Pre.Kijk – Februari 2018 – Events

Death Wish st 1 jpg sd low

Welke films moet je zien in de maand februari? Komen er nog leuke evenementen aan voor filmliefhebbers? En wat kun je in de maand februari verwachten van sebkijk!? In de nieuwste rubriek van sebkijk!, getiteld Pre.Kijk, kijken we vooruit op de maand februari. Dit keer bespreken we de events die plaats zullen vinden in de maand februari. Zit er een voor jouw tussen? Lees verder en kom erachter!

Event – Laatste dagen International Film Festival Rotterdam (t/m 4 februari)

Vanaf 24 januari was het Internationaal Film Festival Rotterdam, of kortweg het IFFR, van start gegaan. Dit prachtige festival zal dit jaar nog doorgaan tot en met 4 februari. Nog niet bekend met het IFFR of nog nooit van gehoord? Dan zal ik u hierbij introduceren. Het IFFR is een zeer diverse filmfestival waarbij het filmprogamma en de (inter)nationale filmprofessionals Rotterdam doen veranderen in een opwindende filmstad.

IFFR’s programma is onderverdeeld in vier secties, met elk hun eigen sfeer, stijl, kleur en toon. Bezoekers van het IFFR kunnen aan de hand van deze secties kiezen op welke wijze ze verrast, vermaakt of uitgedaagd willen worden. Bright Future (geel) bestaat uit veelal jonge, opkomende talenten die hun eigen stijl en visie ontwikkelen in originele en vaak gedurfde werken. In Voices (blauw) zijn films die zich vaak onderscheiden door hun volwassen kwaliteit en krachtige en actuele geluid. Deep Focus (groen) toont makers met een autonoom oeuvre en filmauteurs die met hun werk reflecteren op het eigen medium, oud of nieuw. In Perspectives (rood) worden de belangrijkste themaprogramma’s gepresenteerd en relevante sociale en politieke kwesties belicht.

Het volledige programma van het IFFR voor de komende dagen is te vinden online.

1200px Iffr logo medium 1
Foto: Wikipedia
Event – OscarMaand Net 5

De hele maand Februari zie je de allerbeste films en premières. Er zullen op Net 5 meerdere Oscar-winnende films uitgezonden worden. Onder andere komen The RevenantGone Girl, The Danish Girl en 12 Years a Slave aan bod. Daarnaast wordt bij Net 5 exclusief in maart de 90e Oscar uitreiking, live vanuit Los Angeles, uitgezonden. Veel kijkplezier om van te smullen dus!

Net5 FB
Foto: Wikimedia Commons
Event – Louis Hartlooper Complex – Award Seizoen Films

Het Louis Hartlooper Complex, in Utrecht, viert dat het award seizoen op volle gang is. Hoe bedoel je dat het award seizoen op volle gang is? Nou simpel! In januari zijn de Golden Globes uitgereikt, in februari worden de BAFTA’s uitgereikt en in maart de Oscars. Om deze reden organiseert het Louis Hartlooper Complex in januari en februari oip zes woensdagen award seizoen voorpremières. De volgende genomineerde en award-winnende films draaien nu bij het Louis Hartlooper Complex:

 • Three Billboards Outside Ebbing, Missouri. Winnaar van 4 Golden Globes, waaronder Beste Drama Film. Daarnaast genomineerd voor 7 Oscars en 9 BAFTA’s.
 • Call Me by Your Name. Genomineerd voor 4 Oscars, 3 Golden Globes en 4 BAFTA’s.
 • All the Money in the World. Genomineerd voor 1 Oscar, 3 Golden Globes en 1 BAFTA.
 • The Disaster Artist. Winnaar 1 Golden Globe en genomineerd voor 1 Oscar.
 • Molly’s Game. Genomineerd voor 1 Oscar, 2 Golden Globes en 1 BAFTA.
 • Darkest Hour. Winnaar Golden Globe voor Beste acteur Drama Film. Daarnaast genomineerd voor 6 Oscars en 9 BAFTA’s.
 • The Post. Genomineerd voor 2 Oscars en 6 Golden Globes.
 • The Florida Project. Genomineerd voor 1 Oscar, 1 Golden Globe en 1 BAFTA.
 • The Shape of Water. Winnaar 2 Golden Globes, waaronder Beste Regie. Daarnaast genomineerd voor 13 Oscars en 12 BAFTA’s.
 • I, Tonya. Winnaar 1 Golden Globe, voor beste vrouwelijke bijrol (Allison Janney). Daarnaast genomineerd voor 3 Oscars en 5 BAFTA’s.
 • Phantom Thread. Genomineerd voor 6 Oscars, 2 Golden Globes en 4 BAFTA’s.
 • Lady Bird. Winnaar 2 Golden Globes, waaronder Beste Film Komedie. Daarnaast genomineerd voor 5 Oscars en 3 BAFTA’s.
Foto: Flickr
Event – Pathé OscarMaand

