Pre.Kijk – EYE Filmmuseum Event: The Man Machine – Deel 2

Blade Runner 2049 - Afbeelding

In de nieuwste editie van Pre.Kijk, bespreken we opnieuw een event van het EYE Filmmuseum. Dit keer blikken we vooruit op het programma genaamd; The Man Machine. Dit filmprogramma gaat op een reize door de filmgeschiedenis, op zoek naar de fusie van mens en machine. Hierbij onderzoekt het filmmuseum de filmische verbeelding van de verlangens en de angsten die hier mee gepaard gaan. In het eerste deel bespraken we films, zoals Edward Scissorhands en MetropolisIn dit tweede deel zullen er films, zoals Blade Runner 2049 en Her, voorkomen.

Introductie

Het filmprogramma vindt plaats van 18 oktober tot en met 13 november. Voor 18 oktober vinden er nog twee specials en een filmvertoning van Pi (1998, Darren Aronofsky – mother!) plaats. Het officiële programma begint echter pas op 18 oktober. Gedurende deze weken laat EYE veel films zien uit eigen collectie en die van collega-archieven. Zo zijn films als Fritz Lang’s klassieker Metropolis en George Lucas’ debuut-film THX-1138 te zien. Daarnaast zijn er ook veel lezingen, talkshows en perfomances te zien. Gasten zoals mediawetenschapper Dan Hassler-Forest (Star Wars and the History of Transmedia Storytelling) en filmonderzoeker Julian Ross zullen aanwezig zijn.

