen. Four Daughters is een intieme reis van hoop, geweld en zusterschap geworden die de basis van onze samenlevingen in vraag zal stellen. Four Daughters wordt op 11 april 2024 door Cinéart uitgebracht in de Nederlandse bioscopen.

Bekijk hierboven de officiële trailer van Four Daughters (2023). De trailer bevat Nederlandse ondertiteling.

Over Green Border (2023)

Green Border is een dramafilm uit 2023. De film is ontstaan in een samenwerking tussen de landen Polen, Tsjechië, België en Frankrijk. Green Border is geregisseerd door Agnieszka Holland. De film heeft een speeltijd van 152 minuten. De cast van de film bestaat uit (o.a.) Maja Ostaszewska, Jalal Altawil en Behi Djanati Atai. In de verraderlijke bossen die de zogenaamde “green border” tussen Belarus en Polen vormen, belanden vluchtelingen die Europa via deze route proberen te bereiken.

Belarus probeert de EU te ondermijnen door deze grensoversteek te stimuleren, terwijl Polen weigert ze toe te laten. De vluchtelingen komen nu in een koud, moerassig niemandsland terecht, zonder eten en medische zorg. Als pionnen in een politiek spel worden de levens van de activistische Julia, grenswachter Jan en een Syrische familie met elkaar verweven. Green Border wordt op 18 april 2024 door September Film Distribution in de Nederlandse bioscopen uitgebracht.

Bekijk hierboven de officiële trailer van Green Border (2023). De trailer bevat Nederlandse ondertiteling.

Over Hesitation Wound (2023)

Hesitation Wound is een juridische dramafilm uit 2023. De film is geregisseerd door Selman Nacar. De film kwam tot stand in een samenwerking tussen de landen Turkije, Spanje, Roemenië en Frankrijk. De film heeft een speeltijd van 84 minuten. De cast van Hesitation Wound bestaat uit (o.a.) Tülin Özen, Ogulcan Arman Uslu, Gulcin Kultur Sahin, Vedat Erincin en Okan Avcı.

Hesitation Wound beleeft zijn Nederlandse première op het Movies that Matter Festival van 2024. Het verhaal van Hesitation Wound gaat over de Turkse advocate Canan. Ze verdeelt haar tijd tussen ochtenden in de rechtbank en avonden aan het ziekbed van haar moeder. Op de dag van de strafzitting van een moordverdachte die ze verdedigt, moet Canan een morele keuze maken die het leven van haar moeder, de rechter en de verdachte beïnvloedt.

Bekijk hierboven de officiële trailer van Hesitation Wound (2023). De trailer bevat Engelse ondertiteling.

Over I Shall Not Hate (2024)

I Shall Not Hate is een Frans-Canadese documentairefilm uit 2024. De film is geregisseerd door Tal Barda. De film beleeft zijn Nederlandse première tijdens het Movies that Matter Festival van 2024. I Shall Not Hate heeft een speeltijd van 95 minuten. De documentaire laat zien hoe de missie van tolerantie en vergeving van een Palestijnse dokter op de proef wordt gesteld wanneer hij zijn drie dochters verliest. De documentaire laat een filmpubliek kennismaken met bestsellerauteur Izzeldin Abuelaish. Hij komt uit Gaza en werd genomineerd voor een Nobelprijs. Toch is zijn grootste tegenstander de haat zelf is.

Movies that Matter Festival van 2024 | Festival Preview | Programma Camera Justitia
Bron: Movies that Matter Festival, Movies that Matter Festival van 2024 en Movies that Matter.

Over KIX (2024)

KIX is een documentairefilm uit 2024. De film is geregisseerd door Bálint Révész en Dávid Mikulán. De film is ontstaan in een samenwerking tussen de landen Hongarije, Frankrijk en Kroatië. KIX beleeft zijn Nederlandse première op het Movies that Matter Festival van 2024. De film heeft een speeltijd van 92 minuten. Filmmakers Révész en Mikulán volgen tien jaar lang straatjongen Sanyi uit Boedapest. KIX toont hoe hij opgroeit vanaf zijn achtste tot achttiende jaar. De film eindigt met een tragische ontknoping die ook de makers niet hadden kunnen voorspellen.