De Oscars beleef je het best bij Pathé! Daarom staat februari 2018 in het teken van de Oscars. Jaarlijks worden in deze maand ‘s werelds meest prestigieuze filmawards toegekend aan de beste films, regisseurs, schrijvers, acteurs en actrices.

In februari keren vier onbetwiste Oscarklassiekers terug op het witte doek tijdens de Pathé Oscarmaand. Daarnaast zie je tijdens het Pathé Oscarweekend (3 en 4 maart) de Oscargenomineerde films van dit jaar. De volgende Oscarklassiekers keren terug op het witte doek:

 • The Silence of the Lambs (1991). Winnaar 5 Oscars. Zeer succesvolle thriller met Anthony Hopkins als psychopaat Hannibal Lecter die een FBI agente (Jodie Foster) helpt een seriemoordenaar op te sporen.
 • The Godfather (1972). Winnaar 3 Oscars. Legendarische maffiafilm van regisseur Francis Ford Coppola over het imperium van de machtige familie Corleone.
 • Gladiator (2000). Winnaar 5 Oscars. Episch spektakelstuk met Russell Crowe als generaal Maximus, die wordt gedegradeerd tot slaaf en zich als gladiator terugvecht naar Rome.
 • Rain Man (1988). Winnaar 4 Oscars. Charlie Babbitt (Tom Cruise) ontdekt na het overlijden van zijn vader dat hij een oudere broer heeft die de volledige erfenis krijgt. Deze Raymond (Dustin Hoffman), een autist, wordt door de aanvankelijk weinig begripvolle Charlie gekidnapt. Tussen de twee broers groeit al snel een bijzondere band.

Daarnaast zie je in het weekend van 3 en 4 maart zie je de Oscargenomineerde films van dit jaar waaronder The Shape of Water (13 nominaties), Dunkirk (9 nominaties) en Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (7 nominaties). Het volledige programma zie je op Pathé.

Logo Pathé Nederland PNG
Foto: Wikimedia Commons
Event – Uitreiking 71e BAFTA Awards

Dit jaar zullen op 18 februari de 71e British Academy Film Awards, voor de films uit 2017, uitgereikt wroden. De uitreiking zal plaats vinden in de Royal Albert Hall in London met Joanna Lumley als gastvrouw. Op 9 januari werden de nominaties bekendgemaakt door actrices Natalie Dorner (Game of Thrones) en Letita Wright (Black Panther).

De British Academy Film Awards of BAFTA Awards zijn een serie van Britse filmprijzen die sinds 1948 jaarlijks wordt uitgereikt door de British Academy of Film and Television Arts (BAFTA). De ceremonie werd oorspronkelijk in april of mei gehouden, maar vindt sinds 2002 in februari plaats, voor de uitreiking van de Oscars.

BAFTA Cymru Awards
Foto: Wikimedia Commons
Event – sebkijk! – Planet of the Apes Maand

In de allereerste sebkijk! event ooit, wordt de 50e jubileum van Planet of the Apes gevierd. Planet of the Apes is een film waar veel over heen wordt gekeken in de filmgeschiedenis. Dit komt waarschijnlijk doordat het een absurd idee is dat apen ooit over mensen zouden kunnen heersen. Toch werkt dit absurd idee zeer goed op film. Kijk maar naar alle vervolgen die de originele film kreeg. Plus de boeken, animatie-serie, televisie-serie en de Prequel Reboot Trilogie (Die alle drie meesterlijk goed zijn in het verder bouwen op het absurde idee). sebkijk! zal alles over Planet of the Apes bespreken, vanaf zijn allereerst tot allerlaatste uiting.

