Movies that Matter Festival van 2024 | Festival Preview | Programma Camera Justitia

Het Movies that Matter Festival van 2024 heeft voor het competitieprogramma Camera Justitia negen films geselecteerd. Bij dit competitieprogramma worden de relaties tussen global justice, internationaal recht en film in de schijnwerpers gezet. Samen met de Vrije Universiteit Amsterdam en het Asser Instituut presenteert het Movies that Matter Festival op donderdag 28 maart 2024 de Camera Justitia Dag. Deze dag bestaat uit drie onderdelen: het Global Justice Cinema Seminar, de Masterclass en de Camera Justitia Night. De jaarlijkse Camera Justitia Night richt zich op de vele aspecten en vormen van rechtvaardigheid. Daarnaast wordt de monumentale documentaire Soundtrack to a Coup d’Etat vertoont.

Photophobia opent het Movies that Matter Festival van 2024

Op vrijdag 22 maart opent Photophobia van filmmakers Ivan Ostrochovský en Pavol Pekarčík het Movies that Matter Festival van 2024. Pekarčík zal ook aanwezig zijn bij de opening van de 16e editie van het Movies that Matter Festival in Den Haag. Photophobia is een ontroerende docudrama die de oorlog in Oekraïne door de ogen van twee kinderen bekijkt. De avond wordt geopend door staatssecretaris voor Cultuur en Media Fleur Gräper-van Koolwijk. Daarna komt ook de jonge activist en voormalig VN Jongerenvertegenwoordiger Mensenrechten en Veiligheid Mert Kumru aan het woord. De presentatie van deze avond ligt in handen van programmamaker Bahram Sadeghi. Photophobia werd eerder al geselecteerd voor het Internationale Filmfestival van Venetië. Ook was de film de Slovaakse inzending voor de Oscars. Photophobia zal niet alleen in Den Haag te zien zijn, maar ook tijdens Movies that Matter On Tour in Amsterdam, Hilversum, Schiedam en Wageningen.

Christopher Nolans Oppenheimer is de grote winnaar bij de Oscars 2024

De winnaars van de Oscars 2024 zijn bekendgemaakt. De grote winnaar van de avond is Christopher Nolans biografische thriller en dramafilm Oppenheimer. De film won in totaal zeven prijzen. Met dertien nominaties was de film ook de grootste kanshebber van de Oscars 2024. De grootste concurrent van Oppenheimer was de absurde tragikomedie film Poor Things. Deze nieuwste film van regisseur Yorgos Lanthimos werd genomineerd voor elf Oscars. Poor Things won uiteindelijk vier Oscars.

Deze films zijn onderdeel van de Dutch Movies Matter-Competitie bij het Movies that Matter Festival van 2024

Op maandag 25 maart 2024 vindt de Dutch Movies Matter Night plaats. Op deze avond wordt de documentaire Als ik mijn ogen sluit: leven met de Japanse kampen van filmmaker Pieter van Huystee vertoont. Als ik mijn ogen sluit: leven met de Japanse kampen is onderdeel van de Dutch Movies Matter-Competitie: een programma waarin Nederlandse speelfilms en documentaires van makers met aangrijpende verhalen en urgente narratieven, van binnen en buiten Nederland, vertoond worden. In de Dutch Movies that Matter-Competitie zitten dit jaar negen documentaires. De Dutch Movies Matter-Competitie wordt mede mogelijk gemaakt door VEVAM: de auteursrechtenorganisatie voor regisseurs. De competitie is onderdeel van het Movies that Matter Festival. Het Movies that Matter Festival van 2024 vindt plaats van 22 maart tot en met 30 maart. Op woensdag 27 maart vindt de Award Night van het Movies that Matter Festival van 2024 plaats. Tijdens deze avond wordt de Dutch Movies Matter Award en 5000 euro aan prijzengeld uitgereikt aan de regisseur van de winnende film.

