500 Must See Films – The Terminator (1984)

The Terminator (1984) Uitgelicht Afbeelding

Welkom tot de nieuwste column op Sebkijk. In de column “Seb Presenteert 500 Must See Films” ga ik op zoek naar 500 films die iedere mens in zijn leven gezien moet hebben. De meeste journalisten en filmmakers plaatsen direct een volledige lijst vol met films die je gezien moet hebben. 

Ik ga echter samen met mijn lezers op zoek naar films voor deze lijst. Vanaf het begin tot het einde kan men hier mij in volgen. Vandaag ga ik verder met mijn lijst. Vandaag is het de beurt aan de film “The Terminator” uit 1984.

Synopsis

Een cyborg moordenaar (genaamd; “The Terminator“) wordt terug de tijd in gestuurd naar het jaar 1984. De cyborg heeft de taak gekregen om de “onschuldige” Sarah Connor in dat jaar te doden. Echter is er ook één man uit de toekomst teruggestuurd naar dit jaar. Zijn doel is om Sarah te beschermen tegen de Terminator.

Making of “The Terminator”

Bij sommige filmmakers begint het maken van een film altijd met een droom. Bij James Cameron – de regisseur van The Terminator – begon het echter met een nachtmerrie. Volgens Bill Wisher is James Cameron altijd al dol geweest op nachtmerries, omdat ze ongelofelijks sterke of gruwelijke beelden geven. In tegenstelling tot nachtmerries heeft Cameron maar niks met (gewone) dromen en vind hij ze zelfs tijdsverspilling.

Toen James Cameron in Rome was voor de post-productie van Piranha II had hij een koortsige nachtmerrie, waarbij hij een visioen-achtige beeld kreeg. Hij had een nachtmerrie gehad over The Terminator die uit het vuur omhoog kwam. Deze Terminator was een robot – die eerst er nog uitzag als een cyborg met mensenlijk vlees. James Cameron merkte al snel op dat dit beeld ongelofelijk sterk materiaal voor een film zou kunnen zijn.

Als gevolg van deze nachtmerrie probeerde hij nu een verhaal te gaan schrijven dat zo onweerstaanbaar was, dat iedereen zou willen dat hij die film zou gaan regisseren. Dus The Terminator is eigenlijk ontstaan uit een beeld. Als dat niet de magie van film weergeeft, dan weet ik het ook niet meer. James Cameron en Gale Anne Hurd (Aliens) besloten samen de film te gaan maken. James zou de film gaan regisseren en Gale zou de film gaan produceren.

Echter werden ze door elke grote filmstudio afgewezen. Gelukkig hadden ze nog een connectie met Orion Pictures. De connectie was dol op het script en dus kon de film alsnog gemaakt gaan worden. Als we aan The Terminator denken, zien we eigenlijk niemand anders dan Arnold Schwarzenegger (Predator) voor ons. Grappig genoeg was hij toch niet de eerste keuze van James Cameron voor deze rol.

The Terminator (1984) Afbeelding 2
Hard aan het werk met een Terminator-“dummy“. Bron: izismile.com & Orion Pictures.

De eerste keuze van James Cameron voor de rol van The Terminator was Lance Henriksen (Aliens). Zij hadden namelijk samen gewerkt aan de film Piranha II en James Cameron was op zoek naar een acteur die zich goed in een groep mensen kon invoegen. Een acteur die als Terminator nog steeds als een normaal mens over zou komen. Lance zag The Terminator zelf als een soort van “bidsprinkhaan” die zich goed kon invoegen tussen de menigte. Een “bidsprinkhaan” die als roofdier ook tegen grotere vijanden ingaat. Uiteindelijk zou Lance Henriksen de rol van een detective op zich nemen en wel te zien zijn in The Terminator. Maar echter niet in de titulaire rol.

Weet je wat nog komischer is? Dat er eerst aan Arnold Schwarzenegger gevraagd werd om de held in The Terminator te spelen. James Cameron vond het geweldig idee dat Arnold Schwarzenegger de held zou spelen. Maar toen Schwarzenegger het scenario las, vond hij dat het personage van The Terminator veel beter bij hem hoorde. Toen hij dit bij een lunch besprak met James Cameron, was de filmregisseur zelf ook helemaal weg van het idee!

Er was nog wel de vraag of het idee, van een “Terminator” die zich kan invoegen in grote menigtes, nog wel kon bestaan. Maar achteraf is het zeker weten de juiste keuze geweest om Schwarzenegger als The Terminator te casten. Door het uiterlijk en bouw van Schwarzenegger geloof je direct dat hij extreem gevaarlijk is, zonder dat je überhaupt weet dat hij een Terminator is.