Programma Tips
  • 18 oktober om 21:30 & 8 november om 19:15 – Ghost in the Shell (1995). Het is alweer een jaar geleden dat er een live-action remake met Scarlett Johansson (Avengers: Infinity War) uit kwam. Deze film, die trouwens veel backlash kreeg, is gebaseerd op de originele animatie-film uit 1995. Deze animatiefilm werd een doorbraak in de Japanse animatiegeschiedenis. Dit kwam doordat er voor het eerst actiescènes verbonden werden met diepgravende filosofische bespiegelingen over identiteit, hightech en kunstmatige intelligentie. Zelf ben ik niet zo’n groot liefhebber van Japanse animatie-films, maar ik denk dat het toch eens tijd wordt om deze film een kans te geven.
  • 27 oktober om 16:30 & 4 november om 19:30 – Bride of Frankenstein (1935). Deze film kwam, als vervolg op Frankenstein (1931), vier jaar later uit. In dit vervolg, die geregisseerd is door dezelfde regisseur van de Frankenstein-film uit 1931 (namelijk James Whale), slaat baron Henry Frankenstein de handen ineen met collega-onderzoeker, dokter Pretorius. Samen zetten ze een Bruid in elkaar, de zelfbouwvrouw die de eenzaamheid van het Monster van Frankenstein moet opheffen. Het eerste deel heb ik bij een speciale live filmconcert gezien op het Imagine Film Festival, en tot deze dag is dat mijn meest favoriete film-ervaring. Ik zou dus dolgraag dit deel op het grote scherm willen zien. Op 4 november wordt Bride of Frankenstein ook nog vergezeld door een presentatie van Floris Kaayk.
  • 28 oktober om 16:30 & 1 november om 21:15 – Robocop (1987). Robocop is waarschijnlijk een van de meest bekende cyborgs aller tijden. Als je kijkt naar metSamen met Terminator is RoboCop waarschijnlijk de bekendste cyborg uit de jaren tachtig. De slogan van Robocop – ‘Part man. Part machine. All cop. The future of law enforcement’ – klinkt opzettelijk als die van een B-film, maar Verhoevens grote Amerikaanse doorbraak is juist een satire op de Amerikaanse maatschappij. De heerlijke, over-the-top sciencefictionfilm zit vol maatschappijkritische grappen en visueel spektakel en is nog steeds relevant. Robocop toont allerlei mogelijke reacties op robotica: hoop op vooruitgang en perfectie, maar ook vrees voor het verlies van controle en emotie.
  • 30 oktober om 19:15 & 8 november om 21:30. – Westworld (1973). Westworld kennen we nu natuurlijk als briljante sci-fi HBO-serie. Echter weten minder mensen dat deze serie gebaseerd is op een film uit begin jaren ’70 van de vorige eeuw. Wat nog minder mensen weten is dat deze film ook nog eens geregisseerd was door de schrijver van de Jurassic Park-boeken, namelijk niemand minder dan Michael Crichton. De film gaat over een themapark en speelt zich af in de toekomst. Wanneer er een computerstoring plaatsvindt slaan de robots op hol en krijgen ze meer vrijheid in hun keuze der bewegingen. Twee vakantiegangers worden gestalkt door een op hol geslagen en niet te stoppen robot-‘gunslinger‘. Op 30 oktober wordt deze film vooraf gezien door een filmlezing, genaamd ”The Sonic DNA of Westworld.”
  • 2 november om 20:00 & 7 november om 16:30. – Minority Report (2002). Wereldberoemde regisseur Steven Spielberg (Jurassic Park) brengt ons zijn visie op futuristische science-fiction films. In deze filosofische en sobere sci-fi film hebben drie paranormale mensen de gaves om misdaden te voorzien. Maar wanneer de leider van de dat team, gespeeld door Tom Cruise (Mission: Impossible), in een van deze voorspellingen opduikt, komt alles op zijn kop te staan. Op 2 november zal deze fiml voorafgegaan worden doro een live-perfomance, genaamd ”Intervening Space: My Self, the Body.”
  • 4 november om 16:00 – Colin Benders vs Fragment of an Empire (1929). Fragment of an Empire is een van de belangrijkste films uit de geschiedenis van de Russische Cinema. De film gaat over soldaat Filimonov (Fyodor NikitinIvan Pavlov) die door een shellshock in de Eerste Wereldoorlog zijn geheugen verliest. Als hij tien jaar later ”wakker” wordt in de Sovjet-Unie, is alles onherkenbaar voor hem geworden. Muzikaal artiest Colin Benders sloot zich in mei een week lang op in de filmzaal van het Eye Collectiecentrum om de juiste klanken te vinden bij Fragment of an Empire. Benders verkende nieuwe vormen en grenzen binnen de muziek, door gebruik te maken van een extended synthesizer. Zelf noemde hij het apparaat ”de machine”.
  • 10 november om 14:30 – Blade Runner 2049 (2017). Het spectaculaire vervolg op de originele Blade Runner, kwam alweer vorig jaar uit. In de, door Denis Villeneuve (Arrival), geregiseerde Blade Runner 2049 ontdekt een nieuwe ‘blade runner’, politieagent K (Ryan GoslingLa La Land) een lang verborgen geheim dat totale chaos kan veroorzaken. K’s ontdekking leidt tot een speurtocht naar de voormalige ‘blade runnerRick Deckard (Harrison Ford, Star Wars), die al dertig jaar vermist wordt.
  • 10 november om 16:30 & 13 november om 21:15 – Her (2013). Her vertelt het verhaal van de net gescheiden schrijver Theodore (Joaquin PhoenixGladiator), die verliefd wordt op Samantha (Scarlett Johansson, Avengers: Infinity War). Echter is Samantha niet een mens, maar een programma in zijn computer. Daar woont ze als empatisch besturingssysteem. Het camerawerk is van de Nederlandse Hoyte van Hoytema (Dunkirk) en de regie lag in handen van Spike Jonze (Where the Wild Things Are). Deze voorstelling op 13 november wordt voorafgegaan door Dialogues with Machines. Een combinatieticket tegen gereduceerd tarief is ook te koop.
  • 10 november om 21:00 – Blade Runner: Director’s Cut (1982). In het science-fiction meesterwerk van regisseur Ridley Scott (Alien: Covenant) gaat Rick Deckard (Harrison FordStar Wars) op zoek naar de menselijke kloon Batty (Rutger HauerLadyhawke), wiens houdbaarheidstermijn is verstreken. De Director’s Cut zal vertoond worden, zonder voice-over en inclusief een open einde. Deze film zal voorafgegaan worden door een Nederlandse inleiding van filosoof Jos Hogenbirk. Hij zal praten over Blade Runner Deckard en hoe hij in het voetspoor van René Descartes trad.
Blade Runner 2049 - Poster
Foto: Alcon Entertainment, Columbia Pictures Corporation, Sony, Torridon Films, 16:14 Entertainment, Scott Free Productions, Thunderbird Films, Sony Pictures Releasing & Universal Pictures International
Over EYE

Het EYE Filmmuseum wordt ook wel het ”filmgeheugen” van Nederland genoemd en ligt aan het Amsterdamse IJ. Het beheert meer dan veertigduizend films uit alle genres. Daarnaast richt EYE ook zijn blik op het heden, met actuele programma’s, aankopen en debatten. EYE bevat vier zalen, een expositieruimte, een educatieve verdieping, een shop en een bar-restaurant. Dit geweldige filmmuseum is ontstaan door een fusie van het FilmmuseumHolland Film, Filmbank en het Nederlands Instituut voor Filmeducatie.

Sebastiaan Khouw
Volg Me Hier

Misschien is dit ook iets voor je!