Oeps! Kids overboord (2020) – Film Recensie

Oeps! Kids overboord is een 3D computer geanimeerde animatiefilm uit 2020. De film is ook bekend onder zijn Engelstalige titel Two by Two: Overboard! in het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Daarnaast is de Engelstalige titel van de film in de Verenigde Staten van Amerika ook weer anders. Daar is de titel van de film Ooops! The Adventure Continues…. Oeps! Kids overboord is een vervolg op de 3D computer geanimeerde animatiefilm Beestenboot uit 2015. Daarvan heeft de film ook weer drie internationale titels. De originele Engelstalige titel van het eerste deel uit deze filmreeks is Ooops! Noah is Gone.

De Engelstalige titel van de eerste film is Two by Two in het Verenigd Koninkrijk en Ierland. In de Verenigde Staten van Amerika is de Engelstalige titel weer All Creatures Big And Small. Volg je het nog? Geen zorgen, want de hoeveelheid Engelstalige titels is het enige echt ingewikkelde aan deze vrij vermakelijke en kindvriendelijke animatiefilm. Ik gebruik hier specifiek het woord kindvriendelijk, omdat Oeps! Kids overboord echt gericht is op een jonge leeftijdsgroep.

Dit betekent echter niet dat oudere kinderen of volwassenen niet kunnen genieten van de film. Wat het wel betekent is dat de jongere kinderen (waarschijnlijk) het meeste plezier kunnen halen uit Oeps! Kids overboord. De film is al sinds 14 december te bekijken in de Nederlandse bioscopen. Mijn dank aan In the Air Family Entertainment voor het online recensie-exemplaar waarmee ik de film kon bekijken.

Over Oeps! Kids overboord (2020)

Oeps! Kids overboord is geregisseerd door Toby Genkel en Sean McCormack. Genkel regisseerde ook het eerste deel Beestenboot. De Nederlandse stemmencast van Oeps! Kids overboord bestaat uit onder andere Frank Lammers, Vivienne van den Assem, Juvat Westendorp, Floris Göbel en dierenvriend Gabriel Martina (ook wel bekend onder zijn socialmedia naam “Wildebras“). Het verhaal van Oeps! Kids overboord gaat over Finny en Leah. Finny is een herbivoor en Leah een carnivoor, maar toch zijn het beste vrienden. Ze bevinden zich op een ark vol andere dieren. De ark drijft al weken op zee zonder enig zicht op het vaste land en daarnaast begint de voedselvoorraad snel op te raken.

Als de andere dieren van het ark hier achter komen dan kan de (ongemakkelijke) vrede tussen de carnivoren en herbivoren snel omslaan. De ouders van Finny en Leah zijn verantwoordelijk voor de voedselvoorraad en hun kinderen. Wanneer de laatste voedselvoorraden overboord gespoeld raken, moeten ze snel op zoek gaan naar een oplossing. En alsof het niet erger lijkt te kunnen worden zijn hun kinderen Finny en Leah ook per ongeluk overboord gespoeld geraakt met de laatste voedselvoorraden. Als dat maar goed komt…

Bekijk hier de officiële Nederlands gesproken trailer van Oeps! Kids overboord (2020).

Kleurrijke animatiefilm met gebreken

Oeps! Kids overboord opent met Dave’s kleurrijke logboek waarin hij vertelt hoe de grote vloed 147 dagen is geweest. Hierin wordt er overduidelijk verwezen naar de evenementen van de eerste film, maar gelukkig is het niet nodig om deze eerste film gezien te hebben. Oeps! Kids overboord is voor zowel kinderen als volwassenen gemakkelijk te volgen zonder enige voorkennis (of de eerste film gezien te hebben). Wat direct opvalt aan deze kleurige animatiefilm is dat de texturen in de animaties er verrassend goed uitzien. Van het leren boekje tot het touw dat de papieren bladzijden in het boek vasthoudt.

Met krijt of pastelpotloden heeft Dave tekeningen gemaakt van de evenementen die zich voor deze film hebben plaatsgevonden. Deze tekeningen geven de dieren prachtiger weer dan de 3D computeranimaties zelf. Dit is ergens jammer, omdat de animatie op dat vlak te snel piekt in de film. Ondanks dat de dieren er zelf als karikaturen geanimeerd uit zien, zien de landschappen, achtergronden en voorwerpen er wel weer prachtig geanimeerd uit. Het blijft alleen wel jammer dat het uiterlijk van de dieren minder goed geanimeerd is.

