Over SebKijk

SebKijk is een Nederlandstalige website waarop freelance filmjournalist en recensent Sebastiaan Khouw (Hey, that’s me!) zijn geschreven artikelen en recensies deelt. De (nieuws-)artikelen, kijktips en recensies zijn vooral gericht op films en series. Dit neemt niet weg dat ik op onregelmatige basis ook schrijf over andere onderwerpen als boeken, strips, games en kunst en cultuur. Heel af en toe schrijven daarnaast gastbloggers, gastredacteuren en gastrecensenten ook een artikel of recensie. Als dit geval is geweest, dan staat dit bovenaan of onderaan het artikel vermeld.

Vanwege de toenemende internationale (en Engelstalige) bezoekers op mijn website, heb ik een categorie op mijn website aangemaakt waarop ik Engelstalige artikelen en recensies plaats. De Engelstalige artikelen en recensies hebben minder prioriteit. De focus zal blijven op het schrijven van Nederlandstalige artikelen en recensies, maar ik zal onregelmatig ook Engelstalige artikelen en recensies plaatsen.

De ontstaansgeschiedenis van SebKijk

Mijn reis als filmjournalist en recensent is al een lange tijd geleden begonnen. Zo lang als ik me kan herinneren heb ik altijd wel een fascinatie gehad voor films en series. In mijn kinder- en tienerjaren was ik bijna alleen maar geïnteresseerd in animatiefilms. Verschillende animatiefilms als The Lion King en Cloudy with a Chance of Meatballs werden bij me thuis zo regelmatig afgespeeld, dat het een wonder is dat de (DVD) discs niet zijn gaan slijten. Alleen de eerste zes Star Wars films en de originele Jurassic Park trilogie wisten verder nog mijn aandacht te pakken.

Ik werd pas op een latere leeftijd, een bijna volwassen leeftijd, voor het eerst geïntroduceerd tot een bredere scala aan films en filmgenres. Door persoonlijke omstandigheden was ik destijds minder aanwezig op school. Om mezelf bezig te houden besloot ik meer films te gaan kijken die hoog werden aanbevolen door zijn vrienden, tijdschriften en websites als IMDB. Zo keek ik (onder andere) de eerste twee Back to The Future films, Avatar, de vijf originele Planet of The Apes films, 2001: A Space Odyssey en The Time Machine uit 1960.

Cloudy with a Chance of Meatballs (2009)
Bron: fanart.tv, Columbia Pictures, Sony Pictures Animation en Sony Pictures Releasing.

In mijn eerste volwassen jaren keek ik bijna alle James Bond films en andere films als Good Morning Vietnam, A Clockwork Orange, The Thing en Where the Wild Things Are. Tegelijkertijd begon ik op YouTube ook filmrecensenten te ontdekken als Roger Ebert, Gene Siskel, Oliver Harper, Chris Stuckmann en John Flickinger. Uit een pure impulsieve actie besloot ik in februari 2017 op te zoeken of er ook filmrecensenten, filmredacteuren en filmjournalisten in Nederland werkten.

Tot mijn grote verbazing waren er nog best veel van ze. Oké, het waren meer websites die over films schrijven dan dat het individuele redacteuren, recensenten en journalisten waren. Omdat filmnieuws en filmkritiek ook mijn interesse pakte, besloot ik te solliciteren naar een functie bij Showbizznetwork. Tot mijn grootste verbazing gaven ze me een kans en hielpen ze me met het zetten van zijn eerste stappen in dit vakgebied.

Planet of the Apes (1968)
Bron: fanart.tv, APJAC Productions, Twentieth Century Fox, en Disney Nederland.

De maanden daarna werkte ik ook voor andere websites. Zo werkte ik van april 2017 tot en met juni 2017 voor NWTV. Daarnaast was ik als filmrecensent werkzaam bij De Filmrecensent van september tot en met december 2017. Door het beoefenen van dit vak als filmjournalist en filmrecensent was er een nieuwe passie ontstaan. Het zorgde er ook voor dat ik steeds meer en meer wilde doen.

Ook wilde ik iets neerzetten wat puur van mezelf was. Op 4 oktober 2017 begon ik daarom mijn avontuur met deze website – of met andere woorden: SebKijk. De reis met deze website is niet altijd makkelijk geweest. Er zijn meerdere momenten geweest dat ik oprecht overwoog te stoppen en de website te verwijderen. Maar na meerdere successen en tegenslagen weet ik het nu zeker – mijn toekomst als filmjournalist en (film-)recensent staat vast!

SebKijk Logo
Bron: Sebastiaan Khouw, SebKijk – Recensent en Filmjournalist en Arteficion.

Over zijn jurywerk en bezochte filmfestivals

In 2020 ben ik lid van de Kring van Nederlandse Filmjournalisten – een plek voor de filmcritici en journalisten uit Nederland. In 2021 sloot ik me aan bij de FIPRESCI. Ik heb meerdere filmfestivals in Nederland gecoverd als recensent, filmjournalist en jurylid, waaronder het IFFR, het Leiden International Film Festival, het Imagine Film Festival en het Movies that Matter Festival. Ook heb ik tweemaal het SCHLiNGEL International Film Festival in Chemnitz, Duitsland mogen bijwonen als een jurylid. Daarnaast ben ik in maart 2022 afgereisd naar Canada om daar het Canadese REGARD Filmfestival in Saguenay te jureren. Aan de volgende jury’s bij de volgende filmfestivals nam ik deel:

  • De KNF Talent Awards Jury op het Nederlands Film Festival van 2020.
  • De KNF Tiger Shorts Competition Jury van het International Film Festival Rotterdam van 2021.
  • De FIPRESCI Jury van het SCHLiNGEL International Film Festival van 2021.
  • De FIPRESCI Jury van het Regard Saguenay International Short Film Festival van 2022.
  • De FIPRESCI Jury van het SCHLiNGEL International Film Festival van 2022.
  • De FIPRESCI Jury van het Mastercard OFF Camera International Festival of Independent Cinema van 2023.
  • De KNF Tiger Shorts Competition Jury van het International Film Festival Rotterdam van 2024.
  • De FIPRESCI Forum Jury van de Berlinale van 2024.
Profielfoto van Sebastiaan Khouw
Bron: Sebastiaan Khouw.

Contacteren

Praktische informatie

Mijn website staat onder de bedrijfsnaam SebKijk ingeschreven bij de KvK. Mijn KvK-nummer is 88438686 en mijn Btw-id nummer is NL004601935B09. Heb je interesse in een samenwerking? Neem dan contact op via het contactformulier of stuur me een e-mail op sebastiaan.khouw@hotmail.com. Liever via de post contact opnemen? Zijn contactadres is Johan Jongkindstraat 2-K | 1318 LW, Almere | Nederland. Hierbij wil ik jullie wel graag vermelden dat dit contactadres geen bezoekadres is. Onverwachts bezoek wordt niet gewaardeerd.