Nederlands Silent Film Festival 2022 | Filmfestival Preview

Met de start van het nieuwe jaar kunnen we ook weer leuke filmfestivals verwachten. Een van de eerste is het Nederlands Silent Film Festival (ook wel bekend als het NSFF). Het Nederlands Silent Film Festival is het grootste filmfestival van Nederland voor de stille film. Het filmfestival vindt jaarlijks in januari plaats in Parktheater Eindhoven en Pand P. Daarnaast zet het Nederlands Silent Film Festival zich door het jaar heen, in om dit filmisch erfgoed toegankelijk te maken via filmvertoningen, lezingen, leerzame projecten en workshops.

Het filmfestival wil namelijk de creativiteit en vernieuwing van de allereerste films vieren. Net als vorig jaar kun je ook dit jaar het Nederlands Silent film Festival online bijwonen. Van 13 januari 2022 tot en met 16 januari 2022 livestreamt het filmfestival iedere avond een programma. De vier programma’s beginnen iedere avond om 20.30 u en zijn voor € 10 alle vier te bekijken. Wil je meer te weten komen over het programma van dit jaar? Of wil je lezen wat de missie van het Nederlands Silent Film Festival is? Lees dan snel dit artikel verder!

Programma van het Nederlands Silent Film Festival

Op donderdag 13 januari zal om 20:30 uur de film Blood and Sand te zien zijn. De kaskraker uit 1922 is het bewonderen waard vanwege het bijzondere montagewerk door Dorothy Arzner. Daarnaast zette het Rudolph Valentino op de kaart. In deze film speelt hij Juan Gallardo, een arme jongen die uitgroeit tot beroemd stierenvechter. Hij begint stiekem een hartstochtelijke affaire met een rijke vrouw, en dat terwijl hij getrouwd is met zijn jeugdliefde. Wanneer Juan deze affaire wil beëindigen vertelt de maîtresse zijn vrouw over hun relatie. Hierdoor raakt hij steeds dieper in de put en wordt hij steeds roekelozer in de arena.

Op vrijdag 14 januari zal om 20:30 uur de film L’invitation au voyage te zien zijn. De film is geregisseerd door Germaine Dulac. Dit is een van de belangrijkste vrouwelijke filmmakers uit de vroege Europese filmgeschiedenis. Daarnaast speelde ze een belangrijke rol in het surrealisme en de Franse avant-garde. L’invitation au voyage vertelt een kort verhaal over een vrouw die verlangt naar een nieuwe start, maar tegelijkertijd weet dat dit niet kan.

Door de zeggingskracht van de expressieve beelden en de innovatieve montage komt dit verhaal tot leven. Ook zal de film La Souriante Madame Beudet vertoond worden deze avond. De film wordt gezien als een van de eerste feministische films waarin tijdloze thema’s als huiselijk geweld aangepakt worden.

Op zaterdag 15 januari zal om 14:30 uur de film Two Little Rangers te zien zijn. In deze korte film staan de krachtige vrouwen van zowel op als van achter het scherm centraal. De film is geregisseerd door Alice Guy-Blaché. Dit programmaonderdeel wordt voorafgegaan door een Engels gesprek over het recent verschenen boek Mooi zijn & Zwijgen. De machtige vrouwen van de Amerikaanse stille film. Dit boek is geschreven door Anke Brouwers. Kate Saccone van Women Film Pioneers Project gaat in gesprek met de auteur.

Op zaterdag 15 januari zullen vanaf 20:30 uur de films Grafin Küchenfee, en The Floor Below vertoont worden. Het programma van deze avond staat in het teken van twee sterke figuren van de vroege film, namelijk Henny Porten en Mabel Normand. Dit zijn twee grote actrices die niet alleen voor de camera, maar ook achter de schermen actief waren in de filmwereld. Zo produceerden ze ook hun eigen films.

Henny Porten was de eerste Duitse filmdiva en haar naam is direct verbonden met het ontstaan van de Duitse cinema. In de comedy Grafin Küchenfee uit 1918 speelt ze een dubbele rol. Ze speelt namelijk Karolina Blom, een keukenmeid, maar ook speelt ze de Gravin. De koning van het land komt langs bij de Graaf, om de Gravin te ontmoeten. Echter besluit de Gravin er van door te gaan met haar 3 aanbidders. Karolina doet zich nu voor als de Gravin en het overige personeel nemen de rol van aristocraten op zich als de koning langs komt. Ondertussen wordt de Gravin gearresteerd en doet zich voor als haar keukenmeid Karolina.