Je herkent de dieren zeker voor wat ze moeten voorstellen, maar hun uiterlijk geeft je het gevoel dat Oeps! Kids overboord een B-animatiefilm is. Het is geen groot wonder dat de dieren er minder goed geanimeerd uit zien, want de filmmakers hadden niet bepaald het budget van een Disney, Pixar of DreamWorks film. Maar doordat de landschappen, achtergronden, vachten en texturen er wel goed geanimeerd uit zien, hoop je eigenlijk toch op beter.

Oeps! Kids overboord (2020)
Bron: In the Air Family Entertainment, Filmdepot, In the Air, Ulysses Filmproduktion, Fabrique d’Images, Moetion Films, WRAP Fund en Just Film Distribution.

Slapstickhumor met een voorspelbaar verhaal

Het verhaal van Oeps! Kids overboord zit redelijk in elkaar. Het bevat vooral voor de jongere doelgroep de juiste balans tussen avontuurlijke gebeurtenissen, humoristische streken en spannende conflicten. Echter is het verhaal ook voor de volwassenen vermakelijk genoeg om van de film te kunnen genieten. Een van de leukste aspecten uit de film blijft de slapstickachtige humor. Zo krijgen we meerdere malen te zien hoe dieren uitglijden, van elkaar gelanceerd worden en als een bal uit een flipperkast alle kanten opschieten. Mijn persoonlijke favoriete stukje slapstick humor blijft de duif die de dieren (naar verwachting) zou moeten redden.

Net zoals Scrat – de eekhoorn uit de Ice Age filmreeks – heeft deze duif altijd pech om zijn doel te bereiken. Van het geraakt worden door een bliksemaanslag tot het bijna per ongeluk opgegeten worden door de leeuwenkoning Leonard. Deze reeks grappen brengen het verhaal tot een halt en geven de jongere doelgroep even de tijd om te verwerken wat er tot nu toe in het verhaal heeft plaatsgevonden. Oeps! Kids overboord bevat verder wel een typerend verhaal waarin onze jonge hoofdpersonages een geheime onderzetting tegenkomen waarmee ze in conflict raken.

Ondanks dat dit verhaal voorspelbaar en cliché is, weet het wel zijn taak te voltooien. Hierbij heb ik het uiteraard over het vermaak brengen tot kinderen en volwassenen. Het helpt dat het stemmenwerk van de Nederlandse cast goed is. De Nederlandse stemmen voelen niet onnatuurlijk aan en helpen goed bij het vertellen van het verhaal.

Oeps! Kids overboord (2020)
Bron: In the Air Family Entertainment, Filmdepot, In the Air, Ulysses Filmproduktion, Fabrique d’Images, Moetion Films, WRAP Fund en Just Film Distribution.

Conclusie

Oeps! Kids overboord is een redelijk goede familie animatiefilm. Ik zal niet voordoen alsof het een meesterwerk is, maar voor een kinderlijke animatiefilm weet de film nog steeds vermakelijk te zijn. Oeps! Kids overboord is het tweede deel uit deze filmreeks, maar de film is makkelijk te volgen zonder enige voorkennis. Je hoeft dus niet eerst het eerste deel gezien te hebben om te begrijpen waar het verhaal over gaat. Het verhaal zelf is wel overduidelijk voorspelbaar en cliché. Oeps! Kids overboord bevat een typisch verhaal waarin twee gemeenschappen uit onbegrip en angst tegen elkaar opbotsen.

En net zoals bij andere (kinder-)films komt het allemaal uiteindelijk toch goed. Het stemmenwerk van de Nederlandse cast is redelijk goed, waarbij je niet door zult hebben dat de film nagesynchroniseerd is. De slapstickachtige humor is een van de beste aspecten uit de film, waarbij een duif de show steelt als een letterlijke en figuurlijke pechvogel. Als we het hebben over de animatie zijn de dieren zelf het minst interessant ontworpen en slechtst geanimeerd.

Toch zien de landschappen, achtergronden en voorwerpen er wel weer prachtig geanimeerd uit. Oeps! Kids overboord is uiteindelijk een film die ik wel zou aanraden als je gek bent op kleurrijke en grappige animatiefilms. Nogmaals de film is zowel vermakelijk voor kinderen en volwassenen, maar de doelgroep is wel overduidelijk families met jonge kinderen. Mocht je de film graag willen zien, Oeps! Kids overboord is nu te bekijken in de Nederlandse bioscopen.

Waardering: 3 uit 5.

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.