sebkijk!

De Gids voor Filmisch Reizen

Pre.Kijk – 1968: You Say You Want a Revolution – Deel 1

Het jaar is 1968 wanneer studenten, fabrieksarbeiders, jongeren en filmmakers in opstand kwamen tegen het gezag. Over de hele wereld begonnen groepen mensen gelijke eisen voor iedereen te eisen, protesteerden ze tegen oorlogen en legden ze hun verzet vast. Dit deden ze met een kunstmiddel, namelijk film. 50 jaar later legt filmmuseum EYE een thema over dit verzet vast, namelijk 1968: You Say You Want a Revolution. In dit eerste deel van deze Pre.Kijk-editie kijk ik vooruit op het programma, waar films als If…. en Planet of the Apes voorkomen. In het opkomende tweede deel zullen films als 2001: A Space Odyssey en Night of the Living Dead voorkomen.

Introductie

Het is dit jaar precies vijftig jaar geleden dat de jongere bevolking in opstand kwam tegen het gezag over de hele wereld. Dit verzag legde zij vast met lichte 16mm-camera’s. EYE Filmmsueum laat in dit opkomende filmevent zien hoe de filmcamera de belangrijkste strijdmakker werd van een generatie die het recht opeiste haar leven zelf vorm te geven. Het filmmuseum kijkt bij dit opkomende evnet terug naar de mei-revolutie in Parijs en onderzoekt de geest van 1968 en de internationale lichting dwarse filmmakers die toen opstond. Op het programma staan natuurlijk films uit het jaar 1968, maar ook films over 1968 komen aan bod. Daarnaast zullen er ook talkshows en debatten zijn met gasten zoals; popjournalist Hester Carvalho, de Instant Composers Pool en Tracy Metz, oprichter van Stadsleven.

Algemene Informatie

EYE is in 2010 ontstaan door een fusie van het Filmmuseum, Holland Film, Filmbank en het Nederlands Instituut voor Filmeducatie. Dit programma zal plaatsvinden van 26 april tot 25 mei in de zalen EYE. Er is uniek materiaal uit de collectie aanwezig, waaronder vernieuwende speelfilms en kritische documentaires. In een veertigtal voorstellingen onderzoekt het filmmuseum de geest van 1968. Hierbij komen er vragen over het verleden, maar ook het heden naar boven. Want waar ging het in 1968 precies om? En wat kunnen we nu nog leren van de cinema van vroeger.