Mabel Normand was filmschrijver, producer en actrice. Ze wordt regelmatig gezien als de vrouwelijke Chaplin. Zo heeft ze meerdere films samen met Charlie Chaplin gemaakt. The Floor Below uit 1918 is een romantische comedy. Normand speelt Mabel ‘Beppie’, een lieve jonge vrouw die wordt ontslagen voor nalatigheid. Ze krijgt echter de kans haar baan terug te krijgen als ze undercover wordt ingezet om een lastige criminele zaak op te lossen.

Op zaterdag 16 januari zal om 20:30 uur de film Love and the Devil te zien zijn. De film gaat over een beroemde Venetiaanse operazangeres die trouwt met een rijke, maar jaloerse man. Nadat ze mee naar Londen verhuisd, begint ze de opera en alle aandacht te missen. Eenmaal terug in Venetië dient een oude minnaar zich aan en dringt hij zich op aan haar. Love and the Devil is een film vol verleiding, passie en jaloezie, met een spanningsboog die tot het einde toe wordt vastgehouden.

Voordat het Verenigd Koninkrijk de BAFTA Award of Outstanding British Film begon uit te reiken, brachten ze deze prijs uit onder de naam Alexander Korda Award for best British Film. De prijs wordt nog steeds uitgereikt ter ere van Alexander Korda. Hij is de regisseur van Love and the Devil. Zijn vrouw Maria speelt de hoofdrol in deze film. Echter was dit de laatste stille film waar ze in speelde, want haar carrière eindige toen de geluidsfilm opkwam. Haar zware Hongaarse accent maakte haar ongeschikt voor Hollywood.

Nederlands Silent Film Festival 2022
Bron: Nederlands Silent Film Festival.

Missie van het Nederlands Silent Film Festival

De stille films zijn begonnen als volksvermaak voor op carnavals en kermissen, maar al snel groeide het uit tot een ware kunstvorm. Dit werd een medium waarbij volledige verhalen werden verteld met alleen maar beelden, mime en (on-)regelmatige tussentitels. Er ontstonden allerlei soorten films. Van hilarische komedies, tot gruwelijke horrorfilms. En van de grootste avonturenverhalen tot de hartverscheurendste drama’s.

Echter is de stille film (ook wel bekend als de silent film) nooit stil geweest. De films werden vanaf het begin al muzikaal begeleid. Dit gebeurde niet alleen met een pianist of een kleine band, maar ook met volledige symfonieorkesten. De combinatie van beeld met live muziek maakt volgens het Nederlands Silent Film Festival de stille film vele malen levendiger dan de huidige geluidsfilm.

Daarom zet het Nederlands Silent Film Festival zich in om de stille film in leven te houden en zijn bekendheid te vergroten. Het filmfestival wil nieuwe generaties laten zien en beleven dat de silent film geen primitieve voorloper van de hedendaagse bioscoopfilm is, maar juist een opzichzelfstaande, en unieke kunstvorm. Het Nederlands Silent Film Festival is uitgegroeid tot een plek waar liefhebbers kunnen genieten, en nieuwkomers kennis kunnen maken met deze geliefde stille films.

Tijdens het jaarlijks terugkerende festival programmeren ze een zo gevarieerd mogelijk aanbod. Er is ruimte voor beide grote producties, als onbekendere pareltjes. Zo is een van de vaste programmaonderdelen De Keuze van de Curator. De Curator Stille Film van het EYE Filminstituut krijgt ieder jaar een plek in het schema om een belangrijke, maar niet zo bekende film in het programma te stoppen. En ook aan Nederlandse stille films van Nederlandse wordt aandacht besteed.

Daarnaast is er ruimte voor actualiteit. Zo worden er nog geregeld films herontdekt in (particuliere) archieven. Er kunnen verloren gewaande scènes of complete films terug gevonden worden. Vele musea en andere instellingen over de hele wereld houden zich namelijk bezig met het restaureren van oude stille films. Het Nederlands Silent Film Festival organiseert en steunt door het jaar heen ook andere stille film vertoningen. Dit doen ze naast het festival. Op hun website en socialemediakanalen worden geïnteresseerden op de hoogte gehouden van alle plannen. Ook kun je je aanmelden voor een nieuwsbrief van het filmfestival.

Nederlands Silent Film Festival 2022
Bron: Nederlands Silent Film Festival 2022.

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.