The Terminator (1984) Afbeelding 1
Behind-the-Scenes Afbeelding van The Terminator (1984). Links is regisseur James Cameron te zien. Aan de rechterkant staat acteur Arnold Schwarzenegger als The Terminator. Bron: izismile.com & Orion Pictures.

Filosofie, Symboliek & Thematiek in “The Terminator”

Pas op! Dit stuk bevat SPOILERS voor The Terminator. Lees alleen verder als dit je niet uitmaakt!

Filmregisseur James Cameron nam in de jaren ’80 van de vorige eeuw een enorm risico door de traditie van gebruikelijke sci-fi films te breken. Rond die tijd speelde sci-fi films zich voornamelijk af in de dystopische toekomst of in de ruimte. Maar James Cameron liet de film afspelen in het heden (destijds) en in de toekomst. Na meer dan 35 jaar is The Terminator nog steeds van enorm belang in pop-culture en wordt de film nog veel besproken door fans en filmkenners.

De opening van The Terminator laat ons zien hoe het einde van de mensheid plaats vind door de dominantie van technologie. De mensheid lijkt geen kans te hebben door het reusachtige gevaar dat deze technologie is. Dit kan natuurlijk symbool hebben gestaan destijds voor het feit dat er steeds meer nieuwe ontwikkelingen op technologisch vlak voorbij kwamen. Daarnaast werden mensen daar ook steeds meer afhankelijk van.

In onze huidige tijd is hier ook nog steeds sprake van. Zeker nu we te maken hebben met een pandemie, kunnen we opmerken hoeveel we wel niet afhankelijk zijn van technologie om ons hierdoor heen te helpen. Dan heb ik het hierbij niet eens alleen over de technologische uitvindingen die ons kunnen helpen deze pandemie te bevechten. Maar ik heb het er ook over dat we niet eens een dag zonder goede beeldkwaliteit van bijvoorbeeld Netflix kunnen. We zijn zo afhankelijk geworden van technologie, dat het net zoals in The Terminator ons noodlot kan voorspellen.

In The Terminator kan de toekomst nog veranderd worden. Echter kan dit alleen door een strijd met de cyborg aan te gaan. Eindelijk ga ik het hebben over Linda Hamilton. Deze briljante actrice speelt Sarah Connor in The Terminator. Daarnaast speelt ze ook Sarah in Terminator 2: Judgement Day en Terminator: Dark Fate. Hamilton’s Sarah representeert de hoop voor de mensheid. Zij zal namelijk geboorte geven aan John Connor – wie de mensheid helpt terug te vechten tegen de machines in de toekomst.

The Terminator (1984) Afbeelding 6
Linda Hamilton (links) en Michael Biehn (rechts) op de set van The Terminator. Bron: Medium.com & Orion Pictures.

Sarah is de belichaming van de dagelijkse (normale) persoon. Haar leven is alledaags en kan zelfs ook een puinhoop genoemd worden op sommige vlakken. The Terminator wordt volgens sommige houterig gespeeld door Arnold Schwarzenegger, maar niet volgens mij. Ik ben een groot “Arnie”-fan en vind hem iconisch en geniaal in zijn rol als The Terminator. In deze film representeert The Terminator “letterlijk” de rol van de dood zelf. Zijn taak is om Sarah dood te maken om retroactief te voorkomen dat John Connor ooit geboren wordt.

The Terminator probeert door zijn menselijke uiterlijk zich in te voegen in de mensheid. Dit is gedaan op een manier, zodat hij makkelijker bij zijn doelwit kan komen en daarna kan toeslaan. Ook worden we geïntroduceerd aan Kyle Reese – die ook meesterlijk gespeeld wordt door Michael Biehn (Aliens) in deze film. Zijn taak is om Sarah te beschermen tegen The Terminator, zodat de toekomst kan blijven bestaan. Wat volgt is een kat-en-muis spel en een gevecht tussen het leven en de dood.

Sarah Connor heeft moeite om haar lot – als moeder van de toekomst – te accepteren, omdat ze hier niet om heeft gevraagd. Voor een groot gedeelte van de film wilt ze het liefst dat haar leven weer normaal zou kunnen worden.

“I didn’t ask for this honor! And I don’t WANT IT – ANY OF IT!”

Sarah Connor in the terminator (1984).

