Pre.Kijk – Movies that Matter Festival 2018

Aus dem Nichts ps 1 jpg sd high

Het Movies that Matter Festival komt er weer aan. Het festival zal plaatsvinden van 23 maart tot en met 31 maart. sebkijk! neemt je in deze editie van Pre.Kijk mee door het festival. Er zal gekeken worden naar alles wat er te doen is op het festival.

Introductie

Voorheen heette het Movies that Matter Festival nog het Amnesty International Film Festival. Het Movies that Matter Festival is een jaarlijkse internationale film- en debatfestival van de geëngageerde film in Den Haag. In maart 2006 werd stichting Movies that Matter opgericht. Deze stichting nam de activiteiten van het Amnesty International Film Festival over. Deze activiteiten werden ook nog uitgebreid in binnen- en buitenland.

Het Movies that Matter Festival biedt een podium aan speelfilms en documentaires over mensenrechten en een rechtvaardige, duurzame samenleving. Er worden bij de meeste filmvertoningen ook uitgebreide verdiepingsprogramma’s gepresenteerd: debatten, Q&A-sessies, workshops, talkshows, seminars en masterclasses met onder andere filmmakers en mensenrechtenactivisten uit binnen- en buitenland.

On Tour & More

Stichting Movies that Matter biedt naast het jaarlijkse festival ook maandelijks film en debat in zo’n zestien Nederlandse steden. Ook verzorgt de stichting een educatieprogramam filmlessen over mensenrechten en helpt het International Support om films over mensenrechten vertoond te krijgen in ontwikkelingslanden en daar waar de persvrijheid in het geding is. Ook zijn ze initatiefnemer en lid van het Human Rights Film Network, een bundeling van zo’n veertig human rights-filmfestivals wereldwijd.

Programma – 2018

Het festival opent op 23 maart met Aus dem Nichts. Het thriller-drama won al een Golden Globe voor beste buitenlandse film. Naast de Globe viel ook in de filmprijzen bij het Filmfestival in Cannes. Daar won hoofdrolspeelster Diane Kruger de prijs voor beste actrice. Kruger speelt een vrouw die op wraak zint nadat haar Turkse echtgenoot en zoontje zijn opgeblazen door neonazi’s. Een interessante synopsis die veel beloofd. Ik kijk persoonlijk erg uit naar deze drama-film.

Op 23 maart zal verder de film I Am Not A Witch te zien zijn. De film zal gescreend worden als Student’s Choice. Journalist Anneke Verbraeken zal de film introduceren en daarna in gesprek gaan met de studenten over hun keuze. Verbraeken is een zelfstandig onderzoeksjournalist en werkt voor onder andere De Groene Amsterdammer, de Volkskrant en Vrij Nederland. In 2014 raakte ze in Benin geïntrigeerd door hekserij en met name de gevolgen ervan voor de maatschappij.

Aus dem Nichts st 5 jpg sd high
Aus dem Nichts – Foto: Cinéart Nederland

Op 24 maart zal bij de vertoning van de film Foxtrot, een film geregisseerd door Samuel Maoz, een Q&A plaatsvinden. Maoz vertelt in zijn film een stilistisch verhaal over een vader, moeder en zoon die alle drie de foxtrot dansen met het noodlot. Een dans met vele variaties, maar waar je ook heen gaat, je eindigt altijd op het punt waar je ooit begon. Na afloop van de film zal, onder andere met journalist Derk Walters, gesproken worden over de verplichte dienstplicht in Israël en de maatschappelijke en sociale consequenties van een gemilitariseerde samenleving. Van september 2014 tot juli 2017 was Derk Walters correspondent van NRC Handelsblad in Israël. Samen met fotograaf Dirk-Jan Visser maakte hij het interactieve project The Holy Road: een confronterende road trip door het bezette gebied, met verhalen van Joodse en Palestijnse bewoners.

Verder zal er op 24 maart ook nog de film The Death of Stalin te zien zijn. Deze film werd begin dit jaar verboden in Rusland. De film zal gevolgd worden door een Q&A waarbij Japser Wezenberg in gesprek gaat met Hubert Smeets over de controverse van de film en werkelijkheid achter de fictie. Smeets is historicus en journalist voor onder andere De Groene Amsterdammer en NRC Handelsblad en een van de oprichters van het kenniscentrum Raam op Rusland. Wezenberg is programmamaker bij De Balie in Amsterdam.

