Photophobia opent het Movies that Matter Festival van 2024

Op vrijdag 22 maart opent Photophobia van filmmakers Ivan Ostrochovský en Pavol Pekarčík het Movies that Matter Festival van 2024. Pekarčík zal ook aanwezig zijn bij de opening van de 16e editie van het Movies that Matter Festival in Den Haag. Photophobia is een ontroerende docudrama die de oorlog in Oekraïne door de ogen van twee kinderen bekijkt. De avond wordt geopend door staatssecretaris voor Cultuur en Media Fleur Gräper-van Koolwijk.

Daarna komt ook de jonge activist en voormalig VN Jongerenvertegenwoordiger Mensenrechten en Veiligheid Mert Kumru aan het woord. De presentatie van deze avond ligt in handen van programmamaker Bahram Sadeghi. Photophobia werd eerder al geselecteerd voor het Internationale Filmfestival van Venetië. Ook was de film de Slovaakse inzending voor de Oscars. Photophobia zal niet alleen in Den Haag te zien zijn, maar ook tijdens Movies that Matter On Tour in Amsterdam, Hilversum, Schiedam en Wageningen.

Over Photophobia (2023)

De artistiek directeur van het Movies that Matter FestivalMargje de Koning – had het volgende te zeggen over de film: Photophobia laat ons de veerkracht van gewone burgers in een oorlog zien. Dit staat symbool voor talloze oorlogssituaties die nu gaande zijn in de wereld, ook op plekken als Gaza en Sudan.” Photophobia is een Slovaakse-Tsjechische docudrama film uit 2023. De film is geregisseerd door Ivan Ostrochovský en Pavol Pekarčík. De film heeft een speeltijd van 90 minuten. De documentaire start op een koude februarimorgen wanneer de twaalfjarige Niki en zijn familie bij het metrostation van Charkiv arriveren.

Ze zijn daar naartoe vertrokken om te schuilen voor de angstaanjagende oorlog die buiten woedt. Voor Niki’s familie staat daglicht gelijk aan levensgevaar. De jongen mag daarom het stationsterrein niet verlaten en moet leven onder de constante gloed van hun neonverlichting. Terwijl Niki doelloos rondzwerft tussen de verlaten treinstellen en volle perrons, ontmoet hij de elfjarige Vika. Na deze ontmoeting gaat er een nieuwe wereld voor hem open. Naarmate hun band sterker wordt, vinden de kinderen opnieuw de moed om de zon op hun gezichten te voelen.

Bekijk hierboven de officiële trailer van Photophobia (2023). De trailer bevat Engelse ondertiteling.

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.