The Terminator werkt waarschijnlijk zo goed doordat regisseur James Cameron probeert ons in de schoenen van Sarah Connor te zetten. Het voelt alsof wij – het publiek – ook achterna gezeten worden door The Terminator. De film stelt de vraag of ons lot bepaalt wie we zijn? Als we dit lot dan accepteren gaan wij dan de storm van het leven in? Of worden we net als The Terminator? Gaan wij dan andere mensen, wie voor grootse dingen bestemd zijn, proberen tegen te houden?

The Terminator (1984) Afbeelding 7
Michael Biehn als Kyle Reese. Bron: Youtube & Orion Pictures.

Beste & Favoriete Scènes

Bij een film als The Terminator is het moeilijk om één allerbeste of één favoriete scène uit te kiezen. De film is namelijk zo goed! Van de geweldige wasteland van een opening tot de mysterieuze introductie van de Terminator en Kyle Reese. En van de shoot-out bij het politiebureau tot het einde van de film. Als ik echter een scène moet kiezen die het belangrijkste symbolisch en thematisch gezien is – dan het is de shoot-out scène in de nachtclub.

De symboliek en thematiek is zo sterk in deze scène. Zo geeft de naam van de club (Tech Noir) weer dat de aankomende scène een mix van de genres film noir en science fiction zal gaan zijn. Daarnaast is het uiterlijk van de club zelf ook enorm interessant. Het ziet er namelijk uit als een metalen gevangenis. Dit kan weer symboliseren dat de mensheid – zonder dat ze het door hebben – zich al aan het overgeven is aan technologie. De Terminator is ook van metaal en technologie gemaakt. Zie je het verband al?

Daarnaast is de scène – door het gebruik van kleur, visuele elementen, goede choreografie en actie – ook nog eens enorm spannend en intens. Als kijker weet je nog niet dat de Terminator een cyborg is en dit voegt ook toe aan de scène. Een meesterlijke scène uit een meesterlijke film.

The Terminator (1984) Afbeelding 3
The Terminator; zoals te zien in de actie-volle nachtclub scène. Bron: Youtube & Orion Pictures.

Revolutie-Meter

“Revolutie-Meter”? Seb; Waar heb jij het in godsnaam nu weer over? Goed dat je het vraagt. Voor mij betekent de revolutie-meter het idee hoe revolutionair een film destijds was. Was het genre-brekend? Maakt het slim gebruik van storytelling? Of deed het zelfs iets bijzonders met zijn budget? Dit soort vragen zal ik bespreken onder dit stukje. Grappig genoeg zijn al deze vragen van toepassing op de film “The Terminator“.

Zo was het budget van The Terminator een kleine 6,4 miljoen. Nu klinkt dat al als een heleboel geld. Maar geloof me – tegenwoordig zijn de budgetten voor dit soort films veel groter. Acteur Arnold Schwarzenegger was in die tijd al een redelijk bekende naam. Echter kreeg hij maar $75.000 betaald destijds. De film bracht meer dan 75 miljoen dollar op. The Terminator was dus een enorm succes. Zeker voor een film waar de studio’s allemaal “nee” tegen zeiden, en de leidinggevenden allemaal bang voor waren, is dit erg bijzonder.

Daarnaast is The Terminator misschien wat gedateerd qua visuele special effects, maar op gebied van modelbouw en praktische stop-motion effects was dit destijds revolutionair. Niet zo revolutionair als het gebruik van genres echter. Regisseur James Cameron nam namelijk een groot risico door een sci-fi film te maken die zich in het heden (destijds) afspeelde. Veel sci-fi films speelde die tijd zich namelijk of af in de ruimte of in de dystopsiche toekomst. Daarnaast voelt The Terminator als een actie-thriller met subelementen op het gebied van het mysterie en horror-genre. Qua gebruik van genres was The Terminator dus erg revolutionair.

The Terminator (1984) Afbeelding 4
The Terminator slaat toe! Bron: Youtube & Orion Pictures.

Ook het gebruik van storytelling en verhaalopbouw zijn erg bijzonder in de film. Zo is er een goede balans tussen het aantal scènes in de toekomst en het aantal scènes in het heden (1984). Zo zijn er niet teveel scènes in de toekomst, zodat nog voor de kijker als mysterieus en ver weg blijft aanvoelen. Veel actie films zijn tegenwoordig te veel gefocust op zinloze en eindeloze destructie. Maar James Cameron weet met zijn actie-film het publiek sensatie en plezier te geven.

