Pepr presenteert filmprogramma ter ere van Keti Koti

Vanaf 1 juli presenteert Pepr een filmprogramma met twee films ter herdenking van de slavernij en ter ere van Keti Koti. De films Daughters of the Dust en Faja Lobbi zullen in enkele filmtheaters en verder exclusief online te zien zijn bij Pepr. Filmtheaters ’t Hoogt in Utrecht, het Ketelhuis, Rialto en Filmhuis Den Haag bieden de films ook op het grote doek aan. In dit artikel lees je wat je moeten weten over dit filmprogramma en het online filmplatform Pepr.

Over Pepr

Maar allereerst – wat is Pepr eigenlijk? Pepr behoort tot het Nederlandse arthouse streaming platform Picl. Dit is een initiatief voor mensen die gek zijn op (Nederlandse) cinema en arthouse films. Het is opgericht door mensen die graag hun enthousiasme voor film over brengen op anderen. De missie van Picl is om de zichtbaarheid voor de (Nederlandse) documentaires en artistieke films te vergroten. Op Pepr zullen films te zien zijn die niet of nauwelijks in de Nederlandse filmtheaters of online aangeboden worden. Ook korte films van talentvolle Zwarte makers uit Aruba, Nederland, Sint-Maarten en Curaçao krijgen een plek. 

Op 25 november 2020 trapte Pepr af met onder andere de film Test Pattern van Shatara Michelle Ford. Volgens Peggy Gemerts (oprichter van Full Color Entertainment en Pepr) zijn er zoveel sterke en mooie producties die hun weg niet naar de Nederlandse huiskamers of filmtheaters weten te vinden. Via Pepr kunnen ze deze films toch online en in de filmtheaters aanbieden. Pepr wordt ondersteund door partners die het belangrijk vinden dat er meer cultureel verschillende verhalen in film te zien zijn, waaronder vrouwenplatform Black Ladies Talk, Black Achievement Month, filmwebsite Cine.nl en de deelnemende Picl-theaters.

Over Pepr’s Keti Koti filmprogramma

De betekenis van de Surinaamse uitdrukking Keti Koti is ‘verbroken kettingen’ en volgens Peggy Gemerts laat deze selectie van films zien wat zelfbeschikking betekende voor voormalig tot slaaf gemaakten. De twee films die tet zien zullen zijn bij dit programma zijn Daughters of the Dust en Faja Lobbi (ook wel bekend als Faja Lobi). 

Daughters of the Dust is geregisseerd door Julie Dash en kwam uit in 1991. De film is een ode aan de familiegeneraties van tot slaaf gemaakten die hun tradities en gewoonten aan het begin van de 20e eeuw wilden voortzetten en tegelijkertijd vooruit keken naar een nieuwe toekomst. Daughters of the Dust was de eerste grote bioscoopfilm van de Zwarte vrouwelijke filmmaker Julie Dash. De film won de New York Film Critics Circle Awards en de Excellence in Cinematography Award op het Sundance Film Festival.  De film vertelt het verhaal van vrijgemaakte afstammelingen van tot slaaf gemaakte West-Afrikanen. Deze afstammelingen bewaken hun culturele erfgoed, maar bereiden zich ook voor op hun migratie naar het Amerikaanse vasteland met alle gevolgen van dien.

Faja Lobbi  is een documentaire uit 1960 waarin Herman van der Horst een portret schetst van Suriname en haar vrije mensen van voor de onafhankelijkheid van 1975. Zoals velen zich het prachtige land nu nog kunnen herinneren of terug zouden willen zien. Beide films tonen de veerkracht en trots die voormalig tot slaaf gemaakten bezitten en de rijkheid die hun culturen kenmerkt. De documentaire was de winnaar van de Gouden Beer voor Beste Documentaire op het Internationaal Filmfestival Berlijn. De film laat een indrukwekkende ode aan Suriname zien van de hoofdstad Paramaribo tot de kronkelende rivieren door het oerwoud.

Keti Koti Daughters of the Dust
Bron: Pepr en Herrie Film & TV.

Over Full Color Entertainment

Full Color Entertainment is de eerste distributeur in Nederland die zich exclusief richt op diversiteit in het aanbod van films. Dit doen ze al sinds hun oprichting in 2015. Naast releases van Zuid-Afrikaanse, Afro-Caribische, Indo-Afrikaanse en Afro-Amerikaanse verhalen heeft Full Color Entertainment onder meer filmprogrammering verzorgd voor verschillende festivals.

Over Picl

Je kunt verschillende soorten films huren op Picl. Er zitten ook films tussen die meteen vanaf de eerste dag van de release ook online beschikbaar zijn. In tegenstelling tot de meeste streamingdiensten betaal je bij Picl per film. Daarnaast selecteer je voor betaling je lokale filmhuis, want een deel van de opbrengsten gaat naar het theater van je keuze. Hiermee kun je dus een filmtheater of filmhuis (naar keuze) ondersteunen. Iets wat zeer gewaardeerd zal worden in deze aparte tijden.

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.