Over Mij

Mijn naam is Sebastiaan Khouw. Ik ben een 26-jarige man uit Almere, Flevoland. Zoals je misschien al hebt kunnen raden werk ik als een filmjournalist en recensent. Als recensent specialiseer ik me in het recenseren van films en series. Echter recenseer ik op onregelmatige basis ook andere vormen van entertainment, kunst en media. Hierbij kun je denken aan boeken, strips, games en theatervoorstellingen. Maar hoe ben ik als filmjournalist en recensent begonnen?

Het ontstaan van SebKijk

“A long time ago in a galaxy far, far away….”

– Star Wars opening crawl

Mijn reis als filmjournalist en recensent is al een lange tijd geleden begonnen. Zover ik me kan herinneren heb ik altijd wel een fascinatie gehad met films en series. In mijn kinderjaren en vroege tienerperiode was ik eigenlijk alleen geïnteresseerd in animatiefilms. Films als The Lion King, Cloudy with a Chance of Meatballs, Ice Age 2: The Meltdown en Shrek 2 bleef ik steeds opnieuw kijken. Animatiefilms waren niet de enige films die ik als kind keek, maar ze grepen het meest mijn aandacht. De fantasierijke aard van dit medium en filmgenre pakte me enorm. Op een iets latere leeftijd begon ik me ook te verdiepen in populaire franchises als de eerste twee Star Wars trilogieën en de Jurassic Park trilogie.

Verder dan animatiefilms, Star Wars en Jurassic Park kwam ik niet. In mijn kinderjaren – en zeker in vroege mijn tienerjaren – was ik namelijk meer geïnteresseerd in stripboeken. Op 17-jarige leeftijd was ik door een hevige depressieve periode minder aanwezig op school. Om mezelf bezig te houden begon ik meer films te kijken die hoog werden aanbevolen door mijn vrienden, tijdschriften en websites als IMDB. Vanaf dat moment begon ik me te verdiepen in andere (bekende) franchises.

Cloudy with a Chance of Meatballs (2009)
Bron: fanart.tv, Columbia Pictures, Sony Pictures Animation en Sony Pictures Releasing.

Zo keek ik (onder andere) de eerste twee Back to The Future-films, Avatar, de vijf originele Planet of The Apes-films, 2001: A Space Odyssey en The Time Machine uit 1960. De creativiteit van het medium en de films inspireerde me zo enorm dat ik dit oorspronkelijk wilde omzetten in mijn eigen films. Doordat ik toen last had van terugkerende depressieve periodes, stemmingswisselingen en paniek durfde ik niet de stap te nemen om echt films te gaan maken. In eerdere jaren had ik dit wel met vrienden gedaan, maar dit was puur om het dan lachend terug te kijken met ze.

Echter durfde ik mijn interesse in films maken niet meer op te pakken. En eerlijk gezegd had ik daarnaast ook niet de puf daarvoor. Depressie doet wat een mens – zeker ook met een tiener en jongvolwassen persoon. De jaren daarna lag mijn focus vooral op het werken aan mezelf. Mijn interesse om filmmaker te worden verdween echter niet en doordat ik geen stap ondernam om te beginnen, werd de drempel om dit te doen steeds groter.

Planet of the Apes (1968)
Bron: fanart.tv, APJAC Productions, Twentieth Century Fox, en Disney Nederland.

In mijn eerste jaren als volwassene keek ik bijna alle James Bond-films en andere films als Good Morning Vietnam, A Clockwork Orange, The Thing en Where the Wild Things Are. In deze periode wist ik niet goed wat ik met mezelf moest doen en om mijn piekerende gedachten tegen te houden keek ik regelmatig drie films op een dag. Tegelijkertijd begon ik op Youtube ook filmrecensenten te ontdekken als Roger Ebert, Gene Siskel, Oliver Harper, Chris Stuckmann en John Flickinger.

Uit een pure impulsieve actie besloot ik in februari 2017 op te zoeken of er ook filmrecensenten, filmredacteuren en filmjournalisten in Nederland werkten. Tot mijn grote verbazing waren er nog best veel van ze. Oké, het waren meer websites die over films schrijven dan dat het individuele redacteuren, recensenten en journalisten waren. Omdat filmnieuws en filmkritiek ook mijn interesse pakte, besloot ik te solliciteren voor een vrijwilligersfunctie bij Showbizznetwork. Tot mijn grootste verbazing gaven ze me een kans en hielpen ze me met het zetten van mijn eerste stappen in dit vakgebied.

SebKijk Logo
Bron: Sebastiaan Khouw, SebKijk – Recensent en Filmjournalist en Arteficion.

De maanden daarna werkte ik als vrijwilliger ook voor andere websites. Zo werkte ik van april 2017 tot en met juni 2017 voor NWTV. Daarnaast was ik als vrijwillig filmrecensent werkzaam bij De Filmrecensent van september tot en met december 2017. Door het beoefenen van dit vak als filmjournalist en filmrecensent was er een nieuwe passie ontstaan. Het leek erop alsof ik een nieuwe vlam had gevonden of eindelijk mijn innerlijke motor had kunnen opstarten. Echter zorgde dit er ook voor dat ik steeds meer en meer wilde doen.

Ook wilde ik iets neerzetten wat puur van mezelf was. Op 4 oktober 2017 begon ik daarom mijn avontuur met deze website – of met andere woorden: SebKijk. Ik zal niet doen alsof mijn reis met deze website altijd makkelijk geweest is. Er zijn meerdere momenten geweest dat ik oprecht overweeg te stoppen en de website te verwijderen. Maar na meerdere successen en tegenslagen weet ik het nu zeker – mijn toekomst als filmjournalist en (film-)recensent staat vast! Ik ben in dit vakgebied een boemerang die net als Arnold Schwarzeneggers T-800 uit The Terminator filmreeks zegt:

“I’ll be back.”

—Arnold Schwarzenegger as the T-800 in The Terminator (1984)

Over mijn jurywerk en bezochte filmfestivals

In 2020 ben ik ook lid geworden van de Kring van Nederlandse Filmjournalisten – een plek voor de filmcritici en journalisten uit Nederland. In 2021 sloot ik me ook aan bij de FIPRESCI. Ik heb meerdere filmfestivals in Nederland gecoverd, waaronder het IFFR, het Leiden International Film Festival, het Imagine Film Festival en het Movies that Matter Festival. Ook heb ik tweemaal het SCHLiNGEL International Film Festival in Chemnitz, Duitsland mogen bijwonen als een jurylid. Daarnaast ben ik in maart 2022 afgereisd naar Canada om daar het Canadese REGARD Filmfestival in Saguenay te jureren.

Profielfoto van Sebastiaan Khouw
Bron: Sebastiaan Khouw.

Praktische informatie

Mijn website staat onder de bedrijfsnaam SebKijk – Recensent en Filmjournalist ingeschreven bij de KvK. Mijn KvK-nummer is 88438686 en mijn Btw-id nummer is NL004601935B09. Heb je interesse in een samenwerking? Neem dan contact op via het onderstaande contactformulier of stuur me een e-mail op sebastiaan.khouw@hotmail.com. Liever via de post contact opnemen? Mijn contactadres is Esdoornplantsoen 86 | 1326 BZ, Almere | Nederland. Hierbij wil ik jullie wel graag vermelden dat dit contactadres geen bezoekadres is. Onverwachts bezoek wordt niet gewaardeerd.