Cameron maakt veel gebruik van terughoudenheid, zodat het publiek langzaam de tijd krijgt om een band en empathie op te bouwen met de personages op het scherm. Er is in principe niks met chaos en destructie op film. Alleen als deze chaos en destructie niet samenkomt met een goed verteld verhaal, dan kan de film slap of leeg aanvoelen. Natuurlijk blijf je dan kijken naar spektakel op het scherm – maar maakt het je uit als er iets gebeurd met de personages? Geef je dan om de personages? De kans is groot dat dat niet het geval is dan.

Dat is waarom deze scène uit The Terminator zo geweldig is. Je bouwt namelijk een “relatie” op met Sarah Connor. Je leert haar zo goed kennen dat wanneer Arnold Schwarzenegger een pistool op haar hoofd richt, je gespannen toekijkt naar het scherm. Dit is wat veel filmmakers niet doorhebben.

Je kunt het verhaal op een goed tempo vertellen om spanning op te bouwen, maar de spanning kan alleen opgebouwd worden als het publiek ook geeft om wat er op het scherm gebeurd. Empathie is meer belangrijk dan dat veel filmmakers doorhebben. Goede storytelling is als je kijker de kans geeft om empathie te voelen voor de personages op het scherm.

The Terminator (1984) Afbeelding 5
Als dit maar goed afloopt. Bron: Youtube & Orion Pictures.

Recensie

The Terminator is een geweldige sci-fi en actie-thriller. Dit komt door de grote gedurfde visie die regisseur James Cameron voor ogen had. Zijn regie in deze film is zo legendarisch in mijn ogen. Wij missen oprecht visies als die van Cameron bij vele grote blockbusters tegenwoordig. Ook de cast is ongelofelijk sterk in hun rollen. Voornamelijk schijnen de drie hoofdpersonages op de voorgrond, maar ook kleinere rollen – zoals die van Lance Henriksen – zijn goed geacteerd.

Linda Hamilton is enorm goed in haar rol als Sarah Connor. Je groeit echt met haar mee op het scherm. Je gaat – net als haar – van alledaags persoon die bang is voor The Terminator, naar een complete badass die er klaar voor is om de toekomst te veranderen. Dit komt doordat je leert om haar te geven. De film neemt de tijd op een relatie tussen de personages op het scherm en de kijker op te bouwen. Ook Michael Biehn is geweldig in zijn rol. De chemie tussen deze twee personages voelt zo echt aan. Het komt zelfs echter aan dan de meeste romantische films!

Laten we het ook nog even hebben over Arnold Schwarzenegger als The Terminator. Oké, oké. Hij doet “letterlijk” niet veel in deze film qua acteren, maar wat hij doet als acteur is in mijn ogen nog steeds erg effectief. Het is zelfs zo actief dat The Terminator in mijn ogen één van de meest iconische filmfiguren aller tijden is geworden. Ook de stop-motion en andere praktische effecten vind ik ongelofelijk. Tuurlijk ze zien er gedateerd uit. Maar zodra je er gewend aan bent geraakt, kun je het alleen maar bewonderen.

Ook de mysterieuze elementen in de film vind ik heel erg goed gedaan. Voor een groot gedeelte aan het begin van de film weet je niet goed wat er gebeurd. Ze houden de mysterie van de moordenaar en Reese er goed in. En zodra je door hebt wat er allemaal te verliezen is, stijgt het spanningsniveau naar level 100! Oké – de elektrische special effects zijn wel echt HEEL erg gedateerd. Maar dat neemt niet weg dat dit een geweldige film is.

The Terminator (1984) Afbeelding 8
Arnold Schwarzenegger als The Terminator. Bron: Facebook & Orion Pictures.

Conclusie

Dit is mijn langst geschreven artikel tot nu toe en wat vond ik het tof om te schrijven zeg. The Terminator blijft een geweldige film en om daarover uitgebreid te kunnen “kletsen” sla ik niet snel over. De film is zelf een soort van legendarische pop-culture icon geworden. Zo goed en sterk is The Terminator. Ik kan nog veel vertellen ter conclusie, maar laat ik het hier maar bij houden. Als je The Terminator nog niet hebt gekeken – stop dan nu meteen met wat je doet en ga deze film kijken. Want dit is pas echt één Must See Film! P.S. The Terminator is nu gewoon te zien op Videoland! Hoe cool is dat wel niet?!

Bekijk hier de officiële trailer van The Terminator.
Sebastiaan Khouw
Volg Me Hier

Misschien is dit ook iets voor je!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.