Pre.Kijk – EYE Filmmuseum Event: The Man Machine – Deel 1

metropolisfoto

In de nieuwste editie van Pre.Kijk, bespreken we opnieuw een event van het EYE Filmmuseum. Dit keer blikken we vooruit op het programma genaamd; The Man Machine. Dit filmprogramma gaat op een reize door de filmgeschiedenis, op zoek naar de fusie van mens en machine. Hierbij onderzoekt het filmmuseum de filmische verbeelding van de verlangens en de angsten die hier mee gepaard gaan. In dit eerste deel bespreken we films, zoals Edward Scissorhands en MetropolisIn het tweede deel zullen er films, zoals Blade Runner 2049 en Her, voorkomen.

Introductie

Het filmprogramma vindt plaats van 18 oktober tot en met 13 november. Voor 18 oktober vinden er nog twee specials en een filmvertoning van Pi (1998, Darren Aronofsky – mother!) plaats. Het officiële programma begint echter pas op 18 oktober. Gedurende deze weken laat EYE veel films zien uit eigen collectie en die van collega-archieven. Zo zijn films als Fritz Lang’s klassieker Metropolis en George Lucas’ debuut-film THX-1138 te zien. Daarnaast zijn er ook veel lezingen, talkshows en perfomances te zien. Gasten zoals mediawetenschapper Dan Hassler-Forest (Star Wars and the History of Transmedia Storytelling) en filmonderzoeker Julian Ross zullen aanwezig zijn.