Screenshot 20170516 133134
Foto: Screenshot Youtube & 20th Century Fox
Event – Psychoanalyse & Film: Black Swan

Psychoanalyse & Film is een jaarlijks terugkerende reeks van zes bijzondere filmvertoningen. Steeds is er een inleiding door een deskundige op het gebied van de psychoanalyse en na afloop de mogelijkheid tot discussie. In februari zal Black Swan als film vertoont worden, onder het thema Psychoanalyse & film. De film gaat over choreograaf Thomas Leroy die een ballerina zoekt die zowel de rol van witte zwaan als van zwarte zwaan kan vertolken in Tsjaikovski’s Het zwanenmeer. Nina Sayers lijkt hem geschikt als witte zwaan, maar is zij vilein genoeg voor het duistere deel? Onder invloed van haar ambitieuze moeder, haar tragische voorgangster en de aanwezigheid van rivale Lily neemt de druk op Nina onmenselijke vormen aan. Oscar­winnende rol voor Natalie Portman. Op de volgende data en plaatsen zal dit event plaatsvinden:

 • 7 februari 2018, 19.30 u. | LUX Nijmegen Spreker: Ingrid van de Ven, psychiater/psychoanalytica i.o.
 • 14 februari 2018, 20.00 u. | Ketelhuis Amsterdam Spreker: Simone Logtenberg, psychiater/psychoanalytica
 • 21 februari 2018, 19.00 u. | LHC Utrecht Spreker: Simone Logtenberg, psychiater/psychoanalytica
 • 28 februari 2018, 19.30 u. | Lumière Maastricht Spreker: Ingrid van de Ven, psychiater/psychoanalytica i.o.
natalieportmanblackswan
Foto: Flickr
Event – Jubileum – The Big Lebowski

The Big Lebowski viert dit jaar zijn 20e jubileum. sebkijk! viert dit door voor het eerst naar deze komedie te kijken. Op 15 februari zal een recensie klaar staan, om het jubileum van deze film te vieren.

thebiglebowskiposter
Foto: Flickr, Polygram Filmed Entertainment, Working Title Films & Sleeper Cell
Event – Kinepolis BBB – Death Wish

Actie zoals we dat van Bruce Willis gewend zijn! Bij de Bier, Burgers en Blockbuster avond, van Kinepolis Nederland, check je als eerste deze nieuwe actie-thriller in de voorpremière en zijn er verse hamburgers en ijskoud bier beschikbaar voor slechts €1,- per stuk. Bij de locaties Utrecht Jaarbeurs en Enschede zijn de hamburgers €1,50 per stuk. NIX18: aan bioscoopgangers onder de 18 wordt geen alcohol verkocht.

De film gaat over chirurg Dr. Paul Kersey (Bruce WillisDie Hard). Hij heeft dagelijks te maken met de gruwelijke gevolgen van geweld in zijn woonplaats Chicago. Het wordt voor hem persoonlijk wanneer zijn vrouw (Elisabeth Shue) en dochter (Camila Morrone) slachtoffer worden van dit geweld. Vanaf dat moment is geen enkele crimineel in Chicago meer veilig.

Death Wish ps 1 jpg sd low
Foto: Filmdepot, DutchFilmWorks, Metro-Goldwyn-Mayer, Cave 76, Paramount Pictures & Spy Kids 4 SPV
Event – Filmfestival Other Futures

Other Futures bestaat niet alleen uit een driedaags festival (2-4 februari 2018) dat plaatsvindt in de Melkweg en de Sugarfactory in Amsterdam, maar ook uit de tentoonstelling Creating Other Futures (14 januari-11 februari 2018) in de Melkweg Expo en uit het eendaagse storytellersevent New Narratives for Climate Action (1 februari 2018) in VondelCS. Daarnaast is het ook nog een online platform.

Other Futures is een digitaal en fysiek platform waar het publiek en toekomstdenkers uit alle delen van de wereld met elkaar in contact komen. De eerste editie zal zich focussen op de makers en denkers uit niet-westerse culturen. Uiteindelijk zal het platform geopend worden voor iedereen die inspirerende toekomsten verbeeldt of bouwt. Other Futures wordt een ontmoetingsplaats waar nieuwe inzichten gedeeld kunnen worden over waar we met deze wereld heen willen en hoe we deze kunnen bouwen. Het platform gebruikt sciencefiction dus niet alleen om te reflecteren over de toekomst, maar ook als een tool of empowerment.

Sebastiaan Khouw
Volg Me Hier

Misschien is dit ook iets voor je!