Neem Me Mee (2023) – Film Recensie

Neem Me Mee is een meeslepende Nederlandse komediefilm waarin een groep bejaarden, onder begeleiding van een jonge reisleider, de show stelen. De film bevat een grootse sterrencast die allemaal interessante en sterk onderbouwde personages spelen. Neem Me Mee is geen film waarin bepaalde groepspersonages minder ontwikkeling krijgen dan anderen. Doordat alle personages evenveel aandacht krijgen om onderbouwd te worden, oogt het filmverhaal levendig.

De interacties tussen de personages zijn hilarisch en dynamisch doordat de cast met de tegenstrijdige persoonlijkheden heerlijk op elkaar inspelen. Het is jammer dat deze Nederlandse film minder excentrieke audiovisuele of technische aspecten bevat. Op wat intrigerend werk van de geluidsafdeling na, bevat Neem Me Mee geen bijzondere technische aspecten. Gelukkig bevat deze Nederlandse speelfilm wel een hartverwarmend verhaal vol krachtige acteerprestaties van enkele van Nederlands beste acteurs en actrices.

Over Neem Me Mee (2023)

Neem Me Mee is een Nederlandse komediefilm uit 2023. De film is geregisseerd door Will Koopman. Deze filmmaker regisseerde eerder al de films Gooische Vrouwen (2011) en April, May en June (2019). Daarnaast is ze ook de bedenker (en een van de regisseurs) van de bekende Nederlandse televisieserie Oogappels. Het scenario van Neem Me Mee is geschreven door Frank Houtappels en Anthony van Biervliet.

De film bevat een sterrencast met enkele van de meest gerenommeerde acteurs uit Nederland. De cast van Neem Me Mee bestaat uit (o.a.) Jeroen Krabbé, Renée Soutendijk, Olga Zuiderhoek, Kees Hulst, Helen Kamperveen, Geert de Jong en Minne Koole. De film bevat verder een titelsong van André van Duin. Neem Me Mee heeft een speeltijd van 104 minuten. In Neem Me Mee gaan zes 70-plussers, grotendeels onbekenden van elkaar, samen op vakantie naar Zuid-Frankrijk.

Nog voor hun busje de landsgrens passeert, is er al onenigheid. Niet alleen met elkaar, maar ook met de jonge reisleider Thijs die de organisatie zwaar onderschat heeft. Als de reis vordert en het gezelschap elkaar beter leert kennen, ontstaat er toch een onverwachte vriendschap tussen de reisgenoten. Dutch FilmWorks (DFW) bracht op 29 maart 2024 de film Neem Me Mee uit op Blu-ray en DVD. Mijn dank aan Dutch FilmWorks (DFW) voor het versturen van een recensie-exemplaar.

Bekijk hierboven de officiële trailer van Neem Me Mee (2023).

Recensie

Neem Me Mee is een ontroerende Nederlandse speelfilm waarin de verschillende (bij-)personages krachtig ontwikkeld en onderbouwd worden. De film heeft niet een duidelijk hoofdpersonage. Normaliter kan dit voor verwarring of problemen in een filmverhaal zorgen. Toch is dit niet het geval bij Neem Me Mee. De film profiteert juist van het feit dat de diverse personages allemaal evenveel tijd en ruimte in het verhaal krijgen.

Doordat de diverse personages allemaal voorzien zijn van een sterk karakter, met tegenstrijdige persoonlijkheden, weten de acteurs en actrices goed op elkaar in te spelen en hilarische situaties op te leveren. De cast levert geloofwaardig en sterk acteerwerk. De acteurs en actrices, die de bejaarden spelen, laten allemaal zien waarom ze enkele van de meest gerenommeerde Nederlandse sterren zijn. Zo laten deze acteurs en actrices goed de koppigheid en directheid van Nederlandse bejaarden zien.

Neem Me Mee (2023)
Bron: Filmdepot.nl, Dutch FilmWorks (DFW), NL Film, Dingie, Interstellar Pictures en Black Sheep Films.

Toch mag het acteerwerk van de jongere acteur Minne Koole zeker niet onderschat worden. Koole levert een belangrijke bijdrage en uitstekend acteerwerk af in Neem Me Mee. In de film laat de acteur op een subtiele en aangrijpende manier zien hoe zijn personage Thijs niets liever wil dan dat iedereen (met name zijn ex-vriendin) trots op hem is. Thijs maakt diverse plannen die ontstaan uit enthousiaste en goed bedoelde ideeën, maar nooit goed uitgedacht worden.

Als het ware schiet dit personage door in zijn plannen, waardoor hij de geliefden uit zijn omgeving (en vooral zichzelf) teleur blijft stellen. Koole laat in Neem Me Mee zien dat anderen pas echt trots op jezelf kunnen zijn, als je dat eerst op jezelf bent. Zijn personage Thijs maakt een duidelijke karakterontwikkeling mee waarin hij zelfverzekerder wordt en zijn verantwoordelijkheden als reisleider beter leert op te pakken. Koole’s personage is niet de enige die in Neem Me Mee zelfverzekerder leert te worden.

