sebkijk!

De Gids voor Filmisch Reizen

Pre.Kijk – 1968: You Say You Want a Revolution – Deel 2

Het jaar is 1968 wanneer studenten, fabrieksarbeiders, jongeren en filmmakers in opstand kwamen tegen het gezag. Over de hele wereld begonnen groepen mensen gelijke eisen voor iedereen te eisen, protesteerden ze tegen oorlogen en legden ze hun verzet vast. Dit deden ze met een kunstmiddel, namelijk film. 50 jaar later legt filmmuseum EYE een thema over dit verzet vast, namelijk 1968: You Say You Want a Revolution. In het eerste deel van deze Pre.Kijk-editie keek ik vooruit op het programma, waar films als If…. en Planet of the Apes voorkomen. In dit tweede deel zullen films als 2001: A Space Odyssey en Night of the Living Dead voorkomen.

Introductie

Het is dit jaar precies vijftig jaar geleden dat de jongere bevolking in opstand kwam tegen het gezag over de hele wereld. Dit verzag legde zij vast met lichte 16mm-camera’s. EYE Filmmsueum laat in dit opkomende filmevent zien hoe de filmcamera de belangrijkste strijdmakker werd van een generatie die het recht opeiste haar leven zelf vorm te geven. Het filmmuseum kijkt bij dit opkomende evnet terug naar de mei-revolutie in Parijs en onderzoekt de geest van 1968 en de internationale lichting dwarse filmmakers die toen opstond. Op het programma staan natuurlijk films uit het jaar 1968, maar ook films over 1968 komen aan bod. Daarnaast zullen er ook talkshows en debatten zijn met gasten zoals; popjournalist Hester Carvalho, de Instant Composers Pool en Tracy Metz, oprichter van Stadsleven.

Algemene Informatie

EYE is in 2010 ontstaan door een fusie van het Filmmuseum, Holland Film, Filmbank en het Nederlands Instituut voor Filmeducatie.Dit programma zal plaatsvinden van 26 april tot 25 mei in de zalen EYE. Er is uniek materiaal uit de collectie aanwezig, waaronder vernieuwende speelfilms en kritische documentaires. In een veertigtal voorstellingen onderzoekt het filmmuseum de geest van 1968. Hierbij komen er vragen over het verleden, maar ook het heden naar boven. Want waar ging het in 1968 precies om? En wat kunnen we nu nog leren van de cinema van vroeger.

Foto: EYE Film Museum & Ralph Richter
Programma Tips
  • 11 Mei – 20:45. Rosemary’s Baby In deze welbekende film, geregisseerd door Roman Polanski (The Pianist), leeft Rosemary (Mia FarrowHannah and Her Sisters) in paranoia. Ze vreest dat haar man Guy (John CassavetesA Woman Under the Influence) in de greep is geraakt van een heksenkring. Regisseur Polanski wist Farrow de beste acteerprestatie van haar carrière te ontlokken. De grens tussen waan en werkelijkheid is nauwelijks waarneembaar. Een van de gedenkwaardigste films van de American New Wave.
  • 15 Mei – 16:00 & 19 Mei – 21:30. Monterey PopHet legendarische direct cinema-verslag van het allereerste grote popfestival: het Monterey International Pop Festival, zal te zien zijn bij EYE. Als bezoeker en kijker zul je beelden te zien krijgen, die geschiedenis hebben geschreven. Neem bijvoorbeeld het moment dat Jimi Hendrix zijn gitaar verbrandde. Beelden om nooit te vergeten en zeker een aanrader.
  • 16 Mei – 20:30, 31 Mei – 21:00, 1 Juni – 21;30, 2 Juni – 21:30 & 3 Juni – 13:30. 2001: A Space Odyssey. Trouwe lezers van deze website zullen al weten dat ik dol ben op deze Sci-Fi klassieker. Dit komt voornamelijk doordat het zo’n perfecte film is om op verschillende manieren te analyseren en interpreteren. Deze film heeft verliefd laten worden op het analyseren van films. Zonder mijn eerste blik op deze legendarische film, die ik voor het eerst als jonge tiener een keer stiekem om 04:00 s’nachts keek, zou deze website misschien niet eens bestaan. Vandaar dat ik deze film ook sterk kan aanraden. Deze film is ongelofelijk diep en heeft meerdere lagen van betekenis. Als dat iets is waar je  dol op bent, gan dan zeker deze film bij het EYE Filmmuseum bekijken.
  • 30 Mei – 16:30. Night of the Living Dead. Dit was een van de eerste zombie films die ik zag. Persoonlijk ben ik meer een fan van George A. Romero’s Dawn of the Dead en Day of the Dead, maar dit neemt niet weg dat ik Night of the Living Dead een baanbrekende film vind. De visie van Romero komt sterk over en de spanning laat je constant op het puntje van je stoel zitten.
Foto: BetterProjects.net, Metro-Goldwyn-Mayer & Stanley Kubrick Productions
Over EYE

Het EYE Filmmuseum wordt ook wel het ”filmgeheugen” van Nederland genoemd en ligt aan het Amsterdamse IJ. Het beheert meer dan veertigduizend films uit alle genres. Daarnaast richt EYE ook zijn blik op het heden, met actuele programma’s, aankopen en debatten. EYE bevat vier zalen, een expositieruimte, een educatieve verdieping, een shop en een bar-restaurant. Dit geweldige filmmuseum is ontstaan door een fusie van het FilmmuseumHolland Film, Filmbank en het Nederlands Instituut voor Filmeducatie.