 

Foxtrot ps 1 jpg sd high
Foxtrot Poster – Foto: September Film Distribution

De film Joshua: Teenager vs. Superpower zal op 25 maart gescreend worden. Deze screening zal gevolgd worden door Q&A. De film gaat over Joshua Wong. Een van de leiders van een ongekende volksopstand tegen Chinese inmenging. In 2016 richtte hij met anderen de politieke pro-democratiepartij Demosisto op. De film zal gevolgd worden door een Q&A, met activisten Nathan Law en Jason Y. Ng, die gaat over hun strijd voor democratie in Hong Kong en de invloed van China daarop. Law is van het begin af aan betrokken geweest bij de Umbrella Movement waar advocaat en publicist Jason Y. Ng in 2016 het boek Umbrellas in Bloom over schreef. Journalist en eindredacteur van De Correspondent Marnix de Bruyne is de moderator. Helaas kan Wong niet naar het Movies that Matter Festival komen, omdat hij op borgtocht vrij is.

Ook zal er op 25 maart Moonlight, de Oscarwinnaar voor Beste Film van 2017, opnieuw gescreend worden. Zelf heb ik nog niet de kans gehad om deze film te kunnen zien. Ik zie dit dan ook als een mooie gelegenheid om deze kans toch te pakken!

Moonlight ps 1 jpg sd high
Moonlight Poster – Foto: Splendid Film

Op 26 maart vinden er twee speciale evenmenten plaats. Allereerst vindt het KABK Preps Takes Over programma plaats. Het Students’ Choice programma biedt zestig internationale studenten uit het voorbereidend jaar van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten de unieke kans om deel te nemen aan het Movies that Matter Festival, zowel in de rol van filmmaker als jurylid. In KABK Preps Takes Over presteren zij hun eigengemaakte human rights short films. Daarnaast volgen zij masterclasses van filmprofessionals en beoordelen ze zes films uit het festivalprogramma. Jordi Wijnald, een inspirerende jonge filmmaker, heeft de studenten begeleid in het productieproces en is de speciale gast op deze avond.

Het tweede speciale evenment van 26 maart is de allereerste Politieke Filmquiz. Hierbij kunnen er rondes en vragen verwacht worden over dictators, presidetnen, vrijheidsstrijders, democratie en film. Uiteraard zal het team dat de meeste vragen goed heeft, naar huis gaan met de titel Politieke Filmquizkanjer 2018. Een team kan bestaan uit maximaal vijf personen.

quizlogo
Quiz – Foto: Pixabay

Op dinsdag 27 maart vinden er weer twee bijzondere evenementen plaats. Allereert is er een Amnesty Masterclass evenement. Dit evenement is bedoeld voor studenten en wordt begeleid door activisten Nathan Law en Jason Y. NgAmnesty International organiseert een unieke masterclass voor studenten op het Movies that Matter FestivalXi Jinping’s long arm: freedom and democracy in Hong Kong. Bij deze masterclass zullen de ontwikkelingen en beperkingen, van China’s ”one country, two systems” beleid, besproken worden. De studenten masterclass is gratis, maar registratie is vereist.

Het tweede bijzondere evenement dat plaats zal vinden op 27 maart is de Talkshow: Staatloos. Fotograaf Anoek Steketee portretteerde staatlozen in Nederland. Van jong tot oud. Van geboren in Nederland, tot elders geboren. In deze portretten werd een kwestbare groep mensen, die vastlopen in de Nederlandse bureaucratie, weergegeven. Anoek Steketee maakte de fototentoonstelling State of Being, die op het festival te zien is op het Spuiplein. De portretten zijn onderdeel van de fotoserie Document Nederlanddat in opdracht van het Rijksmuseum is gemaakt, en in samenwerking met UNHCR en Humanity House.

Nathan Law Kwun Chung
Nathan Law – Foto: Wikimedia Commons

Op woensdag 28 maart zal er bij de documentaire Pre-crime een Q&A plaatsvinden. Amnesty medewerker  (politie & mensenrechten) Gerbrig Klos, voorzitter van het Platform Bescherming Burgerrechten Tijmen Wisman spreken onder leiding van journalist Katinka Baehr over hoe algoritmes gebruikt kunnen worden om te voorspellen welke mensen een mogelijke kandidaat zijn om een misdrijf te plegen, de consquenties van deze toepassingen en de vraag hoe ver we willen gaan als het aankomt op het beveiligen van onze samenleving.