Neem Me Mee (2023)
Bron: Filmdepot.nl, Dutch FilmWorks (DFW), NL Film, Dingie, Interstellar Pictures en Black Sheep Films.

Ook Geert de Jongs personage Susanne maakt een krachtige karakterontwikkeling mee. Haar personage leert voor haar zelf op te komen, haar grenzen aan te geven en vooral van haarzelf te houden. Hierbij krijgt ze hulp van de groep waarmee ze op vakantie is. Vooral Helen Kamperveens personage Florri helpt De Jongs Susanne bij het opbouwen van een meer zelfverzekerde houding. De Jong levert de indrukwekkendste acteerprestatie in Neem Me Mee.

Haar gezichtsuitdrukkingen zitten vol lagen van emoties: van angst, verdriet en melancholie tot vastberadenheid, compassie, (zelf-)haat en nieuwsgierigheid. In Neem Me Mee worden verschillende sociaal-maatschappelijke onderwerpen onder bejaarden op een luchtige manier besproken. Het filmverhaal laat zien hoe bejaarden al decennialang kunnen zijn weggelopen van hun passies of roeping door heftige situaties en gebeurtenissen uit het verleden. Een krachtig voorbeeld hiervan wordt weergegeven bij het personage van Kamperveen.

Neem Me Mee (2023)
Bron: Filmdepot.nl, Dutch FilmWorks (DFW), NL Film, Dingie, Interstellar Pictures en Black Sheep Films.

Florri ontwijkt haar passie voor pianospelen en muziek maken, doordat haar roeping in het verleden abrupt tot een einde kwam. Ook bespreekt het filmverhaal hoe lastig eenzaamheid en giftige relaties voor ouderen kunnen zijn. Toch laat de film zien dat niemand te oud is om van deze vastgeroeste situaties los te breken. Bovendien komen liefde, sensualiteit, seksualiteit en vriendschap onder bejaarden op een warme en humoristische manier ter sprake.

Het belang van vriendschap op een oudere leeftijd is het belangrijkste onderwerp dat de film weet te belichten. Neem Me Mee weet een warm (feelgood) gevoel van een groepsvakantie vol nieuwe vrienden op te brengen. Hierbij laat regisseur Will Koopman samen met scenarioschrijvers Frank Houtappels en Anthony van Biervliet zien dat niemand te oud is om nieuwe vrienden of levensherinneringen te maken. Zo laat Koopman ook zien dat zelfs bejaarden zich, op hun leeftijd, nog kunnen gedragen als kleine kinderen.

Ze slaan elkaar, mokken omdat ze geen excuses krijgen en springen, voor zo ver mogelijk, op en neer uit opwinding om auto te gaan rijden. Ondanks een hartverwarmend en ontroerend filmverhaal vol uitstekende acteerprestaties, valt Neem Me Mee op een technisch vlak wat tegen. De film heeft maar weinig memorabele audiovisuele of technische aspecten. Dit is best zonde voor een film met zo’n sterk thematisch verhaal.

Neem Me Mee (2023)
Bron: Filmdepot.nl, Dutch FilmWorks (DFW), NL Film, Dingie, Interstellar Pictures en Black Sheep Films.

Conclusie

Neem Me Mee is een hilarische en ontroerende film vol herkenbare momenten voor Nederlanders van (bijna) alle leeftijden. In Neem Me Mee zien we meerdere personages met botsende persoonlijkheden samen op reis gaan. Het onderlinge gekibbel van de bejaarden, die steeds dichter tot elkaar groeien, is zowel vermakelijk als hartverwarmend om te aanschouwen. Het is duidelijk te zien dat Koopman de regisseur is van Neem Me Mee. De regisseur werkte eerder al aan de serie Oogappels.

Een briljante serie waarin de bejaarden voor de start van de afleveringen de bijhorende diverse thema’s bespreken. In Neem Me Mee worden de bejaarden niet aan de zijlijn gehouden, maar krijgen ze juist de kans om de show te stelen. Koopman laat samen met de scenarioschrijvers Frank Houtappels en Anthony van Biervliet zien dat bejaarden ook mensen vol levenslust en dromen zijn.

Hierbij weten de regisseur en scenarioschrijvers het jongere personage Thijs, die bovendien briljant gepresenteerd wordt door Minne Koole, nog steeds een duidelijke en krachtige karakterontwikkeling te geven. Ondanks een krachtig verhaal vol emotionele momenten en bijzondere thema’s, oogt Neem Me Mee als een typerende Nederlandse film.

De film bevat bijna geen uitzonderlijke technische aspecten die het verhaal op een audiovisueel vlak weten te verrijken. Ondanks dit gemis, blijft Neem Me Mee een van de beste Nederlandse (feelgood) komediefilms van de afgelopen jaren. Koopman laat opnieuw zien dat ze een van de beste hedendaagse Nederlandse film- en seriemakers is. Neem Me Mee is nu te koop op Blu-ray en DVD op (o.a.) Bol.com. Daarnaast is de film te huur en te koop op Pathé Thuis in Nederland.

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.