Mr. Jones (2019) – Film Recensie

Mr. Jones vertelt losjes het verhaal van Gareth Jones. Hij was een journalist uit Wales die in 1933 naar de Sovjet-Unie vertrok. Daar ontdekte hij een afschuwelijke waarheid. De Holodomor genocide (oftewel het doden via letterlijk uithongeren) vond plaats op het grondgebied van de Oekraïense Socialistische Sovjetrepubliek in de jaren 1932-1933. Het was een van de grootste nationale rampen in de moderne geschiedenis. van Oekraïne. Het aantal doden lag hoog in de miljoenen. Dit is de afschuwelijke waarheid die Mr. Jones onder ogen kwam te zien.

Dankzij Just Entertainment heb ik de mogelijkheid gekregen om Mr. Jones te kijken. De film is al vanaf 17 november 2020 te koop op Dvd. Mijn dank aan Just Entertainment voor deze samenwerking. Wil jij kans maken op een Dvd van Mr. Jones? Blijf mijn website dan goed in de gaten houden, want binnenkort verschijnt er een winactie van deze film op SebKijk.

Het is overduidelijk dat Mr. Jones een zwaar (historisch) beladen film is. De film ontving redelijk veel positieve recensies van critici. Daarnaast werd de film ook nog geselecteerd voor de Gouden Beer bij de 69ste editie van het Berlin International Film Festival. Echter ben ik een van de recensenten die niet zo enorm onder de indruk was van deze film. Mr. Jones is totaal geen slechte film, maar het voelt wel erg voorspelbaar en cliché aan. Hiermee bedoel ik niet te zeggen dat de waargebeurde evenementen voorspelbaar of niet verschrikkelijk waren. Integendeel! Dit had nooit mogen gebeuren.

Mr. Jones en Stereotyperende Bijrollen

Desalniettemin valt het op dat Mr. Jones als film vooral schijnt door het enorm sterke acteerwerk van James Norton. Hij is charismatisch en draagt de film in zijn eentje naar een hoger niveau. Ook de kleine maniertjes van zijn acteerwerk zijn zo indrukwekkend. Hierdoor geloof je als kijker oprecht dat je naar Gareth Jones kijkt. De andere ster die indruk opwekt is Vanessa Kirby. Haar ken je misschien van The Crown of de nieuwe film Pieces of a Woman. In Mr. Jones weet ze ook een sterke performance te leveren. Echter krijgt haar personage maar weinig te doen.

Haar rol wordt gereduceerd tot die van liefdespartner. Ze krijgt de typische rol van de romantische sidekick die velen andere vrouwen in verfilmde waargebeurde verhalen ook krijgen. Dit is uiterst zonde, want Vanessa Kirby weet met haar acteerkunsten de kijker te ontroeren. De andere grote acteur die in deze film speelt is Peter Sarsgaard. Zijn rol is ook nogal cliché. Hij is de schurk van dit verhaal en speelt Walter Duranty. Alleen krijgen we maar weinig te weten over zijn motieven en zijn dromen. Hij zegt te geloven in de toekomst van de Sovjet-Unie.

Maar waarom hij als Brit gelooft in deze communistische eenheid, wordt nooit duidelijk onderbouwd. Als kijker moet je er maar van uitgaan dat hij hierin gelooft, omdat hij een overloper en de schurk van het verhaal is. De bij-personages zijn eigenlijk allemaal sterk onderontwikkeld en dit zorgt voor veel voorspelbaarheid en minder spanning. Voor een biografische thriller is dit echt zonde te noemen. Op het biografische vlak weet het verhaal tenminste nog wel het verhaal van Gareth Jones goed te vertellen. Qua spanning valt deze thriller volledig uit elkaar vanaf de tweede akte.

Mr. Jones 2019
Bron: ScreenWEEK

Mr. Jones is eerder één Biografische Drama

Wat je als kijker te zien zult krijgen is uiterst shockerend, maar dit heeft niks met het thriller-genre te maken. Het past veel beter bij het genre drama. Het is verschrikkelijk om te zien hoe deze mensen lijden door deze genocide, maar er zit niks qua het genre thriller aan verbonden. Mr. Jones is vanaf de tweede akte meer een biografische drama dan een biografische thriller. Het probleem hiervan is dat het hierdoor zijn meest interessante aspecten kwijtraakt. De film had een mooi tempo waarin het zijn onderwerpen oppakte in eerste akte. De onderwerpen van de film mogen dan misschien cliché of voorspelbaar verteld zijn, maar het was tenminste nog intrigerend. Vanaf de tweede akte valt dit allemaal weg.

Dit komt doordat de film volledig de focus probeert te leggen op het shockerende. Alleen na meer dan een half uur, zul je alles al gezien hebben wat je kan shockeren aan deze genocide. Nogmaals – dit komt niet doordat er niks ernstigs gebeurt is. Dit komt door de manier waarop dit gebeurt. Het is erg repetitief om het hoofdpersonage rond te zien lopen en vol afschuw om zich heen te zien kijken. Er gebeurt in principe niks in deze twee akte, behalve de ontdekking van de genocide. Dit is zeker een grote ontdekking, maar je moet ruim een half uur wachten voordat er iets met deze ontdekking gedaan zal worden.

Mr. Jones 2019
Bron: Just Entertainment.

Misgelopen en Gebruikte Potentie

Het klinkt misschien nu alsof ik Mr. Jones helemaal geen goede film vind, maar dat is niet het geval. De film is zeker goed, maar het had ook veel beter kunnen zijn. Als kijker zul je de potentie van de film opmerken en hopen op meer. Neem bijvoorbeeld het feit dat George Orwell en zijn boek Animal Farm een belangrijk thema spelen in deze film. Dit is uiterst geniaal en bijzonder om te mogen meemaken. Ook het gebruik van kleur is sterk. Zo wordt er vooral gebruik gemaakt van de kleuren grijs en rood. Dit symboliseert de somberheid en uitzichtloosheid van de Sovjet-Unie. Het kleurgebruik is vaak wel erg eentonig, maar de filmmakers slagen erin om de potentie hiervan te benutten.

Een ander groot pluspunt is de speeltijd van de film. Dit waargebeurd verhaal is niet al te lang met een speeltijd van onder twee uur. Dit is erg fijn voor een film die redelijk voorspelbaar is. Hierdoor hoef je niet langer toe te kijken naar scènes, waarvan je al weet hoe die gaan verlopen. De film vertelt zijn verhaal in een juiste speeltijd.

Mr. Jones 2019
Bron: Just Entertainment.

Conclusie

Mr. Jones is een film waarvan op sommige vlakken veel potentie ongebruikt is achtergelaten. Zo worden de motieven van personages niet echt duidelijk onderbouwd en krijgen veel bijpersonages cliché-rollen toegewezen. Toch weet het acteerwerk van James Norton samen met andere technische aspecten de film nog goed te maken. Mr. Jones is zeker een aanrader voor mensen die zich willen verdiepen in de Holodomor genocide of houden van biografische drama-films.

Mr. Jones is nu te koop op Dvd.

Bekijk hier de officiële trailer van Mr. Jones.

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.