Movies that Matter Festival van 2024 | Festival Preview | Programma Camera Justitia
Bron: Movies that Matter Festival, Movies that Matter Festival van 2024 en Movies that Matter.

Over The Mother of All Lies (2023)

The Mother of All Lies is een documentairefilm uit 2023. De film is geregisseerd door Asmae El Moudir. De film is ontstaan in een samenwerking tussen de landen Marokko, Egypte, Saoedi-Arabië en Qatar. De film heeft een speeltijd van 96 minuten. De jonge Marokkaanse filmmaker Asmae El Moudir duikt in het verleden van haar familie. In een miniatuurversie van Casablanca helpen haar familie en vrienden haar de verontrustende leugens uit haar kindertijd te ontrafelen. The Mother of All Lies wordt op 16 mei 2024 door Vedette uitgebracht in de Nederlandse bioscopen.

Movies that Matter Festival van 2024 | Festival Preview | Programma Camera Justitia
Bron: Filmdepot.nl, Vedette, Insight Films, Movies that Matter, Movies that Matter Festival, Movies that Matter Festival van 2024 en Red Sea Film Festival Foundation.

Over One Bullet (2024)

One Bullet is een documentairefilm uit 2024. De film is geregisseerd door Carol Dysinger. De film is ontstaan in een samenwerking tussen de landen Denemarken, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten van Amerika. One Bullet beleeft zijn Nederlandse première op het Movies that Matter Festival van 2024. De film heeft een speeltijd van 93 minuten.

Een rouwende Afghaanse moeder en een Amerikaanse filmmaker zijn verbonden door een enkele dodelijke verdwaalde kogel. Er ontstaat een vriendschap te midden van Amerika’s langste oorlog. De documentaire stelt de vraag hoe we over sociale, culturele en religieuze verschillen vrede maken? Het antwoord zou zomaar kunnen zijn een kopje thee per keer.

Bekijk hierboven de officiële trailer van One Bullet (2024). De trailer bevat Engelse ondertiteling.

Over Soundtrack to a Coup d’Etat (2024)

Soundtrack to a Coup d’Etat is een documentairefilm uit 2024. De film is geregisseerd door Johan Grimonprez. De film is ontstaan door een samenwerking tussen de landen België, Frankrijk en Nederland. Soundtrack to a Coup d’Etat beleeft zijn Nederlandse première op het Movies that Matter Festival van 2024. De film heeft een speeltijd van 150 minuten. De documentaire laat zien hoe Patrice Lumumba in 1960 de eerste premier van het pas onafhankelijke Congo werd.

De documentaire laat ook zien hoe hij het jaar daarop werd geëxecuteerd. Hij was de belichaming geworden van de groeiende pan-Afrikaanse beweging. Hiermee bedreigde hij de westerse hegemonie op het Afrikaanse continent. Tegen deze achtergrond werd jazzmuziek een politiek instrument. Soundtrack to a Coup d’Etat wordt binnenkort door Imagine Filmdistributie uitgebracht in de Nederlandse bioscopen.

Movies that Matter Festival van 2024 | Festival Preview | Programma Camera Justitia
Bron: Movies that Matter Festival, Movies that Matter Festival van 2024 en Movies that Matter.

Over They Shot the Piano Player (2023)

They Shot the Piano Player is een geanimeerde docudrama film uit 2023. De film is geregisseerd door Fernando Trueba en Javier Mariscal. De film kwam tot stand in een samenwerking tussen de landen Spanje, Frankrijk, Peru, Nederland en Portugal. They Shot the Piano Player heeft een speeltijd van 104 minuten.

De film laat de zoektocht naar de vergeten Braziliaanse bossanovapianst Francisco Tenório Jr. zien. Hij verdween in 1976 mysterieus tijdens een tournee. De film is een geanimeerde combinatie van de viering van de bossanova en het beklemmende verhaal van een militaire dictatuur. They Shot the Piano Player wordt op 18 april 2024 door Periscoop Film uitgebracht in de Nederlandse bioscopen.

Bekijk hierboven de officiële trailer van They Shot the Piano Player (2023). De trailer bevat Nederlandse ondertiteling.

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.