Pokémon: Detective Pikachu (2019) – Film Recensie

Recentelijk heb ik de film Pokémon: Detective Pikachu gekeken. Het is een zeer aangename film, met (helaas) ook veel problemen. Pokémon is een groot onderdeel van mijn jeugd geweest. Toen ik deze film voor het eerst in de bioscoop zag, vond ik door mijn nostalgische glazen ook geweldig. Misschien denken jullie nu dat ik Pokémon: Detective Pikachu nu niet meer goed vind. Dit is echt niet de waarheid. Ik vind de film simpelweg wat minder leuk, doordat ik nu meer kan inzien waar de fouten liggen.

Positieve Punten

Laten we beginnen me wat positieve punten. Justice Smith is geweldig in deze film. Pokémon: Detective Pikachu – en ook Jurassic World: Fallen Kingdom – zorgen er voor dat ik erg geïntrigeerd ben geraakt in hem als acteur. Beide films mogen dan misschien blockbusters zijn, maar Smith zet een soort van charismatische alledaagse personage neer in beide films. Dit zorgt ervoor dat het makkelijker is om je als kijker te verbinden met deze films. Dat komt dus door zijn acteerwerk!

Een ander sterk punt uit de film was de manier hoe de Pokémon in de film werden gebruikt. Je zou vooral de gewoonlijke Pokémon gevechten verwachten. Hier zijn er zeker een aantal van terug te zien in de film. Echter ligt de focus van het gebruiken van Pokémon op een meer creatief vlak. Zo zijn er Pokémon die de DJ van een ondergrondse club helpen bij het creëren van een surrealistisch geluid. Dat is ongelofelijk slim en creatief bedacht!

Pokémon: Detective Pikachu bevat veel plotwendingen. Echter is de film nog steeds zeer voorspelbaar. Dit betekent niet dat de film geen groot hart heeft. Het tegendeel wordt zelfs bewezen. Deze film weet een emotionele kracht uit te stralen naar het publiek. Dit kan misschien komen door mijn nostalgische glazen, maar ik kies er toch voor te denken dat de film daadwerkelijk een groot hart heeft. Dit komt voornamelijk door de emotionele reis die Pokémon: Detective Pikachu je in meeneemt. Voor een kinderfilm bespreekt het veel volwassen thema’s, zoals rouwen, verlies, hoop en vriendschap. Persoonlijk vind ik dit veel interessanter dan meer domme grappen en popcorn-kwaliteit momenten.

Pokémon Detective Pikachu Afbeelding 1
(Detective) Pikachu v. Charizard: Een episch gevecht die ik altijd al heb willen zien.

Negatieve Punten

Echter is Pokémon: Detective Pikachu ver weg van een perfecte film. Zo acteert Ryan Reynolds (Deadpool) redelijk matig in deze film. Zijn Pikachu mag er dan misschien schattig uitzien, maar ik vind het stemmenwerk van Reynolds zeer saai en gewoontjes. Het voelde meer aan alsof ik aan het luisteren was naar Ryan Reynolds dan dat ik luisterde naar Detective Pikachu. Hij speelde gewoon zichzelf en dat is enorm zonde. Zijn personage was namelijk het grootste verkooppunt van de film.

Het verhaal mag dan misschien een groot hart hebben, maar het is nog steeds ongelofelijk voorspelbaar. De velen plotwendingen doen de film ook niet goed. Daarnaast ligt de focus voor een Pokémon-film grotendeels op de mensen en maar weinig op de Pokémon. Wat uiteraard best apart is.

Pokémon Detective Pikachu Afbeelding 2
Detective Pikachu mag er dan misschien schattig uitzien, maar zijn stem is een stuk minder schattig.

Conclusie

Pokémon: Detective Pikachu mag dan misschien niet bepaald origineel zijn, maar toch bevat de film een groot hart. Hierdoor kun je veel plezier uit de film halen. Ook de creatieve manier waarop de Pokémon gebruikt worden, zorgt voor veel leuke momenten. Echter moet je niet teveel rekenen op Ryan Reynolds om de show te stelen. Want de echte show-steler is namelijk Justice Smith.

Bekijk hier de officiële trailer van Pokémon: Detective Pikachu.

Sebastiaan Khouw

Sebastiaan Khouw is het brein achter SebKijk. Als professioneel recensent en filmjournalist bespreekt hij verschillende vormen van entertainment, kunst en cultuur.

16 gedachten over “Pokémon: Detective Pikachu (2019) – Film Recensie

  1. heeeel lang geleden met ik met mijn zoon naar een Pokemon film geweest. Zoonlief en ik gana graag samen naar de film. De Pokemon film was de enige in al die jaren die ik dus serieus niet leuk vond

  2. De film heb ik niet gezien en ik denk dat ik dat ook niet ga doen. Ik vind het altijd jammer als een acteur zijn stem niet voldoende kan verplaatsen naar het karakter. Pokemon Go is ook een beetje klaar nu haha ;p

    1. Helemaal eens. Het voelt bij Pokémon: Detective Pikachu echt aan alsof Detective Pikachu gewoon Ryan Reynolds is. Dat vond ik erg jammer. Of Pokémon Go klaar is – dat weet ik niet zeker. Ik ken nog best veel mensen die het nog steeds actief spelen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.