Programma Tips
  • 18 Oktober om 19:15 – The Man Machine: Opening Night. Op 18 oktober vindt de openingsavond van het filmprogramma The Man Machine plaats. De zwervende robot Dirk, de eerste androïde die vrij rondloopt op festivals, zal hierbij ook aanwezig zijn. Ook zal er muziek aanwezig zijn, wat gespeeld zal worden Okapi en Stichting Doek. Daarnaast zal Frank Mehring (Professor Amerikastudies aan de Radboud Universiteit Nijmegen) een filmlezing, genaamd Sounds of the Man Machine and Posthumanism, geven. Deze filmlezing zal gan over de vraag of mensmachines mogelijk meer menselijk kunnen worden dan wij. De openingsavond is in het Nederlands, behalve de filmlezing van Frank Mehring. Deze lezing zal in het Engels zijn.
  • 19 Oktober om 16:30 & 11 November om 20:45 – Ex Machina. Oscarwinaar van Beste Visuele/Speciale Effecten. Ik heb zelf deze film nog niet gezien en hier schaam ik me dan ook best voor. Ik ben altijd al gefascineerd geweest door deze film, alleen heb ik nog niet de kans genomen om hem te kijken. Wie weet, misschien ga ik hem wel bij dit event kijken. Ex Machina is in ieder geval geregisseerd door Alex Garland, de vaste scenarioschrijver van regisseur Danny Boyle. Dit was zijn regiedebuut en leverde hem een Silver Scream Award, van het Amsterdam Fantastic Film Festival, op.
  • 20 Oktober om 16:15 & 28 Oktober om 18:45 – Edward Scissorhands + FrankenweenieEdward Scissorhands is een film die ik tot nu toe 1 keer heb gezien in mijn leven. Echter heb ik Frankenweenie nog niet eerder gezien. Beide zijn geregiseerd door legendarische filmmaker Tim Burton. Ben je nog niet bekend met Burton zijn filmstijl, dan raad ik het zeker aan om gebruik te maken van dit event om deze twee films te gaan zien.
  • 21 Oktober om 16:15 & 5 November om 19:15 – Alphaville: une étrange aventure de Lemmy Caution. Een film geregisseerd door befaamd filmmaker Jean-Luc Godard, waar ik zelf helaas nog geen films van heb gezien. Echter heb ik wel een DVD van deze filmmaker geleend bij mijn bibliotheek, dus kan ik mezelf wat verrijken met zijn films. Alphaville, wat veel inspiratie nam van Fritz Lang’s Metropolis, speelt zich af in de toekomst waar alle inwoners van Alphaville geregeerd worden door meestercomputerbrein Alpha 60. De schepper van deze computer wilt de mens tot arbeidskracht maken. Het is op aan het hoofdpersonage, geheim agent Lemmy Caution (Eddie Constatine, Germany Year 90 Nine Zero), om dit te voorkomen. Op 5 november zal er voor de film nog een lezing plaatsvinden door Hans Schnitzler, filosoof en auteur van ”Het digitale proletariaat”.
  • 22 Oktober om 16:00 & 6 November om 20:30 – Tron. Volgens velen is Tron een vergeten parel. Tron is namelijk een van de eerste films uit de filmgeschiedenis geweest die acteurs van vlees en bloed combineerde met computergegenereerde animaties. Het werd destijds gezien als ”vals-spelen”, maar nu wordt het gezien als een van de belangrijkste stappen van de filmgeschiedenis op gebied van computeranimaties. Om deze reden laat het EYE Filmmuseum deze film ook voorkomen in dit programma.
  • 22 Oktober om 20:30 & 29 Oktober om 16:00 – THX 1138. Deze film was het sterke regiedebuut van George Lucas, welbekend en -geliefd als brein achter de Star Wars-franchise. THX 1138 speelt zich af in de toekomst waar de mensheid allemaal op elkaar lijkt en android-politie regeert.
  • 23 Oktober om 20:00 – Metropolis. In het jaar 2026 is de maatschappij verdeeld in de ondergrondse arbeidersklasse en de heersende bovengrondse klasse. Freder (Gustav Fröhlich, Asphalt) is een avontuurlijke, maar naïeve jong-volwassene. Ook is hij de zoon van het brein achter Metropolis. Wanneer hij de de profeten-vrouw Maria (Briggite Helm, Abwege) ontmoet, is hij direct betoverd bij haar. Hij gaat op zoek naar haar in de ondergrondse arbeidersstad. Hier komt hij oog in oog te staan met voor hem een onbekende manier van leven. Metropolis is een film die ik dit jaar voor het eerst zag. Een geweldige film-ervaring was dat. Metropolis is een film die zoveel invloed heeft gehad op filmmakers, filmfans en de filmgeschiedenis in het algemeen. Het heeft de science-fiction genre compleet op z’n kop gezet. Dit in combinatie met het Duits-expressionisme, zorgt voor een indrukwekkende film, die je niet snel zal vergeten. Een echte aanrader dus al je wilt verdiepen in de filmgeschiedenis of het sci-fi genre.
  • 24 Oktober om 21:15 – De Lift. Deze film is de best bezochte Nederlandse horrorfilm aller tijden en hier had regisseur Dick Maas slechts dertig draaidagen voor nodig. Erg bijzonder dus! In De lift draait alles om de verbeelding: vertoont de lift in het net nieuw opgeleverde kantoorgebouw moorddadige trekken of is onderhoudsmonteur Felix Adelaar (Huub Stapel, Amsterdamned) paranoïde? Met als gast Willeke van Ammelrooy, die terugblikt op haar rol in De lift. Voor deze film is ook nog een editie van Cinema Stadsleven te volgen. Een combinatieticket tegen een gereduceerd tarief is online te koop of de site van het EYE Filmmuseum.
Metropolis poster
Foto: Pooky.com, Universum Film (UFA) & Living Colour Entertainment
Over EYE

Het EYE Filmmuseum wordt ook wel het ”filmgeheugen” van Nederland genoemd en ligt aan het Amsterdamse IJ. Het beheert meer dan veertigduizend films uit alle genres. Daarnaast richt EYE ook zijn blik op het heden, met actuele programma’s, aankopen en debatten. EYE bevat vier zalen, een expositieruimte, een educatieve verdieping, een shop en een bar-restaurant. Dit geweldige filmmuseum is ontstaan door een fusie van het FilmmuseumHolland Film, Filmbank en het Nederlands Instituut voor Filmeducatie.

Sebastiaan Khouw
Volg Me Hier

Misschien is dit ook iets voor je!