Nederlands Film Festival van 2024 opent met dramafilm Witte flits

Het speelfilmdebuut van Laura HermanidesWitte flits – is de openingsfilm van de 44e editie van het Nederlands Film Festival (NFF). Hermanides schreef samen met Roelof Jan Minneboo het scenario van de film. De cast van de film bestaat uit o.a. Renée Soutendijk, Raymond Thiry, Sanne den Hartogh en Manoushka Zeegelaar Breeveld. Family Affair Films is de producent van de film. Witte flits werd gerealiseerd met de steun van het Nederlands Filmfonds, Amsterdams Fonds voor de Kunst en Stichting Stimuleringsfonds Rouw.

Over Witte flits (2024)

Witte flits is gebaseerd op een waargebeurd verhaal waarin een 40-jarige man, na ruim twintig jaar psychisch lijden, toestemming krijgt voor euthanasie. Zijn ouders steunen hem in de complexe weg naar een waardige dood. Regisseur Laura Hermanides had het volgende te zeggen over de film: “In 2013 werd ik diep geraakt door het verhaal van twee ouders die hun zoon liefdevol hadden gesteund in zijn strijd om euthanasie wegens ondraaglijk psychisch lijden.”

Ook zei Hermanides: “Terwijl ze in hun omgeving stuitten op weerstand en onbegrip, zag ik mensen die het grootst mogelijke offer brachten door de doodswens van hun zoon te accepteren en hem in alle liefde te steunen in zijn complexe weg naar een waardige dood. Ik ben vereerd dat Witte flits als openingsfilm van het Nederlands Film Festival mag bijdragen aan het open gesprek rondom dit thema.”

NFF-Algemeen Directeur-bestuurder Silvia van der Heiden zei het volgende over Witte flits: “De film Witte flits draagt op een warme en respectvolle wijze bij aan het complexe debat over euthanasie en psychische zorg in Nederland. Juist tijdens het festival brengen we mensen bij elkaar om aan de hand van films maatschappelijke problemen en ontwikkelingen te bespreken. Het verheugt ons dan ook om met Witte flits het festival te openen.”

De cast zal aanwezig zijn op de openingsavond het Nederlands Film Festival van 2024 op vrijdagavond 20 september in Stadsschouwburg Utrecht. Witte flits is op deze avond te zien in de vele filmtheaters door het hele land. De kaartverkoop van de eerste selectie van het programma van het Nederlands Film Festival van 2024 start op 13 juni via hun website. Gusto Entertainment brengt als distributeur Witte flits vanaf 26 september 2024 uit in de Nederlandse bioscopen en filmtheaters.

Over het Nederlands Film Festival van 2024

Het Nederlands Film Festival van 2024 vindt plaats in Utrecht en door het hele land van vrijdag 20 september tot en met vrijdag 27 september. Elk jaar vindt het Nederlands Film Festival, aan het begin van het najaar, plaats. Het Nederlands Film Festival staat ook bekend onder zijn afkorting NFF. Voor anderhalve week is Utrecht de filmhoofdstad van Nederland, waar de nieuwste speelfilms, animaties, documentaires, series, korte films, VR-producties en evenementen worden gepresenteerd voor mensen van alle leeftijden.

Tijdens het Nederlands Film Festival van 2024 kun je ook filmmakers ontmoeten en met hun in gesprek gaan. Het Nederlands Film Festival begon als een bescheiden festival in 1981. Echter is het NFF in zijn omvang, bereik en impact uitgegroeid tot het gezichtsbepalende festival van de Nederlandse film en beeldcultuur. Behalve het filmfestival zelf is het NFF gedurende het hele jaar bezig met het opzetten van activiteiten en evenementen voor een divers publiek.

Nederlands Film Festival van 2024 opent met dramafilm Witte flits
Bron: Nederlands Film Festival.

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.