Over SebKijk

SebKijk is een Nederlandstalige website waarop freelance filmjournalist en recensent Sebastiaan Khouw zijn geschreven artikelen en recensies deelt. De (nieuws-)artikelen, kijktips en recensies zijn vooral gericht op films en series. Dit neemt niet weg dat Sebastiaan op onregelmatige basis ook schrijft over andere onderwerpen als boeken, strips, games en kunst en cultuur. Heel af en toe schrijven daarnaast gastbloggers, gastredacteuren en gastrecensenten ook een artikel of recensie. Als dit geval is geweest, dan staat dit bovenaan of onderaan het artikel vermeld.

De ontstaansgeschiedenis van SebKijk

Zijn reis als filmjournalist en recensent is al een lange tijd geleden begonnen. Zo lang als hij zich kan herinneren heeft hij wel een fascinatie gehad voor films en series. In zijn kinder- en tienerjaren was hij bijna alleen maar geïnteresseerd in animatiefilms. Verschillende animatiefilms als The Lion King en Cloudy with a Chance of Meatballs werden bij hem thuis zo regelmatig afgespeeld, dat het een wonder is dat de (DVD) discs niet zijn gaan slijten. Alleen de eerste zes Star Wars films en de originele Jurassic Park trilogie wisten nog verder zijn aandacht te pakken.

Sebastiaan werd pas op een latere leeftijd, een bijna volwassen leeftijd, voor het eerst geïntroduceerd tot een bredere scala aan films en filmgenres. Door persoonlijke omstandigheden was hij destijds minder aanwezig op school. Om zichzelf bezig te houden besloot hij meer films (en series) te gaan kijken die hoog werden aanbevolen door zijn vrienden, tijdschriften en websites als IMDB. Zo keek hij (onder andere) de eerste twee Back to The Future films, Avatar, de vijf originele Planet of The Apes films, 2001: A Space Odyssey en The Time Machine uit 1960.

Cloudy with a Chance of Meatballs (2009)
Bron: fanart.tv, Columbia Pictures, Sony Pictures Animation en Sony Pictures Releasing.

In zijn eerste volwassen jaren keek hij bijna alle James Bond films en andere films als Good Morning Vietnam, A Clockwork Orange, The Thing en Where the Wild Things Are. Tegelijkertijd begon hij op YouTube ook filmrecensenten te ontdekken als Roger Ebert, Gene Siskel, Oliver Harper, Chris Stuckmann en John Flickinger. Uit een pure impulsieve actie besloot hij in februari 2017 op te zoeken of er ook filmrecensenten, filmredacteuren en filmjournalisten in Nederland werkten.

Tot zijn grote verbazing waren er nog best veel van ze. Oké, het waren meer websites die over films schrijven dan dat het individuele redacteuren, recensenten en journalisten waren. Omdat filmnieuws en filmkritiek ook zijn interesse pakte, besloot hij te solliciteren voor een functie bij Showbizznetwork. Tot zijn grootste verbazing gaven ze hem een kans en hielpen ze hem met het zetten van zijn eerste stappen in dit vakgebied.

Planet of the Apes (1968)
Bron: fanart.tv, APJAC Productions, Twentieth Century Fox, en Disney Nederland.

De maanden daarna werkte hij ook voor andere websites. Zo werkte hij van april 2017 tot en met juni 2017 voor NWTV. Daarnaast was hij als filmrecensent werkzaam bij De Filmrecensent van september tot en met december 2017. Door het beoefenen van dit vak als filmjournalist en filmrecensent was er een nieuwe passie ontstaan. Het zorgde er ook voor dat hij steeds meer en meer wilde doen.

Ook wilde ik hij neerzetten wat puur van mezelf was. Op 4 oktober 2017 begon hij daarom zijn avontuur met deze website – of met andere woorden: SebKijk. De reis met deze website is niet altijd makkelijk geweest. Er zijn meerdere momenten geweest dat hij oprecht overwoog te stoppen en de website te verwijderen. Maar na meerdere successen en tegenslagen weet hij het nu zeker – zijn toekomst als filmjournalist en (film-)recensent staat vast!

SebKijk Logo
Bron: Sebastiaan Khouw, SebKijk – Recensent en Filmjournalist en Arteficion.

Over zijn jurywerk en bezochte filmfestivals

In 2020 is hij ook lid geworden van de Kring van Nederlandse Filmjournalisten – een plek voor de filmcritici en journalisten uit Nederland. In 2021 sloot hij zich ook aan bij de FIPRESCI. Hij heeft meerdere filmfestivals in Nederland gecoverd als recensent, filmjournalist en jurylid, waaronder het IFFR, het Leiden International Film Festival, het Imagine Film Festival en het Movies that Matter Festival. Ook heeft hij tweemaal het SCHLiNGEL International Film Festival in Chemnitz, Duitsland mogen bijwonen als een jurylid. Daarnaast is hij in maart 2022 afgereisd naar Canada om daar het Canadese REGARD Filmfestival in Saguenay te jureren.

Profielfoto van Sebastiaan Khouw
Bron: Sebastiaan Khouw.

Praktische informatie

Zijn website staat onder de bedrijfsnaam SebKijk – Recensent en Filmjournalist ingeschreven bij de KvK. Zijn KvK-nummer is 88438686 en mijn Btw-id nummer is NL004601935B09. Heb je interesse in een samenwerking? Neem dan contact op via het onderstaande contactformulier of stuur hem een e-mail op sebastiaan.khouw@hotmail.com. Liever via de post contact opnemen? Zijn contactadres is Esdoornplantsoen 86 | 1326 BZ, Almere | Nederland. Hierbij wil hij jullie wel graag vermelden dat dit contactadres geen bezoekadres is. Onverwachts bezoek wordt niet gewaardeerd.

Contactformulier