Foto: EYE Filmmuseum & Iwan Baan
Programma Tips
  • 1968: This Is Just a Beginning. Op 26 april zal de openingsavond van het filmprogramma 1968: You Say You Want a Revolution plaatsvinden. De EYE-programmeurs Anna Abrahams en Ronald Simons blikken met gasten vooruit op het programma. Zo vertelt journalist en schrijver Roel Janssen over Parijs en Mexico, terwijl journalist Tracy Metz vertelt over wat er zich in 1968 in de Verenigde Staten afspeelde. The Silverfaces zullen ook aanwezig zijn en muziek spelen uit 1968. De films, fragmenten en inleidingen worden afgewisseld met de muziek die zij spelen. De films, fragmenten en inleidingen worden afgewisseld met muziek van The Silverfaces die muziek uit 1968 spelen.
  • 28 April – 19:00 & 21 Mei – 21:00. Baisers volés (1968). Deze Franse film neemt je mee naar de maanden valk voor het mei-oproer van 1968. Regisseur François Truffaut vertelt in deze film het verhaal van zijn alter ego, de twintigjarige Parijzenaar Antoine Donel, die zijn eerste wankele stappen zet naar volwassenheid. Hij doet niet mee met de rellen, maar vlucht juist in de liefde. Ik heb zelf nog geen film gezien van deze, redelijk bekende, regisseur. Daarom zet ik hem ook op de lijst, omdat het ook voor mij iets interessants en nieuws is. Dus als ik de kans heb ga ik er zeker heen!
  • 30 April – 13:15, 2 Mei – 14:00, 3 Mei – 13:15 , 10 Mei – 14:30 & 19 Mei – 15:00. The Jungle Book (1967). Wie kent deze Disney-klassieker nou niet. Het is de laatste film waar Walt Disney zelf aan mee heeft gewerkt, voor zijn dood. Met het liedje ”The Bare Necessities” won het ook een Oscar voor Best Song. Hiermee werd een nieuwe standaard gelegd voor animatie-films. En weet je wat? De live-action remake is ook echt goed. Maar heb je de originele animatie-film nog nooit gezien, wat bijna moeilijk voor te stellen is, dan is dit je kans om hem op het grote scherm te zien! Het is natuurlijk ook erg leuk voor Jungle Book- & Disney-fans.
  • 3 Mei – 20:30. Medium Cool (1969).  In deze film komt een beklemmend portret naar voren van de Verenigde Staten rond 1968. Regisseur Haskell Wexler laat in Medium Cool een land zien waar politieke tegenstellingen onoverbrugbaar zijn. De kijker krijgt een fictief liefdesverhaal te zien dat overlapt met documentaire opnmane van rellen in Chicago. Volgens mediatheoreticus Marshall McLuhan bepaalt media onze ervaring van de werkelijkheid. Dit krijgt in Wexlers film een nieuwe betekenis. Ik ben zelf niet bekend met deze film, maar wel met Marshall McLuhan. Ik ben dus erg benieuwd op welke manier deze film een nieuwe betekenis aan zijn vaststelling geeft.
  • 4 Mei – 19:30. We Shall Overcome. Op 4 mei zal er op Dodenherdenking aandacht geschonken worden aan de twee grote politieke moorden in de Verenigde Staten in 1968, namelijk de dood van Robert Kennedy en Martin Luther KingRein Jelle Terpstra vertelt over zijn film- en fotoproject over de blik van een rouwend Amerika op de Funeral Train, de trein waarin het lichaam van Kennedy werd gereden van New York naar Washington. Schrijver Stephan Sanders praat over Martin Luther King. Ook zal op deze avond om 21:00 de film Selma, van regisseur Ava DuVernay, te zien zijn.
  • 7 Mei – 21:15. If…. (1968). Regisseur Lindsay Anderson voerde met deze film een aanval uit iop de Britse klassenmaatschapppij en won zelfs de Gouden Palm in Cannes voor deze film. Daarnaast speelt Malcom McDowell (A Clockwork Orange), met zijn debuut-rol, in deze film. Deze film lijkt me echt heel erg interessant om die redenen. Ik ben een groot fan van McDowell en de mogelijkheid om zijn debuut-rol op het grote scherm te zien, is geweldig! Zeker een aanraders filmliefhebbers.
  • 8 Mei – 19:15. Earthrise + Planet of the Apes (1968). Voor de mensen die het nog weten; ik ben een groot fan van Planet of the Apes. Het is zonder twijfel een van mijn favoriete films en de Planet of the Apes-franchise is toch ook wel mijn favoriete franchise ooit! Dus dat ik dit als aanrader erbij zet, is nogal te verwachten. Ik kijk persoonlijk erg er naar uit om deze film op het grote scherm te zien, met nog een mooi voorprogramma van onder andere een performance door kunstenaar Bjørn Melhus.
  • 9 Mei – 19:15. Cinema Stadsleven: Aksie! Activisme 1968 tot nu. In deze speciale editie van de live talkshow Stadsleven, met bijzondere filmfragmenten uit de EYE-collectie, wordt gekeken naar 1968 en 2018. Toen kwam het volk ter actie en nu weer. Wat kan 1968 ons vertellen over onze eigen tijd? Cinema Stadsleven zal gepresenteerd worden door Tracy Metz, journalist en auteur van diverse boeken over urban issues. 
Foto: IMDB, Walt Disney Productions, Buena Vista Home Entertainment & Walt Disney Studios Home Entertainment
Over EYE

Het EYE Filmmuseum wordt ook wel het ”filmgeheugen” van Nederland genoemd en ligt aan het Amsterdamse IJ. Het beheert meer dan veertigduizend films uit alle genres. Daarnaast richt EYE ook zijn blik op het heden, met actuele programma’s, aankopen en debatten. EYE bevat vier zalen, een expositieruimte, een educatieve verdieping, een shop en een bar-restaurant. Dit geweldige filmmuseum is ontstaan door een fusie van het FilmmuseumHolland Film, Filmbank en het Nederlands Instituut voor Filmeducatie.