Filmnieuws – Nieuw seizoen De kijk van Koolhoven

Het is bijna zover! Na lang wachten kunnen we eindelijk vanaf deze vrijdag, oftewel 21 februari 2020, kijken naar het tweede seizoen van De kijk van Koolhoven. Vandaag bespreken we in dit artikel alles wat je moet weten over dit nieuwe seizoen van De kijk van Koolhoven.

Handige Informatie

Filmmaker Martin Koolhoven (Brimstone & Oorlogswinter) is terug met een nieuw seizoen van De kijk van Koolhoven dat te zien zal zijn vanaf 21 februari op NPO 3 om 20:25. In zes afleveringen bespreekt hij zijn favoriete films. Martin Koolhoven zal remakes en sequels bespreken, maar ook de beste misdaadfilms uit Europa. Daarnaast werpt hij ook nog een blik op buitenaardse wezens in speelfilms en gaat hij het hebben over American Gangsters. Tot slot bespreekt hij ook nog tijdreisfilms.

Deze zes nieuwe afleveringen van De kijk van Koolhoven worden vanaf 20 februari, een dag voor de uitzending, als sneakpreview vertoond in het Eye Filmmuseum in Amsterdam. Filmmaker Martin Koolhoven is bij deze vertoningen aanwezig en na afloop van elke aflevering wordt een film vertoond die aansluit bij de uitzending.

De kijk van Koolhoven Afbeelding 1
Martin Koolhoven is er zo te zien helemaal klaar voor! Zijn jullie dat ook?

Over Aflevering 1 – Sequels & Remakes

Eigenlijk is het helemaal niet gek dat de eerste aflevering van dit nieuwe seizoen gaat over remakes, sequels en prequels. Dit nieuwe seizoen is namelijk zelf ook een vervolg op het eerste seizoen. Er is genoeg reden om te klagen, want originele speelfilms worden steeds schaarser. Echter biedt het volgens filmmaker Martin Koolhoven ook nog mogelijkheden.

Voor deze aflevering zocht hij de meest geslaagde sequels, reboot, remakes en prequels uit: van Spider-Man: Into the Spider-Verse via Ben-Hur en Terminator 2: Judgment Day naar The Thing. Verder wordt er aan de hand van James Bond en Indiana Jones uitleg waarom de ene film zich beter voor een vervolg leent dan de andere. Deze aflevering zal uitgezonden worden op 21 februari.

Over Aflevering 2 – Eurocrime

De misdaadfilm gaat net als de horrorfilm in Europa net even verder dan elders. Martin Koolhoven behandeld voor deze aflevering onder minder La Haine uit Frankrijk, M uit Duitsland en Sexy Beast uit Engeland. Er zal extra aandacht vallen op Italië, want daar waren in de jaren zeventig veel misdaadfilms. Hierbij zal er connectie worden gelegd naar films als Death Wish, Dirty Harry en The French Connection. In dit nieuwe seizoen van De kijk van Koolhoven krijgen de meest krankzinnige achtervolgingen, en soms verrassend sterke scènes, de aandacht. De uitzending van deze tweede aflevering zal plaatsvinden op 28 februari.

Over Aflevering 3 – Aliens

Volgens Martin Koolhoven kunnen filmmakers met buitenaardse wezens hun fantasie de vrije loop geven. In Ridley Scott’s klassieker Alien gebeurde dit dan ook. In deze film werden de buitenaardse wezens vormgegeven door kunstenaar H.R. Giger. In het vaak verfilmde The Invasion of the Bodysnatchers zijn de aliens juist niet te onderscheiden van mensen.

Iets wat steeds terug komt is de ontmoeting met de mens, zoals bijvoorbeeld de ontmoeting in The Day the Earth Stood Still uit 1951. In dit tweede seizoen van De kijk van Koolhoven is onder meer te zien hoe regisseurs als Steven Spielberg (E.T.: the Extra-Terrestrial) en Tim Burton (Mars Attacks!) deze ontmoeting hebben aangepakt. De uitzending van deze derde aflevering zal plaatsvinden op 6 maart.

Over Aflevering 4 – American Gangsters 1

Één van de meest iconische figuren uit de Amerikaanse cinema is natuurlijk de “gangster”. Begin jaren negentig kregen deze gangsterfilms weer een enorme boost door de debuut-film van Quentin Tarantino, getiteld; Reservoir Dogs. Martin Koolhoven laat, aan de hand van klassieke films in het genre, zien hoe het acteren is veranderd.

Van de klassieke opvatting van James Cagney (The Public Enemy), Humprey Bogart (The Maltese Falcon) en Edward G. Robinson (Little Caesar) naar de “method acting” van Marlon Brando (The Godfather), Al Pacino (The Godfather) en Robert De Niro (Goodfellas). De staalkaart van de “method acting” was natuurlijk het grandioze eerste deel van The Godfather. “Als die niet hebt gezien”, zegt Koolhoven, “dan praat ik niet meer met je.”  De uitzending van deze vierde aflevering zal plaatsvinden op 13 maart.

Over Aflevering 5 – American Gangsters 2

Een tweede aflevering over Amerikaanse gangsters moet niet als een verrassing komen. Er zijn namelijk zoveel goede gangsterfilms uit Amerika dat er makkelijk een tweede aflevering van gemaakt kon worden. Dit keer ligt de nadruk meer op de regisseurs die in de loop an de jaren zeventig en tachtig naam maakten. Denk hierbij aan Martin Scorsese (The Irishman) en Brian de Palma (Scarface).

Deze regisseurs waren zich bewust van de geschiedenis van cinema en dat zie je duidelijk terug in films als Goodfellas en The Untouchables. Met Miller’s Crossing van de Coen Brothers waagt een andere generatie zich weer aan de gangsterfilm. Op hun beurt citeren zij weer ruimhartig uit The Godfather. De uitzending van deze vijfde aflevering zal plaatsvinden op 20 maart.

Over Aflevering 6 – Tijdreizen

Er zijn veel tijdreisfilms die besproken zullen worden in dit nieuwe seizoen van De kijk van Koolhoven. Zo wordt The Time Machine uit 1960 (naar het gelijknamige verhaal van H.G. Wells) benoemd. Deze film is vooral benieuwd naar hoe de vooruitgang eruit zal zien. Echter in de beroemdste tijdreisfilm aller tijden, Back To The Future, gaat de hoofdpersoon terug in de tijd.

De vraag is dan altijd: kun je daarmee het heden veranderen of niet? Een andere tijdreisfilm die in dit seizoen aan bod zal komen is Ground Hog Day. Dit is een film waarin de hoofdpersoon een dag telkens opnieuw beleeft. Daarnaast zal Idiocracy ook besproken worden. Dat is een film waarin de wereldbevolking alsmaar dommer wordt. Ook legt Martin Koolhoven nog even uit hoe wetenschapper Stephen Hawking al heeft bewezen dat tijdreizen helemaal niet kan bestaan. Deze zesde – en tevens laatste – aflevering zal uitgezonden worden op 27 maart.

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.