Ook zal er opdezelfde dag nog een speciale avond plaatsvinden. De zogeheten Activist Night vindt dan plaats. Tijdens dit speciale evenement staan de mensenrechtenverdedigers uit het Activist programma in de spotlight. De directeur van Amnesty International, genaamd Eduard Nazarski, houdt het welkomstwoord waarna alle activisten in het zonnetje gezet zullen worden. Na een spoken word performance door Dean Bowen, reikt de jury onder leiding van Lilianne Ploumen de awards uit. Daarna is de winnende film uit het programma te zien.

EduardNazarskiFoto
Eduard Nazarski – Foto: Wikimedia Commons

Op donderdag 29 maart zullen er weer twee bijzondere evenementen plaatsvinden. Zo is er een speciaal evenement waarbij men een Masterclass van Kathryne Bomberger kan volgen. Bomberger is de Director-General van de International Commission on Missing Persons (ICMP) en geeft een Masterclass aan de hand van filmfragmenten uit het Camera Justitia festivalprogramma. De ICMP houdt zich bezig met vermiste personen als gevolg van gewapende conflicten, schendingen van mensenrechten en natuurrampen. In de Masterclass zal Bomberger ingaan op de rechten van overlevenden, de samenwerking met overheden, de ondersteuning van maatschappelijke organisaties en de ontwikkeling van opsporingstechnologieën.

Op dezelfde dag zal er ook bij de film, Taste of Cement, een Q&A plaatsvinden over de wederopbouw van steden.

KathryneBombergerICMP
Kathryne Bomberger (ICMP) – Foto: Flickr & Ministerie van Buitenlandse Zaken

Op vrijdag 30 maart zal de nieuwste editie van de MovieZone Talent Day plaatsvinden. De MovieZone Talent Day is bedoeld voor menen die dromen van een carrière in de filmwereld. Deze bijzondere dag biedt de tools om dit voor elkaar te krijgen. Zo ontmoet je jonge filmfans uit het hele land, stel je al je brandende vragen aan professionals, krijg je feedback op je eigen film of scenario en doe je mee met de masterclass van regisseurs Ester Gould en Sarah Sylbing (Schuldig) en workshops van Reber Doskyh en Elline HelenaMaurice Lede presenteert de gehele dag. Het volledige programma kun je vinden via deze link. Deze speciale dag kost 10 euro met een CJP-pas en 12,50 zonder pas.

Ook zal er op dezelfde avond de Award uitreiking plaatsvinden. Tijdens deze feestelijke Award Ceremony reiken we de Gouden Vlinder voor Dutch Movies Matter uit aan de maker van de winnende film uit deze competitie, gevolgd door de Students’ Choice Award en de MovieZone Award.

EsterGould2016
Ester Gould – Foto: Wikimedia Commons

De laatste dag van het festival zal plaatsvinden op zaterdag 31 maart. Tijdens de Best of #MtMF18 zie je drie prijswinnende films voor maar 25 euro. Op deze dag vertoont het festival de winnaar van de Activist competitie, de BNNVARA-publieksprijswinnaar en de winnaar van de Students’ Choice Award. En als je op zaterdag 31 maart niet naar Den Haag kunt komen? Geen probleem want de Best of #MtMF18 gaat in het laatste festivalweekend on tour met drietal mooie films in zes filmtheaters door heel Nederland. Het festival zal afgesloten worden met de slotfilm Sergio & Sergei. Dit is alleen maar het puntje van de ijsberg, wat er te zien zal zijn op het Movies that Matter Festival. Er is nog zoveel meer te zien op het festival. Een echte aanrader voor degene die dol zijn op mensenrechten, films en festivals. En nu nog het leukste nieuws van dit artikel…sebkijk! zal aanwezig zijn als pers op het festival! In andere woorden ik zal op het festival aanwezig zijn, als (amateur) film-journalist, en meerdere films en evenementen bezoeken. Ik zal niet alle dagen aanwezig zijn, dus wordt het nog een moeilijke beslissing om te maken welke dagen ik wil bezoeken.

 

Sebastiaan Khouw
Volg Me Hier

Misschien is dit ook iets voor je!