Kijktips | Canal+ in maart 2024

In maart 2024 zullen er weer verschillende bijzondere films en series op Canal+ in Nederland uitgebracht worden. Maar welke films en series zijn het in maart 2024 nu echt waard om op de streamingdienst te kijken? In dit artikel geef ik enkele persoonlijke kijktips voor de films en series die het streamen op Canal+ in maart 2024 waard zijn.

Kijktips | Bioscoopfilms in maart 2024

In maart 2024 zullen er weer bijzondere bioscoopfilms in Nederland uitgebracht worden. Zo komen er weer meerdere informatieve documentaires uit. De nieuwste film van Ava DuVernay – die je kunt kennen voor het regisseren van de film Selma – brengt de docufictie film Origin uit. Er zijn daarnaast nog veel meer documentaire en natuurfilms die in maart 2024 in de Nederlandse bioscopen uitgebracht worden. Van de Noorse film Songs of the Earth tot de Nederlandse film Vogels Kun Je Niet Melken en de Mexicaanse film El Eco. Ook brengt The Walt Disney Company Benelux de Nederlandse versie van de Pixar film Luca uit in de bioscoop. Maar welke films zijn het in maart 2024 nu echt waard om in de bioscoop te kijken? In dit artikel geef ik persoonlijke kijktips voor bioscoopfilms die in maart 2024 in de Nederlandse bioscopen uitgebracht worden. Omdat 2024 een jaar is waar de maand februari een extra dag heeft, heb ik besloten ook enkele filmtips voor de laatste dag van februari erbij te pakken.

Kijktips | SkyShowtime in maart 2024

In maart 2024 zullen er weer verschillende bijzondere films en series op SkyShowtime in Nederland uitgebracht worden. Maar welke films en series zijn het in maart 2024 nu echt waard om op de streamingdienst te kijken? In dit artikel geef ik enkele persoonlijke kijktips voor de films en series die het streamen op SkyShowtime in maart 2024 waard zijn.

Mr. Horror presenteert Hilversum Horror Night tijdens de Nacht van Hilversum

In de nacht van zaterdag 2 maart op zondag 3 maart 2024 vindt de Nacht van Hilversum plaats. Tijdens de Nacht van Hilversum presenteert Jan “Mr. Horror” Doense een filmavond in het Filmtheater Hilversum. “Mr. Horror” presenteert dan drie gloednieuwe horrorfilms tijdens de Hilversum Horror Night. De Hilversum Horror Night wordt mede mogelijk gemaakt door Halloween Horror Show. Jan “Mr. Horror” Doense is de hele nacht in Filmtheater Hilversum aanwezig. Hij verzorgt een inleiding bij de drie films.

Dikkie Dik en de verdwenen knuffel draait vanaf 19 juni 2024 in de Nederlandse bioscopen

De releasedatum van de eerste bioscoopfilm van Nederlands geliefde kater Dikkie Dik is bekend. Vanaf 19 juni 2024 zal de film Dikkie Dik en de verdwenen knuffel in de Nederlandse bioscopen te zien zijn. Dikkie Dik en de verdwenen knuffel is geregisseerd door Joost van den Bosch en Erik Verkerk. De film is gebaseerd op de populaire boekenreeks van Jet Boeke. Deze boeken zijn uitgegeven door Uitgeverij Gottmer. Het scenario van Dikkie Dik en de verdwenen knuffel is geschreven door schrijver en producent Burny Bos.

Winnie the Pooh: Blood and Honey 2 draait vanaf 30 mei 2024 in de Nederlandse bioscopen

Op 15 februari 2023 werd de horrorfilm Winnie the Pooh: Blood and Honey in de Nederlandse bioscopen uitgebracht. Nu is de release van het vervolg bekendgemaakt. Op 30 mei 2024 wordt Winnie the Pooh: Blood and Honey 2 uitgebracht in de Nederlandse bioscopen. De eerste film werd opgenomen met een budget van onder de 100.000 Amerikaanse dollars. Winnie the Pooh: Blood and Honey 2 heeft een aanzienlijk groter budget.